exofillo sarrasine700

Προδημοσίευση από τη νουβέλα «Σαραζίν» του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, σε μετάφραση-επίμετρο του Κώστα Κατσουλάρη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα. 

Επιμ. Λεωνίδας Καλούσης

«Ήμουν βυθισμένος σε βαθιά ονειροπόληση, από αυτές που κυριεύουν όλους τους ανθρώπους, ακόμη και τους πιο ρηχούς, εν μέσω των πιο πολύβουων γιορτών. Στο ρολόι του Ελυζέ-Μπουρμπόν, είχαν μόλις σημάνει μεσάνυχτα. Καθισμένος στο άνοιγμα ενός παραθύρου, κρυμμένος πίσω από τις πλούσιες πτυχώσεις μιας κουρτίνας από μουαρέ ύφασμα, μπορούσα να ατενίζω με την άνεσή μου τον κήπο του μεγάρου όπου περνούσα τη βραδιά μου. Τα μισοσκεπασμένα με χιόνι δέντρα με δυσκολία ξεχώριζαν από το γκριζωπό φόντο του συννεφιασμένου ουρανού που άσπριζε ελαφρά στο φεγγαρόφωτο. Μέσα σ' αυτή την εξωπραγματική ατμόσφαιρα, έμοιαζαν κάπως με φαντάσματα τυλιγμένα βιαστικά στα σάβανά τους, κάτωχρες μορφές ενός γιγαντιαίου χορού των νεκρών. Έπειτα, στρεφόμενος προς την άλλη πλευρά, μπορούσα να θαυμάσω τον χορό των ζωντανών: μια πολυτελής αίθουσα με επένδυση από ασήμι και χρυσό στους τοίχους, με λαμπερούς πολυέλαιους, που αστραποβολούσε από τα κεριά. Εκεί συνωθούνταν, ζουζούνιζαν και πεταλούδιζαν οι ωραιότερες γυναίκες του Παρισιού, οι πλουσιότερες, με τους πιο ηχηρούς τίτλους τιμής, απαστράπτουσες, μεγαλοπρεπείς, εκθαμβωτικές μέσα στα διαμάντια τους, στολισμένες με λουλούδια στο κεφάλι, στο στήθος, στα μαλλιά, στα φορέματά τους ή σε γιρλάντες στα πόδια τους. Ανεπαίσθητα ρίγη χαράς, αισθησιακά λικνίσματα έκαναν τις δαντέλες, τα ανοιχτόχρωμα μεταξωτά, τις μουσελίνες να συστρέφονται γύρω από τις κομψές λαγόνες τους. Διάπυρα βλέμματα στραφτάλιζαν εδώ κι εκεί, επισκίαζαν τα φώτα, τη λάμψη των διαμαντιών, διεγείροντας ακόμη περισσότερο τις πιο φλογερές καρδιές. Μπορούσε επίσης κανείς να διακρίνει νεύματα όλο νόημα για τους εραστές, και φερσίματα περιφρονητικά για τους συζύγους. Τα ξεσπάσματα των παιχτών, σε κάθε γύρισμα της τύχης, το κουδούνισμα των χρυσών νομισμάτων, ανακατεύονταν με τη μουσική, με το μουρμουρητό των συζητήσεων· οι αναθυμιάσεις των αρωμάτων και η γενική κατάσταση μέθης ερέθιζαν την ξέφρενη φαντασία κι οδηγούσαν σε ολοκληρωτική χαύνωση ένα πλήθος παραζαλισμένο απ' όλα τα θέλγητρα του κόσμου. Στα δεξιά μου, λοιπόν, η ζοφερή και σιωπηλή εικόνα του θανάτου· στα αριστερά μου, οι κόσμιες βακχείες της ζωής. Από τη μία, η ψυχρή, σκυθρωπή, πενθούσα φύση· από την άλλη, οι ευθυμούντες άνθρωποι. Κι εγώ, στο σύνορο ανάμεσα σε δυο τόσο ανόμοιους ζωντανούς πίνακες που επαναλαμβάνονται χιλιάδες φορές με ποικίλους τρόπους κι αναδεικνύουν το Παρίσι στην πιο συναρπαστική και συνάμα την πιο φιλοσοφική πόλη του κόσμου, συνέθετα ένα μωσαϊκό συλλογισμών, κατά το ήμισυ ευχάριστο, κατά το ήμισυ πένθιμο. Χτυπούσα το αριστερό πόδι στον ρυθμό της μουσικής, κι ένιωθα σαν να είχα το άλλο στο φέρετρο. 

[....]»

