prodimosieysi xenios

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νίκου Ξένιου «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 19 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Κριτική.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Κυβέλη στην Κοιλάδα

H Κυβέλη τέντωσε το κορμί της κι ανάσανε βαθιά: τα πνευμόνια της γέμισαν με αυτόν τον αέρα ανάμνησης της ευτυχίας που δεν αντικαθίσταται με τίποτε. Χαμογέλασε. Η αίσθηση της ελευθερίας την είχε κατακλύσει.

Στην τσέπη της κρατούσε, γραμμένη σ’ ένα μικρό χαρτί, τη διεύθυνση που της είχε δώσει η υπάλληλος της κλινικής. «Θα είναι κάποιο διαμέρισμα, κατά πάσα πιθανότητα», σκέφτηκε. «Ένα διαμέρισμα προσωρινής διαμονής, επιπλωμένο στοιχειωδώς, μέχρι η ζωή μου να ξαναπάρει μπρος». Τα έξοδα ήταν κρατικά, γι’ αυτό δεν φιλοδοξούσε σε κάτι ιδιαίτερα βολικό.

Φυσούσε ένα ανακουφιστικό αεράκι, που θύμιζε εποχές όπου η άνοιξη διακρινόταν στο χώμα να ξετσουμίζει με κάθε μικρή πρασινάδα. Τότε που μοσχοβολούσαν οι περίβολοι των σπιτιών. Τότε που έβαζες τα πόδια σου στην άκρη, εκεί που έσκαγε το κύμα, την ώρα που το φεγγάρι ήταν μεγάλο κι έκανες έτσι μια και το έπιανες…*

Πίσω της, σε μεγάλη απόσταση, μπορούσε μισοκλείνοντας τα μάτια να διακρίνει τις εγκαταστάσεις της κλινικής, σαν άσπρη οικοδομημένη γραμμή στον ορίζοντα. Εκτάσεις οδοστρώματος από ανακυκλωμένο πλαστικό απλώνονταν μπροστά της. Πήρε να κατηφορίζει τη δεύτερη πλαγιά, αυτήν που ξεκινούσε μετά τη στροφή της έρημης λεωφόρου και οδηγούσε στο πλατύ μέρος της Κοιλάδας.

Κανείς δεν το περίμενε πως η Κοιλάδα θα άντεχε άλλον έναν πόλεμο. Ακόμη και ο ήλιος κρυβόταν πίσω από τα σύννεφα για ν’ αποφύγει τη σταχτιά αντανάκλαση από ένα χώμα ορφανεμένο και στείρο.

Κι αυτό, γιατί η βλάστηση είχε εξαφανιστεί ήδη από τα τέλη του εικοστού αιώνα: τα τριφύλλια, τα γαρίφαλα και οι ορχιδέες ήταν τόσο δυσεύρετα, ώστε θα μπορούσες να μιλήσεις για ολοκληρωτικό τους αφανισμό. Τα κωνοφόρα, oι βελανιδιές, οι καστανιές και οι οξιές είχαν χαθεί από τα ορεινά. Στα πεδινά συναντούσες σπάνια χνουδοβελανιδιές, κουμαριές, φυλίκια, αγριελιές, σχίνα, κοκορεβιθιές, χαρουπιές ή αμυγδαλιές. Μόνο στα χωριά με κάποιο υψόμετρο επιβίωνε ένα είδος τάιγκας με αραιά πεύκα, λάρικες και έλατα. Εκεί ζούσαν όσοι χωρικοί παρέμεναν πιστοί στη βλάστηση άλλων εποχών.

