baladeur

Το πατρικό της ήταν μπροστά στη θάλασσα. Ώρες μπορούσε να βλέπει τους ιριδισμούς από το φως που αντανακλούσε πάνω στο τζάμι του παράθυρου, τις λεπτές αποχρώσεις του κόκκινου, του πράσινου, του γαλάζιου, που τρεμόπαιζαν και μπερδεύονταν μεταξύ τους.

Της Γιώτας Ζώη

Κοίταξε έξω. Σύννεφα έρχονταν από τη δύση. Άρχισε να φυσάει. Σε λίγο θα ερχόταν καταιγίδα, συνηθισμένο φαινόμενο για την περιοχή. Αναστάτωνε με βροντές, αστραπές και αέρηδες και γρήγορα υποχωρούσε.

Κοίταξε γύρω γύρω το σπίτι. Πάντα ντρεπόταν γι αυτό. Δεν ήταν τόσο για τους λερωμένους τοίχους ή για τα χαλασμένα υδραυλικά, τα παλιά έπιπλα, τα σαπισμένα κουφώματα στις πόρτες και τα παράθυρα που έμπαζαν, όσο για τον πατέρα της, γνωστό χαρτοπαίχτη, που συχνά πυκνά, το μετέτρεπε σε λέσχη χαρτοπαιξίας. Ντρεπόταν και για τη μητέρα της που η μόνη της αντίδραση ήταν μόνο κάποιοι καβγάδες κυρίως όταν ο πατέρας είχε μεγάλες χασούρες.

Τα παραθυρόφυλλα άρχισαν να τρίζουν από τον αέρα. Σηκώθηκε, πήρε μια σφήνα από το περβάζι και την έβαλε στο μάνταλο ανάμεσα στα δυο φύλλα. Το τρίξιμο σταμάτησε. Ύστερα πήρε ένα πανί, καθάρισε το τραπέζι.

Σε λίγο θα έρχονταν οι καλεσμένοι της. Πήγε στην κουζίνα, έκλεισε το φούρνο. Έβαλε τα μεζεδάκια στο χάρτινο δίσκο και τα πήγε στο σαλόνι. Τ’ άφησε στο μπουφέ δίπλα από τα ποτήρια και τα μπουκάλια κρασί. Έβγαλε από την τσέπη του παντελονιού της το τραπουλόχαρτο. Ρήγας Κούπα. Το χάιδεψε και το έβαλε πάλι στη θέση του. Το είχε βρει όταν ήταν μικρή στο πάτωμα του σαλονιού. Από τότε το είχε πάντα μαζί της.

Κοίταξε πάλι τους ιριδισμούς στο τζάμι. Αναστέναξε. Απ’ όλα αυτά τα χρώματα είχε διαλέξει το πράσινο, εκείνο της τσόχας.

Την έστρωσε πάνω στο τραπέζι, την ίσιωσε με τα χέρια, έβαλε πάνω της τις μάρκες και τις τράπουλες κι ύστερα τα ποτήρια και το ουίσκι. Ένα καλό προαίσθημα την κυρίευσε καθώς άκουσε το χτύπημα του κουδουνιού. Ήρθαν μαζί και οι τρεις συμπαίκτες της, αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες, γνωριζόντουσαν ήδη. Κάθισαν αμέσως.

Ακούμπησε το ιδρωμένο χέρι της που έτρεμε στον Ρήγα που είχε στην τσέπη. Για το γούρι. Έπιασε να ρίξει και το τελευταίο χαρτί.

Μοίρασε τα φύλλα. Κοίταξε το δικό της. Βαλές σπαθί. Στο τραπέζι ντάμα καρό. Πόνταρε. Έπεσε και δέκα σπαθί. Διπλασίασε το ποντάρισμα. Πήρε και το δεύτερο φύλλο της. Ντάμα σπαθί. Στο τραπέζι ακόμα Ρήγας σπαθί, μετά οχτώ κούπα. Πόνταρε όλα της τα λεφτά. Αν το φύλλο που θα άνοιγε τώρα στο τραπέζι ήταν εννέα σπαθί ή άσσος σπαθί θα έκανε φλος.

Ακούμπησε το ιδρωμένο χέρι της που έτρεμε στον Ρήγα που είχε στην τσέπη. Για το γούρι. Έπιασε να ρίξει και το τελευταίο χαρτί. Και πριν προλάβει να κάνει την κίνηση, άκουσε έναν απότομο θόρυβο, το παράθυρο άνοιξε διάπλατα, η σφήνα πετάχτηκε με φόρα στο πάτωμα κι ένας δαιμονισμένος αέρας πήρε τα χαρτιά, τα σήκωσε ψηλά, τα σκόρπισε δεξιά κι αριστερά. Ο χάρτινος δίσκος με τα μεζεδάκια έπεσε κάτω, ακούστηκαν ποτήρια να σπάνε, το κρασί που χύθηκε. Οι παίκτες σηκώθηκαν μουδιασμένοι, προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συνέβαινε. Εκείνη έτρεξε αμέσως, πήρε τη σφήνα από κάτω, την έβαλε πάλι ανάμεσα στα παραθυρόφυλλα.

