50 συγγραφείς, από τη νεότερη και την πολύ νεότερη γενιά, έγραψαν για την bookpress.gr «Μια αλλόκοτη καλοκαιρινή ιστορία». Σήμερα, ο Σπύρος Μαντζαβίνος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΕΤΤΙΞ

Είναι δύσκολο να γράψεις για το καλοκαίρι∙ πώς να υπερκεράσεις τους σκοπέλους του όμορφου, της γραφικότητας και του κιτς; Αλλά το κιτς γεννιέται άπαξ και θεωρήσεις όντα και καταστάσεις πράγματα προφανή∙ όμως στ’ αλήθεια, το τερέτισμα του τζίτζικα του καλοκαιριού, ενός πλάσματος που χτυπά αδιάκοπα το στέρνο με τα πόδια του παράγοντας μουσική δίχως ποτέ να μελανιάζει, να λαχανιάζει ή να χάνει τον ρυθμό του καθώς χαλά –ή μήπως φτιάχνει;– τον κόσμο με τον ήχο του, είναι στην πραγματικότητα κάτι το ασύλληπτο.

Πεθαίνουν στωϊκά τα τζιτζίκια, γλιστρούν απλώς απ’ τους κορμούς των δένδρων και σαν να πλέουν ανάσκελα σε θάλασσα, με μαζεμένα ποδαράκια προσγειώνονται στην καυτή άσφαλτο. Φαντάζομαι τον ετοιμοθάνατο τζίτζικα όμως απολύτως μακάριο κι ευτυχισμένο, εντελώς συνειδητοποιημένο για την βραχύβια μοίρα του∙ μάλλον ο θάνατός του είναι εκείνος που περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου πλάσματος θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο «σιωπή». Η γιαγιά μου όταν ήμουν μικρός λάτρευε να με εντυπωσιάζει με το να αλιεύει επιδεξίως τζιτζίκια από τους κορμούς των δένδρων και να τα χώνει μέσα στον κόρφο της ανάμεσα στα δυο γιγάντια στήθη της. Θυμάμαι αυτούς τους τζίτζικες να τερετίζουν επίμονα μέσα στο βαθυκόκκινο με χαμηλό ντεκολτέ πουλόβερ της∙ τόσο πολύ μάλιστα την είχα συνδέσει με αυτό το φλύαρο πλάσμα που όποτε μού έφτιαχνε τζατζίκι νόμιζα πως το κύριο υλικό αυτού του εδέσματος ήταν το τζιτζίκι, όπως άλλωστε δήλωνε και το όνομά του. Όταν ήμουν οχτώ χρονών πέθανε ξαφνικά, σαν τζιτζίκι∙ την θυμάμαι ξαπλωμένη κι αναίσθητη ανάσκελα στο σαλόνι του σπιτιού της∙ κανένας τζίτζικας δεν πετούσε τότε μέσα από τον κόρφο της εκτός απ’ την ψυχή της λίγες ημέρες μετά. Ροχαλητό μέσα από φέρετρο. Η μάνα μου λέει πως από τότε γελούσα λιγότερο. Η εποχή του θέρους είχε πια τελειώσει για μένα. Το καλοκαίρι για μένα είναι από τότε πια κοκκαλοκαίρι∙ μού κάθεται περίπου στον λαιμό.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Γεννήθηκα στις 14 Απριλίου του 1995 και κατάγομαι από τα Κοριάννα της Κεφαλλονιάς. Είμαι συγγραφέας, σκηνοθέτης, χαράκτης και ζωγράφος. Σπούδασα Ιστορία και Αρχαία Ελληνικά στο Tübingen της Βάδης Βυρτεμβέργης και Σκηνοθεσία στην Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου. Το 2018 εξέδωσα τη συλλογή διηγημάτων Μνηστηροφονία και άλλες ιστορίες από τις εκδόσεις Καστανιώτη, η οποία προτάθηκε για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα από το περιοδικό «Κλεψύδρα. Έχω σκηνοθετήσει την ταινία «Πανελλήνιον», η οποία απέσπασε τρία βραβεία στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών και της Επιτροπής Νεότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στο Διεθνές Μεσογειακό φεστιβάλ της Μασσαλίας (PriMed Festival), και στο Greek Berlin Film Festival ενώ κέρδισε το «Orpheus Award» ως Best Documentary Film στο Los Angeles Greek Film Festival. Το «Πανελλήνιον» ήταν υποψήφιο ως καλύτερο Ντοκιμαντέρ της χρονιάς στα βραβεία «Ίρις» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το 2025 πραγματοποίησα την πρώτη μου ατομική έκθεση στη γκαλερί «Art Project Space» με τίτλο «Ζωογραφιές και Μυθογραφίες». Την ίδια χρονιά εκδόθηκε το βιβλίο μου Ποδολάτρες από τις εκδόσεις Πατάκη, το οποίο ήταν υποψήφιο για την Καλύτερη Νουβέλα της χρονιάς από το περιοδικό «Αναγνώστης» και για το βραβείο Πεζογραφίας από το περιοδικό «Κλεψύδρα». Το 2026 εικονογράφησα το Λαϊκό Παραμύθι Ο Ψαράς που εκδόθηκε από την Πρώτη Ύλη.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο δεκάλογος των εξπάτς (διήγημα)

