pyrza250

Στην Ελένη Κορόβηλα 

Η Σοφία Πύρζα – Δημοπούλου εξέδωσε πριν από μερικούς μήνες το πρώτο της βιβλίο, το μυθιστόρημα Lapis Lazuli, η πέτρα που λείπει (Ιωλκός,2012). Σε αυτό αφηγείται τις ιστορίες δύο γυναικών, οι οποίες σε διαφορετικές εποχές έζησαν την δική τους ιστορία έρωτα και απιστίας. 

Περιγράψτε μας την πορεία σας προς τη συγγραφή. Τι σας έκανε να καθίσετε να γράψετε ένα μυθιστόρημα;

Γράφω από πάρα πολύ μικρή ηλικία. Στην αρχή έγραφα μικρές ιστορίες, έπειτα με μάγεψε ο ποιητικός λόγος, διάβαζα κι έγραφα ποιήματα κάθε φορά που ήμουν συναισθηματικά φορτισμένη. Καθώς στα συρτάρια μου μαζεύτηκε αρκετό υλικό και μέσα μου στριμώχνονταν οι εμπειρίες της ζωής, όλες αυτές οι λέξεις ζητούσαν τη δικαίωσή τους. Το θέμα του βιβλίου δεν με απασχόλησε τόσο. Η ανάγκη της έκφρασης ήταν επιτακτική. Κι αυτό μου έδωσε  την αυτοπειθαρχία και την υπομονή που απαιτεί η συγγραφή.

Πώς επιλέξατε το θέμα σας και για ποιο λόγο αφηγείστε δυο ιστορίες;

Ξεκίνησα να γράφω πρώτα την παλαιότερη ιστορία. Ήθελα να γράψω μια ιστορία που να έχει άρωμα παρελθόντος, το παρελθόν πάντα μου ασκούσε μια περίεργη έλξη. Δεν ήθελα όμως να πω μια ακόμα ερωτική ιστορία. Με ενδιέφερε η αντιδιαστολή με το τώρα. Πώς αυτή η ιστορία θα μπορούσε να εξελιχθεί σήμερα; Πώς ο τόπος, ο χρόνος, οι ιδιαίτερες πολιτισμικές και οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν την εξέλιξη των σχέσεων; Πώς αλλάζουν οι αντιδράσεις των ανθρώπων, όχι μόνο στον έρωτα, αλλά και στις φιλικές και οικογενειακές τους σχέσεις, καθώς αλλάζει το φόντο της ιστορίας; Η μια ηρωίδα, η Μάρω, μια απλή αμόρφωτη γυναίκα, ζει σ’ ένα χωριό στα χρόνια του ελληνοϊταλικού πολέμου, σε μια εποχή δύσκολη από κάθε άποψη. Η άλλη, η Κλαίρη, ζει στη σύγχρονη Αθήνα, είναι μια γυναίκα μορφωμένη και ευκατάστατη, έχει μια τυπική οικογενειακή ζωή. Παρ’ όλ’ αυτά και οι δυο, όταν η πρόκληση του έρωτα, του παράνομου έρωτα εννοώ, τους χτυπά την πόρτα, εκείνες έχουν το ίδιο συναισθηματικό φορτίο να σηκώσουν. Και αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο. Τις δυο ιστορίες τις διαφοροποιεί κατά πολύ η αντίδραση του στενού περιβάλλοντος και κυρίως των ανδρών που τις πλαισιώνουν. Αυτές ακριβώς τις διαφορές και τις ομοιότητες ήθελα να υπογραμμίσω. Γι’ αυτό κι έγραψα και τη σύγχρονη ιστορία που μπλέκεται με την παλιά με τη βοήθεια ενός βραχιολιού που του λείπει μια πέτρα, το lapis lazuli.

Θεωρείτε πως υπάρχουν διαφορές και ποιότητες στον έρωτα, την απιστία και την συγχώρεση;

Στον έρωτα, την απιστία και τη συγχώρηση σαν έννοιες ,όχι. Ο έρωτας είναι άμετρος, απαιτητικός, δεν συμβιβάζεται με το μέτριο, με το λίγο. Η απιστία εμφανίζεται όταν εκλείπει ο έρωτας,  είναι ο τρόπος της φύσης να μας θυμίζει πως είμαστε μέρος της, άσχετα με τους κανόνες που έχουμε θεσπίσει ως πολιτισμένα όντα. Η συγχώρηση είναι η αποδοχή της ατέλειας της ανθρώπινης φύσης. Αν τα δεχτούμε λοιπόν αυτά εξ ορισμού, τότε δεχόμαστε πως οι διαφορές προκύπτουν από τις ποιότητες των ανθρώπων που ερωτεύονται, που απιστούν, που είναι ή δεν είναι έτοιμοι να συγχωρήσουν.

