alt

Προδημοσίευση από το μυθιστόρημα του Νίκου Δαββέτα Ωστικό κύμα, που θα κυκλοφορήσει στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

 

1

Η βαλίτσα της γύριζε εδώ και ώρα, ολομόναχη, πάνω στον ιμάντα των αποσκευών. Κάθε τρία λεπτά εξαφανιζόταν στο άνοιγμα της καταπακτής κι ύστερα από ένα λεπτό εμφανιζόταν και πάλι με το ίδιο μαύρο χρώμα, το ίδιο πάντα κόκκινο μαντίλι που είχε τυλίξει στο χερούλι για να ξεχωρίζει ανάμεσα στις όμοιές της. Μαύρο του πένθους, κόκκινο του κινδύνου, όλα προφητικά καμωμένα. Δεν είχε το κουράγιο να την αρπάξει και να βγει έξω από την αίθουσα των αφίξεων. Έξω δεν την περίμενε κανείς παρά μονάχα ένα πτώμα παρατημένο σε κάποιον καταψύκτη.

Μα όχι, τι αισιόδοξα που σκέφτεται, ούτε καν αυτό δεν υπήρχε. Τίποτα το ακέραιο. Τη θυμάται την έκφραση στο τηλέφωνο, βρετανικό χιούμορ ίσως. Τίποτα το ακέραιο, υπολείμματα μάλλον, τυχαία ευρήματα από τους τραυματιοφορείς ή τους διαστημανθρώπους της αντιτρομοκρατικής με τα λευκά σκάφανδρα και τα νάιλον παπούτσια. Τους είχε θαυμάσει, επί το έργον, σε πολλές ταινίες, σίριαλ, επίκαιρα, δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις από τη Μέση Ανατολή. Της θύμιζαν αμυδρά αστροναύτες που συλλέγουν πετρώματα από ένα σελη νιακό τοπίο. Τώρα ασχολούνται με αυτό που υπήρξε ο γιος της πριν καταλήξει διάσπαρτος, ενώ τα όποια μέλη του, συρραμμένα πρόχειρα, παγώνουν μέσα σε ένα σφραγισμένο μεταλλικό κουτί.

Η μαύρη σαγρέ βαλίτσα πέρασε κάμποσες φορές μπροστά από τα μάτια της. Κάποια στιγμή έχασε την αίσθηση του χρόνου. Είχε φύγει από την Αθήνα στις 12.45, τώρα έβλεπε πως απέξω ήταν νύχτα πια. Τα κίτρινα φώτα των εξωτερικών πυλώνων ύφαιναν ένα λεπτό δίχτυ προστασίας γύρω από τα διαστημικά κτίρια του νέου Τέρμιναλ.

Κάπου είχε διαβάσει ότι στο Ισραήλ υπάρχουν ειδικοί γιατροί γι’ αυτό το «δημιουργικό αμπαλάζ». Φροντίζουν να παραλάβεις, πάση θυσία, κάτι το ενιαίο, κάτι που να θυμίζει στα μάτια του Θεού το πρωτόπλαστο δημιούργημά του, όμως οι Βρετανοί δεν υπαινίχτηκαν ότι προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες.

Η μαύρη σαγρέ βαλίτσα πέρασε κάμποσες φορές μπροστά από τα μάτια της. Κάποια στιγμή έχασε την αίσθηση του χρόνου. Είχε φύγει από την Αθήνα στις 12.45, τώρα έβλεπε πως απέξω ήταν νύχτα πια. Τα κίτρινα φώτα των εξωτερικών πυλώνων ύφαιναν ένα λεπτό δίχτυ προστασίας γύρω από τα διαστημικά κτίρια του νέου Τέρμιναλ.

Σχημάτισε μετά βίας τον αριθμό του πρώην συζύγου της, που είχε φτάσει στο Λονδίνο το προηγούμενο βράδυ, στριμωγμένος σε μια πτήση τσάρτερ. Του είπε μονάχα: «Εγώ φεύγω. Δεν μπορώ να ακολουθήσω. Ανάλαβε εσύ. Εξάλλου εσύ τον έστειλες εδώ. Εσύ θα τον αναγνωρίσεις και θα τον φέρεις πίσω, ακέραιο. Τ᾽ ακούς; Ακέραιο. Όπως έφυγε…»

Του μίλησε μια κι έξω, μονοκοπανιά, κι αμέσως το μετάνιωσε. Λάθος άνθρωπο εμπιστεύτηκε. Αυτή θα αναγνώριζε το παιδί της κι από μια τρίχα των μαλλιών του…

