tzanakari leptomeria390

Προδημοσίευση από τη συλλογή διηγημάτων Η καρέκλα του κυρίου Έκτορα, της Βάσιας Τζανακάρη, που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη 8 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Περίπτερο

Κάνει κρύο. Το αερόθερµο δεν κάνει τίποτα. Για σκεπή έχω πακέτα τσιγάρα, σακουλάκια καπνού, ασπιρίνες, στιλό, προφυλακτικά. Μπροστά µου τσίχλες, καραµέλες, σοκολάτες. Το καλοκαίρι οι σοκολάτες τη βγάζουν στο ψυγείο, πλάι στα αναψυκτικά. Τώρα θα ’χουν γίνει ξύλα. Από το στενό παραθυράκι βλέπω ακέφαλα σώµατα αντρών και ασώµατα κεφάλια γυναικών να περνάνε βιαστικά. Όταν πλησιάζουν, µόνο τότε αλλάζει η εικόνα· και πάλι για λίγο. Η αντίληψη της πραγµατικότητας, το ανάστηµα των ανθρώπων, ορίζεται από τις διαστάσεις του παραθύρου µου και από µια µεσογειακή ντιενεϊκή συνθήκη ύψους.

Η βροχή προαναγγέλλει πως από στιγµή σε στιγµή θα προβάλει στο στενό µου παράθυρο, θα σταθεί στην άλλη άκρη του δρόµου, µε το µπλε αδιάβροχό της, θολή και τρεµουλιαστή, φτιαγµένη από νεροµπογιά, σχεδόν ιµπρεσιονιστική. Θα περάσει βιαστικά τον δρόµο και θα τρέξει προς το µέρος µου, το στήθος της θα συγκρουστεί µε τις τσίχλες, τις καραµέλες και τις σοκολάτες και θα µου ζητήσει ένα Marlboro Lights. Η βροχή τής φέρνει κάπνισµα.

Βρέχει. Οι σταγόνες χτυπούν τις τέντες µου, η καθεµιά στον δικό της ρυθµό, ακούγονται σαν µια τζαζ ορχήστρα που αυτοσχεδιάζει, κι εγώ τη σιχαίνοµαι την τζαζ, µου φαίνεται απρόβλεπτη. Όµως την ίδια τη βροχή, µόνη της χωρίς εµπόδια, δεν τη σιχαίνοµαι. Η βροχή προαναγγέλλει πως από στιγµή σε στιγµή θα προβάλει στο στενό µου παράθυρο, θα σταθεί στην άλλη άκρη του δρόµου, µε το µπλε αδιάβροχό της, θολή και τρεµουλιαστή, φτιαγµένη από νεροµπογιά, σχεδόν ιµπρεσιονιστική. Θα περάσει βιαστικά τον δρόµο και θα τρέξει προς το µέρος µου, το στήθος της θα συγκρουστεί µε τις τσίχλες, τις καραµέλες και τις σοκολάτες και θα µου ζητήσει ένα Marlboro Lights. Η βροχή τής φέρνει κάπνισµα.

Σταµάτησε να βρέχει. Σήµερα έµεινα µε το Marlboro Lights στο χέρι. Το αγοράζει ένας παλιός µου συµµαθητής που κάνει πως δεν µε ξέρει. Τόσα χρόνια έρχεται και αγοράζει τα γυναικεία slim τσιγάρα του και κάνει πως δεν µε ξέρει. Όχι ότι ήµουν καµιά διασηµότητα στο σχολείο παράξενο µε ανέβαζαν, βλαµµένο µε κατέβαζαν. Ακόµα κι οι καθηγητές αυτό σκέφτονταν, αλλά κρύβονταν πίσω από τη βολική έκφραση «καλλιτεχνική φύση». Θα γινόµουν, λέει, ζωγράφος. Ήµουν σίγουρος. Κι ήταν σίγουροι κι εκείνοι. Στο µάθηµα δεν πρόσεχα, χάζευα τα σύννεφα και αποτύπωνα στο τετράδιο της άλγεβρας τα πρόσωπα που σχηµάτιζαν. Θα γινόµουν ζωγράφος, αλλά τελικά έγινα περιπτεράς. Ξέρω. Ακούγοµαι σαν ανέκδοτο.

