alt

Του Γιώργου Θάνου

Απόψε το βράδυ όλοι θα λείπουν, θα είμαι μοναχός μου στο σπίτι. Διπλοπάρκαρα έξω από την ψησταριά στις Τρεις Γέφυρες, αγνόησα τις σούβλες με το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι και τα υπόλοιπα σφάγια και αγόρασα κεφαλάκια – τρία στο πεντάευρω. Μου κάνει πάντοτε μεγάλη εντύπωση αυτή τους η φτήνια. Δε τα προτιμά φαίνεται ο κόσμος τα αρνίσια κεφαλάκια. Εγώ όμως γνωρίζω καλά πόσο δύσκολο είναι να ετοιμάσεις σωστά το κεφαλάκι, πόσος χρόνος και τι μαστοριά χρειάζεται για τον μεζέ αυτόν.

Ο παππούς μου ο μπαρμπα-Χαράλαμπος έβρισκε πάντοτε παραπανίσια κεφαλάκια για το τραπέζι της Λαμπρής, για να μην χρειάζεται να τσακώνεται για τους μεζέδες –γλώσσα και μυαλό– με τους υπόλοιπους γέροντες του τραπεζιού. Όσο οι υπόλοιποι έκαιγαν τις κληματόβεργες και ετοίμαζαν τη θράκα, εκείνος παράχωνε τέσσερα ή πέντε αρνίσια κεφάλια σε έναν μεγάλο κουβά με κρύο νερό, για να ξεματώσουν.

Όταν η θεία μου άφηνε πάνω στη φορμάικα το πλαστικό δισκάκι με τους καφέδες, είχε έρθει η ώρα για την πρώτη αλλαγή του νερού, που είχε στο μεταξύ θολώσει από τους σκοτωμένους χυμούς που κατέβαζαν τα κεφάλια. Ο παππούς μου ρουφούσε τον κατάμαυρο ελληνικό του πιάνοντας το φλιτζάνι προσεκτικά από το αυτάκι, και τον κατέβαζε γρήγορα, ζεστό ζεστό. Το κατακάθι το πέταγε στις γλάστρες, μαζί με το πρώτο απονέρι από τα κεφαλάκια, για λίπασμα. Ιδιαίτερα αγαπούσε έναν τενεκέ, πράσινο-χρυσό καρό, που ’χε μέσα φυτεμένα γεράνια, τα οποία με τον καιρό είχανε θεριέψει· γύρευε πόσα κατακάθια είχε ρουφήξει το χώμα τους, ο μπαρμπα-Χαράλαμπος δεν ήταν δα και μικρός στα χρόνια. Αλλά και πόσα αίματα δεν θα ’χανε στάξει στις ρίζες του γερανιού.

Μια χρονιά που δεν τον ακούσανε, και κόψανε τα σκώτια σε πολύ μεγάλα κομμάτια, το κοκορέτσι βγήκε άψητο· σε κάθε δαγκωνιά έσταζε νερωμένο αίμα. Το βάλανε στο φούρνο όπως όπως, τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο, και ποτέ πια δεν αμφισβητήσαν τον Χαράλαμπο σε ό,τι είχε να κάνει με εντόσθια και ξεκοιλιάσματα.

Ο κουβάς με τα κεφαλάκια άδειαζε και γέμιζε ξανά όταν το κοκορέτσι έμπαινε στη φωτιά. Παλιότερα, καθώς μου λέγανε, το κοκορέτσι ήταν σχεδόν αποκλειστική ασχολία του παππού μου, αλλά με τα χρόνια τα μπράτσα του είχανε αρχίσει να τρέμουν και δεν μπορούσε να κρατά για πολλή ώρα τη βαριά σούβλα με τα πλεμόνια, τις σπλήνες και τις καρδιές, πόσο μάλλον να τη στριφογυρνά για να τυλιχτούν τα άντερα. Παρέμενε όμως υπεύθυνος για το σωστό πλύσιμο της αντεριάς, που ξεκινούσε από την Πρώτη Ανάσταση, το απόγεμα του Μέγα-Σαββάτου. Αλλά και στο ψήσιμο συνέχιζε να κρατά σημαίνοντα ρόλο, επέβλεπε με σπουδή γιους και εγγονούς και τους διόρθωνε αν τα εντόσθια δεν περνιόντουσαν στη σούβλα με τη σωστή σειρά ή αν τα κομμάτια των σπλάχνων δεν ήταν κομμένα στο μέγεθος που ’πρεπε. Μια χρονιά που δεν τον ακούσανε, και κόψανε τα σκώτια σε πολύ μεγάλα κομμάτια, το κοκορέτσι βγήκε άψητο· σε κάθε δαγκωνιά έσταζε νερωμένο αίμα. Το βάλανε στο φούρνο όπως όπως, τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο, και ποτέ πια δεν αμφισβητήσαν τον Χαράλαμπο σε ό,τι είχε να κάνει με εντόσθια και ξεκοιλιάσματα.

