ego einai kavvalou

«Πειράζοντας» λίγο το περίφημο «Je est un autre» [«Εγώ είναι ένας άλλος»] του Αρτίρ Ρεμπό, λέμε: «Εγώ είναι ένα άλλ@». Ζητήσαμε από σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς ιστορίες σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα, ιστορίες ισότητας και αποδοχής, δεύτερων και τρίτων ευκαιριών στην αγάπη, αλλά και ιστορίες για τη στοχοποίηση του διαφορετικού ή της ελεύθερης έκφρασης. Σήμερα το διήγημα της Στέργιας Κάββαλου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Σπούδαζε θέατρο. Όχι για να δουλέψει ως ηθοποιός. Η δουλειά ήταν έτοιμη, εκείνη της μαμάς του. Επιχείρηση κερδοφόρα, σίγουρη και με έξτρα μπόνους ταξιδάκια στην Ιταλία. Καλή ζωή. Στη σχολή τον γνώρισα. Αυτό το κάτι που οδηγεί στις δραματικές σχολές όλους εμάς που δεν φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε καμία θεατρική σκηνή, είναι ένα μυστήριο σχεδόν άλυτο για τους τρίτους. Τον άφησε να κάνει το κομμάτι του. Χρήματα υπήρχαν.

Τα μαλλιά του ήταν ήδη ανοιχτά αλλά τη μέρα που τα έκανε πλατινέ όλοι συμφωνήσαμε ότι ταίριαζαν πολύ περισσότερο με τα γαλανά του μάτια. Μάτια σπασμένος καθρέφτης, σκουλαρικάκι στο αυτί, χαλαρό τζινάκι, ακριβά αθλητικά και μια φωνή κάπως παιδική για τα είκοσι δύο του χρόνια.

Για σχέσεις δεν έλεγε κάτι, δεν συμφωνούσε ούτε διαφωνούσε μαζί μας, ερχόταν μετά στον καφέ ή στο ποτό σιωπηλός με μια λύπη που γρήγορα καταλάβαμε ότι θα αργούσε να φύγει από το πρόσωπό του. Ήταν τόσο λευκό και τόσο καθαρό που έμοιαζε παράταιρο να είναι φορτωμένο με τόση σκοτεινιά.

Μια μέρα στο μάθημα του αυτοσχεδιασμού το θέμα ήταν το φως. Είχα πολύ άγχος αλλά αφού κατέβηκε ο Ι. από τη σκηνή βεβαιώθηκα ότι το δικό του ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε μεταμορφωθεί σε Ευρυδίκη. Έτσι ήθελε να τον λένε, να τον λέμε όλοι. Έκανε ότι χτενίζει τα αόρατα μακριά του μαλλιά, περπατούσε πάνω σε γόβες, φαινόταν ευτυχισμένος, ευτυχισμένη. Ο μικρός του μονόλογος και η μεγάλη του μεταμόρφωση από Ορφέας σε Ευρυδίκη ήταν μια πράξη αγάπης όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά για όλους τους παρόντες.

Στη σχολή δεν ξαναήρθε αφού η μητέρα σταμάτησε να χρηματοδοτεί το καπρίτσιο αρνούμενη να δεχτεί ότι αντί για γιο είχε κάνει κόρη. Είχε μαζέψει μερικά λεφτά και έφυγε για Λονδίνο. Έμεινε αρχικά σε σπίτι φίλου, μετά βρήκε δουλειά σε club, στις φωτογραφίες γελούσε, χόρευε, φορούσε φανταχτερά ρούχα που δεν ξέρω να πω αν ήταν γυναικεία ή αντρικά. Ήταν αυτά που του πήγαιναν. Τηλέφωνα δεν μας πήρε, μηνύματα δεν μας έστειλε ποτέ. Τα βλέπαμε όλα από το Facebook. Και αυτό μέχρι που άλλαξε και στα χαρτιά το όνομά του. Έσβησε το παλιό του προφίλ, ήταν προφανές πως ό,τι είχε σχέση με την παλιά του ζωή, δεν τον αφορούσε πια.

