michael-k

Του Κώστα Κατσουλάρη

You are not alone, said the sign; and also, No matter how far you sail, no matter where you hide, you will be searched out.  Από το He and his man του J.M. Coetzee

Οταν το 2003 ο Τζ. Μ. Κουτσί τιμήθηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας πολλοί περίμεναν ότι, όπως ακριβώς είχε συμβεί πρωθύστερα με τα δύο Μπούκερ, δεν θα εμφανιζόταν στην τελετή απονομής. Ωστόσο, ο μονήρης Νοτιοαφρικανός, που από το 2002 ζει σε αγρόκτημα κάπου στην Αυστραλία, όχι μόνο εμφανίστηκε αλλά διάβασε και έναν από τους πιο παράξενους και ιδιότυπους λόγους που έχουν ακουστεί στην Ακαδημία. Το κείμενο εκείνο, σε αντίθεση με τα ειωθότα, ήταν μυθοπλαστικό. Είχε τίτλο Αυτός κι ο άνθρωπός του (He and his man), με αναφορές σε μια από τις συγγραφικές εμμονές του Κουτσί, τον Ροβινσώνα, κι εμμέσως στην σχέση του συγγραφέα (He) με τον ήρωά του (his man).

Η μοναχική μορφή του Ντάνιελ Ντεφόε, ο Ροβινσώνας, κι ο «άνθρωπός του», ο Παρασκευάς, επανέρχονται στο έργο του Κουτσί, είτε ως μεταμοντέρνα παραλλαγή (βλ. Μια γυναίκα στο νησί του Ροβινσώνα) είτε με τη μορφή παρατηρήσεων και αναφορών (βλ. Ελίζαμπεθ Κοστέλο). Ο Ροβινσώνας, που ενσαρκώνει πότε τον κατακτητή-αποικιοκράτη και πότε τον αποξενωμένο από τον εαυτό του μοντέρνο άνθρωπο, αποτελεί άλλωστε μια ευρύτερη φιλοσοφική δεξαμενή από την οποία αρδεύονται και άλλοι χαρακτήρες του Κουτσί. Τέτοια είναι, έχουμε την εντύπωση, και η περίπτωση του «αργόστροφου» και δύσμορφου Μάικλ Κ, παρ' ότι ετούτος, καρφωμένος καθώς είναι στη γη και στη σιωπή, φέρνει στον νου και τον βουβό Παρασκευά.

life-and-timesΟ Μάικλ Κ γεννήθηκε με λαγώχειλο και στραβή μύτη, ενώ μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας το πέρασε σε ίδρυμα. Στα τριάντα ένα του, κηπουρός στον δήμο του Κέιπ Τάουν, αποφασίζει να φορτωθεί την άρρωστη μάνα του και να επιστρέψει μαζί της στην επαρχία, προσδοκώντας να ξαναβρεί τη γαλήνη μιας ζωής μακριά από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα. Αυτή θα είναι η απαρχή μιας μικρής οδύσσειας: εμπόλεμες ζώνες, φυλακές και στρατόπεδα, αλλά και ολιγόμηνη παραμονή σε αγρόκτημα κοντά στη γενέθλια γη όπου καταφέρνει να αναβιώσει μια βαθύτερη σχέση με τη φύση. Ο θάνατος της μάνας του από τις κακουχίες έχει σημάνει ωστόσο την έσχατη αποκοπή του: ο κόσμος παραμένει μέχρι τέλους απόλυτα ξένος και εχθρικός. Ο κύκλος θα κλείσει πολλούς μήνες μετά, όταν ο Μάικλ, εξαντλημένος από τον υποσιτισμό, επιστρέφει στο μητρικό σπίτι στο Κέιπ Τάουν. Τι έχει απομείνει, ωστόσο, από τον άνθρωπο που υπήρξε στην αρχή αυτής της πορείας; Τι απομένει από τον άνθρωπο όταν χάσει κάθε συναισθηματική επαφή με το περιβάλλον, όταν όλος ο κόσμος του μοιάζει με τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης;

