alt

Νέοι συγγραφείς έγραψαν για την Book Press ένα διήγημα με θέμα τη θάλασσα. Σήμερα, η Γιούλη Αναστασοπούλου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξεβράστηκες στο νησί. Νησί που λέει ο λόγος. Μισή οκά θάλασσα. Τους καταλαβαίνεις τους ανθρώπους, πότε λένε ψέμματα. Θα φτάσετε στην ώρα σας σού είπαν στον γκισέ. Μικρό το κακό, στις αναμονές το μυαλό σου δουλεύει προπέλα. Μετά κοιμάσαι ήσυχα στο κατάστρωμα σαν να μην πετάει από πάνω σου το σμήνος των ανθρώπων που κουβαλάνε τις γωνίες των σπιτιών τους στον ώμο, στριμωγμένοι σε ολιγοήμερες διακοπές ·η σκόνη από τα πατζούρια τους χωμένη στις μύτες τους. Κοντά πάτε, όλοι μαζί, κοντά πήγαινες πάντα με όσους δεν σου λέγανε πολλά.

Τα τελευταία χρόνια θες να το αλλάξεις αυτό. Οι ανεξίτηλοι διανύουν μεγάλες αποστάσεις και μυρίζουν φρεσκοπλυμένα πουκάμισα – γυαλιστερά κουμπάκια. Όσοι πάνε κοντά αφήνουν τους συναγερμούς να χτυπάνε στο πίσω στενό. Τους ακούς στο λαβύρινθο του ύπνου σου, απορρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό, μικροί θάνατοι της κανονικής ροής του αίματος.

Όσοι πάνε κοντά δεν ξεκουράζονται. Κανόνας, λες, σκουπίζοντας τα σάλια του ύπνου. Γυρνούν με ένα άχτι στο στήθος που ακολουθεί τον πρωινό ενθουσιασμό. Ποτέ δεν διαψεύστηκες. Όσοι έχουν στις παλάμες τους γραμμένες κοντινές αποστάσεις, είναι φουσκωμένοι υγρασία και έχουν πρησμένα βλέφαρα. Δε θες καμιά δουλειά με αυτούς, δε σου πάνε, δεν έχεις τίποτα να πεις. Τα τελευταία χρόνια πας κοντά γιατί το παιδί έχει πάρει το μεγάλο δρόμο. Δε σου βγαίνει το πορτοφόλι. Έβαλες τα θεμέλια για να μπορεί να περπατάει με δρασκελιές και τώρα δε σου καλαρέσει, χώρεσες εσύ τα παλιά γοργά βήματά σου σε δυο τρία σοκάκια Αργοσαρωνικού, μια ώρα απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά, με τον ήλιο στο κούτελο, ήλιο του κέντρου της Αθήνας, να σε δουλεύει μέσα στα μούτρα. Ούτε το νερό δεν σε ξεγελάει, χλιαρό σαν της μπανιέρας σου, σε κάτουρο κολυμπάς.

Μόνος σου είσαι με μια πετσέτα και ένα καπέλο. Μιλάς στο τσατ που σε έβαλε η κόρη σου για να γνωρίσεις γυναίκες. Στο εισαγωγικό κείμενο γνωριμίας το κάνεις ξεκάθαρο, μ' αρέσουν τα μακρινά ταξίδια, να νοιώσουμε πως φύγαμε, πως θέλουμε απόσταση για να γυρίσουμε πίσω, πως μας τρώνε οι αναμονές στα αεροδρόμια και τα μεγάλα πλοία, ο μόνος εγκλωβισμός που δέχεσαι προκειμένου να πας και να γυρίσεις.

 Μιλάς στο τσατ που σε έβαλε η κόρη σου για να γνωρίσεις γυναίκες. Στο εισαγωγικό κείμενο γνωριμίας το κάνεις ξεκάθαρο, μ' αρέσουν τα μακρινά ταξίδια, να νοιώσουμε πως φύγαμε, πως θέλουμε απόσταση για να γυρίσουμε πίσω, πως μας τρώνε οι αναμονές στα αεροδρόμια και τα μεγάλα πλοία, ο μόνος εγκλωβισμός που δέχεσαι προκειμένου να πας και να γυρίσεις.