Πρέπει να ξαναγύρισε γιατί άρχισα να τον βλέπω στην τηλεόραση σε εκπομπές που όσο ήξερα τον Ι. θεωρούσα απίθανο να πάει. Όμως ο Ι. δεν υπήρχε πια. Κι εγώ τελικά δεν τον ήξερα. Τα μαλλιά της Ευρυδίκης ήταν αληθινά μακριά, φορούσε φούστες ή φορεματάκια, ψηλά τακούνια, κοσμήματα και μακιγιάζ. Μιλούσε για ορατότητα και καταπίεση, για υποκρισία και αυθεντική ζωή, για αποδοχή και ελληνική οικογένεια. Ήθελε να τη δούμε και ω, τη βλέπαμε. Έστω και στην trash TV.

Λυπήθηκα που δεν θα μάθαινα τα πιο προσωπικά της νέα όμως λίγη σημασία είχε αφού πλέον ήταν καλά. Τώρα όποτε σκέφτομαι ή ακούω τη λέξη φως το μυαλό μου πάει στην ντελικάτη κίνηση με την οποία χτένιζε τα αόρατα μαλλιά της και στο γαλήνιο χαμόγελό της κι έτσι ξέρω ότι συνώνυμο του φωτός είναι μόνο η αλήθεια.


Η ΣΤΕΡΓΙΑ ΚΑΒΒΑΛΟΥ είναι πεζογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μεταφράστρια. Τελευταίο βιβλίο της, «Ροζ ελέφαντας στο δωμάτιο» (εκδ. Ελληνοεκδοτική).

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το κρατητήριο (διήγημα)

Το κρατητήριο (διήγημα)

«Ο Κραπ πλησίασε, στάθηκε στην άκρη του ρήγματος και προσπάθησε να δει τι υπήρχε εκεί, μέσα στο ρήγμα. Το ρήγμα, εκτός από πολύ πλατύ, πρέπει να ήταν και πολύ βαθύ γιατί το μόνο που κατάφερε να δει ο Κραπ ήταν ένα τίποτα». © Gisele Schmidt

Του Δημήτρη Τσεκούρ...

Παιχνίδια για λίγους (διήγημα)

Παιχνίδια για λίγους (διήγημα)

«Μόλις έφυγε ο επίλεκτος της φρουράς, ο νεαρός βοηθός παρέμεινε στο πλευρό του Γραμματέα για κάθε ενδεχόμενο. Πρόσεξε τον έμπιστο του υπουργού, καρφωμένο στην καρέκλα, αγέλαστο, αφοσιωμένο». Εικόνα: Από την ταινία «S.O.S Πεντάγωνο καλεί Μόσχα». 

Του ...


Μια αλλόκοτη καλοκαιρινή ιστορία: «Τηλεγράφημα 95» του Κυριάκου Χαρίτου

Μια αλλόκοτη καλοκαιρινή ιστορία: «Τηλεγράφημα 95» του Κυριάκου Χαρίτου

50 συγγραφείς, από τη νεότερη και την πολύ νεότερη γενιά, έγραψαν για την bookpress.gr «Μια αλλόκοτη καλοκαιρινή ιστορία». Σήμερα, ο Κυριάκος Χαρίτος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ 95 ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ίντα Τερέν: «Ο αγώνας για εξουσία δεν θα μας βγάλει πουθενά»

Ίντα Τερέν: «Ο αγώνας για εξουσία δεν θα μας βγάλει πουθενά»

«Πρέπει να ακούμε τις γυναίκες και τα κουίρ άτομα. Ειδάλλως, ο κόσμος απλώς θα πάψει να υπάρχει» λέει η  Ίντα Τερέν (Ida Therén), με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός της «Η Τζουν και εγώ» (μτφρ. Γιώτα Ποταμιανού, εκδ. Βακχικόν). ...

«Όψεις της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα» της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα – Η δημιουργία στην εποχή των νέων μέσων

«Όψεις της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα» της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα – Η δημιουργία στην εποχή των νέων μέσων

Για τη μελέτη της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα «Όψεις της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα: Από την ηλεκτρική τέχνη στα νέα μέσα» (εκδ. Επίκεντρο). Εικόνα: Από την έκθεση «Plásmata: Bodies, dreams, and data» © Στέλιος Τζετζιάς

Η μονογραφία της δρ. Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα  ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Αυγούστου 2026 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Η γλώσσα του τόπου και η γλώσσα της γραφής

Εκτενής ανάλυση για τη συζήτηση σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, την ντοπιολαλιά και την έννοια της πρωτοπορίας, με αφορμή όσα γράφτηκαν πρόσφατα. Στην κεν

ΦΑΚΕΛΟΙ