Απόσπασμα από το επίμετρο του Κ. Κατσουλάρη

Σαραζίν: το αίνιγμα της ετερότητας

Η νουβέλα Σαραζίν, ένα από τα πιο πυκνά σε εικόνες και νοήματα μυθοπλαστικά κείμενα του Μπαλζάκ, αποτελεί διακριτή στιγμή στο έργο του και σηματοδοτεί το πέρασμα από την πρώιμη στην πλέον ώριμη περίοδό του. Υποτιμημένη αρχικά από τον ίδιο, που φαίνεται πως δεν ήξερε σε ποια ακριβώς ενότητα να την εντάξει, αλλά και από την κριτική για περισσότερο από έναν αιώνα –δεν αποτελούσε «τυπικό» μπαλζακικό αφήγημα και η κεντρική ιστορία του, ο τραγικός έρωτας ενός ταλαντούχου γλύπτη για έναν καστράτο στην Ιταλία του 18ου αιώνα, μάλλον προκαλούσε αμηχανία–, αναδείχτηκε σε ένα από τα πιο σχολιασμένα κείμενα του συγγραφέα στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα. Σήμερα, οι κριτικοί ομονοούν ότι συγκαταλέγεται στα πλέον μοντέρνα έργα του, τόσο στη δομή όσο και στον πλούτο των θεματικών που αναπτύσσει, και συνεχίζει να προκαλεί νέες ερμηνείες, προερχόμενες από τους χώρους της λογοτεχνικής θεωρίας, των έμφυλων σπουδών, της ανάλυσης των τεχνών κ.ά. Πάνω απ' όλα, όμως, ο Σαραζίν παραμένει ένα κείμενο απολαυστικό στην ανάγνωση, που εντυπωσιάζει με την κατασκευαστική αρτιότητα και με την πολυσημία του, ένα γοητευτικό αίνιγμα για τις πολλαπλές ταυτότητες του σύγχρονου ανθρώπου και την αμφίδρομη σχέση του καλλιτέχνη με το έργο του.

exofillo sarrasine300Σαραζίν
Honoré de Balzac
Πρόλ.-μτφρ.-επίμετρο: Κώστας Κατσουλάρης
Εκδόσεις Στερέωμα 2016
 
politeia link

 

 

 

 

 

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πράκτορας Σόνυα, του Μπεν Μακιντάιρ (προδημοσίευση)

Πράκτορας Σόνυα, του Μπεν Μακιντάιρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ben Macintyre «Πράκτορας Σόνυα: Η κατάσκοπος που έκλεψε τα σχέδια της ατομικής βόμβας» (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης), το οποίο κυκλοφορεί στις 13 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Τα χρόνια, της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Τα χρόνια, της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Annie Ernaux «Τα χρόνια» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη, επίμετρο: Νίκος Μπακουνάκης), το οποίο κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Σε τούτη την ασπρόμαυρη φωτογραφ...

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων 2020: Οι βραχείες λίστες

Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων 2020: Οι βραχείες λίστες

Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες για τα βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων. Η τελετή απονομής θα γίνει την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου. 

Επιμέλεια: Book Press

Η Εταιρεία Συγγραφέων έχει θεσπίσει τα Βραβεία «Γιάννης Βαρβέρης» και «Μένης Κουμανταρέας...

Το μαύρο βιβλίο, το αριστούργημα του Ορχάν Παμούκ

Το μαύρο βιβλίο, το αριστούργημα του Ορχάν Παμούκ

Για το μυθιστόρημα του Orhan Pamuk «Το μαύρο βιβλίο» (μτφρ. Στέλλα Βρετού, εκδ. Πατάκη).

Της Νίκης Κώτσιου

Ένα από τα πιο συζητημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας, το Μαύρο βιβλίο (1990) του νομπελίστα Ορχάν Παμ...

Οι επόμενοι εμείς, του Αλέκου Λούντζη (κριτική)

Οι επόμενοι εμείς, του Αλέκου Λούντζη (κριτική)

Για την ποιητική συλλογή του Αλέκου Λούντζη «Οι επόμενοι εμείς» (εκδ. Στιγμός).

Του Βασίλη Λαμπρόπουλου

Συζητώντας την ελληνική ποίηση του 21ου αιώνα προσπαθώ πάντα να μην την προσεγγίσω καθ’ εαυτή αλλά να την τοποθετήσω σε ένα διεθνές πλαίσιο κι ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή, της Κέιτ Κερκπάτρικ (προδημοσίευση)

Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή, της Κέιτ Κερκπάτρικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη βιογραφία της Simone de Beauvoir «Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή» (μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη), της Kate Kirkpatrick που θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Για τη...

Χωρίς πυξίδα, της Χριστίνας Πουλίδου (προδημοσίευση)

Χωρίς πυξίδα, της Χριστίνας Πουλίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Χριστίνας Πουλίδου «Χωρίς πυξίδα», που θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2025

«Βρομοκατάσταση» συνόψισε ο Μορ...

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Δημήτρη Ινδαρέ «Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες. Με αφορμή ένα δημοτικό τραγούδι του Μοριά», το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ι. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΕΣ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

20 Οκτωβρίου 2021 ΕΛΛΗΝΕΣ

Το Φανταστικό στην Ελλάδα: Ο λόγος στους εκδότες του

«Η Άγνωστη Καντάθ», «Αίολος», «Οξύ», «Φανταστικός Κόσμος», «Anubis», «Sελίνι»: Έξι εκδοτικοί οίκοι που αγαπούν την Επιστημονική Φαντασία, το Fantasy και τον Τρόμο τοποθ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