Πέντε δεκαετίες πριν, οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν απελευθερώσει επικίνδυνα μικρόβια που ζούσαν σε αλμυρές λίμνες και μαζί χλωροφόρμιο και τριχλωροαιθάνιο, που άλλαξαν αμετάκλητα τη σύσταση της ατμόσφαιρας. Η πρασινάδα σταδιακά εξέλιπε από τα πάρκα των μεγαλουπόλεων, όπου είχαν εγκατασταθεί τα μέλη της κυρίαρχης κοινωνικής ομάδας. Η θέρμανση των σπιτιών με παράγωγα άνθρακα και οι εκπομπές μονοξειδίων είχαν αυστηρά απαγορευθεί, ενώ στη μετακίνηση επιβλήθηκαν τα επαναφορτιζόμενα οχήματα και τα uber. Δορυφόροι πήραν τη θέση των κατασκοπευτικών αεροπλάνων, κι αυτή η αλλαγή συντελέστηκε μέσα σε μία δεκαετία.

Οι «Νέοι Δρόμοι για τον Λαό» –μια ομάδα από ανελισσόμενα κοινωνικά αποβράσματα– είχαν πάρει τα ηνία της εξουσίας, και τα πρώτα χρόνια ακολουθούσαν πολιτική ύφεσης. Ήταν άνθρωποι συντηρητικοί και ηλικιωμένοι, που διατηρούσαν την αυταπάτη ότι ο Ψυχρός πόλεμος είχε λήξει. Προσηλωμένοι στην ανάλωση της καθημερινής τους ενέργειας και με ζέση αφοσιωμένοι σ’ εκείνες τις βεβαιότητες που τους είχαν διαμορφώσει, ανέπτυσσαν δημόσιο λόγο κενό νοήματος:

―Μα βεβαίως, κύριοι, έχουμε πλέον περάσει σε μια νέα εποχή!

Για ρεζερβουάρ νερού χρησιμοποιούσαν την κοντινή λίμνη, που τότε διατηρούσε ακόμα μια κάποια επιφάνεια. Μάλιστα, ανέπτυξαν και πλήρες αρδευτικό σχέδιο, αφού πρώτα φύτεψαν παντού σπόρους δημητριακών και ζαχαρότευτλα. Ταυτόχρονα, μετέφεραν σε καινούρια τοποθεσία έναν αρχαίο ναό, που σωζόταν από την εποχή των Αθαμάνων...

Τα έλεγαν αυτά τα ανόητα πράγματα και τα πίστευαν. Όσο για τους κατοίκους των πεδινών περιοχών, αυτούς τους είχαν κολλήσει το παρατσούκλι «η αγέλη» και τους είχαν εγκαταστήσει σε είκοσι πέντε οργανωμένα χωριά με σχολεία, ιατρείο, σωληνώσεις για νερό και περιορισμένη ηλεκτροδότηση με γεννήτριες πλάσματος. Για ρεζερβουάρ νερού χρησιμοποιούσαν την κοντινή λίμνη, που τότε διατηρούσε ακόμα μια κάποια επιφάνεια. Μάλιστα, ανέπτυξαν και πλήρες αρδευτικό σχέδιο, αφού πρώτα φύτεψαν παντού σπόρους δημητριακών και ζαχαρότευτλα. Ταυτόχρονα, μετέφεραν σε καινούρια τοποθεσία έναν αρχαίο ναό, που σωζόταν από την εποχή των Αθαμάνων – αργότερα, όταν ξεχείλισε η λίμνη, ο ναός, που ως τότε είχε διασωθεί από την ανερχόμενη στάθμη, βρέθηκε αίφνης βυθισμένος σ’ ένα φωτεινό, υγρό βασίλειο από φυσαλίδες και αναρριχώμενες κληματσίδες.

Aν δεν υπολογίσει κανείς τι είχαν ζήσει οι πρόγονοί τους την εποχή του μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος, oι χωρικοί της Κοιλάδας –κι εκείνοι στις όμορες περιοχές, στην Κορακάδα, στη Σκαλούλα και στο Βουργαρέλι– βίωσαν πρώτοι πρώτοι τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: η ανάπτυξη υδροϋακίνθων, που εμπόδιζαν την άρδευση, έπληξε ανεπανόρθωτα τους παραποτάμιους οικισμούς. Τα νερά ήταν διαρκώς ταραγμένα και βρόμικα, σαν να είχε χαθεί η ομαλή ροή τους. Παντού στη διευρυμένη κοίτη υπήρχαν διάσπαρτα βράχια και γύρω από τα πέτρινα αυτά νησάκια τα νερά σχημάτιζαν δίνες και στροβιλίζονταν άτακτα μαζί με κομμένους κορμούς κυλώντας ορμητικά προς την πλευρά του καταρράκτη.