Μεσηµέριασε. Τα µεσηµέρια µε πιάνει λήθαργος, ίσως επειδή σκέφτοµαι όλους εκείνους που σχολάνε από τις δουλειές τους και γυρίζουν σπίτι. Τρώνε βλέποντας ειδήσεις και κοιµούνται. Σιέστα ως το απόγευµα. Ύστερα, αν είναι Τρίτη, Πέµπτη ή Παρασκευή, κάποιοι επιστρέφουν και ανοίγουν τα µαγαζιά τους. Οι υπόλοιποι θα µείνουν σπίτι και θα δουν ξανά τηλεόραση. Οι περισσότεροι περιπτεράδες έχουν µίνι τηλεοράσεις στριµωγµένες σε κάποιο ράφι δίπλα τους. Αν είχα τηλεόραση, το περίπτερο θα µου φαινόταν ακόµα πιο µικρό απ’ όσο είναι. Άσε που τις εικόνες τις φτιάχνω µόνος µου. Έχω ένα τεφτέρι και σχεδιάζω διάφορα. Πού και πού φέρνω µαζί µου και κάποιο βιβλίο όπου υπογραµµίζω τις φράσεις που µ’ αρέσουν. Και έχω και ραδιόφωνο. Έχω βρει έναν σταθµό που παίζει καλή µουσική. Αν είναι να διαλέξω µια οθόνη, προτιµώ το παραθυράκι µου.

Τώρα ανάµεσα στα ακέφαλα σώµατα και τα ασώµατα κεφάλια βλέπω τον διευθυντή της Εθνικής. Στέκεται στο απέναντι πεζοδρόµιο και µιλάει έντονα µε τον Ζωγράφο. Ο Ζωγράφος έρχεται καµιά φορά και µου κάνει τράκες τσιγάρα. Πού και πού του δίνω ολόκληρα πακέτα. Ξέρω ότι δυσκολεύεται. Καµιά φορά φαντασιώνοµαι πως αλλάζουµε θέσεις, του δίνω το περίπτερο να το δουλέψει εκείνος, κι εγώ πιάνω τα πινέλα του και γίνοµαι τόσο καλός και φτωχός όσο αυτός. Κάποτε είχα πάει σε µια έκθεσή του, πολλά µου άρεσαν, µα δεν αγόρασα τίποτα ίσως ζήλεψα, τι να πω. Τον βλέπω να φεύγει µε το κεφάλι κατεβασµένο και τον διευθυντή της Εθνικής να κοιτά το ρολόι του και να έρχεται προς το περίπτερο. Κοντοστέκεται, σκύβει το κεφάλι του στο παραθυράκι και µου ζητάει ένα πακέτο Davidoff. Ανάβει τσιγάρο επιτόπου. Ο καπνός του θολώνει την εικόνα ενός κόκκινου αυτοκινήτου που περνάει βιαστικά. Μονολογεί, προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι µιλάει στους πάντες και ότι οι πάντες τον ακούν. Τα βάζει µε τον Ζωγράφο που ρωτούσε για δάνειο. «Άκου δάνειο! Ούτε µε σφαίρες! Ποιος του είπε να γίνει ζωγράφος; Ας βρει µια κανονική δουλειά. Και ποιος του είπε να κάνει παιδιά αν δεν είχε λεφτά; Εδώ εµείς και δεν τα βγάζουµε πέρα». Δεν λέω τίποτα. Ο νους µου τρέχει στον Ζωγράφο και µέσα στο σύµπαν του µυαλού µου τρέχω κι εγώ, ξοπίσω του, και του δίνω ένα πακέτο τσιγάρα και σοκολάτες-ξύλα για τα παιδιά που δεν έπρεπε να κάνει. Του δίνω και το κωλοπερίπτερο απ’ όπου βλέπω τη ζωή στενόµακρη και πετσοκοµµένη, το κωλοπερίπτερο που µε κρατάει φυλακισµένο, να µην µπορώ να βγω να ψάξω για το µπλε αδιάβροχο, να µην µπορώ να βρίσω τον παλιό συµµαθητή, να µην µπορώ να διώξω τον διευθυντή της Εθνικής, να µην µπορώ να πάω να βρω τον Ζωγράφο, να µην µπορώ να γίνω εγώ ζωγράφος. «Αδικία απ’ τον Θεό να µην έχουν να φάνε, αλλά µήπως δεν είναι αδικία να δουλεύω εγώ για να δίνω στους άλλους δανεικά κι αγύριστα; Ας βρει µια κανονική δουλειά». Συνεχίζει και τα αυτιά µου αιµορραγούν.

