mantzios prodimosieysi

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νίκου Μάντζιου «Η λίμπιντο των αγγέλων», το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος Απριλίου από τις εκδόσεις Γραφή.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Να ακολουθήσω τον αρχέγονο κύκλο του νερού. Να γίνω εγώ η ίδια ο κύκλος. Να είμαι το νερό σε χείμαρρο που γίνεται ποτάμι και χύνεται σε θάλασσες και σε ωκεανούς και να εξατμίζομαι μετά στον ουρανό, να γίνομαι στην αρχή σύννεφο, άσπρο, ανάλαφρο, που ο αέρας το ταξιδεύει και ύστερα να γίνομαι απειλητικό, μαύρο, να βαραίνω και να ξερνάω κεραυνούς και αστραπές και να πέφτω σαν βροχή στη γη, πότε σιγανή να την ποτίζω και πότε με ορμή, έτσι που να μην προλαβαίνει να με πάρει μέσα της και να ξαναγίνομαι χείμαρρος ορμητικός, μετά ποτάμι, να ξαναβγαίνω στη θάλασσα και να αρμυρίζω και πάλι να εξατμίζομαι…

Οι σταγόνες της βροχής πάνω στη μεγάλη μπαλκονόπορτα στο κέντρο αποκατάστασης «Ανάπλασις» στο Παγκράτι κυλούσαν σαν δάκρυα πάνω σε τζαμένια μάγουλα, ενώνονταν με άλλες και έφτιαχναν ένα μικρό ρυάκι που γλιστρούσε και κατέληγε στο πάτωμα της βεράντας, μεγάλωνε και έπεφτε στην υδρορροή που το έβγαζε με ορμή στην αυλή κι εκεί σκορπιζόταν.

Υδροχόος περίοδος

Μπήκα στο Κέντρο αρχές φθινόπωρου και είναι πια χειμώνας. Εγώ, ήδη από το τέλος του καλοκαιριού, βρίσκομαι στην εποχή των παγετώνων, ενώ στο κινέζικο ημερολόγιο είμαι στην εποχή του Ποντικού, και το όνομα μου ταιριάζει, αφού έχω γίνει η ποντικίνα του κέντρου αποκατάστασης. Τελειώνω με τις προγραμματισμένες συνεδρίες φυσικοθεραπείας και συνεχίζω μόνη μου, μανιωδώς, να επαναλαμβάνω το ασκησιολόγιο χαράματα ή μεταμεσονύκτια στη μεγάλη αίθουσα με τα όργανα και τα βοηθήματα. Δυστυχώς κλειδώνουν την πισίνα. Με βγάζουν με το ζόρι και με μαλώνουν ότι μπορεί, χωρίς επίβλεψη, να πάθω καμιά ζημιά.

Δίκιο έχουν αλλά έχω βάλει στόχο με την καινούργια τη χρονιά να μπορέσω να σταθώ στα πόδια μου. Να λιώσουν οι πάγοι και να μπω στην εποχή του Βουβαλιού, να γίνω ο κυρίαρχος του βάλτου κι όταν παλεύω με τους άλλους βούβαλους, να πατάω βατράχια κι ερπετά με τις πανίσχυρες οπλές μου.

Στο χειρουργείο του Ρίο, οι τελευταίες κουβέντες που θυμάμαι, είναι να λέω στον αναισθησιολόγο να προσέχει με τη δόση του αναισθητικού, γιατί έχω δει κάτι κωμωδίες στον σινεμά, του είπα, όπου οι ασθενείς ξυπνάνε στη μέση της εγχείρησης, κι εκείνος μου απάντησε πως έχει δει, όχι στον σινεμά αλλά εκεί μέσα, κάτι δράματα με κάποιους που δεν ξύπνησαν ποτέ.