Η Κυβέλη ανήκε στη μειονότητα των ανθρώπων που ζούσαν στα βουνά και συνέχιζαν να πιστεύουν πως η βλάστηση μια μέρα θα επέστρεφε. Οι «Νέοι Δρόμοι για τον Λαό» είχαν χαρακτηρίσει αυτούς τους ορεσίβιους ανθρώπους γραφικούς, ξοφλημένους, ακόμη και επικίνδυνους – ετούτη η τελευταία έκφραση με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε σε σύρραξη.

*H φράση είναι δανεισμένη από το θεατρικό έργο του Γιώργου Διαλεγμένου Σε φιλώ στη μούρη.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

kritiki xenios ALLOTEKOITHΤο νέο μυθιστόρημα του Νίκου Ξένιου μάς μεταφέρει σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον όπου η βλάστηση αποτελεί παρελθόν, η ερημοποίηση έχει προχωρήσει και οι άνθρωποι ζουν εντελώς αποκομμένοι από το φυσικό περιβάλλον. Το ακραίο κόμμα «Νέοι Δρόμοι για τον Λαό» παίρνει την εξουσία, χτίζει την Αλλοτεκοίτη στην ξερή κοίτη ενός ποταμού και καταδιώκει όλους όσοι νοσταλγούν το πράσινο, τη γονιμότητα της γης, την αφθονία του νερού.

Η Κυβέλη, καθηγήτρια φιλόλογος και πρωταγωνιστικό πρόσωπο του βιβλίου, ανήκει σε αυτούς που υπερασπίζονται δημόσια την ιερότητα της φύσης. Οι «Νέοι Δρόμοι για τον Λαό» τη συλλαμβάνουν και την κλείνουν σε ψυχιατρείο. Διασχίζοντας την έρημη, άνυδρη χώρα, η δημοσιογράφος Στέλλα Μπεράτη θα έρθει στην Αλλοτεκοίτη για να αναζητήσει τα ίχνη της Κυβέλης προσπαθώντας να συνθέσει το παζλ της παράδοξης ιστορίας της.

Με βαθιά αγάπη προς τον άνθρωπο, ο Νίκος Ξένιος μάς θυμίζει ότι μια ιστορία ποτέ δεν λέγεται με έναν και μόνο τρόπο. Σε μια εποχή απόλυτης σύγχυσης (ιδεολογικής, κοινωνικής, πολιτικής) είναι σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν το δικαίωμα και τη διαύγεια να αφηγηθούν μια ιστορία – τη δική τους ιστορία.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη» της Αλίκης Καγιαλόγλου (προδημοσίευση)

«Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη» της Αλίκης Καγιαλόγλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Αλίκης Καγιαλόγλου «Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΛΟΥΤΣΙΑ ΝΤΙ ΛΑΜΕΡΜΟΥΡ

...
«Αθλητικά παπούτσια No 7» του Βασίλη Τσαλή (προδημοσίευση)

«Αθλητικά παπούτσια No 7» του Βασίλη Τσαλή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος, από τη συλλογή διηγημάτων του Βασίλη Τσαλή «Αθλητικά παπούτσια No 7», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με τη Λουίζα, τη μικρότερη από τις δύο...

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Do you love me»: Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ της Λάνα Ντάχερ στη Στέγη

«Do you love me»: Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ της Λάνα Ντάχερ στη Στέγη

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στις 20:30, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ της Λάνα Ντάχερ (Lana Daher) «Do you love me», ένα ταξίδι στην οπτικοακουστική μνήμη του Λιβάνου. 

