fading away

Του Γιώργου Δουατζή

Ποτέ δεν τόλμησε ανοιχτά κάτι στη ζωή του. Ήταν η προσωποποίηση της δειλίας. Έτρεμε την έκθεση και κυρίως την κριτική. Όλα στη ζωή του προσπαθούσε να γίνονται εν κρυπτώ. Ως και ειδικό λογαριασμό με ψεύτικα στοιχεία είχε ανοίξει για να στέλνει με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τις κριτικές βιβλίου που έγραφε εβδομαδιαίως στην εφημερίδα. Είχε αποκτήσει τη φήμη του αυστηρότερου κριτικού λογοτεχνίας, αλλά και πολλούς εχθρούς, των οποίων το έργο είχε κατακρίνει. Ήταν ένα μισητό, άγνωστο όμως πρόσωπο για δεκάδες συγγραφείς.

Επί δέκα χρόνια τώρα, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, ξυπνούσε κάθιδρος με δυσκολία στην αναπνοή, από τον ίδιο ακριβώς εφιάλτη: Του απένειμαν το βραβείο λογοτεχνικής κριτικής σε επίσημη τελετή με το πραγματικό του όνομα. Και κάτω, στο ακροατήριο, βρίσκονταν όλοι οι συγγραφείς των οποίων είχε θάψει το έργο και τον γιουχάιζαν. Κρίσεις πανικού τον έπιαναν πολύ συχνά στη σκέψη ότι θα αποκαλυπτόταν το αληθινό του όνομα.

Η Μύριαμ, σύντροφός του πάνω από δέκα χρόνια, τον βοηθούσε στη συγγραφή, όταν δεν του έβγαιναν τα κείμενα και ήταν ο άνθρωπος-κλειδί, αφού εμφανιζόταν αντ’ αυτού στην εφημερίδα και εισέπραττε την αμοιβή του με αποδείξεις που έκοβε στο όνομά της. Ο διευθυντής της εφημερίδας, όπως ήταν φυσικό, θεωρούσε ότι αυτή κρυβόταν πίσω από το ψευδώνυμο Πανθορών.

Όμως, όλα τα πράγματα τελειώνουν κάποτε. Η σχέση τους δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Έπιασε τον εαυτό του να ομολογεί πως αν δεν υπήρχε αυτό το επαγγελματικό δέσιμό τους, με την προκάλυψη που του παρείχε η Μύριαμ, θα είχε χωρίσει από καιρό. Η σχέση δεν είχε απλώς τελματώσει, αλλά ήταν πλέον βασανιστική. Χώρια που η νέα παράπλευρη ιστορία που είχε ξεκινήσει με μια φοιτήτριά του, τον προκαλούσε αφάνταστα.

Η Μύριαμ διαισθάνθηκε τον επερχόμενο χωρισμό. Η διαίσθηση έγινε βεβαιότηταόταν έφτασε στο κινητό της τηλέφωνο μια φωτογραφία του συντρόφου της με τη φοιτήτρια -την οποία γνώριζε- σε στάση που δεν άφηνε καμιά αμφιβολία για την εξαπάτησή της. Ο θυμός φούσκωσε το κύμα παραλογισμού που υπάρχει σε κάθε ερωτευμένο. Ένιωσε προδομένη και το μίσος σκέπασε κάθε άλλο συναίσθημα. Με μεγάλη προσπάθεια τιθάσευσε την ταραχή της. Η ηρεμία που ήρθε με πολύ κόπο της επέτρεψε να σχεδιάσει την εκδίκησή της.