Το παιδί είναι δέκα ώρες μακριά (αυτό δεν το γράφεις), θες δύο πτήσεις ανταπόκριση για να το δεις και μόλις πας σε βαρέθηκε, προτελευταία μέρα πάντα σε βαριέται, και τότε νοιώθεις ήσυχος και πλήρης γιατί τη μεγάλωσες για να σε κοιτάζει και να στραβώνει το στόμα της, αυτό είναι το σωστό λες, όχι όπως εσύ που πέθανε η μάνα σου πενήντα χρονών ήσουνα και έχασες τα κορδόνια των παπουτσιών σου, και οδήγησες με τη σόλα να ντελαπάρει δεξιά αριστερά στο πατάκι του Φίατ, όπως αυτό εδώ το σαπιοκάραβο, μέρα μεσημέρι ντάλια ήλιο, κακό ήλιο, βασανιστή ήλιο, να σταματήσεις στη Μπενάκη να πάρεις κορδόνια τελευταία στιγμή, στην κηδεία εμφανίστηκες με σουέτ παπούτσι και κορδόνια λευκά και πράσινα αθλητικού και γέλασε και το παρδαλό κατσίκι. Δεν τα αποχωρίστηκες, τα φοράς μόνιμα με τα λευκά αθλητικά – όπως πρέπει, πόσοι αποχωρισμοί, να βάλεις ένα τέλος.

Πλήρωσες όλα τα μαθήματά της, αφού έφυγε η μάνα της, μακρινό ταξίδι να το νοιώσει στο πετσί της έφυγε εκείνη, όχι τίποτα μια δυο ωρίτσες από το λιμάνι όπως του λόγου σου, όλα τα ξόφλησες για να σου λέει αι παράτα μας ρε πατέρα μιλάω στο τηλέφωνο άντε μέσα, και να φουσκώνεις πανιά θυμωμένα μέσα στο στήθος, δε θα μου μιλάς εμένα έτσι, τα ξεφούσκωνες μετά στο διπλανό δωμάτιο με ένα χαμόγελο στο στόμα ότι την έκανες αγρίμι να μην τη βάλει κανείς στο χέρι του και την κλείσει στη χούφτα του. Έτσι ονειρεύεσαι τις νύχτες που κάνεις σενάρια ότι εκεί που είναι η Ευτυχία θα φτύνει νόου και όχι και σόρρυ σε όποιο δέρμα δεν κάθεται καλά στη μύτη της και σε όποια χνώτα ασθμαίνουν κοφτά – προς θεού μην την καθηλώσει κανένας σε μικρές αποστάσεις. Από το σπίτι στο γραφείο και ένα πάρκο την Κυριακή και κουτσούβελα και βροχές με το τουλούμι.

Αλλά ούτε εσύ έχεις βλέψεις για συντροφιές και προπάντων μην είναι τίποτα γυναίκες ηλιοκαμμένες με περιττό βάρος, το παραπανίσιο βάρος σου ομολογεί καθισιό. Κανόνας: Να μην πηγαίνουν Αργοσαρωνικό. Το κάνεις ξεκάθαρο στο τσατ. Εγώ έτυχε και πάω, μια βουτιά μόνο, δε μ' αρέσει κοντά εμένα. Εσείς τι θέλετε από τις διακοπές σας; Ποια η ιδανική σας έξοδος. Μπλοκάρεις αμέσως όσες δηλώνουν ικανοποιημένες με τις αποδράσεις αστραπή. Τους καταλαβαίνεις τους ανθρώπους πότε λένε ψέμματα. Η Ευτυχία λέει πως θα 'ρθει φέτος. Η τελευταία που μίλησες πριν από λίγο, μια Ελένη, δε λέει ψέμματα. Μια βουτίτσα να ξεσκάσουμε Μανώλη, όπου να ’ναι. Σε πιάνει ανακατωσούρα, δίνη στο στομάχι. Τόσο μικραίνουν οι άνθρωποι που χωράνε σε μια οκά θάλασσα. Πατάς το κουμπάκι και τη στέλνεις στη μαύρη τρύπα του τηλεφώνου σου. Δεν έχεις δεύτερες σκέψεις. Εσύ από την άλλη λες ψέμματα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Το πλοίο σφυρίζει πέντε ώρες μετά. Ο ήλιος ακόμα στο κεφάλι. Να προλάβεις μια θέση έξω, όχι στο κλιματιστικό που σου φέρνει στο μυαλό το κρύο της δουλειάς, κατευθείαν στα μηνίγγια. Τινάζεις την πετσέτα σου καλά. Αργοπορείς στο δέσιμο των παπουτσιών. Τριγύρω οι ίδιες κινήσεις. Οι άνθρωποι που πάνε κοντά έχουν ίδιο καλούπι, τα μπράτσα τους ζυγίζουν το ίδιο υδάτινο βάρος, έχουν τα ίδια παιδιά με τα ίδια στρογγυλά στόματα, ξαπλώνουν με τα ίδια σώματα στις ίδιες στάσεις ύπνου.