Του μίλησε μετά από μήνες, χωρίς παύσεις κι αναστεναγμούς, με οργή σχεδόν, αν και δεν αισθανόταν οργισμένη· για την ακρίβεια, δεν αισθανόταν τίποτα. Της φαινόταν αδύνατο να φανταστεί τον εαυτό της πέρα από αυτή τη χρονική στιγμή. Όλα όσα είχε μέσα της είχαν πεθάνει μαζί με τον γιο της. Πέθαναν, εξαερώθηκαν, και το κενό που δημιουργήθηκε το γέμιζε σιγά σιγά ο πόνος. Η στάθμη του ανέβαινε σταθερά κάθε μέρα σαν ένα μυρμήγκιασμα που ξεκινά από τα κάτω άκρα. Περίμενε τη στιγμή που θα την πνίξει και δεν θα ορίζει πια το σώμα της, κι αυτή η στιγμή είχε κιόλας έρθει στην έξοδο 4 του νέου Τέρμιναλ. Ένα κάρο χαπάκια –ροζ, κίτρινα, λευκά– που της προμήθευσε η Θεανώ είκοσι τέσσερις ώρες πριν, δεν στάθηκαν ικανά να διοχετεύσουν τον πόνο αλλού, να κατευνάσουν έστω την ορμή, να ρίξουν προσωρινά τη στάθμη του σε ανεκτά επίπεδα. Πρώτη φορά αισθανόταν να πνίγεται από ένα εσωτερικό τρικύμισμα. (Θα ακολουθούσαν κι άλλες στο μέλλον.)

Κατέρρευσε σε έναν πάγκο και ενστικτωδώς αναζήτησε στην τσέπη του παλτού το σωληνάριο με τα χάπια, όμως τα δάχτυλά της ανέσυραν έναν τσαλακωμένο χάρτη του Λονδίνου. Τον είχε αγοράσει από ένα κιόσκι, την πρώτη φορά που επισκέφθηκε τον γιο της φορτωμένη τάπερ και φρεσκοπλυμένα ρούχα.


2

altΜελετούσε τον χάρτη της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια της τετράωρης πτήσης, προσπαθώντας να αποκτήσει μια συναισθηματική επαφή με τον χώρο. Ήταν σαν να έβλεπε το Λονδίνο από ψηλά, κολλώντας το πρόσωπό της στο φινιστρίνι του αεροπλάνου. Μεγάλα τετράγωνα ή τρίγωνα που διακόπτονταν από νησίδες πρασίνου και, στη μέση περίπου, ένα καφεκίτρινο φίδι –ο Τάμεσης– να ελίσσεται με θαυμαστή ακρίβεια ανάμεσά τους.

Σε κάποια γκρίζα κουτάκια διέκρινε παλιά σημάδια της: ένας μολυβένιος σταυρός πάνω στο νότιο Κένσινγκτον, πιθανότατα το ξενοδοχείο που είχε διανυκτερεύσει την πρώτη φορά, αφού της είχε απαγορεύσει να κοιμηθεί στο σπίτι που του νοίκιαζαν.

«Καμιά μάνα δεν έχει πατήσει το πόδι της εδώ μέσα. Τι θα πουν οι συγκάτοικοί μου;» – Πάντα τι θα πουν αυτοί οι αόρατοι συγκάτοικοι…

Δεξιότερα, χαραγμένα κάμποσα Χ και κύκλοι με στιλό που σημάδευαν στον χάρτη τα πιο γνωστά αξιοθέατα: Βρετανικό Μουσείο, Πύργος, Κοινοβούλιο, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων «Μαντάμ Τυσσώ». Αυτά τα θυμόταν καλά.

Τέλος, στις κεντρικές αρτηρίες, διαδοχικά βελάκια με τις συντομότερες διαδρομές, τις πιθανές παρακάμψεις, τους πλησιέστερους σταθμούς του μετρό. Να είχε άραγε κυκλώσει με το μολύβι της και τον τελευταίο σταθμό, αυτόν απ’ όπου αναχώρησε χωρίς καμιά ελπίδα επιστροφής;

Έσκυψε πάνω από τον χάρτη ξανά, αλλά η εικόνα θόλωσε κι όλα τα εκδρομικά σημάδια έγιναν ένα πελώριο Χ που τη διέγραφε εξακολουθητικά.

«Μη με υπολογίζεις» της είχε επισημάνει στο τηλέφωνο, «εγώ εδώ σπουδάζω, δεν κάνω τουρισμό, δεν ψωνίζω ούτε ψωνίζομαι».

