peafowl700

Της Βάσως Χόντου

Μερικά βράδια, όταν τα φώτα από τα απέναντι διαμερίσματα σβήνουν, όταν απ' το στρατόπεδο ακούγεται το σιλένσιο, όταν τα σκυλιά αρχίζουν να αλυχτάνε, ο Χρήστος κλείνει τα μάτια και μόλις αποκοιμιέται βλέπει στον ύπνο του το παγώνι.

Το παγώνι έχει γυαλιστερό στήθος, μακρύ λαιμό κι ένα ψηλό λοφίο στην κορυφή του κεφαλιού. Γύρω από τα μάτια του υπάρχει μια παχιά γραμμή και η ουρά του είναι μακριά και φουντωτή με πράσινα, καφέ, μαύρα και πορτοκαλί στίγματα που μοιάζουν με χρωματιστούς κρόκους. Ο Χρήστος κρατάει το παγώνι από μια χοντρή αλυσίδα, απ' αυτές που δένουν τα σκυλιά στις ερημιές. Η αλυσίδα είναι βαριά και σκουριασμένη, όμως το παγώνι περπατάει καμαρωτό σαν να μην έχει τίποτα στο λαιμό του. Καμιά φορά, όπως προχωράνε, γυρνάει και κοιτάει τον Χρήστο με κάτι μάτια αδειανά που εκείνος την άλλη μέρα όσο κι αν προσπαθήσει δεν τα θυμάται. Καμιά φορά, το παιδί τού μιλάει. Του λέει για το πρώτο ταξίδι που θέλει να κάνει με το αεροπλάνο, για τα καμένα ανέκδοτα που διαβάζει στο ίντερνετ και για τα αμάξια που μετράει απ' το παράθυρο της τάξης. Απ' το στόμα του παγωνιού βγαίνει ένα βραχνό κρώξιμο, που επαναλαμβάνεται πέντε-έξι φορές, κι ύστερα λίγο-λίγο χάνεται. 

Στο όνειρο του Χρήστου, αυτός και το παγώνι ακολουθούν πάντα την ίδια διαδρομή. Ξεκινάνε από το σπίτι του, διασχίζουν τη λεωφόρο, μπαίνουν στον παράδρομο με την μεγάλη ακακία και καταλήγουν στο σχολείο. Λίγο πριν μπουν στο προαύλιο, το παγώνι σταματάει, γέρνει προς τα μπρος και καθώς ανοίγει την ουρά του ακούγεται ένας ήχος που μοιάζει με θρόισμα φύλλων ή με σιγανή βροχή. Κουνάει το σώμα ρυθμικά και ανεβοκατεβάζει τις καφέ φτερούγες που κρέμονται στα πλευρά του. Ο Χρήστος τραβάει ελαφρά την αλυσίδα, το παγώνι σηκώνει το κεφάλι, τον κοιτάει και προχωράνε. Τα παιδιά μόλις τους βλέπουν αφήνουν κάτω τις τσάντες ή τα ποδήλατα, κι αθόρυβα ανοίγουν δρόμο για να περάσουν. Κάποια κοιτάνε με τα μάτια ορθάνοιχτα, άλλα βάζουν το χέρι μπροστά στο στόμα, μερικά κάτι ψιθυρίζουν και τα πιο θαρραλέα αγγίζουν στα γρήγορα τα πολύχρωμα φτερά κι ύστερα τρέχουν να κρυφτούν. Ο Χρήστος πίσω από την ουρά-βεντάλια δεν βλέπει τίποτα. Μονάχα κρατάει την αλυσίδα κι ακολουθεί το παγώνι. Συχνά φαντάζεται πως έχει τα μάτια του παγωνιού, πως το λοφίο του είναι τα μαλλιά του ή πως έχει για χέρια εκείνες τις καφέ φτερούγες.

Ο Χρήστος κάθεται στο πρώτο θρανίο δίπλα στο παράθυρο και το παγώνι ανεβαίνει στην έδρα. Ένα αγόρι τού φέρνει μια χούφτα μούρα κι ένα άλλο μια σταχτιά σαύρα χωρίς κεφάλι. 

