baladeur

Το πατρικό της ήταν μπροστά στη θάλασσα. Ώρες μπορούσε να βλέπει τους ιριδισμούς από το φως που αντανακλούσε πάνω στο τζάμι του παράθυρου, τις λεπτές αποχρώσεις του κόκκινου, του πράσινου, του γαλάζιου, που τρεμόπαιζαν και μπερδεύονταν μεταξύ τους.

Της Γιώτας Ζώη

Κοίταξε έξω. Σύννεφα έρχονταν από τη δύση. Άρχισε να φυσάει. Σε λίγο θα ερχόταν καταιγίδα, συνηθισμένο φαινόμενο για την περιοχή. Αναστάτωνε με βροντές, αστραπές και αέρηδες και γρήγορα υποχωρούσε.

Κοίταξε γύρω γύρω το σπίτι. Πάντα ντρεπόταν γι αυτό. Δεν ήταν τόσο για τους λερωμένους τοίχους ή για τα χαλασμένα υδραυλικά, τα παλιά έπιπλα, τα σαπισμένα κουφώματα στις πόρτες και τα παράθυρα που έμπαζαν, όσο για τον πατέρα της, γνωστό χαρτοπαίχτη, που συχνά πυκνά, το μετέτρεπε σε λέσχη χαρτοπαιξίας. Ντρεπόταν και για τη μητέρα της που η μόνη της αντίδραση ήταν μόνο κάποιοι καβγάδες κυρίως όταν ο πατέρας είχε μεγάλες χασούρες.

Τα παραθυρόφυλλα άρχισαν να τρίζουν από τον αέρα. Σηκώθηκε, πήρε μια σφήνα από το περβάζι και την έβαλε στο μάνταλο ανάμεσα στα δυο φύλλα. Το τρίξιμο σταμάτησε. Ύστερα πήρε ένα πανί, καθάρισε το τραπέζι.

Σε λίγο θα έρχονταν οι καλεσμένοι της. Πήγε στην κουζίνα, έκλεισε το φούρνο. Έβαλε τα μεζεδάκια στο χάρτινο δίσκο και τα πήγε στο σαλόνι. Τ’ άφησε στο μπουφέ δίπλα από τα ποτήρια και τα μπουκάλια κρασί. Έβγαλε από την τσέπη του παντελονιού της το τραπουλόχαρτο. Ρήγας Κούπα. Το χάιδεψε και το έβαλε πάλι στη θέση του. Το είχε βρει όταν ήταν μικρή στο πάτωμα του σαλονιού. Από τότε το είχε πάντα μαζί της.

Κοίταξε πάλι τους ιριδισμούς στο τζάμι. Αναστέναξε. Απ’ όλα αυτά τα χρώματα είχε διαλέξει το πράσινο, εκείνο της τσόχας.

Την έστρωσε πάνω στο τραπέζι, την ίσιωσε με τα χέρια, έβαλε πάνω της τις μάρκες και τις τράπουλες κι ύστερα τα ποτήρια και το ουίσκι. Ένα καλό προαίσθημα την κυρίευσε καθώς άκουσε το χτύπημα του κουδουνιού. Ήρθαν μαζί και οι τρεις συμπαίκτες της, αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες, γνωριζόντουσαν ήδη. Κάθισαν αμέσως.

Ακούμπησε το ιδρωμένο χέρι της που έτρεμε στον Ρήγα που είχε στην τσέπη. Για το γούρι. Έπιασε να ρίξει και το τελευταίο χαρτί.

Μοίρασε τα φύλλα. Κοίταξε το δικό της. Βαλές σπαθί. Στο τραπέζι ντάμα καρό. Πόνταρε. Έπεσε και δέκα σπαθί. Διπλασίασε το ποντάρισμα. Πήρε και το δεύτερο φύλλο της. Ντάμα σπαθί. Στο τραπέζι ακόμα Ρήγας σπαθί, μετά οχτώ κούπα. Πόνταρε όλα της τα λεφτά. Αν το φύλλο που θα άνοιγε τώρα στο τραπέζι ήταν εννέα σπαθί ή άσσος σπαθί θα έκανε φλος.

