prodimosieysi Kamysh

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ουκρανού Μαρκιγιάν Κάμις [Markiyan Kamysh] «Ταξίδι στη νεκρή πόλη» (μτφρ. Μαρία-Νεφέλη Ταμία), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν πας στη Ζώνη Αποκλεισμού για πρώτη φορά, νιώθεις πάντοτε ότι πρέπει να πας με κάποιον πιο έμπειρο. Και αυτό είναι το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος. Μεγαλύτερο ακόμη και από το να μπεις στη Ζώνη όταν έχει δεκαπέντε βαθμούς κάτω από το μηδέν με την ελπίδα να μπορέσεις να ανάψεις φωτιά και να κοιμηθείς πλάι της, να ξυπνάς σε τακτά χρονικά διαστήματα, να κόβεις όλους τους φράχτες σε ακτίνα ενενήντα μέτρων για να τους χρησιμοποιείς ως καυσόξυλα και να κοιμάσαι πάλι σε κάποιο στρώμα βρίζοντας ολόκληρο τον κόσμο.

Επομένως, όταν θα είσαι έτοιμος για το πρώτο σου ταξίδι, να πας εκεί μόνος. Και το σημαντικότερο, προετοιμάσου όσο το δυνατόν λιγότερο. Θα έρθεις αντιμέτωπος με την αληθινή αποξένωση: θα βαδίζεις σε μονοπάτια άγνωστα και θα βυθίζεσαι σε βάλτους χωρίς πυξίδα ή χάρτη, θα κοιτάζεις ψηλά τ’ αστέρια για τα οποία δεν γνωρίζεις τίποτα.

vakxikon Kamysh taksidi sti nekri poli

Πρέπει να φοβάσαι τα άγρια ζώα και να μπερδεύεις τις κραυγές που βγάζουν τα ζαρκάδια και οι άλκες με τον βρυχηθμό των μανιασμένων αρκούδων. Πρέπει να πέφτεις ξερός, να καταρρέεις από την εξάντληση, αλλά και πάλι να σέρνεσαι μέχρι το Πρίπιατ, να ρίχνεις τα κόκαλά σου στο έδαφος και να κοιμάσαι σαν το κούτσουρο μόνο και μόνο για να ξυπνήσεις, να σκαρφαλώσεις σε μια στέγη και να συνειδητοποιήσεις πως ήρθες εδώ για κάποιον λόγο. Πρέπει να τριγυρνάς στην πόλη με την απατηλή ελπίδα να βρεις μια γόπα για να πάρεις αυτή την πολυπόθητη τζούρα ή να μαζέψεις τίποτα μπαταρίες για να τραβήξεις μερικές φωτογραφίες. Θα κυνηγάς τις οργανωμένες ξεναγήσεις και θα μαζεύεις αποτσίγαρα σαν αληθινός αλήτης. Εξάλλου, αλήτης είσαι, ένας κάτοικος της αποκάλυψης.

Τι χρειάζεσαι στο πρώτο σου ταξίδι; Τίποτα. Αλήθεια, τίποτα απολύτως. Πάρε έναν φακό, ένα μαχαίρι, μερικές κονσέρβες με φαγητό, έναν υπνόσακο, ένα πακέτο ρύζι κι ένα πακέτο γλειφιτζούρια. Αυτό είναι όλο. Φυσικά, μπορείς να περάσεις μήνες ψάχνοντας για τα κατάλληλα σύνεργα ενός κουτιού πρώτων βοηθειών και συσκευάζοντας στρώματα ύπνου, φιάλες, πολυ-λειτουργικά εργαλεία, σκηνές και άλλα τουριστικά σκατά, αλλά αυτό θα σε εμποδίσει να εστιάσεις στο πιο σημαντικό. Όταν πηγαίνεις σ’ εγκαταλελειμμένες πόλεις, πρέπει να μουδιάσουν τα πόδια σου, να πιεις μολυσμένο νερό, να βρίσεις τις μπαταρίες που χάλασαν και να κάνεις οικονομία στο ρύζι που μοιάζει να εξαντλείται πολύ γρήγορα. Θα είναι καλύτερα, όμως, αν το κάνεις όχι επειδή σου το είπα, μα επειδή είσαι απλώς έκφυλος. Οι φυσιολογικοί άνθρωποι δεν έχουν καμία δουλειά σε μια ραδιενεργό χωματερή. Να το θυμάσαι αυτό.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κύριος και σκύλος» του Τόμας Μαν (προδημοσίευση)

