
Συγγραφικά είναι η χρονιά της. Το τελευταίο της μυθιστόρημα «Ένα πεινασμένο στόμα» (Καστανιώτης), αν δεν είναι το καλύτερό της, είναι σίγουρα το πιο άρτιο, το πιο καλά επεξεργασμένο. Ένα σφιχτό ψυχολογικό θρίλερ επικράτησης ανάμεσα σε έναν νεαρό φοιτητή νομικής –και εκπαιδευτή σκύλων– και τον κατεστημένο καθηγητή Κρεμόπουλο με τη βαριεστημένη αστή σύζυγό του.
Του Κ.Β. Κατσουλάρη
Οι σχέσεις περιγράφονται με βάση τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις των σκύλων στην αγέλη, ως ωμές σχέσεις εξουσίας. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, τα πράγματα δεν αργούν να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Από την άλλη, έχοντας αφήσει τη θέση του Αντιπροέδρου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (με πρόεδρο τον Πέτρο Μάρκαρη), αποδέχτηκε εδώ και μερικούς μήνες να είναι μέλος του νέου ΔΣ της ΕΡΤ. Θα χρειαστεί σίγουρα πολύ κουράγιο…
Όχι. Δεν είδα τίποτε ελπιδοφόρο. Να δεχτώ την εξέγερση, και τη βία ενδεχομένως –αν και φύσει αντίθετη, να τη δεχτώ–, αλλά με ιδεολογικό μπακ-απ, με ιδεολογική προίκα. Να ξέρεις τι να το κάνεις αυτό. Το να σηκώσεις μια πέτρα και να σπάσεις μια βιτρίνα, δεν λέει τίποτε. Απλώς θα φέρει περισσότερα αστυνομικά μέτρα, το ξέρουμε, το έχουμε δει. Τι να μας αρέσει σε αυτό; Γεμίσαμε κάμερες παντού. Η τρομοκρατία δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν.
Όχι. Δεν είδα τίποτε ελπιδοφόρο. Να δεχτώ την εξέγερση, και τη βία ενδεχομένως αλλά με ιδεολογικό μπακ-απ, με ιδεολογική προίκα. Να ξέρεις τι να το κάνεις αυτό. Το να σηκώσεις μια πέτρα και να σπάσεις μια βιτρίνα, δεν λέει τίποτε. Απλώς θα φέρει περισσότερα αστυνομικά μέτρα, το ξέρουμε, το έχουμε δει. Τι να μας αρέσει σε αυτό; Γεμίσαμε κάμερες παντού. Η τρομοκρατία δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν.
Μεγάλο μέρος της Αριστεράς γοητεύτηκε από αυτή την κατάσταση πάντως…
Βρίσκεται σε αποσύνθεση, γι’ αυτό γοητεύτηκε. Απορία ψάλτου βηξ. Κανονικά έπρεπε να τραβάει τα μαλλιά της μεγάλο μέρος της Αριστεράς γιατί δεν μπορεί να αρθρώσει συγκροτημένο πολιτικό λόγο. Είμαι αγανακτισμένη με μεγάλο μέρος της Αριστεράς, γιατί την ψηφίζω κιόλας.
Πώς σου φαίνεται η κίνηση του Κουβέλη με τη «Δημοκρατική Αριστερά»;
Είναι πολύ νωρίς. Μακάρι να πάει καλά. Είναι ένας συμπαθής άνθρωπος. Υπέστη τα γνωστά, τα παραδοσιακά της Αριστεράς, δεν ξέρω. Είναι κι αυτός ένας πολιτικός της παλιάς σχολής βέβαια, δεν περιμένω να μου φέρει κάνα τρελό δώρο ο Κουβέλης. Όλο το πρόβλημα ξέρεις ποιο είναι; Έχουν δεσμεύσει τη φαντασία μας. Κανείς δεν λέει ότι ο Καπιταλισμός έχει αποτύχει οικτρά, μονάχα ο Κομμουνισμός απέτυχε. Πράγματι, απέτυχε. Τώρα; Πέτυχε κανείς; Πρέπει να σκεφτούμε κάτι άλλο. Κι αυτό είναι καθήκον της αριστεράς.
