Προδημοσίευση από τη νουβέλα του Χρήστου Χρυσόπουλου «Η γη του θυμού», που θα κυκλοφορήσει στις 20 Μαρτίου από τις εκδόσεις Νεφέλη.
Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
[...]
Βγήκε στο μπαλκόνι και άρχισε να πετάει στον δρόμο τα φλογισμένα χαρτιά που σκορπίζονταν στον αέρα σαν πανέμορφα μπουκέτα φωτιάς. Άλλα έσβηναν πριν φτάσουν στη γη και άλλα έπεφταν καιόμενα στον δρόμο καπνίζοντας μανιασμένα. Ήταν ένα μουντό, υγρό απόγευμα. Συννεφιά κάλυπτε τον ασθενικό ήλιο και το άρωμα της φωτιάς ταίριαζε όμορφα με το υγρό χώμα. Εκείνη η μυρωδιά προοιωνιζόταν με γλυκύτητα το επερχόμενο φθινόπωρο.
Μαζεύτηκαν διάφοροι περαστικοί και γείτονες. Κοιτούσαν απορημένοι το παράξενο θέαμα του μικρού αγοριού που πετούσε φούχτες φωτιάς στον αέρα. Του φώναζαν να σταματήσει και τον ρωτούσαν πού βρισκόταν η μητέρα του. Εκείνος στεκόταν ακίνητος στο κιγκλίδωμα και χόρταινε το χρυσό λαμπύρισμα στους τοίχους. Είχε θεριέψει μέσα του μια φωτοβόλος έξαρση. Όλοι έμειναν σιωπηλοί και απορημένοι κοιτώντας το μικρό αγόρι. Εκείνο έμεινε ασάλευτο με τα χέρια απλωμένα σαν φτερά. Ο απογευματινός άνεμος χάιδευε το πρόσωπό του. Μια χρυσή φεγγοβολή τον φώτιζε, ενώ τον στεφάνωνε μια αψίδα πυκνού μαύρου καπνού.
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Δεν πρέπει τα παιδιά να νοιάζονται για τους γονείς τους;
Είναι δύσκολο να ελέγξεις τον θυμό. Όλοι το ξέρουν αυτό. Και γι’ αυτόν τον λόγο, ο θυμός είναι η πιο δραστική μέθοδος θυματοποίησης. Ίσως να μην είναι τυχαίο που οι λέξεις «θυμός» και «θύμα» συγγενεύουν τόσο πολύ... Γιατί ο θυμός φτιάχνει τα θύματά του προτού ξεσπάσει. Με τον φόβο. Με την ανάγκη του κατευνασμού. Με την απειλή. Κι έτσι, η βία πλέον δεν είναι απαραίτητο να καταστεί εμφανής. Δεν είναι απαραίτητο να ξεπεράσει τα όρια της αυτοσυγκράτησης. Οι υπόνοιες και μόνο είναι επαρκείς. Η αρχή μιας χειρονομίας... Μια λέξη ορφανή... Και η κίνηση έχει ήδη ολοκληρωθεί, η οργή είναι ήδη ελεύθερη.