Επιμέλεια: ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 μεγάλα μυθιστορήματα που παρατείνουν την αναγνωστική απόλαυση

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 μεγάλα μυθιστορήματα που παρατείνουν την αναγνωστική απόλαυση

Από το αχανές διάστημα έως την Εγγύς Ανατολή, και από την Ισπανία του Εμφυλίου Πολέμου έως τη Δανία των σίριαλ κίλερ: Πέντε πολυσέλιδα βιβλία που ακούστηκαν πολύ, διαβάστηκαν πολύ και που συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε. 

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Η «Εναλλακτική Εποχή» ξεκινά στην Εθνική Λυρική Σκηνή – Τι θα παρακολουθήσουμε

Η «Εναλλακτική Εποχή» ξεκινά στην Εθνική Λυρική Σκηνή – Τι θα παρακολουθήσουμε

Τα δέκα της χρόνια συμπληρώνει η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τα γιορτάζει με ένα πολυεπίπεδο και τολμηρό πρόγραμμα με τίτλο «Εναλλακτική Εποχή». Τι θα παρακολουθήσουμε. Εικόνα: Από την παράσταση «Κάθοδος».

Γράφει η Έλενα Χουζούρη 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη» της Αλίκης Καγιαλόγλου (προδημοσίευση)

«Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη» της Αλίκης Καγιαλόγλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Αλίκης Καγιαλόγλου «Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΛΟΥΤΣΙΑ ΝΤΙ ΛΑΜΕΡΜΟΥΡ

...
«Αθλητικά παπούτσια No 7» του Βασίλη Τσαλή (προδημοσίευση)

«Αθλητικά παπούτσια No 7» του Βασίλη Τσαλή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος, από τη συλλογή διηγημάτων του Βασίλη Τσαλή «Αθλητικά παπούτσια No 7», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με τη Λουίζα, τη μικρότερη από τις δύο...

«Χελιδόνια» της Νατσούο Κιρίνο (προδημοσίευση)

«Χελιδόνια» της Νατσούο Κιρίνο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Νατσούο Κιρίνο [Natsuo Kirino] «Χελιδόνια» (μτφρ. Δέσποινα Γιανναρούδη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Γυρίζοντας στο σπίτι από τη ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 μεγάλα μυθιστορήματα που παρατείνουν την αναγνωστική απόλαυση

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 μεγάλα μυθιστορήματα που παρατείνουν την αναγνωστική απόλαυση

Από το αχανές διάστημα έως την Εγγύς Ανατολή, και από την Ισπανία του Εμφυλίου Πολέμου έως τη Δανία των σίριαλ κίλερ: Πέντε πολυσέλιδα βιβλία που ακούστηκαν πολύ, διαβάστηκαν πολύ και που συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε. 

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Νομπελίστες ποιητές, πολιτικοί ηγέτες, αντάρτες ιερείς: 10 βιβλία για αυτούς που σημάδεψαν την εποχή τους

Νομπελίστες ποιητές, πολιτικοί ηγέτες, αντάρτες ιερείς: 10 βιβλία για αυτούς που σημάδεψαν την εποχή τους

Δέκα πρόσφατα βιογραφικά και αυτοβιογραφικά βιβλία, για καλλιτέχνες, συγγραφείς, πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες που άφησαν το στίγμα τους. Εικόνα: Ο Γιώργος Σεφέρης. 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς έζησαν και πορεύτηκαν οι ...

Παύλος Φύσσας, 13 χρόνια από τη δολοφονία του από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής – 5 βιβλία κρατούν τη μνήμη ζωντανή

Παύλος Φύσσας, 13 χρόνια από τη δολοφονία του από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής – 5 βιβλία κρατούν τη μνήμη ζωντανή

Σαν σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου 2013, δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας. Από τον αρχικό τρόμο μέχρι την κραυγή «Γιε μου, τα κατάφερες», της μητέρας του όταν καταδικάστηκαν τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, αναζητούμε τα βιβλία που κρατούν τη μνήμη ζωντανή. Εικόνα: Γκραφίτι της ομάδας Political Stencil. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