Το ζευγάρι ως σχέση και ως επιλογή, θεωρείτε πως έρχεται σε αντίθεση με την ανθρώπινη φύση;

Το αντίθετο μάλιστα. Ο άνθρωπος ολοκληρώνεται μέσα στην αμοιβαιότητα του έρωτα, είναι ο νόμος της φύσης αυτός. Δεν είναι όμως μονάχα η βιολογική ανάγκη που κάνει τους ανθρώπους να αναζητούν το «άλλο μισό» τους. Είναι και η σιγουριά της συντροφιάς, η κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής, η χαρά της αποδοχής σου από κάποιον που δεν είναι ο γονιός σου, που σε έχει επιλέξει γι’ αυτό που είσαι. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτή η αίσθηση!

Το ουσιαστικό είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η αποδοχή της ατέλειας των ανθρώπων και των σχέσεων, η επιθυμία να βαδίζεις πλάι πλάι με τον σύντροφό σου, η ικανότητα να συγχωρείς.

Μπορεί να υπάρξει αιώνια πίστη;

Ασφαλώς και μπορεί. Τις περισσότερες φορές όμως, επιβάλλεται «έξωθεν» από τη θρησκεία ή τους ηθικούς κανόνες της κοινωνίας και όχι από την ες αεί ταύτιση με τον Άλλον/Άλλη. Όλα μετρημένα με τη λογική του νόμου. Δεν είναι όμως η αιώνια πίστη αυτό που κάνει μια σχέση ευτυχισμένη. Έχω δει πολλά ζευγάρια γύρω μου που είναι «πιστά» το ένα στο άλλο, χωρίς να επικοινωνούν ουσιαστικά. Το αμοιβαία συνημμένο συμβόλαιο να τηρείται τυπικά, στην πράξη όμως οι ψυχές να παραμένουν κλειδωμένες. Το ουσιαστικό είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η αποδοχή της ατέλειας των ανθρώπων και των σχέσεων, η επιθυμία να βαδίζεις πλάι πλάι με τον σύντροφό σου, η ικανότητα να συγχωρείς.

Πιστεύετε πως η κρίση που βιώνουμε επηρεάζει και προς ποια κατεύθυνση τις σχέσεις;

Κάθε οικονομική κρίση αλλάζει τα βασικά δεδομένα της ζωής των ανθρώπων κι επομένως είναι φυσιολογικό να αλλάζουν και οι σχέσεις.  Όχι όμως απαραίτητα αρνητικά. Εκείνες που πλήττονται περισσότερο είναι οι φιλικές σχέσεις, ενώ αντίθετα οι συγγενικές και οι συντροφικές νομίζω πως ενισχύονται, αποκτούν βάθος και ποιότητα, γίνονται στήριγμα και οδηγοί στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Ίσως είναι ευκαιρία να ξαναανακαλύψουμε την αλληλεγγύη και την αξία των αληθινών διαπροσωπικών σχέσεων, όχι μόνο στο επίπεδο του ζευγαριού ή της εκτεταμένης οικογένειας, αλλά και στα πλαίσια της γειτονιάς, της κοινωνικής ομάδας.

Ποια η σημασία της διατήρησης της μνήμης για σας;

Η μνήμη  είναι ζωή, είναι το γέννημα μιας  ζωντανής  κοινωνίας, ενός ζωντανού οργανισμού. Είτε πρόκειται για την συλλογική είτε για την ατομική μνήμη, μας παρέχει ένα πλαίσιο για τη σκέψη και τη δράση μας. Προσωπικά, σκαλίζοντας το παρελθόν, κατανοώ το παρόν και προσπαθώ να οργανώσω το μέλλον. Δεν είμαι προσκολλημένη στις μνήμες μου, απλά τις χρησιμοποιώ σαν ένα μηχανισμό γνώσης, σαν ένα διαρκή δεσμό με το παρελθόν που με κάνει να αισθάνομαι ένα μικρό  κομμάτι της αιωνιότητας.

dimopouloulapislazuliΣε ποιο κοινό πιστεύετε πως  απευθύνεται το βιβλίο σας;

Σε όλους, άνδρες και γυναίκες. Οι γυναίκες θα βρουν μάλλον ένα κομμάτι από τον εαυτό τους, σκέψεις που όλες λίγο πολύ έχουμε κάνει και τις έχουμε καταχωνιάσει στα άδυτα του νου μας από ενοχή. Οι άνδρες ίσως καταφέρουν να λύσουν το γρίφο «γυναίκα» κατανοώντας πως ο έρωτας δεν έχει θηλυκή ή αρσενική όψη. Και πως όλοι οι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στη φυσική υπεροχή του.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαγγέλης Ραπτόπουλος: «Η αθωότητα είναι είδος υπό εξαφάνιση»

Βαγγέλης Ραπτόπουλος: «Η αθωότητα είναι είδος υπό εξαφάνιση»

«Το θέμα της Αθωότητας, αλλά και του Άνθρωποι και ποντίκια, είναι το Καλό. Το δυσκολότερο, ίσως, θέμα όχι μόνο της λογοτεχνίας, επειδή ακριβώς το Καλό, σε αντίθεση με το Κακό, είναι δραματουργικά άκαμπτο, ανελαστικό» λέει ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος, με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Αθωό...