Το μυθιστόρημα είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Το πρώτο και μεγαλύτερο καλύπτει, σε τρίτο πρόσωπο, ολόκληρη τη ζωή του Μάικλ Κ ως το σημείο που φυλακίζεται, για δεύτερη φορά, σε στρατόπεδο αναμόρφωσης. Στο δεύτερο μέρος παρακολουθούμε την αφήγηση του γιατρού που προσπαθεί να τον σώσει, καθώς ο Μάικλ αρνείται να δεχτεί τροφή σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Στο τρίτο και μικρότερο μέρος ξαναβρίσκουμε την τριτοπρόσωπη αφήγηση της αρχής, παρακολουθώντας τον Μάικλ από την απόδρασή του ώς την επιστροφή του στο Κέιπ Τάουν. Αναμφίβολα, το κλειδί για το φιλοσοφικό και πολιτικό υπόβαθρο του έργου βρίσκεται στο δεύτερο μέρος, στη φωνή του ανθρωπιστή γιατρού ο οποίος διαβλέπει στην άρνηση του Μάικλ να δεχτεί τροφή μια ξεχωριστή υπαρξιακή στάση. Ο γιατρός, διχασμένος, αποπροσανατολισμένος, στο μέσον ενός πολέμου που του φαντάζει πια χωρίς νόημα, «προβάλλει» στην κάτισχνη φιγούρα του Μάικλ μια μορφή διαμαρτυρίας, μια πολιτική αλληγορία.

Η δύναμη χαρακτήρων όπως ο Κ εδράζεται στην ικανότητά τους να υπερβαίνουν κάθε ανάλυση που επιχειρεί να εξαντλήσει το συμβολικό και σημασιολογικό φορτίο τους.

Όπως τονίζει η έμπειρη μεταφράστρια στο επίμετρο που συνοδεύει την καινούργια αυτή μετάφραση, ο Βίος και η πολιτεία του Μάικλ Κ (βραβείο Μπούκερ 1983) έχει προκαλέσει ποικίλες ερμηνευτικές προσεγγίσεις - ψυχαναλυτικές, αλληγορικές κ.ά. Ωστόσο, η δύναμη χαρακτήρων όπως ο Κ (που παρά τις διαφορές δεν μπορεί να μη μας φέρει στον νου τον Κ από την Δίκη του Κάφκα) εδράζεται στην ικανότητά τους να υπερβαίνουν κάθε ανάλυση που επιχειρεί να εξαντλήσει το συμβολικό και σημασιολογικό φορτίο τους· μένουν στη μνήμη μας, μορφές εμβληματικές και μοναχικές, σηκώνοντας μόνες τους ένα βάρος δυσανάλογα μεγαλύτερο από αυτό που αναλογεί σε μια ανθρώπινη ύπαρξη.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΡΗΣ είναι συγγγραφέας. Το κέιμενο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Βήμα της Κυριακής το 2006.
 
michaelΟ βίος και η πολιτεία του Μάικλ Κ
Τζ. Μ. Κουτσί
Μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου
Μεταίχμιο 2006
Σελ.280, τιμή € 17,30
 
politeia-link
 
 

 

 

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ J.M. COETZEE

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο Πολωνός» του Τζ.Μ. Κουτσί (προδημοσίευση)

«Ο Πολωνός» του Τζ.Μ. Κουτσί (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Τζ.Μ. Κουτσί [J.M. Coetzee] «Ο Πολωνός» (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Ο αναρχικός συντηρητισμός στον J.M. Coetzee

Ο αναρχικός συντηρητισμός στον J.M. Coetzee

Πόσο πολιτικός συγγραφέας είναι ο J.M. Coetzee; Μια εμπεριστατωμένη άποψη...

Του Γιώργου Λαμπράκου

Το θέμα του παρόντος κειμένου* είναι ο Τζον Μάξουελ Κ...

Η συγγραφή υπό κρίση

Η συγγραφή υπό κρίση

Μια μερική ανάγνωση του Elizabeth Costello* του Τζ.Μ. Κουτσί. 

Του Κώστα Κατσουλάρη

Στο έκτο κεφάλαιο τ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