Προς το παρόν πατάω με τις ρόδες του αμαξιδίου καμιά ξέμπαρκη κατσαρίδα που προλαβαίνω στον διάδρομο (το Κέντρο δεν είναι και κατηγορίας λουξ), όμως οι περισσότερες τρέχουν γρήγορα, οι πονηρές, στις γωνίες και στέκονται εκεί απροκάλυπτα και με κοιτάνε, λες, με χλευασμό αφού ξέρουν από εμπειρία, από την εποχή ακόμα του τροχού, ότι τροχός δεν μπορεί να τις φτάσει σε γωνία και να τις λιώσει. Όσες εφορμήσεις κι αν επιχειρώ έφιππη, καταλήγουν σε αποτυχία, μέχρι που κάποια στιγμή παράτησα το κυνήγι. Δεν είναι τυχαίο ότι επιβιώνουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια και δεν θα γίνω εγώ εκείνη που θα τις αφανίσει και μάλιστα με τέτοιον αστείο τρόπο.

«Κορίνα, έχω καλά νέα».
«Μόνο τα παλιά είναι καλά, γιατρέ».
«Γι’ αυτά τα παλιά καλά λέω κι εγώ. Σκάψε σκάψε τα φέρνουμε πάλι στην επιφάνεια».
«Μπορούν οι αρχαιολόγοι να ξεθάψουν τη χαρά και το χαμόγελο; Τη μυρωδιά απ’ το φρεσκοκομμένο το χορτάρι; Μπορούν; Αν ναι, τη μυρωδιά απ’ το άχυρο θέλω να την αφήσουν καταχωνιασμένη».
«Μπορούν όμως να ξεθάψουν τη δική σου κίνηση».
«Πείτε τους καλύτερα να θάψουνε εμένα. Θα κουραστούν λιγότερο».
«Μη γίνεσαι μελοδραματική! Είχες ένα ατύχημα, από τα τόσα που μπορούν να συμβούν καθημερινά σε έναν άνθρωπο».
«Ατύχημα το λέτε εσείς αυτό; Ατύχημα είναι να σπάσει το προφυλακτικό πι χι».
«Α, μην το λες. Αυτό μπορεί να αποβεί δυστύχημα, κι όχι για έναν, αλλά για τρεις ανθρώπους, αλλά ξεφύγαμε απ’ το θέμα μας».
«Να επανέλθουμε».
«Κορίνα, ο τραυματισμός σου τελικά είναι λειτουργικά ατελής».
«Όλα επάνω μου είναι ατελή, γιατρέ. Αυτό το λειτουργικά ατελής όμως δεν μου ακούγεται και τόσο καλό για να πρέπει να χαίρομαι».
«Έχεις δίκιο. Ακούγεται σαν κάτι κακό αλλά σημαίνει ότι ανακαλύψαμε, ευτυχώς, κινητικά και αισθητικά ευρήματα κάτω από το επίπεδο της βλάβης του νωτιαίου μυελού».
«Δεν κατάλαβα».
«Ότι υπάρχει δραστηριότητα από τη μέση και κάτω, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, μπορεί να σου προσφέρει σημαντικά λειτουργικά οφέλη».
«Εγώ ξέρω ότι το κάθε πόδι μου είναι σαν από άλλο ανέκδοτο».
«Αυτό ακριβώς είναι το σύμπτωμα του συνδρόμου Μπράουν–Σεκάρ, το οποίο χαρακτηρίζει τον τραυματισμό σου».
«Τότε το ένα πόδι μου είναι ο Μπράουν και το άλλο ο Σεκάρ».
«Αυτή η ιδιαιτερότητα οφείλεται στην προσβολή των πρόσθιων και οπίσθιων κεράτων, τα οποία, τα μεν ευθύνονται για την κίνηση και τα δε για την αντίληψη μέσω των αισθήσεων».
«Γαμώ τα κέρατά μου μέσα. Συγνώμη, γιατρέ».
«Καταλαβαίνω. Υπομονή, Κορίνα. Τα πας μια χαρά».