Όπως ανεβαίνουν τη σκάλα για να μπουν στην τάξη, ένα κορίτσι της τρίτης γυμνασίου τούς σταματάει και ζητάει να βγάλουν μαζί μια φωτογραφία. Το παιδί χαμογελάει, σηκώνεται στις μύτες για να την φτάσει, περνάει το παχουλό του χέρι γύρω από τη μέση της και με το άλλο πιάνει το πουλί από τον λαιμό. Το παγώνι στέκεται, ανοιγοκλείνει μια φορά την ουρά του κι ύστερα φεύγει. Μπαίνουν στην τάξη. Ο Χρήστος κάθεται στο πρώτο θρανίο δίπλα στο παράθυρο και το παγώνι ανεβαίνει στην έδρα. Ένα αγόρι τού φέρνει μια χούφτα μούρα κι ένα άλλο μια σταχτιά σαύρα χωρίς κεφάλι. Τα τρώει αργά. Μετά γυρνάει την πλάτη. «Ευθυμίου στον πίνακα», λέει ο μαθηματικός. Το παιδί έχει ήδη μετρήσει δέκα αμάξια που περνάνε από τον απέναντι δρόμο. Σκουπίζει τα γυαλιά του και ξεκινάει. Λίγο πριν ανέβει στην έδρα, σκοντάφτει πάνω σε μια ανοιγμένη τσάντα που είναι πεταμένη στον διάδρομο και σκάει με δύναμη στο πάτωμα. Το παντελόνι του σκίζεται. Τα χείλη του σκίζονται. Τότε το παγώνι κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του κι ανοίγει διάπλατα την ουρά που φαίνεται σαν να λαμπυρίζει. Πράσινες, πορτοκαλί, μπλε, μαύρες, καφέ λωρίδες γεμίζουν τα πρόσωπα και τους τοίχους. Όλοι κοιτάζουν το παγώνι. Δεν μιλάει κανείς.

Στο διάλειμμα, τα παιδιά μαζεύονται γύρω από το πουλί. Το χαϊδεύουν, του μιλάνε, του πετάνε ένα μικρό κίτρινο μπαλάκι κι αυτό το κλωτσάει λες κι είναι άνθρωπος. Ύστερα ρίχνουν το μπαλάκι πέρα μακριά προς τις μπασκέτες και τρέχουν. Το παγώνι κρώζει δυο-τρεις φορές, κουνάει τις καφέ φτερούγες κι αρχίζει να πετάει χαμηλά. Κάνει στροφές πάνω από τα παιδιά, η πολύχρωμη ουρά του αγγίζει τα κεφάλια τους και σε μια στιγμή χάνεται. Ο Χρήστος κάθεται μπροστά στις τουαλέτες και παρακολουθεί. Παίζει ανάμεσα στα δάχτυλα ένα μπικ με δαγκωμένο καπάκι. Το παγώνι εμφανίζεται πάλι, διασχίζει πετώντας το προαύλιο και προσγειώνεται στον ώμο του. Στο στόμα κρατάει το μπαλάκι. Προχωράνε μαζί μέχρι τις μπασκέτες. Τα παιδιά σταματούν να μιλάνε, να τρώνε, να παίζουν, να κυνηγιούνται, κι αθόρυβα ανοίγουν δρόμο για να περάσουν. Τώρα ο Χρήστος στέκεται στο κέντρο του γηπέδου. Ρίχνει το μπαλάκι προς τον ουρανό και καθώς αυτό κατεβαίνει, το πουλί φεύγει από τον ώμο του, το αρπάζει στο στόμα και το βάζει στο καλάθι. Έπειτα στέκεται από πάνω του και μ' ένα ελαφρύ θρόισμα ανοίγει την ουρά. Τα μαλλιά του Χρήστου βάφονται με χιλιάδες χρώματα.

