ego einai spinasa

«Πειράζοντας» λίγο το περίφημο «Je est un autre» [«Εγώ είναι ένας άλλος»] του Αρτίρ Ρεμπό, λέμε: «Εγώ είναι ένα άλλ@». Ζητήσαμε από σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς ιστορίες για το φύλο και τη σεξουαλικότητα, ιστορίες ισότητας και αποδοχής, δεύτερων και τρίτων ευκαιριών στην αγάπη, αλλά και ιστορίες για τη στοχοποίηση του διαφορετικού ή της ελεύθερης έκφρασης. Σήμερα το διήγημα της Ροζίτας Σπινάσα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήταν τον χειμώνα του 1990, τον χειμώνα των καταλήψεων. Τότε που ο Τσίπρας ανακάλυψε το ταλέντο του στην πολιτική – κι εγώ το ταλέντο μου στα γλωσσόφιλα.

Πήγαινα στο Πολυκλαδικό της Ηλιούπολης. Το τι παρακάλια είχα ρίξει στον πατέρα μου να ξεκινήσω εκεί το λύκειο δεν περιγράφεται – ήταν που έπρεπε να με πηγαινοφέρνει καθημερινά από το σπίτι μας στο Μπραχάμι στη Βουλιαγμένης. Αυτό όμως που τον έκανε να υποκύψει, ήταν η ιστορία με τον Βαγγέλη. Τρεις μήνες μικρότερος μου, στο τσακ τη γλίτωσε με πλύση στομάχου από τα χάπια που είχε πάρει στο σχολείο εκείνο το απόγευμα. Φοβήθηκε ο πατέρας τις κακές τις συναναστροφές και με έγραψε στο πρωτοποριακό για την εποχή λύκειο, που η πραγματική του πρωτοπορία ήταν ότι είχε μαζέψει για μαθητές όλα τα αλάνια των νοτίων προαστίων.

Όταν ξεκινήσαμε την κατάληψη, το σχολείο μετατράπηκε σε εικοσιτετράωρο πάρτι. Μπίρες, μαυροδάφνες, μουσική ροκ, πανκ και χέβι μέταλ. To σχολείο είχε αλωθεί από ένα τσούρμο εφήβων που κάπνιζαν, έπιναν, χόρευαν, βανδάλιζαν. Τότε ήταν που βρήκα την ευκαιρία να γνωριστώ με την Κατερίνα. Γιατί την είχα προσέξει προ πολλού, από την αρχή της χρονιάς για την ακρίβεια.

Ήταν από τα κορίτσια που γυρνούσες το κεφάλι σου να τα κοιτάξεις: φοβερό στιλ στο ντύσιμο, απίστευτος αέρας στο βάδισμα, βλέμμα που σκότωνε. Είχε αυτό που θα έλεγαν αργότερα στα τηλεοπτικά τάλεντ σόου: είχε ποιότητα αστεριού. Τη δεύτερη νύχτα πήγα και κάθισα δίπλα της. Ευτυχώς εκείνη ανταποκρίθηκε στη μέτρια ατάκα μου, με κέρασε ένα κάμελ, της έδωσα να πιεί από την μπίρα μου – κι αυτό ήταν. Για τις επόμενες ημέρες γίναμε αχώριστες. Την πλησίαζα και την ίδια στιγμή εισχωρούσα στον ηλεκτρισμό της, εισχωρούσα στη μαγεία της. Ένα κύμα που με συνέπαιρνε και που φούσκωνε μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, έτοιμο να ξεσπάσει.

Και ξέσπασε. Εκείνο το βράδυ στις κερκίδες, που ξεμοναχιαστήκαμε, τάχα μου για να ανταλλάξουμε μυστικά. Στην πάνω γωνία, τέρμα αριστερά.

«Πάρε», λέει και μου βάζει στο χέρι ένα μικρό, χάρτινο πραγματάκι.
«Τι είναι αυτό, ναρκωτικά;» δεν πρόλαβα να συγκρατήσω την φλώρικη απορία μου.
«Όχι, βρε χαζή», μου απάντησε γελώντας.

Ήταν απλά μια καραμέλα, με γεύση ούζου. Σαν αυτό που πίναμε από το μπουκάλι λίγο νωρίτερα. Την έβγαλα από το περιτύλιγμα και την έβαλα στο στόμα μου. Η γνώριμη γεύση πλημμύρισε τον ουρανίσκο μου – η γεύση αυτή θα ήταν το μόνο γνώριμο σημείο της βραδιάς.

«Δεν έχω άλλη. Δώσε την μου πίσω», απαίτησε.