Ακούμπησε το ιδρωμένο χέρι της που έτρεμε στον Ρήγα που είχε στην τσέπη. Για το γούρι. Έπιασε να ρίξει και το τελευταίο χαρτί. Και πριν προλάβει να κάνει την κίνηση, άκουσε έναν απότομο θόρυβο, το παράθυρο άνοιξε διάπλατα, η σφήνα πετάχτηκε με φόρα στο πάτωμα κι ένας δαιμονισμένος αέρας πήρε τα χαρτιά, τα σήκωσε ψηλά, τα σκόρπισε δεξιά κι αριστερά. Ο χάρτινος δίσκος με τα μεζεδάκια έπεσε κάτω, ακούστηκαν ποτήρια να σπάνε, το κρασί που χύθηκε. Οι παίκτες σηκώθηκαν μουδιασμένοι, προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συνέβαινε. Εκείνη έτρεξε αμέσως, πήρε τη σφήνα από κάτω, την έβαλε πάλι ανάμεσα στα παραθυρόφυλλα.

«Δεν είναι τίποτα», είπε, «ένα μπουρίνι, θα περάσει.

Έσκυψε να μαζέψει τις πεταμένες μάρκες και τα χαρτιά. Δίπλα στο μπουφέ, είδε τον άσσο μπαστούνι. Τον πιάνει και τον βάζει γρήγορα ανάμεσα στ’ άλλα τραπουλόχαρτα που κρατούσε στα χέρια.

Έφερε καινούρια τράπουλα, την ακούμπησε στο τραπέζι.

Χάιδεψε το Ρήγα στην τσέπη της, χαμογέλασε κρυφά.panagiota zoiInfo
Η Παναγιώτα Ζώη ζει στην Αθήνα. Έχει τελειώσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά και την Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία. Έχει συμμετάσχει στη συλλογική έκδοση του παραμυθιού "Φαταουλάν ο Ονειροκλέφτης" από τις εκδόσεις Μ.Σιδέρη και στη συλλογική έκδοση διηγημάτων  "Οδός 19" από τις εκδόσεις Έναστρον.

 

 

 

 

 

 

***

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr. Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική κι εκφραστική επιμέλεια.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα καρφιά των αγγέλων (διήγημα)

Τα καρφιά των αγγέλων (διήγημα)

«Μια φορά με είδε που μιλούσα με μια κοπέλα και μ' έσπασε στο ξύλο... Ήτανε σκληρή γυναίκα η μάνα. Αλλά, πέντε αγόρια, πώς να μας κάνει καλά; Ήτανε και η φτώχεια. Πάντως, και μεγάλοι που ήμασταν, της είχαμε σεβασμό.«

Της Φωτεινής Τέντη

»Δεν μ...

Γαλήνη (διήγημα)

Γαλήνη (διήγημα)

Απ’ όταν χώρισε, άλλαζε σπίτια συχνά ‒τέσσερα διαμερίσματα σε έξι χρόνια‒, λες κι η ζωή τον εκδικούνταν επειδή ως τότε πάντα απεχθανόταν τις αλλαγές.

Της Αλέκας Πλακονούρη

Το τελευταίο διαμέρισμα όμως τ’ αγάπησε με την πρώτη ματιά, ίσως επειδή ήταν πολύ φωτεινό, ίσ...

Φωτιές και πυρκαγιές (διήγημα)

Φωτιές και πυρκαγιές (διήγημα)

Η κυρά Σοφία έχει το τουριστικό γραφείο στην οδό Ατταλείας. Διοργανώνει ημερήσιες εκδρομές με το ένα και μοναδικό της πούλμαν. Κιούρκα, Χαλκούτσι, Μαλεσίνα. Κανένα από αυτά τα μέρη δεν είναι τυχαία επιλεγμένο. Τα Κιούρκα ταιριάζουν στην Κα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τα καρφιά των αγγέλων (διήγημα)

Τα καρφιά των αγγέλων (διήγημα)

«Μια φορά με είδε που μιλούσα με μια κοπέλα και μ' έσπασε στο ξύλο... Ήτανε σκληρή γυναίκα η μάνα. Αλλά, πέντε αγόρια, πώς να μας κάνει καλά; Ήτανε και η φτώχεια. Πάντως, και μεγάλοι που ήμασταν, της είχαμε σεβασμό.«

Της Φωτεινής Τέντη

»Δεν μ...