Μερικά βράδια, όταν τα φώτα από τα απέναντι διαμερίσματα σβήσουν, όταν απ' το στρατόπεδο ακουστεί το σιλένσιο, όταν τα σκυλιά αρχίσουν να αλυχτάνε, ο Χρήστος κλείνει τα μάτια αλλά δεν κοιμάται. Χώνει το πρόσωπο στο μαξιλάρι και βλέπει. Βλέπει πως ανεβαίνει τα σκαλιά για να πάει στην τάξη κι εκείνο το κορίτσι της τρίτης γυμνασίου του βάζει τρικλοποδιά. Αυτός χάνει την ισορροπία του, πέφτει και χτυπάει στην κουπαστή. Το κορίτσι γελάει και τον δείχνει. Τον κυκλώνουν πολλά παιδιά. Κι αυτά γελάνε και τον δείχνουν. Από τα χοντρά του γόνατα τρέχει αίμα που στάζει πάνω στο μάρμαρο. Ο Χρήστος κοιτάζει το πάτωμα. Βλέπει έναν κορμό δέντρου, μια κορδέλα που ανεμίζει, ένα κλαδί με βερίκοκα κι ένα σπασμένο κατάρτι. Είναι όλα κόκκινα. Έρχεται κοντά του μια καθηγήτρια. Δεν μπορεί να τον σηκώσει. Τη βοηθάει ο επιστάτης. Τον βάζουν στο γραφείο, του δένουν τις πληγές, τον ρωτάνε τι έγινε. «Παραπάτησα», λέει και φεύγει. Στο δρόμο για την τάξη, σκέφτεται το παγώνι.

Έτσι όπως είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του, ξεκολλάει τη γάζα απ' το δεξί γόνατο. Μαζί της φεύγει ένα κομμάτι δέρμα. Η πληγή είναι ακόμα ροζ. Θυμίζει γρανίτα φράουλα. Ο Χρήστος κλείνει τα μάτια και πάλι βλέπει. Βλέπει την τάξη του. Έχουνε μαθηματικά. «Αν δυο κλάσματα α προς β και γ προς δ είναι ισοδύναμα, τότε τα χιαστί γινόμενα α επί δ και β επί γ είναι ίσα», τους λέει ο καθηγητής. Ο Χρήστος κοιτάει έξω από το παράθυρο και μετράει τα αμάξια που διασταυρώνονται. Τα χιαστί αμάξια. Δύο, τέσσερα, έξι, οκτώ, δέκα. «Ευθυμίου στον πίνακα», ακούει μια φωνή. Καθαρίζει τα γυαλιά κι όπως σηκώνεται από το θρανίο, ρίχνει τη μισάνοιχτη τσάντα που είναι ακουμπισμένη στη διπλανή καρέκλα. Πέφτουν κάτω δυο σακούλες jumbo γαριδάκια, τρεις σοκοφρέτες, μια μικρή κοκακόλα και ένα σιδερένιο κουτί με λουκούμια. Κάποιος του φωνάζει «γυαλάκια χοντρέ», ένας άλλος τον λέει «βόδι» και του σφυρίζει, κι από τα πίσω θρανία φεύγουν σαΐτες φτιαγμένες απ' τις σελίδες των θρησκευτικών. Τα παιδιά γελάνε. Ο καθηγητής γελάει λίγο κι ύστερα σοβαρεύει απότομα και γράφει στον πίνακα «υπολογίστε τα παρακάτω χιαστί γινόμενα». Ο Χρήστος βάζει τα πράγματα στην τσάντα κι όπως σηκώνεται, ρίχνει μια ματιά απ' το παράθυρο. Στέκεται λέει στη μέση του δρόμου και πέφτουν πάνω του τα επόμενα χιαστί αμάξια. Χαμογελάει.