Το χέρι μου κινήθηκε μηχανικά προς το στόμα μου, όμως εκείνη το σταμάτησε με το δικό της χέρι. Το πρόσωπό της πλησίασε το δικό μου, το στόμα της κόλλησε στο δικό μου. Η γλώσσα της γλίστρησε στη ζαχαρωμένη γλώσσα μου, για να μου κλέψει την καραμέλα. Η ζαλάδα που ένιωσα ήταν μεγαλύτερη από αυτήν του ούζου· όμως το ξάφνιασμα δεν κράτησε παρά μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Έσπευσα αμέσως να τη μιμηθώ. Το να διεκδικήσω πίσω το ζαχαρωτό ήταν το πρόσχημα. Αυτό που ήθελα, ήταν να γευτώ ξανά το φιλί της. Η καραμέλα ταξίδευε από στόμα σε στόμα, έλιωνε από γλώσσα σε γλώσσα. Το ίδιο και τα χέρια μας, το ίδιο και τα κορμιά μας. Ταξίδευαν κι έλιωναν, σαν την καραμέλα.

Είχαμε χάσει κάθε αίσθηση του δημόσιου, ανοιχτού χώρου – κάθε αίσθηση του κρύου. Θα μπορούσε να με γδύσει, να με ξαπλώσει ολόγυμνη στο παγωμένο τσιμέντο – κι εγώ θα εξακολουθούσα να καίγομαι. Αυτή η φωτιά ήταν που έκανε τις αναστολές μου στάχτη. Δεν έδωσε καμία μας δεκάρα: κάναμε ακριβώς αυτά που θέλαμε, χωρίς ντροπές, χωρίς εκπτώσεις. Σα να μην ήμασταν σε ένα προαύλιο της Ηλιούπολης μια παγωμένη νύχτα του 1990. Σα να μην ήμασταν δυο δεκαεξάχρονα κορίτσια.

Όμως ήμασταν στο απροστάτευτο από τοίχους προαύλιο – και μας είδανε. Και ήμασταν δυο δεκαεξάχρονα κορίτσια – και μας διασύρανε.

«Στην κατάληψη πάνε λεσβίες και κάνουν ανωμαλίες», αυτές τις λέξεις χρησιμοποίησε η κυρία Θάλεια για να το μεταφέρει στη μητέρα μου. Τι καριόλα, Θεέ μου. Κι αυτή η μάνα μου, άλλη ανόητη. Πήγε γραμμή και το ξέρασε στον πατέρα μου, μην και κουβαλήσει το βάρος της διαφθοράς μου μονάχη της. Εκείνος θόλωσε. Έλυσε τη ζώνη που φορούσε με μάτι που γυάλιζε.

«Θα το ξανακάνεις;» ούρλιαζε κυνηγώντας με με τη ζώνη, καταφέρνοντάς μου άγριες, βάναυσες βουρδουλιές.
«Όχι!» ούρλιαζα με τη σειρά μου από τον πόνο, από τον τρόμο.

Φοβήθηκα ότι θα με σκοτώσει. Οι κραυγές μου αυτές δεν αποτελούσαν κανενός είδους δέσμευση: η υπόσχεση είχε δοθεί σε καθεστώς απειλής, είχε δοθεί με τρόμο θανάτου. Κι όμως. Η βία του εντυπώθηκε βαθιά μέσα μου, εντυπώθηκε στα κύτταρά μου. Η βία του με έκανε να μην το ξανακάνω.

Την Κατερίνα δεν την ξανάδα. Τέρμα η κατάληψη, τέρμα το Πολυκλαδικό, τέρμα τα ζαχαρένια μας γλωσσόφιλα – τέρμα όλα. Τώρα συνοικιακό λύκειο Μπραχαμίου κι άγιος ο Θεός, τώρα άγαρμπο σεξ με τον Ανέστη. Που η ομορφιά του με έκανε να ελπίσω ότι θα με κάνει να την ξεχάσω. Μάταια όμως, όπως γρήγορα διαπίστωσα – όπως θα διαπίστωνα με κάθε Ανέστη της ζωής μου. Ξάπλωνα, μόνη όσο ποτέ, στο σκοτάδι του εφηβικού μου δωμάτιου, έβαζα στο στόμα μου μια καραμέλα ούζου και την πιπιλούσα· γέμιζα ολόκληρη από τους χυμούς της. Το χέρι μου τρύπωνε κάτω από το λάστιχο της φόρμας, κάτω από το λάστιχο του εσώρουχου.

Δυο χρόνια αργότερα διάβασα γι’ αυτήν στις εφημερίδες: είχε περάσει πρώτη στη Νομική Αθηνών – σωστό αστέρι. Και μετά η στροφή των εκατόν ογδόντα μοιρών, όπως μου τη μετέφερε, με ένα πονηρό σπίθισμα στο βλέμμα, η παλιά, κοινή μας συμμαθήτρια: η Κατερίνα είχε παρατήσει τη Σχολή και είχε πάει να ζήσει σε ένα κοινόβιο. Ένας γλυκός πόνος με κέντησε, σαν σκέφτηκα τις καυτές κοινοβιακές της νύχτες. Δεν υπήρχε αμφιβολία, οι καταλήψεις ήταν το φόρτε της.