Το ίδιο βράδυ, μάζεψε τα πράγματά της από το σπίτι του και μεταφέρθηκε στο δικό της. Αμέσως μετά, τηλεφώνησε στον διευθυντή της εφημερίδας και του ανακοίνωσε ότι από δω και μπρος θα υπογράφει με το όνομά της τις κριτικές. Στο σημείωμα που του άφησε έγραψε: Σκότωσες τη σχέση μας. Σκότωσα το ψευδώνυμο, τον έναν σου εαυτό. Υπογραφή: Πανθορών

douatzis* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΑΤΖΗΣ είναι ποιητής και πεζογράφος. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα Ανάσα από πηλό (εκδ. Πάπυρος).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση diigima@bookpress.gr. Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική επιμέλεια.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστούγεννα βραχυχρονίως και καθέτως (διήγημα)

Χριστούγεννα βραχυχρονίως και καθέτως (διήγημα)

«Ήταν μεσημέρι παραμονής Χριστουγέννων. Παιδάκια τριγύριζαν στο κέντρο λέγοντας τα κάλαντα, άνδρες και γυναίκες μπαινόβγαιναν στα καταστήματα, και του Τρύφωνα του έμενε να δώσει τα τελευταία κλειδιά της ημέρας σε μια ντόπια γυναίκα που είχε κλείσει διαμονή για μια μόνο βραδιά...»

Του Αχιλλέα ΙΙΙ ...

Μάστερ κλας (διήγημα)

Μάστερ κλας (διήγημα)

«Οι κουβέντες του μοιάζουν με μιαν ατέλειωτη ουρά, με μία από εκείνες τις κορδέλλες που οι ταχυδακτυλουργοί βγάζουν μέσα από ένα καπέλο, ή με ένα φίδι χωρίς κεφάλι, χωρίς αρχή και τέλος... Μισοκλείνεις τα μάτια και μεταφέρεσαι σ' ένα τσίρκο. Ο κύριος Ράμος βγάζει από το καπέλο του εκκατομύρια μαντηλάκια το ένα δεμέν...

Η Μαγδαληνή και οι γυναικολόγοι (διήγημα)

Η Μαγδαληνή και οι γυναικολόγοι (διήγημα)

«Το συμπέρασμά του είναι πως δεν πρέπει να παίρνουμε τον έρωτα πάρα πολύ στα σοβαρά, κρύβει συχνά το μπλέξιμο και τη σύγχυση των επιθυμιών και των πόθων μας και το ότι δεν ξέρουμε ποιοι ακριβώς είμαστε, μα ούτε ποιος ακριβώς είναι ο άλλος, το υποψήφιο ταίρι μας ή ο εραστής μας». Εικόνα: Από την ταινία «9 1/2 εβ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Νύφη! (The Bride!)», της Μάγκι Τζίλενχαλ – Ενσάρκωση ενδεχομένων της επιστημονικής φαντασίας σε σύγχρονα και παλιότερα φεμινιστικά πλαίσια

«Η Νύφη! (The Bride!)», της Μάγκι Τζίλενχαλ – Ενσάρκωση ενδεχομένων της επιστημονικής φαντασίας σε σύγχρονα και παλιότερα φεμινιστικά πλαίσια

Για την ταινία «Η Νύφη! (The Bride!)», σε σκηνοθεσία Μάγκι Τζίλενχαλ, Με πρωταγωνιστές τους Κρίστιαν Μπέιλ (Φρανκενστάιν) και Τζέσι Μπάκλεϊ (Νύφη), η ιστορία διαδραματίζεται στο Σικάγο του 1930, με πολλές διακειμενικές και κινηματογραφικές αναφορές.

Γράφει ο Αντώνης Γουλι...

Είδαμε το «Ο Μάγος του Κρεμλίνου» του Ολιβιέ Ασαγιάς – Πολιτικό φιλμ για το περιβάλλον του Πούτιν και την άνοδό του στην εξουσία

Είδαμε το «Ο Μάγος του Κρεμλίνου» του Ολιβιέ Ασαγιάς – Πολιτικό φιλμ για το περιβάλλον του Πούτιν και την άνοδό του στην εξουσία

«Ο Μάγος του Κρεμλίνου» του Ολιβιέ Ασαγιάς, ένα πολιτικό φιλμ για το περιβάλλον του Πούτιν, από έναν σημαντικό Γάλλο σκηνοθέτη.

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Αυτή την εβδομάδα προβάλλεται η ταινία Ο Μάγος του Κρεμλίνου, ...