«Γιατί, ποιος ψωνίζεται;» τον ρώτησε αγριεμένη, καθώς όλο της ξέφευγε, γλιστρούσε επιδέξια σαν σμέρνα που χτυπάει και χάνεται. Μια εβδομάδα την απέφευγε κι αυτή η ηλίθια δεν το είχε καταλάβει. Έβρισκε όλες τις δικαιολογίες του επαρκείς και αποδεχόταν όλες τις αναβολές των ραντεβού που έκλειναν. Ανέβαλε διαρκώς μέχρι και την παραμονή της αναχώρησής της, ώσπου αναγκάστηκε να του στήσει καρτέρι έξω από το κτίριο της σχολής του για να πιουν, κάπου εκεί κοντά, έναν καφέ στο πόδι, να ανταλλάξουν κάποιες διεκπεραιωτικές κουβέντες, μια υποψία φιλιού. Την περισσότερη ώρα αμίλητοι, ο ένας απέναντι από τον άλλον, προσηλωμένοι στο περιεχόμενο των φλιτζανιών. Αυτή και ο μονάκριβος γιος της. Σαν παράνομο ραντεβού. Παρατηρούσε λεπτομέρειες του προσώπου του. Ίδιος ο πατέρας του. Όσο μεγάλωνε τόσο περισσότερο του έμοιαζε. Είχε κι αυτός τον τρόπο του να τη φορτώνει ενοχές, τύψεις, έγνοιες για την επόμενη μέρα.

Από κάποια αόρατα ηχεία ξεχύθηκε η τραχιά φωνή της Πάττι Σμιθ τραγουδώντας σχεδόν προφητικά: «Death goes there must be something that remains / A fire of unknown origin took my baby away». [1]

Σφίχτηκε το στομάχι της. Ένιωσε τα γαστρικά υγρά να ανεβαίνουν ορμητικά ως τον φάρυγγα και να την πνίγουν. Πήρε το τελευταίο Νέξιουμ που είχε στην τσάντα της και παράγγειλε ένα απλό σάντουιτς με ζαμπόν. Της έριξε ένα επιτιμητικό βλέμμα.

Ακόμη βλέπει το χιόνι να πέφτει πυκνό μέσα στη γυάλινη σφαίρα κι αυτόν, μαύρη μινιατούρα, ολομόναχο, να προχωρεί και να χάνεται χωρίς ν’ αφήνει ίχνη πίσω του.

«Βλέπω πως έχεις διαθέσεις κανίβαλου. Πώς μπορείς και τρως χοιρινό; Δεν ξέρεις ότι η γεύση του είναι παρόμοια με της ανθρώπινης σάρκας; Χοιρινό καταναλώνουν όσοι θέλουν κατά βάθος ένα υποκατάστατο του ανθρώπου».

Ήταν η δεύτερη φορά που την αιφνιδίαζε. Με το ζόρι συγκρατήθηκε. Κι αυτός, σαν να μετάνιωσε για την κατά μέτωπο επίθεση, προσπάθησε να αστειευτεί χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Το στραβό κλίμα αποστράβωσε.

Πριν σηκωθεί, έβγαλε από την τσέπη του φούτερ και της χάρισε μια μικρή γυάλινη σφαίρα με τη μινιατούρα του Μπιγκ Μπεν στο εσωτερικό της. Όταν την αναποδογύριζες, χιόνιζε ακατάπαυστα. Δώρο αποχαιρετιστήριο. Προς στιγμήν τα ’χασε, δεν το περίμενε μετά την τόσο ψυχρή υποδοχή.

Το Μπιγκ Μπεν, έξω, στον πραγματικό κόσμο, σήμανε πέντε.

«Ο χρόνος μου τελείωσε» της είπε. «Αύριο, ίσως σε συνοδεύσω ως τον σταθμό του μετρό. Έχεις πολλές βαλίτσες;»

Ακόμη βλέπει το χιόνι να πέφτει πυκνό μέσα στη γυάλινη σφαίρα κι αυτόν, μαύρη μινιατούρα, ολομόναχο, να προχωρεί και να χάνεται χωρίς ν’ αφήνει ίχνη πίσω του.

[1] «Ο θάνατος φεύγει, κάτι πρέπει να μείνει / Μια φωτιά άγνωστης προέλευσης πήρε το μωρό μου μακριά». Οι καταληκτικοί στίχοι από το «Fire of Unknown Origin» σε μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά. Patti Smith, Πάτι και Ρόμπερτ, Κέδρος, Αθήνα 2015.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