Από υπομονή άλλο τίποτα. Να δώσω και σ’ άλλους ανυπόμονους και πάλι να έχω και πλεόνασμα. Οι σωματικές και ψυχολογικές προσαρμογές κόποις πολλοίς κτώνται, με τις ψυχολογικές να εξαρτώνται άμεσα απ’ τις σωματικές. Μια μικρή κατάκτηση, μια κίνηση, έστω, των φρυδιών που πριν δεν την έκανα, ανέβαζε την αυτοπεποίθησή μου στα ουράνια. Μια αποτυχία, για παράδειγμα να κουνήσω το αριστερό μου αυτί, την έριχνε στα πατώματα, κι ας ήταν η απαίτηση παράλογη.

grafi mantzios libido ton aggelonΕυτυχώς, το χιούμορ, πολλές φορές μαύρο σαν την ψυχή μου, ήταν και είναι το μεγάλο μου όπλο, ακόμα και σε στιγμές και σε χώρους που φαντάζει ανάρμοστο. Στο χειρουργείο του Ρίο, οι τελευταίες κουβέντες που θυμάμαι, είναι να λέω στον αναισθησιολόγο να προσέχει με τη δόση του αναισθητικού, γιατί έχω δει κάτι κωμωδίες στον σινεμά, του είπα, όπου οι ασθενείς ξυπνάνε στη μέση της εγχείρησης, κι εκείνος μου απάντησε πως έχει δει, όχι στον σινεμά αλλά εκεί μέσα, κάτι δράματα με κάποιους που δεν ξύπνησαν ποτέ. Δεν πρόλαβα να τρομάξω γιατί μου είπε να μετρήσω ανάποδα απ’ το δέκα, κι εκεί, κάπου πριν το τέσσερα, ξεράθηκα.

Ξύπνησα μετά από τρεισήμισι ώρες - ευτυχώς ή δυστυχώς!

Στην αρχή, ο στόχος ήταν η βελτίωση της αναπνοής και της άρθρωσης. Η Μιλένα όταν θέλει να με πειράξει και να με κάνει να γελάσω, μιμείται τον τραυλισμό μου. Η τσίχλα βοηθάει να τον ελέγχω. Μετά άρχισαν οι ατέλειωτες ασκήσεις ενδυνάμωσης των χεριών (τα οποία θα παίξουν και τον ρόλο των ποδιών ως κινητήρια δύναμη), της νευρομυϊκής συναρμογής και της ισορροπίας του κορμού σε καθιστή θέση. Κατόπιν ήρθε η πρώτη μεγάλη αλλαγή: έφυγα από την κούνια και το ριλάξ και μπήκα στην περπατούρα, μόνο που στη δικιά μου την περίπτωση την ώθηση για την κίνηση τη δίνουν τα χέρια κι όχι τα πόδια. Κοινώς μπήκα σε καροτσάκι, σε καρότσι, σε αναπηρικό αμαξίδιο, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι μη ανάπηροι και να αισθάνονται έτσι ότι εξαντλούν την ανθρωπιστική τους αλληλεγγύη. Για μας, τους άμεσα ενδιαφερόμενους και για τους δικούς μας ανθρώπους που βιώνουν το πρόβλημα μαζί μας, το θέμα δεν έγκειται στη λέξη, κι όταν συναντάμε κάποιον τέτοιον ευαίσθητο που μας κάνει υποδείξεις περί ονοματολογίας, ανεβάζουμε πίεση σε χρόνο ντε τε.