Φούσκωσες.
Στο γραφείο θα πεις πως πήγες βόρειο Αιγαίο. Όνειρο ήταν παιδιά, να πάτε, θα σας πω εγώ που.
Σπίτι σου παρατηρείς τις γωνίες, είναι όλες στη θέση τους. 

Info
Η Γιούλη Αναστασοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε Φιλοσοφία-Παιδαγωγική-Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στη Σκωτία και Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής Αθηνών. Η συλλογή διηγημάτων της Τι συμβαίνει με τα βατόμουρα; κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θράκα.

alt

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το παιδί που στέκεται εκεί

Το παιδί που στέκεται εκεί

Nέοι συγγραφείς έγραψαν για την Book Press ένα διήγημα με θέμα τη θάλασσα. Σήμερα, ο Θάνος Κάππας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Η κατάρα της Γαλλίδας

Η κατάρα της Γαλλίδας

Νέοι συγγραφείς έγραψαν για την Book Press ένα διήγημα με θέμα τη θάλασσα. Σήμερα, η Χίλντα Παπαδημητρίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Υγρό φόρεμα

Υγρό φόρεμα

Νέοι συγγραφείς έγραψαν για την Book Press ένα διήγημα με θέμα τη θάλασσα. Σήμερα, ο Νικόλας Περδικάρης.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ό,τι βαφτίζει ο καθένας...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«2052: Το μυθιστόρημα των τριών» (κριτική) – Γράφοντας με την Τεχνητή Νοημοσύνη δίπλα και απέναντι

«2052: Το μυθιστόρημα των τριών» (κριτική) – Γράφοντας με την Τεχνητή Νοημοσύνη δίπλα και απέναντι

Για το μυθιστόρημα των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού και Joe «2052: Το μυθιστόρημα των τριών» (εκδ. Νίκας). 

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Πώς μπορούμε και πώς «πρέπει» να γράφουμε την εποχή της ...

Είδαμε το «Καμιά άλλη επιλογή» του Παρκ Τσαν-Γουκ – Μια μαύρη κωμωδία για την ψυχική και ταυτοτική κρίση της μεσαίας τάξης στη Νότια Κορέα

Είδαμε το «Καμιά άλλη επιλογή» του Παρκ Τσαν-Γουκ – Μια μαύρη κωμωδία για την ψυχική και ταυτοτική κρίση της μεσαίας τάξης στη Νότια Κορέα

Για την τελευταία ταινία του Νοτιοκορεάτη Παρκ Τσαν-Γουκ [Park Chan-Wook] «Καμιά άλλη επιλογή», μεταφορά στον κινηματογράφο του μυθιστορήματος «Το τσεκούρι» του Ντόναλντ Ε. Γουέστλέικ. 

Γράφει ο Αντώνης Κάπας

Στην μετάβαση από το βιβλίο στην ...

«Τέλος του κόσμου, αγάπη μου» της Άλα Γκορμπουνόβα – Μυθολογικοί κατακλυσμοί και μετασοβιετικές πραγματικότητες

«Τέλος του κόσμου, αγάπη μου» της Άλα Γκορμπουνόβα – Μυθολογικοί κατακλυσμοί και μετασοβιετικές πραγματικότητες

Για τη συλλογή διηγημάτων της Άλα Γκορμπουνόβα, «Τέλος του κόσμου, αγάπη μου» (μτφρ. Ξένια Καλαϊτζίδου, εκδ. Καστανιώτη), «οι δύο πρώτες μετασοβιετικές δεκαετίες αποδίδονται με εκπλήσσουσα ζωντάνια, ευθυβολία, ποιητικίζουσα γλώσσα κι ένα ιδιάζον μείγμα τρυφερότητας και σκληρότητας». 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Block Delete», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Η σειρά «Τα μικρά» των εκδόσεων Μεταίχμιο δίνει τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να διαβάσει σπουδαία διηγήματα και νουβέλες της μιας ανάσας από σημαντικούς συγγραφείς. Επτά ολιλοσέλιδα τομίδια πυκνής λογοτεχνικής αξίας με τις υπογραφές των Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

...
Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη.&...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