Δεν βλέπεις δηλαδή τίποτε καλό να βγαίνει από την κρίση; Ούτε κάτι που έχει να κάνει με την αυτοσυνειδησία μας;
Δεν βλέπω να έχει προκύψει τίποτε. Ήλπιζα κι εγώ σε ένα φλας αυτογνωσίας. Αλλά τίποτε τέτοιο δεν γίνεται. Είμαστε ένας λαός εκπαιδευμένος να μην σκέφτεται. Από τα παιδιά που παπαγαλίζουν στο σχολείο μέχρι τα δελτία ειδήσεων με τις ξέκωλες, έχουμε εκπαιδευτεί να μην σκεφτόμαστε. Θαύματα δεν γίνονται. Απλώς θα φαγωθούμε μεταξύ μας, αυτό θα γίνει. Και στο λέει ένα πολύ αισιόδοξο άτομο.
Στο πανεπιστήμιο, δεν υπάρχει προοπτική; Από τις νεότερες γενιές πανεπιστημιακών, ας πούμε…
Ο ι νεότερες γενιές πανεπιστημιακών, όπως και οι νεότερες γενιές φοιτητών, είναι τόσο φοβισμένες, που είναι ακυρωμένες. Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις. Αλλά στην κοινωνία, ένα άτομο δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Πρέπει να είμαστε πολλοί. Αν δεν ξεμπλοκάρει το φαντασιακό μας, να σκεφτούμε κάτι όλοι μαζί, με «ενικό αριθμό», δεν πας πουθενά.
Ο αντίλογος λέει ότι ζούμε σε μια κοινωνία με μεγάλη «κινητικότητα», δεν μιλάμε για την Αμερική και τον Ομπάμα, αλλά και στην Ελλάδα άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές τάξεις, καταφέρνουν να πετύχουν πράγματα. Δίνοντας μια τόσο «στενή» εικόνα, δεν χάνεις κάπου σε ρεαλισμό;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία κοινωνική κινητικότητα. Υπάρχει μονάχα κινητικότητα προς τα κάτω. Ραγδαία. Η μεσαία τάξη εξαφανίζεται. Κι αυτό θα είναι το κουμπί. Η Ελλάδα είναι μια κοινωνία ιδιόρρυθμη, χωρίς τους ρυθμούς της αστικής ανάπτυξης που υπήρχαν στην Ευρώπη, κι είχε σαν αντίδωρο, την εκπαίδευση ως όπλο κοινωνικής ανόδου. Τώρα, μας τελείωσε κι αυτό. Τώρα, τα πράγματα είναι πολύ ανοιχτά και πολύ ξεκάθαρα. Αν θέλεις να ξεχωρίσεις, μπορείς, αλλά θα πρέπει να αφήσεις τεράστια κομμάτια σου πίσω. Χωρίς να αφήσει μεγάλα κομμάτια από τον εαυτό του πίσω, δεν προχωράει κανείς.
Και στην ΕΡΤ, πώς τα βλέπεις τα πράγματα; Οι κακές γλώσσες λένε ότι το μόνο που έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα το νέο ΔΣ είναι να απολύσετε 1500 ανθρώπους…
Αυτό, καταρχάς, δεν το κάναμε εμείς, είναι νόμος της Κυβέρνησης. Κατά τα λοιπά, αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι εγώ μπήκα εκεί για το Πρόγραμμα. Νομίζω ότι είναι ένα καλό Δ.Σ., στο οποίο ο καθένας ασχολείται με έναν τομέα. Όλοι μας δίνουμε πολύτιμο, ζωτικό χρόνο, εντελώς δωρεάν, μήπως γίνει κάτι με την ΕΡΤ. Έχουμε κάνει μια δουλειά για την οποία έχω αφιερώσει πολλές εργατοώρες από τη ζωή μου, γιατί θέλω ειδικά τώρα που τα ιδιωτικά κανάλια έχουν ξεπέσει εντελώς, η δημόσια τηλεόραση να σε κάνει περήφανο, να βγούνε νέες δυνάμεις.