«Δεν είναι τίποτα», είπε, «ένα μπουρίνι, θα περάσει.

Έσκυψε να μαζέψει τις πεταμένες μάρκες και τα χαρτιά. Δίπλα στο μπουφέ, είδε τον άσσο μπαστούνι. Τον πιάνει και τον βάζει γρήγορα ανάμεσα στ’ άλλα τραπουλόχαρτα που κρατούσε στα χέρια.

Έφερε καινούρια τράπουλα, την ακούμπησε στο τραπέζι.

Χάιδεψε το Ρήγα στην τσέπη της, χαμογέλασε κρυφά.panagiota zoiInfo
Η Παναγιώτα Ζώη ζει στην Αθήνα. Έχει τελειώσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά και την Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία. Έχει συμμετάσχει στη συλλογική έκδοση του παραμυθιού "Φαταουλάν ο Ονειροκλέφτης" από τις εκδόσεις Μ.Σιδέρη και στη συλλογική έκδοση διηγημάτων  "Οδός 19" από τις εκδόσεις Έναστρον.

 

 

 

 

 

 

***

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr. Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική κι εκφραστική επιμέλεια.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο γιος του δασκάλου επιστρέφει στο νησί (διήγημα)

Ο γιος του δασκάλου επιστρέφει στο νησί (διήγημα)

Καθόταν στη σάλα. Κοιτούσε σκεφτικός από το φινιστρίνι. Στο σύθαμπο ενός πρωταπριλιάτικου ουρανού αρμένιζε η μικρή πολιτεία∙ κοντά και πιο κοντά και πιο κοντά.

Διήγημα του Παντελή Αδαμίδη

...
Ο Τάκης (διήγημα)

Ο Τάκης (διήγημα)

Μας έφερε καρπούζι. Είπε στη μαμά να το κόψει και να το βάλει στο ψυγείο. Θα το φάμε στη θάλασσα, είπε. Η μαμά μάζεψε το ρούχο της στον λαιμό και τον κοίταξε, εκείνος είπε: Ερημιά είναι, μόνο εμείς οι τέσσερις θα είμαστε.

Του Νίκου Αδάμ Βουδούρη

Μετά π...

Στο Μπάγκειο με βροχή (διήγημα)

Στο Μπάγκειο με βροχή (διήγημα)

Έσταζε το ταβάνι πάνω στα λινά, λευκά κοστούμια τους, έπεφτε το νερό στα λεκανάκια, αλλά η αίθουσα του παλιού νεοκλασικού κρατούσε ακόμα την αίγλη της, και καθώς το φως έμπαινε με δυσκολία από τα κουφωμένα παντζούρια, οι άσχημες λεπτομέρειες της ετοιμόρροπης κεντρικής σάλας κρύβονταν ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ κυκλοφορεί στα ελληνικά

Η βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ κυκλοφορεί στα ελληνικά

«Η Καγκελάριος» είναι μια καθηλωτική πολιτική βιογραφία και ταυτόχρονα μια προσωπική ανθρώπινη ιστορία ενός αουτσάιντερ: μιας χημικού, κόρης πάστορα, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και κατάφερε να γίνει η άτυπη ηγέτιδα της Δύσης. Στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ψυχογιός στις 21 Οκτωβρίου...

Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Στέλιος Ράμφος

Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Στέλιος Ράμφος

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στις «Προσωπικότητες» Σεπτεμβρίου 2021 παρουσιάζει τον Στέλιο Ράμφο.

Επιμέλεια: Book Press

Στέλιος Ράμφος: κορυφαίος στοχαστής, πολυγραφότατος συγγραφέας και από τους πλέον επιδραστικούς σύγχρονους φιλοσόφους.

...
Τι θα δούμε φέτος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Τι θα δούμε φέτος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Θέατρο, χορός, σινεμά, instalations, προβολές, λογοτεχνία, κοινωνικός προβληματισμός και «μια υπόσχεση ευτυχίας που δεν έρχεται αλλά είναι ωραίο να την περιμένεις σαν να φτάνει», όπως σημείωσε η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση στην παρουσίαση του προγράμματος της Στέγης για το 2021-...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Frank Goldammer «Χίλιοι διάβολοι» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), που κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Χέλερ μπήκε στο εστιατόριο από την ανοιχτή πόρτα στη...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