«Κύριος και σκύλος» του Τόμας Μαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Τόμας Μαν (Thomas Mann) «Κύριος και σκύλος» (μτφρ. – εισαγωγή Κυριάκος Κεντρωτής), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[…] Στέκεται και κοιτάε...

«24 ώρες ανοιχτά» του Κιμ Χο-Γεόν (προδημοσίευση)

«24 ώρες ανοιχτά» του Κιμ Χο-Γεόν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το feelgood μυθιστόρημα του Κιμ Χο-Γεόν [Kim Ho-Υeon] «24 ώρες ανοιχτά» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει την 1 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εμφανίστηκε ...

«Κάτω από τον τροχό» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Κάτω από τον τροχό» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Κάτω από τον τροχό» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 18 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από μια ασ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργης Χαριτάτος: «Προσπάθησα να κινηθώ σε μια ποικιλία χώρων και χρόνων, σε ένα αέναο παιχνίδι αναζήτησης της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας»

Γιώργης Χαριτάτος: «Προσπάθησα να κινηθώ σε μια ποικιλία χώρων και χρόνων, σε ένα αέναο παιχνίδι αναζήτησης της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας»

Ο Γιώργης Χαριτάτος μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική του συλλογή «Πρώτη ύλη» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν; Ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φέρνει;

...
«Καύση τελεία και παύλα» του Γιώργου Ζησιμόπουλου (κριτική) – Ποίηση που ξορκίζει τον θάνατο

«Καύση τελεία και παύλα» του Γιώργου Ζησιμόπουλου (κριτική) – Ποίηση που ξορκίζει τον θάνατο

Για την ποιητική συλλογή του Γιώργου Ζησιμόπουλου «Καύση τελεία και παύλα» (εκδ. Νίκας). Εικόνα: Ο πίνακας του Χάινριχ Φούγκερ «Ο Προμηθέας φέρνει την φωτιά στην ανθρωπότητα».

Γράφει ο Γιώργος Βέης

«Ποια χέρια σφίγγουν το τιμόνι;/ Δεν είναι τ...

«Η αφήγηση της φιλοσοφίας» των Φώτη Τερζάκη και Τάκη Θεοδωρακέα – Χαρτογραφώντας την περιπέτεια των ιδεών και των εννοιών

«Η αφήγηση της φιλοσοφίας» των Φώτη Τερζάκη και Τάκη Θεοδωρακέα – Χαρτογραφώντας την περιπέτεια των ιδεών και των εννοιών

Για το βιβλίο ιστορίας της φιλοσοφίας των Φώτη Τερζάκη και Τάκη Ι. Θεοδωρακέα «Η αφήγηση της φιλοσοφίας. Μια κοινωνική ιστορία τής δυτικής σκέψης – τόμος Α΄:  Αρχαία φιλοσοφία» (εκδ. Αλεξάνδρεια). Εικόνα: Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης στον πίνακα του Ραφαήλ «Η σχολή των Αθηνών».

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη, τη νουβέλα «Νύχτες με την Κάλλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

Την αντιλήφθηκ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη. ...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...
Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Λίγα λόγια για τον Τόμας Μαν (1875-1955) και τις νέες εκδόσεις των έργων του με αφορμή την «απελευθέρωση» των συγγραφικών του δικαιωμάτων, μετά τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, το 1955. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