Μετά και από κάνα δυο ακόμα αδειάσματα και γεμίσματα του κουβά, ο παππούς έχωνε μέσα τις χούφτες του κι έπινε με αγαλλίαση δροσερό νερό, σημάδι ότι το ξεμάτωμα είχε πλέον ολοκληρωθεί. Κατόπιν, τύλιγε τα κεφάλια με λαδόκολλα και τα έθαβε στη χόβολη, αφού τα είχε πρώτα αλείψει καλά με αλατοπίπερο και ρίγανη φρέσκια, πότε πότε και με σκορδάκι ψιλοκομμένο.

Πέρυσι θάψαμε και τον παππού Χαράλαμπο, κάνα μήνα μετά το Πάσχα. Ίσως για αυτό τον θυμήθηκα απόψε και του κάνω μακαριά μονάχος μου, με τα κεφαλάκια. Στο τελευταίο αυτό του Πάσχα, είχε άσχημα πικραθεί από τον φίλο της εγγονής του της Αντιγόνης, ένα στεγνό ψηλέα, άσπρο σα χασέ, με ψωριάρικα γένια, που τόπους τόπους λείπανε, αφήνοντας στα μάγουλά του τρύπες. Ο φισφιρής αυτός όλο τσιμπολογούσε από την ντοματατοσαλάτα, τις τηγανιτές πατάτες, το τζατζίκι και τις χορτόπιτες και μόρφασε με αηδία μόλις φάνηκε η σούβλα με το ερίφιο. Μόλις δε είδε τον παππού να ξεματώνει τα κεφάλια και να κόβει με την ψαλίδα τα πλεμόνια για το κοκορέτσι, σιγομουρμούρισε προς την Αντιγόνη: «Μα τέτοιο ανθρωπάκι, με το μουστακάκι του και την τραγιάσκα του, πώς το αντέχει τόσο αίμα; Τόση βία;».

Μιλούσε για τον μπαρμπα-Χαράλαμπο, που όταν ήταν δεκάξι χρονώ μια καρότσα ξεφόρτωσε έξω από το σχολειό του είκοσι πτώματα ανταρτών που είχαν σκοτωθεί στο Πισοδέρι, και μέχρι να σχολάσει η τάξη του τα κοράκια είχανε φάει των πιο πολλών τα μάτια.

altInfo
Ο Γιώργος Θάνος γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Βόλο. Εργάζεται σαν παραγωγός ψηφιακού περιεχομένου. Τα τελευταία χρόνια, ασχολείται με την ιστορία της Αθήνας, αρθρογραφώντας και διοργανώνοντας εθελοντικές δράσεις ενώ πεζογραφήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.

 

 

 

 

 

 

***

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr 
Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική επιμέλεια.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλμυρόφιλα (διήγηση)

Αλμυρόφιλα (διήγηση)

«Η όψη του χειμώνα στον Άη Γιάννη στους Μύλους σφηνώθηκε στην φαντασία μου ανεξίτηλα. Την αναπολώ με νοσταλγία τώρα στη Αθήνα και συχνά βυθίζομαι στις εικόνες της. Το κλείσιμο της πανδημίας, επώδυνο για άλλους, για μένα που το πέρασα στο νησί, ήταν ξαναβάφτισμα στη φύση που από παιδί ένοιωθα ένα μαζί της». Κεντρική ...

Η ιστορία των ματιών (διήγημα)

Η ιστορία των ματιών (διήγημα)

«Θα ήταν δέκα ή έντεκα χρονών όταν τα περιγράμματα των πραγμάτων άρχισαν να θολώνουν. Εκείνο που περισσότερο την πείραζε ήταν το ότι άρχισε να μη διακρίνει καθαρά όσα σκάλιζε ο δάσκαλος στον πίνακα· έναν αριθμό αν αντέγραφε λάθος, η άσκηση θα πήγαινε στον βρόντο – κι αυτή ήταν άριστη μαθήτρια». Kεντρική εικόνα: πίνα...

Έλλειψη (διήγημα)

Έλλειψη (διήγημα)

«Σήμερα ξύπνησα μ’ ένα αίσθημα έλλειψης. Είχα γυρίσει από ένα μεγάλο ταξίδι κι αυτό που ένιωσα ήταν ότι μου έλειπε ένας κήπος. Ήθελα να σηκωθώ και ν’ ασχοληθώ μόνο με τα τριαντάφυλλά μου». Kεντρική εικόνα: ® Josh Hild/Unsplash. 

Tης Αλίκης Καγιαλόγλου ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