litsoskoufitsa700

Της Βάνας Πεφάνη

Εμείς ήμασταν οι Λύκοι. Αυτοί που γράφει το σημείωμα. Καμιά σχέση με τη Μεταμόρφωση του Κάφκα. Μη μπερδεύεστε. Δεν εννοώ ότι ξυπνήσαμε ένα πρωί, βγάλαμε τρίχωμα και αρχίσαμε να περπατάμε στα τέσσερα. Η μεταμόρφωσή μας κράτησε περίπου ένα χρόνο. Σιγά και σταδιακά σε όλη την Α’ Γυμνασίου. Λέγαμε μεταξύ μας πως το ξεκίνησαν οι μεγαλύτεροι. Ευτυχώς κανείς δεν το συνδύασε μέχρι και σήμερα με την άφιξή μου στο σχολείο.

Σχηματίσαμε την αγέλη μας. Τρία αγόρια μπροστά σαν ιχνευτές, πίσω τα κορίτσια πάνοπλα και στο τέλος άλλα τρία αγόρια. Ακόμα κι όταν έπρεπε να χωριστούμε για λίγο, μια τουαλέτα, ένα προσωπικό κάλεσμα από καθηγητή ή ένα ραντεβού μετά το σχόλασμα, πάντα οι υπόλοιποι σερνόντουσαν εκεί τριγύρω σε επιφυλακή. Μπαίναμε στην τάξη σταθερά ένα δεκάλεπτο αργότερα. Σας πληρώνουμε και είστε υποχρεωμένοι να μας ανέχεστε, όπως είπε κάποτε ένας δικός μας, στον Λυκειάρχη. Και αυτός ο καημένος τον έδιωξε μεν, αλλά την επόμενη μέρα, μετά την επίπληξη από τον διευθυντή του, βρέθηκε ο μαθητής στην τάξη, κι αυτός με κρίση στομάχου. Εννοείται πως το υποκίνησα εγώ. Έπρεπε να πληρώσει ο μαλάκας για τους κάτω από τη βάση βαθμούς μου.

Ήμασταν δεκατρείς. Αδέλφια, συνένοχοι, συνωμότες. Στην πρώτη Λυκείου γίναμε δεκατέσσερις.

Ήμασταν δεκατρείς. Αδέλφια, συνένοχοι, συνωμότες. Στην πρώτη Λυκείου γίναμε δεκατέσσερις. Άλλο θηλυκό δεν χώραγε ανάμεσα μας. Και σίγουρα όχι κάποιο με τ’ όνομα Λίτσα. Δεν ήταν άσχημη, με λίγη προσπάθεια θα μπορούσε να γίνει νούμερο 7, αλλά μυρίστηκα αμέσως πως δεν ήταν από τα μέρη μας. Την πλησιάζαμε ένας ένας, αθώες ερωτήσεις, δήθεν φιλικά χαμόγελα, το κοριτσάκι νόμιζε ότι γινόταν δεκτή κι ανοίχτηκε. Σπίτι στον Κορυδαλλό –πού είναι αυτό;–, μούφα μάρκες στα ρούχα, μηδέν λεφτά για καφέ, σάντουιτς απ’ το σπίτι για το διάλλειμα, έξοδος ΣΚ απαγορευμένη. Την καλέσαμε στο πάρτι, στο σπίτι μου και εκεί... Αλλά τι το ψάχνουμε τώρα…

Το καλύτερο το μάθαμε μόνοι μας, όταν με απίστευτα προβληματισμένο ύφος πλησίασα τον φιλόλογο που με λάτρευε και του εκμυστηρεύτηκα πόσο ανησυχούσαμε για την Λίτσα που δεν έχει εγκλιματιστεί. Μου είπε ότι το βρίσκει λογικό αφού ήταν η κόρη του επιστάτη. Στο γέλιο μου κατάλαβε το λάθος του και για πρώτη φορά στη ζωή μου άκουσα από κάποιον ότι πρέπει να γίνω ηθοποιός. Και έγινα. Οι υπόλοιποι σκόρπισαν στην Ευρώπη να σπουδάσουν. Η Λίτσα; Α ναι… Κάποια μέρα στην Β Λυκείου, κρεμάστηκε στις τουαλέτες.

Μη φρικάρετε. Δυστυχώς δεν έγινε έτσι. Πέρασε στο Μαθηματικό Αθηνών, παρ’ όλες τις προσπάθειές μας να την εξαφανίσουμε απ’ τον χάρτη. Με τους άλλους βρισκόμαστε ακόμα πού και πού. Όταν την αναφέρω αναρωτιούνται και μετά λένε κάτι τύπου, Ναι, ρε συ! Πού τη θυμήθηκες;. Προχτές στη μετακόμιση, βρήκα μετά από χρόνια το σημείωμα προς τον Λυκειάρχη, που φρόντισα να της βουτήξω. Πρέπει να με βοηθήσετε να ξεφύγω απ τους λύκους, έλεγε. Γιατί να μετανιώσουμε; Στο φινάλε δεν την πειράξαμε ανεπανόρθωτα, αυτή ήταν περίεργη. Έτσι δεν είναι; σκέφτηκα, και έσκισα το σημείωμα.