Ο κλήρος του αίματος, της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη

Ο κλήρος του αίματος, της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη

Για το μυθιστόρημα της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη «Ο κλήρος του αίματος» (εκδ. Πατάκη). 

Της Τέσυς Μπάιλα

Ένα από τα μεγάλα συλλογικά τραύματα της χώρας, ο εμφύλιος, είναι το θέμα του συγκεκριμένου βιβλίου. Η Σωτηρία Μαραγκοζάκη συνεχίζει σε μια άτ...

Το ταξίδι των γονιδίων μας, του Γιοχάνες Κράουζε – Είμαστε όλοι από κάπου αλλού

Το ταξίδι των γονιδίων μας, του Γιοχάνες Κράουζε – Είμαστε όλοι από κάπου αλλού

Για το βιβλίο του Johannes Krause  σε συνεργασία με τον Thomas Trappe «Το ταξίδι των γονιδίων μας. Πώς η μετανάστευση διαμόρφωσε τις σύγχρονες κοινωνίες» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου, εκδ. Διόπτρα).

Του Κυριάκου Αθανασιάδη

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου (προδημοσίευση)

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Σίμου «Ο θάνατος του Οδυσσέα – Μια Περιπέτεια του Αστυνόμου Καπετάνου», το οποίο κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

20...

Η χώρα των άλλων, της Λεϊλά Σλιμανί (προδημοσίευση)

Η χώρα των άλλων, της Λεϊλά Σλιμανί (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Leila Slimani «Η χώρα των άλλων» (μτφρ. Κλαιρ Νεβέ, Μανώλης Πιμπλής), που κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την πρώτη φορά που η Ματίλντ επισκέφθηκε...

Άνθρωποι στο περιθώριο, του Ούλριχ Αλεξάντερ Μπόσβιτς (προδημοσίευση)

Άνθρωποι στο περιθώριο, του Ούλριχ Αλεξάντερ Μπόσβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ulrich Alexander Boschwitz «Άνθρωποι στο περιθώριο» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης), που κυκλοφορεί στις 9 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

30+1 βιβλία Ιστορίας, ιδεών και φιλοσοφικού στοχασμού

30+1 βιβλία Ιστορίας, ιδεών και φιλοσοφικού στοχασμού

Τριανταμία επιλογές από την τρέχουσα βιβλιοπαραγωγή για αναγνώσεις κατά μόνας ή τηρώντας τις ενδεδειγμένες αποστάσεις. Δοκίμια για την ελληνική και παγκόσμια Ιστορία, τη φιλοσοφία, τη διακίνηση των ιδεών, την ελληνική κοινωνία, τρία πολιτικά μυθιστορήματα και για κλείσιμο μια μυθιστορηματική ιστορία που πλουτίζουν μ...

Έξι καλά ελληνικά αστυνομικά

Έξι καλά ελληνικά αστυνομικά

Τέσσερα μυθιστορήματα και δύο συλλογές αστυνομικών ιστοριών Ελλήνων συγγραφέων, επιλεγμένα από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

...

Οκτώ καλά αστυνομικά μυθιστορήματα

Οκτώ καλά αστυνομικά μυθιστορήματα

Επιλογή οκτώ μεταφρασμένων αστυνομικών μυθιστορημάτων από τις πρόσφατες κυκλοφορίες.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

28 Μαΐου 2021 ΕΛΛΗΝΕΣ

Νίκος Αργύρης & Μαριλένα Πανουργιά: «Δεν μπορεί να υπάρξει κορεσμός καλών βιβλίων»

Ο Νίκος Αργύρης και η Μαριλένα Πανουργιά μας μιλούν για τα χρόνια που βρίσκονται στο τιμόνι των εκδόσεων Ίκαρος, τις νέες σειρές που καθιέρωσαν, καθώς και για τα μελλον

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