«Ασπρόμαυρο» του Ντάνιελ Κέλμαν (κριτική) – Έργα και ημέρες του Γκ. Β. Παμπστ, του σκηνοθέτη που συνεργάστηκε με το ναζιστικό καθεστώς

«Ασπρόμαυρο» του Ντάνιελ Κέλμαν (κριτική) – Έργα και ημέρες του Γκ. Β. Παμπστ, του σκηνοθέτη που συνεργάστηκε με το ναζιστικό καθεστώς

Για το μυθιστόρημα του Ντάνιελ Κέλμαν (Daniel Kehlmann) «Ασπρόμαυρο» (μτφρ. Κώστας Κοσμάς, εκδ. Καστανιώτη). Εικόνα: Ο Γκ. Β. Παμπστ με την Γκρέτα Γκάρμπο. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

Υπάρχουν κάποια θέματα που θα επανέρχονται όσο υπάρ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η βίβλος της Ιώβ» της Ελένης Πριοβόλου (προδημοσίευση)

«Η βίβλος της Ιώβ» της Ελένης Πριοβόλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ελένης Πριοβόλου «Η βίβλος της Ιώβ», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 16 Μαρτίου από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εάν άκουγα μόνο τις λαλιές των πουλιών και μου έδιναν ανάσες ο...

«Συγχαρητήρια, Πέθανες!» του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου (προδημοσίευση)

«Συγχαρητήρια, Πέθανες!» του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου («The Mythologist») «Συγχαρητήρια, Πέθανες! – Μια ξενάγηση στον Άδη της ελληνικής μυθολογίας», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Ο συμβολισμός της λεοπάρδαλης» της Λένας Κιτσοπούλου (προδημοσίευση)

«Ο συμβολισμός της λεοπάρδαλης» της Λένας Κιτσοπούλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα της Λένας Κιτσοπούλου «Ο συμβολισμός της λεοπάρδαλης», η οποία κυκλοφορεί στις 19 Μαρτίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έμαθα ότι πέθανε η γιαγιά μου, έκλαψα και πάλι με τη ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 δοκίμια, μελέτες, αναλύσεις για το Ιράν, τον αντισημιτισμό, την ελευθερία

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 δοκίμια, μελέτες, αναλύσεις για το Ιράν, τον αντισημιτισμό, την ελευθερία

Δώδεκα νέα βιβλία και τρεις σημαντικές επανεκδόσεις non fiction: Πολιτική επικαιρότητα, ιστορία, επιστήμη, φιλοσοφία και σημαντικές βιογραφίες, μεταξύ άλλων.

Γράφει η Φανή Χατζή

Μια επιλογή από τα πρώτα μη μυθοπλαστικά βιβλία του 2026, αλλά και λί...

Διαβάζουμε ποίηση: 27 ποιητικές συλλογές – Δημιουργοί που πέρασαν στην ιστορία και νέες φωνές

Διαβάζουμε ποίηση: 27 ποιητικές συλλογές – Δημιουργοί που πέρασαν στην ιστορία και νέες φωνές

Είκοσι επτά ποιητικές συλλογές απ' όλο το φάσμα της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα. Μεταφρασμένη και ελληνική ποίηση, καταξιωμένοι δημιουργοί και νέες φωνές αρθρώνουν, ο καθένας και η καθεμιά, τον δικό τους λόγο. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη διαμορφώνει τη γεωπολιτική, την ιατρική, τη λογοτεχνία: Τέσσερις μελέτες και μία ανθολογία διηγημάτων

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη διαμορφώνει τη γεωπολιτική, την ιατρική, τη λογοτεχνία: Τέσσερις μελέτες και μία ανθολογία διηγημάτων

Τέσσερις πρόσφατες μελέτες και μία ανθολογία διηγημάτων αναμετρώνται με τα μεγάλα ερωτήματα των καιρών μας που συνδέονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη: πώς αυτή επηρεάζει τις γεωπολιτικ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