5 λεπτά με την Κλεονίκη Δρούγκα

5 λεπτά με την Κλεονίκη Δρούγκα

Πέντε λεπτά με μια συγγραφέα. Σήμερα, η Κλεονίκη Δρούγκα, για τη συλλογή διηγημάτων της «Η αλήθεια είναι πολλές» (εκδ. Νίκας).

Επιμέλεια: Book Press

Εντός της συλλογής διηγημάτων σας εμφανίζονται διάφορα π...

Φώτης Τερζάκης: «Ως συμπεριληπτικό όνομα, η

Φώτης Τερζάκης: «Ως συμπεριληπτικό όνομα, η "Ανατολή" είναι ήδη μια ρατσιστική και αποικιοκρατική κατηγορία, ένας τόπος της φαντασίας μας»

Μιλήσαμε με τον Φώτη Τερζάκη με αφορμή την πρόσφατη επανακυκλοφορία της μετάφρασής του της περίφημης μελέτης του Έντουαρντ Σαΐντ (Edward Said) «Οριενταλισμός», στη σειρά «Κάλλιστος» των εκδόσεων Σάλτο.

Στον Κ.Β. Κατσουλάρη 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο ως επίτιμο μέλος της

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο ως επίτιμο μέλος της

Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο (γενν. 1928) επίτιμο μέλος της. 

Επιμέλεια: Book Press

Η Ακαδημία Αθην...

Πάουλο Σκοτ: «Το μυθιστόρημά μου βοήθησε κάποιους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι “λευκοί”»

Πάουλο Σκοτ: «Το μυθιστόρημά μου βοήθησε κάποιους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι “λευκοί”»

«Νομίζω πως οι Φαινότυποι έτυχαν θερμής υποδοχής επειδή δείχνουν το πόσο δύσκολο είναι να χτίσεις γέφυρες μεταξύ ανθρώπων που ζουν στην ίδια χώρα και μιλούν την ίδια γλώσσα, επηρεασμένοι από την αδράνεια που υπάρχει ακόμα εξαιτίας του αποικιοκρατικού παρελθόντος» μας είπε ο Βραζιλιάνος Πάουλο Σκοτ (Paulo Scott), που...

Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025 – Τι θα δούμε σήμερα, Παρασκευή 20 Ιουνίου

Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025 – Τι θα δούμε σήμερα, Παρασκευή 20 Ιουνίου

Ποικιλία εκδηλώσεων συναντάμε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις) 2025 για την Παρασκευή 20 Ιουνίου : εργαστήρια μετάφρασης, αφιερώματα σε νομπελίστες συγγραφείς, συναντήσεις και συζητήσεις με αγαπημένους πεζογράφους της ισπανόφωνης λογοτεχνίας και προβολές ταινιών. Κεντρική εικόνα: Φερνάντο Αραμπ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ανί Ερνό [Annie Ernaux], «Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα σουπερμάρκετ και ο...

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Ζευγώλη «Η απόδραση της τελείας», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Σας μάζεψα, αγαπημένα μου σημεία, όλα εδώ για να σας ανακοινώσω την ...

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο [José Luís Peixoto], «Μου πέθανες» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μπήκα σ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Ιούνιος, μήνας υπερηφάνειας και διεκδικήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιλέξαμε 10 βιβλία του 2025 με κουίρ χαρακτήρες που απομακρύνονται από τη στερεοτυπική αναπαράσταση και αποκτούν ρεαλιστικές διαστάσεις. Στην κεντρική εικόνα, έργο της κουίρ καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ου αιώνα Gluck. 

Γράφει η ...

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Πέντε μελέτες που κυκλοφόρησαν προσφάτα πραγματεύονται τη σχέση του νου με το σώμα, την έννοια του «τραύματος», αλλά και τη θέση της ψυχανάλυσης στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρική εικόνα: Ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Ποιος είναι ο ακριβής ρόλος της καρδιάς και ποιος του εγκεφάλου; Ποιοι μύθοι σχετικά με αυτά τα δύο όργανα καλλιεργούνται από τη σύγχρονη κουλτούρα; Τι αποτελεί «τραυματική εμπειρία» και πώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε αποτελεσματικά με τα νεαρά αυτιστικά άτομα; Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Gutenberg καταπιά...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