* Στην κεντρική εικόνα, γλυπτό από την έκθεση FOUND FOUND FOUND του Γιώργου Λυντζέρη, στην γκαλερί Αγκάθι - Κartαλος, στην Κυψέλη, που διαρκεί μέχρι τις 30 Μαρτίου. 

vana pefaniInfo
Η Βάνη Πεφάνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος απόφοιτος της σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Ηθοποιός, σκηνοθέτιδα, και καθηγήτρια υποκριτικής. Έχει γράψει τα θεατρικά έργα: «Ο δικός μας ελέφαντας», «Ένας κάποιος παράδεισος», «Heaven on Earth?», «Μεταξωτές γυναίκες» και το μονόπρακτο «Σοβαρό ατύχημα επιβάτη» που βραβεύτηκε το 2015 στο Α' εργαστήρι θεατρικής γραφής του Εθνικού θεάτρου. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τον Β. Παπαβασιλείου, τον Γ. Κακλέα , τον Κ. Δαμάτη, τον Α. Αντωνόπουλο, τον Ν. Καραγέωργο , τον Γ. Ρήγα, την Π. Ζούνη κ.ά. Έχει σκηνοθετήσει αρκετές παραστάσεις στο I. Μ. Κακογιάννη ,στο θέατρο Πέτρας, στο 104 ,στο Underground και στο εξωτερικό στις χώρες Αγγλία, Τουρκία και Ισπανία .Φέτος έχει την διεύθυνση παραγωγής στην παράσταση «Ο Μαρξ στο Σόχο» στο θέατρο Άλμα και σκηνοθετεί τους «Ψύλλους στ' αυτιά» με το σωματείο Εν Δράσει.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

***

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr.
Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική επιμέλεια.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πέταγμα (διήγημα)

Το πέταγμα (διήγημα)

«Έτρεξα γρήγορα κοντά του κι ήθελα να τον αγκαλιάσω, αλλά εκείνος δεν μ’ άφησε. "Τι έχεις Νταμιέλ κι είσαι έτσι μελαγχολικός;" τόλμησα να τον ρωτήσω· όμως, εκείνος απομακρύνθηκε και η σκιά μιας πορφυροκόκκινης νύχτας που έπεφτε σιγά σιγά -δεν είχα καταλάβει πώς είχαν περάσει τόσες ώρες- σχεδόν τον σκέπαζε».

...
Σαν σήμερα (διήγημα)

Σαν σήμερα (διήγημα)

«Ξεκούμπωσες το μεσαίο κουμπί του πουκαμίσου σου και πέρασες το χέρι σου κάτω από την μπανέλα του σουτιέν. Αναζήτησες τα δύο εξογκώματα στο στέρνο και στη μασχάλη σου, λες και θα μπορούσαν να είχαν εξαφανιστεί από μόνα τους, και στη συνέχεια άνοιξες την κάμερα του κινητού και κοίταξες το είδωλό σου στην οθόνη». ...

Sleepwalk (διήγημα)

Sleepwalk (διήγημα)

«Ούτε καν με τον Άντριου, τον οποίο θεωρούσε, έστω, καλό του φίλο, δεν μπορούσε να ταυτιστεί, παρόλο που ήταν ο μόνος άντρας με τον οποίο μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του, εκτός από σεξουαλικά, και ρομαντικά. Είχε τολμήσει να πλάσει μέχρι και τρυφερές στιγμές μεταξύ τους σε βιαστικά ονειροπολήματα της ημέρας». ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διονυσία Δασκάλου: «Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης ήταν μια ιδέα εντελώς… δονκιχωτική»

Διονυσία Δασκάλου: «Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης ήταν μια ιδέα εντελώς… δονκιχωτική»

Μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης με τη Διονυσία Δασκάλου, Διευθύντρια των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Η ιστορία, το παρόν, τα σχέδια ενός πολύ ιδιαίτερου και εξόχως ποιοτικού εκδοτικού εγχειρήματος.

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

Το 1984 ο...

«Ο άνθρωπος που δεν έβρισκε τη χώρα του» του Ίαν Ντε Τόφφολι – Ιστορίες για το «καθημερινό» που γίνεται «τραγικό»

«Ο άνθρωπος που δεν έβρισκε τη χώρα του» του Ίαν Ντε Τόφφολι – Ιστορίες για το «καθημερινό» που γίνεται «τραγικό»

Για το βιβλίο του Ίαν Ντε Τόφφολι [Ian De Toffoli] «Ο άνθρωπος που δεν έβρισκε τη χώρα του», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Νήσος, σε μετάφραση Διονύση Γιαννουλάκη και Μαρίας Παπαδήμα.

Γράφει η Μαίρη Μπαϊρακτάρη

...
«Οι ξένες» της Όλγας Κοζάκου-Τσιάρα (κριτική) – Ένα πορτραίτο του ευάλωτου

«Οι ξένες» της Όλγας Κοζάκου-Τσιάρα (κριτική) – Ένα πορτραίτο του ευάλωτου

Για την ιδιότυπη συλλογή της Όλγας Κοζάκου-Τσιάρα «Οι ξένες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη. 

Γράφει η Κατερίνα Καζολέα

Η καλλιτεχνική φύση της Όλγας Κοζάκου-Τσιάρα απλώνεται σε πολλές κατευθύνσεις. ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την Εισαγωγή της μελέτης του Γιώργου Αριστηνού «Νάρκισσος και Ιανός – Οι μεταμορφώσεις του Μοντερνισμού στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από την Εισαγωγή

...
«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