«Μου λέτε, σας παρακαλώ, πού είναι το ασανσέρ ν’ ανέβω με την κόρη μου;»
«Δεν υπάρχει ασανσέρ, κύριε».
«Η ράμπα;»
«Λυπάμαι αλλά ούτε απ’ αυτή διαθέτουμε».
«Και τότε πώς θ’ ανέβει το καρότσι;»
«Αμαξίδιο, κύριε. Άκου καρότσι! Καρότσια έχουν στα σούπερ μάρκετ. Ακόμα να μάθετε τη διαφορά; Για την κόρη σας πρόκειται κι όχι για τρόφιμα και απορρυπαντικά. Έλεος!»
«Έλεος θα πείτε κι εσείς, κυρία μου, όταν σας βάλω κάτω και δεν θα με αφήνετε να σηκωθώ».
«Είστε χυδαίος! Ντροπή σας να βρίζετε! Συνοδεύετε κι ανάπηρο κορίτσι».
«Δεν σας έβρισα. Ευχή σας έδωσα. Κι ορίστε, σας κάνω το χατίρι και το λέω αμαξίδιο κι όχι καρότσι. Και ώ του θαύματος! Εμφανίστηκαν ασανσέρ και ράμπες!» Αχ, αυτό το υπέροχο, ωμό χιούμορ του πατέρα μου! Τον αγαπώ! Μακάρι να πάρω λιγάκι από δαύτο.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ασκατασούνα – Ξέφτια Ελευθερίας» του Μάνου Χατζηγιάννη (προδημοσίευση)

«Ασκατασούνα – Ξέφτια Ελευθερίας» του Μάνου Χατζηγιάννη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Μάνου Χατζηγιάννη «Ασκατασούνα – Ξέφτια Ελευθερίας», το οποίο κυκλοφορεί στις 20 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Και να ήθελε να κλείσει μάτι, δεν μπορούσε. Δεν ήταν από εκείν...

«Χορός στα ποτήρια» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«Χορός στα ποτήρια» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την επανακυκλοφορία του μυθιστορήματος της Γεωργίας Τάτση «Χορός στα ποτήρια», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κι ενώ, απαστράπτων, ο Αλέξανδρος αγγίζει τ...

«Γιατί οι νεκροφόρες δεν έχουν κοτσαδόρο» του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη (προδημοσίευση)

«Γιατί οι νεκροφόρες δεν έχουν κοτσαδόρο» του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα τεκμηρίωσης του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη «Γιατί οι νεκροφόρες δεν έχουν κοτσαδόρο – Το μυθιστόρημα της Κυψέλης», που κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νήσος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κόκαλα έχει ο καφές; ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Οι έξι συγγραφείς που επιλεχτήκαν από την κριτική επιτροπή «παρουσιάζουν έργα εντυπωσιακής δομής». Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο πρωτοεμφανιζόμενοι πεζογράφοι. Στη φωτογραφία, η υποψήφια Σάρα Μπερνστάιν [Sarah Bernstein].

Επιμέλεια: Book Press

...
Με «Το σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά ξεκινάει το πρόγραμμα της Στέγης για το φθινόπωρο

Με «Το σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά ξεκινάει το πρόγραμμα της Στέγης για το φθινόπωρο

Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στη Στέγη με μια περφόρμανς–παραβολή για τη βία, τον εθισμό στην εικόνα και την κατάργηση των ψευδαισθήσεων ή, αλλιώς, για την πραγματικότητα που, ό,τι κι αν κάνεις για να την αποφύγεις, αργά ή γρήγορα θα έρθει να σε βρει.

Επιμέλεια: Book Press

Από τις 30 Σεπτεμβρί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Ο Πολωνός» του Τζ.Μ. Κουτσί (προδημοσίευση)

«Ο Πολωνός» του Τζ.Μ. Κουτσί (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Τζ.Μ. Κουτσί [J.M. Coetzee] «Ο Πολωνός» (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

4 σημαντικές εκδόσεις για την Αθήνα – Όψεις μιας πόλης σε διαρκή κίνηση

4 σημαντικές εκδόσεις για την Αθήνα – Όψεις μιας πόλης σε διαρκή κίνηση

Τέσσερις εκδόσεις για τη μελέτη, το σήμερα και το άλλοτε της Αθήνας. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία της Διονυσίας Αλεξιάδου, από το λεύκωμα των εκδόσεων Καπόν «Η Αθήνα στον καιρό της πανδημίας».

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