Σε αυτή τη νέα φιλοσοφία, τα «νούμερα» δεν ενδιαφέρουν;
Τα νούμερα, ποτέ δεν ήταν αυτό το πρόβλημα…
Ο προηγούμενος Πρόεδρος είχε ωστόσο κάνει τα «νούμερα» σημαία του…
Καλύτερα να μη σχολιάσω. Ο κόσμος τα ξέρει πια όλα...
Διαβλέπω πάντως μια αντίφαση: Από τη μία παρουσιάζεις μια εντελώς ζοφερή εικόνα, ότι τα πράγματα θα πάνε κατά διαόλου. Κι από την άλλη, αναλαμβάνεις «πόστα» στα οποία για να μπορέσει κανείς να λειτουργήσει χρειάζεται πίστη ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα…
Στο είπα και πριν, ότι είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Θα κάνω ό,τι μπορώ, όπως έκανα και στο Πανεπιστήμιο. Ό,τι μπορείς, κι ένα φασόλι να φυτέψεις, είναι κάτι. Και θα το κάνω μέχρι να ψοφήσω. Κι εν γνώσει μου, ειδικά για την ΕΡΤ, ότι μπαίνω στο στόχαστρο. Ακόμη δεν πρόλαβα να μπω κι έγινε ερώτηση στη βουλή ότι έχω «προσώσει τη Μακεδονία», τη Σμύρνη, μπορεί και τη Νέα Σμύρνη. Δεν έχω όνειρα τρελά ότι θα φέρω κάποια επανάσταση. Ένα μικρό πραγματάκι να πετύχω, θα είμαι ευχαριστημένη.
Δηλαδή από την επόμενη σεζόν η Δημόσια Τηλεόραση θα είναι διαφορετική; Γιουροβίζιον θα έχουμε;
Θα έχουμε. Είναι ένα λαϊκό πρόγραμμα, που αρέσει σε πολύ κόσμο, δεν είναι χυδαίο, γιατί να μην το έχουμε; Απλώς δεν θα είναι η αιχμή του δόρατος, όπως την έκαναν οι ανόητοι.
Κι όμως, ο νέος Πρόεδρος, είναι ήδη παρελθόν...
Ο κύριος Γαμπρίτσος είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος και με τη βοήθειά του έπνευσε ένας φρέσκος αέρας ηπιότητας, εντιμότητας και δημοκρατίας στο πολύπαθο αυτό μαγαζί: Άρχισε η εξυγίανσή της. Για πρώτη φορά η ΕΡΤ κλείνει τη μαύρη τρύπα του χρέους της. Τώρα που η αγορά το έχει τόσο πολύ ανάγκη, η ΕΡΤ θα μπορεί να πληρώνει σε 2 με 6 μήνες και να κερδίζει καλύτερες τιμές φυσικά. Από το μέγα πλήθος των συμβούλων και παρασυμβούλων που αμείβονταν με μυθικά ποσά έμειναν δύο όλοι κι όλοι, κι αυτοί με στοιχειώδεις μισθούς. Καταγράφτηκε το προσωπικό της ΕΡΤ για πρώτη φορά ανά ειδικότητα και θα αξιολογείται βάσει ειδικού λογισμικού σε μόνιμη βάση. Ετοιμάσαμε προτάσεις για να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ τη συνέχιση του πολύτιμου έργου διάσωσης του ιστορικού αρχείου της ΕΡΤ. Λυπάμαι πάρα πολύ για την αποχώρηση του κυρίου Γαμπρίτσου. Ελπίζω πραγματικά ο διάδοχός του να είναι στο ύψος των περιστάσεων.
Κώστας Κατσουλάρης
*Μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή αυτής της συνέντευξης δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Veto Mag της εφημερίδας Veto.