Έπρεπε να περάσουν καμιά δεκαριά χρόνια, για να μάθω την επόμενη ανατροπή: η Κατερίνα βαρέθηκε τους αναρχικούς, τελείωσε τη Νομική με άριστα κι έγινε δικαστής, πλέον στα δικαστήρια της Αθήνας. Τη φαντάστηκα στην έδρα με αυστηρό γκρι κοστούμι να δικάζει, να αθωώνει και να καταδικάζει. Και βρήκα την εικόνα αυτή απολύτως ταιριαστή.

Πήγα κι εγώ ένα πρωί στην Ευελπίδων, για το διαζύγιό μου με τον Πέτρο. Όταν τελείωσε η δίκη, χαιρέτησα τον δικηγόρο και συνέχισα να περπατώ προς την έξοδο. Όμως δεν έφυγα στ’ αλήθεια.

«Πού είναι οι θυρίδες των δικαστών;» ρώτησα τον υπάλληλο, κρατώντας τον κίτρινο φάκελο που έφερε το όνομά της.
«Αφήστε τον εδώ και θα τον δώσουμε εμείς», μου απάντησε με ένα βαριεστημένο ύφος που άγγιζε την ενόχληση.

Τον έριξα στο ξύλινο καφέ κουτί που μου υπέδειξε. Οι καραμέλες ούζου έμειναν καλά κρυμμένες –έμειναν καλά θαμμένες– μέσα στο πλαστικό, προστατευτικό, ασφυκτικό αεροπλάστ.


Η ΡΟΖΙΤΑ ΣΠΙΝΑΣΑ είναι δικηγόρος και συγγραφέας. Τελευταίο της βιβλιο, η συλλογή διηγημάτων «Σπόροι για φύτεμα» (εκδ. Κέδρος).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγευσία (διήγημα)

Αγευσία (διήγημα)

«Πώς θα το καταλάβω ότι αυτός είναι ο ένας;» 
«Θα το καταλάβεις, θα το νιώσεις ότι είναι ο μόνος, ο αληθινός, δε θα υπάρχει κανένας άλλος» 

Της Ελένης Καραμαγκιώλη

(Στο τραπέζι πάνω, ανάμεσα στο τασάκι και στο βάζο, βρίσκεται ένα παλιό, φθαρμένο, χάρτινο μουσικό κου...


Η πόρτα στα δεξιά (διήγημα)

Η πόρτα στα δεξιά (διήγημα)

Είχες αποφασίσει να κοιμάσαι με το παιδί, πριν μετακομίσεις. Φωτογραφία © Κυριάκος Συφιλτζόγλου

Του Γιώργου Α. Μουτσινά

Στέκομαι στην είσοδο του άδειου δωματίου και κοιτάζω τον ξεγύμνωτο σελτέ του κρεβατιού. Στους γκριζωπούς τοίχους δεν έχουν απομείνει παρά τα υπολείμματα της...

Τζιοβάνι Τζιοβάνι, γύρνα στο λιμάνι (διήγημα)

Τζιοβάνι Τζιοβάνι, γύρνα στο λιμάνι (διήγημα)

Τον θάνατο τον αντιλαμβανόμουν ως μια κατάσταση ενδογενή· κάτι που συνήθως έρχεται από μέσα. Το μέσα σαπίζει. Το συκώτι. Το πάγκρεας. Τα έντερα. Όλα σαπίζουν, σιγά- σιγά, μέχρι που να επέλθει η πλήρης κατάρρευση. Μέχρι να πάψεις να είσαι κύριος του εαυτού σου και να παραδόσεις το...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Από σήμερα (7/12) έως και την Κυριακή (10/12) οι εκδόσεις Ψυχογιός ετοιμάζουν μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με bazaar βιβλίων, εκδηλώσεις και δράσεις για τα παιδιά. «Τίτλοι λογοτεχνίας για μικρούς και μεγάλους, bazaar βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς & συναρπα...

«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» (κριτική) – Η τελετουργία ενός φόνου σε μια άκρως σύγχρονη παράσταση

«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» (κριτική) – Η τελετουργία ενός φόνου σε μια άκρως σύγχρονη παράσταση

Για την παράσταση του Πορτογάλου σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες [Tiago Rodriguez] «Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» που ανέβηκε στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Κεντρική εικόνα: © Joseph Bandere.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος  ...

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν, που κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άνοιξα τα μάτια μου. Το μυαλό μου, αδειανό. Γύρω μου, φως. Έντονο. Εκτυφλωτικό. Συνειδητοπο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν, που κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άνοιξα τα μάτια μου. Το μυαλό μου, αδειανό. Γύρω μου, φως. Έντονο. Εκτυφλωτικό. Συνειδητοπο...

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Γιούργκεν Χάμπερμας [Jürgen Habermas] «Αχ Ευρώπη! – Κείμενα για το Μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» (μτφρ. – προλεγόμενα – σχόλια: Δημήτρης Υφαντής, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Printa / Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγορασ...

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