Τώρα πιάνει απ' το κομοδίνο του μια μισοφαγωμένη σοκοφρέτα κι αρχίζει να τρώει. Καθώς καταπίνει, βλέπει πως είναι έξω απ' τις τουαλέτες. Κάθεται με την πλάτη στον τοίχο και παίζει στα δάχτυλα ένα μπικ με δαγκωμένο καπάκι. Κοιτάζει τα άλλα παιδιά. Μιλάνε, τρώνε, παίζουν, σπρώχνονται. Χαϊδεύει τον ώμο του. Είναι άδειος. Κάποιος τον σπρώχνει προς το γήπεδο μπάσκετ. Ο κάποιος γίνεται πολλοί. Ο Χρήστος δεν μιλάει. Δεν λέει τίποτα. Σέρνει τα πόδια του στην άμμο κι ακούει φωνές. Πολλές φωνές. Ένα χέρι τού βγάζει τα γυαλιά, τα πετάει κάτω και πηδάει πάνω τους. Ακούει τα τζάμια που σπάνε. Πολλά μικρά κρακ-κρακ και μετά ένα μεγάλο. Κάποιος του φοράει μια μεταλλική στεφάνη. Είναι η παλιά σκουριασμένη μπασκέτα που την είχαν παρατήσει στην άκρη του γηπέδου. Το σίδερο σφηνώνεται στα μπράτσα του και τον πονάει. Το σκισμένο διχτάκι τού γαργαλάει τα χέρια. Δεν μπορεί να ελευθερωθεί. Κάποιος του βάζει ένα ντόνατ στο στόμα καλυμμένο με κίτρινη αμυγδαλόπαστα. Μοιάζει με μπαλάκι. «Φάτο», του φωνάζουν κι ύστερα γελάνε. Καταπίνει τα κομμάτια αμάσητα. Ύστερα τον παίρνει ο ύπνος με τη γεύση του αμυγδάλου στο στόμα.

O Χρήστος δεν μιλάει σε κανέναν. Δεν ξέρει τι να πει. Κι όλο τρώει. Κρουασάν, πάστες, γαριδάκια, σοκολάτες, παγωτά. Καμιά φορά μόνο, παρακαλάει να έρθει το παγώνι, να ανέβει στην ουρά του και να πετάξουν μαζί για κάπου που ζουν μόνο παγώνια. Λευκά, κατάμαυρα, χρωματιστά, με μεταλλικούς λαιμούς, με ανθρώπινα μάτια, με τετράγωνα λοφία, με γυάλινα πόδια, με ψεύτικες ουρές. Το πουλί δεν φαίνεται. Όμως αυτός θα το περιμένει. 

Hontou photoInfo
Η Βάσω Χόντου είναι Χημικός Μηχανικός. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και κατοικεί στην Αθήνα. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
***
 
ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ

Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr.
Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επανακτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική και συντακτική επιμέλεια. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλμυρόφιλα (διήγηση)

Αλμυρόφιλα (διήγηση)

«Η όψη του χειμώνα στον Άη Γιάννη στους Μύλους σφηνώθηκε στην φαντασία μου ανεξίτηλα. Την αναπολώ με νοσταλγία τώρα στη Αθήνα και συχνά βυθίζομαι στις εικόνες της. Το κλείσιμο της πανδημίας, επώδυνο για άλλους, για μένα που το πέρασα στο νησί, ήταν ξαναβάφτισμα στη φύση που από παιδί ένοιωθα ένα μαζί της». Κεντρική ...

Η ιστορία των ματιών (διήγημα)

Η ιστορία των ματιών (διήγημα)

«Θα ήταν δέκα ή έντεκα χρονών όταν τα περιγράμματα των πραγμάτων άρχισαν να θολώνουν. Εκείνο που περισσότερο την πείραζε ήταν το ότι άρχισε να μη διακρίνει καθαρά όσα σκάλιζε ο δάσκαλος στον πίνακα· έναν αριθμό αν αντέγραφε λάθος, η άσκηση θα πήγαινε στον βρόντο – κι αυτή ήταν άριστη μαθήτρια». Kεντρική εικόνα: πίνα...

Έλλειψη (διήγημα)

Έλλειψη (διήγημα)

«Σήμερα ξύπνησα μ’ ένα αίσθημα έλλειψης. Είχα γυρίσει από ένα μεγάλο ταξίδι κι αυτό που ένιωσα ήταν ότι μου έλειπε ένας κήπος. Ήθελα να σηκωθώ και ν’ ασχοληθώ μόνο με τα τριαντάφυλλά μου». Kεντρική εικόνα: ® Josh Hild/Unsplash. 

Tης Αλίκης Καγιαλόγλου ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο συγγραφέας και μεταφραστής Κώστας Καλτσάς, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο συγγραφέας και μεταφραστής Κώστας Καλτσάς, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 35ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και μεταφραστή Κώστα Καλτσά, με αφορμή την έκδοση του μυθιστορήματός του «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός). Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