Ο δεκάλογος των εξπάτς (διήγημα)

«Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στη Γερμανία χρόνια μα τα ρολόγια τους δείχνουν ώρα Ελλάδος· που ανοίγουν με λαχτάρα το γκουγκλ μαπς για να δουν τα δέντρα έξω απ' το πατρικό τους και που αν μπορούσαν, θα χάιδευαν τα ρήθρα, τα κτήρια και τους φανοστάτες της γενέθλιας πόλης τους σαν να ήταν ράχη σκύλου». © Wikimedia...

Το κρατητήριο (διήγημα)

Το κρατητήριο (διήγημα)

«Ο Κραπ πλησίασε, στάθηκε στην άκρη του ρήγματος και προσπάθησε να δει τι υπήρχε εκεί, μέσα στο ρήγμα. Το ρήγμα, εκτός από πολύ πλατύ, πρέπει να ήταν και πολύ βαθύ γιατί το μόνο που κατάφερε να δει ο Κραπ ήταν ένα τίποτα». © Gisele Schmidt

Του Δημήτρη Τσεκούρ...

Παιχνίδια για λίγους (διήγημα)

Παιχνίδια για λίγους (διήγημα)

«Μόλις έφυγε ο επίλεκτος της φρουράς, ο νεαρός βοηθός παρέμεινε στο πλευρό του Γραμματέα για κάθε ενδεχόμενο. Πρόσεξε τον έμπιστο του υπουργού, καρφωμένο στην καρέκλα, αγέλαστο, αφοσιωμένο». Εικόνα: Από την ταινία «S.O.S Πεντάγωνο καλεί Μόσχα». 

Του ...


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βιβλιοφαγίες #6: Γεύματα και συζητήσεις, εκθέσεις και επισκέψεις, λουκέτα και πολτοποιήσεις

Βιβλιοφαγίες #6: Γεύματα και συζητήσεις, εκθέσεις και επισκέψεις, λουκέτα και πολτοποιήσεις

Ειδήσεις και ειδησάρια από τον χώρο του βιβλίου, σχόλια, τάσεις και συρμοί και, πού και πού, κάποιες σκέψεις... βιβλιοφαγικές.

Γράφει ο Βιβλιοφάγος

Βικτόρια και Μανώλης

Το νέο βιβλίο της Βικτόρια Χί...

«Τόμας Μαν» του Γκέοργκ Λούκατς (δοκίμιο) – Αντιφάσεις μιας ιστορικής ανάγνωσης που δεν κρύβει το μεγαλείο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα

«Τόμας Μαν» του Γκέοργκ Λούκατς (δοκίμιο) – Αντιφάσεις μιας ιστορικής ανάγνωσης που δεν κρύβει το μεγαλείο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα

Για τον τόμο με δοκίμια του Γκέοργκ Λούκατς [György Lukács] «Τόμας Μαν» (μτφρ., σχόλια, επιμέλεια Μαρία Ηώς Δούκα, Νίκος Φούφας, εκδ. Ήτωρ). Κεντρική εικόνα: Ο Γκέοργκ Λούκατς και ο Τόμας Μαν όταν συναντήθηκαν για μια και μοναδική φορά στο Hotel Imperial της Βιέννης, πιθανότατα στις 17 Ιανουαρίου 1922». 

Γρά...

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

Για την παράσταση «Οι Δωσίλογοι» της θεατρικής ομάδας elephas tiliensis βασισμένης στο ομώνυμο βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, που ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Θέατρο «Χώρα», τη δραματοποίηση των e...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη «Δεν βλέπω όνειρα συνήθως – Γράμματα του Χάρρυ στη Ρετζίνα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Παιδικές σκηνές ...

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κωνσταντίνας Κατρακάζου «Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Βρέθηκε τεσσεράμισι χρόνια μα...

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τρία καλά αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Φώτης Δούσος, Γιάννης Μαρής, Αντόνιο Μαντσίνι. Αντισυμβατικοί αστυνομικοί, αδικία και δωσιλογισμός σε λιτή αφήγηση και μεσογειακό νουάρ για το δικαίωμα στην αυτοδικία. ©istock

Επιλογή-παρουσίαση: Χ...

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