altΣκοτείνιασε. Χαζοσχεδιάζω εδώ και ώρα στο τεφτέρι µου. Ζωγραφίζω έναν ζωγράφο που ζωγραφίζει µια γυναίκα µε µπλε αδιάβροχο. Στην άλλη σελίδα ο ζωγράφος πουλάει τον πίνακα, στην πιο άλλη κουβαλάει ψώνια χαρωπός, στην τελευταία τρώει µε την οικογένειά του. Δεν πιάνω µία σαν ζωγράφος. Σήµερα τα µαγαζιά είναι κλειστά, είναι Δευτέρα. Στους δρόµους κυκλοφορούν µόνο τα πιτσιρίκια, πηγαι-νοέρχονται στα φροντιστήρια, τα µάτια τους αχόρταγα, τα πόδια τους σερνάµενα. Διαβάζουν να δώσουν εξετάσεις για να περάσουν στο πανεπιστήµιο, να σπουδάσουν, να βρουν µια καλή δουλειά, να βγάλουν λεφτά, να µην καταντήσουν σαν τον Ζωγράφο. Κάποια από αυτά µπορεί να είναι παράξενα, βλαµµένα, να ’χουν καλλιτεχνική φύση όπως λένε οι καθηγητές. Αρχίζει να βρέχει πάλι. Κατεβάζω ένα Marlboro Lights από το ράφι και περιµένω.

Μεσάνυχτα. Μαζεύω τα περιοδικά και τα πατατάκια που τα ’χω σκεπασµένα µε νάιλον, κατεβάζω τα ρολά. Το πακέτο Marlboro Lights στην κωλότσεπη. Πήρα µερικές αποφάσεις. Αποφάσισα, πρώτον, να αρχίσω το κάπνισµα. Έπειτα, να αφήσω έναν φάκελο µε λεφτά στο γραµµατοκιβώτιο του Ζωγράφου. Μπορεί και να προσβληθεί, αλλά θα του περάσει. Κι ακόµα αποφάσισα να κλείσω τον λογαριασµό µου στην Εθνική. Όχι ότι έχει καµία σηµασία, όµως έτσι, για να του µπω στο µάτι του µαλάκα του διευθυντή. Και αποφάσισα να παρατήσω το περίπτερο. Να πουλήσω το µερίδιό µου στον αδερφό µου. Να αρχίσω να βλέπω τους ανθρώπους ολόκληρους έχω ακόµη την ελπίδα ότι δεν είναι ασώµατοι, ακέφαλοι, άκαρδοι.

Το πήρα απόφαση: θα ζωγραφίσω, κι ας είµαι χάλιας, κι ας µείνω άφραγκος. Σκύβω να περάσω το λουκέτο στην κλειδαριά κι έπειτα σηκώνοµαι και ακουµπάω µε την πλάτη στο περίπτερο. Ένα ρίγος µε διαπερνά, η ανάσα µου γαλακτερός αχνός µες στο σκοτάδι. Νιώθω µια ανεπαίσθητη συγκίνηση που εγκαταλείπω το παρατηρητήριό µου µετά από τόσα χρόνια. Φοβάµαι και λίγο. Απόψε δεν θα πάρω τον δρόµο για το σπίτι, θα πάω προς την αντίθετη κατεύθυνση, κι ας µην ξέρω ακριβώς προς τα πού, τον δρόµο µου θα φωτίσει ένα λαµπερό µπλε αδιάβροχο. Ξεκινάω.

Το κρύο έχει κόψει.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος διοργανώνουν το Σάββατο 27 Απριλίου (από τη 1 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.) bookparty στο rooftop του ξενοδοχείου Brown Acropol, Πειραιώς 1, Αθήνα. Κεντρική εικόνα: istock (Getty).

Επιμέλεια: Book Press ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