metalipsi

Σήμερα Δευτέρα, τετάρτη Μαΐου, ανήμερα της αγίας Πελαγίας, της εκ Ταρσού, και του Ιλαρίωνα του θαυματουργού, του οποίου έχω και το όνομα –μεγάλη η χάρη τους!– έχω να σας κάνω μια σημαντική αποκάλυψη. Δεν υπάρχει κορωνοϊός!

Του Παναγιώτη Γούτα

Ναι, όπως το ακούτε. Μην απορείτε και μη μένετε με το στόμα ανοιχτό σαν χάνοι! Το έχω διασταυρώσει από πολλές μεριές. Μας δουλεύουνε ψιλό γαζί, χριστιανοί, για να μας αποπροσανατολίσουν. Παραμύθια της Χαλιμάς. Δεν υπάρχει κορωνοϊός! Μια γριπούλα περνάμε, απλώς σε πιο βαριά μορφή. Όλα τα κάνουν για να μας τρομοκρατήσουν, για να κλείσουν οι εκκλησίες. Μια γρίπη είναι όλη η ιστορία, απλώς το νέο στέλεχος δεν πολεμήθηκε από το φετινό εμβόλιο. Δεν το προέβλεψαν, δεν τους βγήκε, και αυτό ήταν όλο. Κι αρρώστησε ο κόσμος, και κάποιοι ευπαθείς οργανισμοί δεν άντεξαν. Αυτό συνέβη. Και ερωτώ; Γι’ αυτό το πράγμα έπρεπε να κλείσουν τις εκκλησίες;

Τηλεφώνησα προ μηνός στον πατέρα Ευτύχιο, από την ενορία της Αγίας Ακυλίνας. Φωτισμένος, άγιος άνθρωπος. Μου άνοιξε τα μάτια:

– Δεν κατάλαβες, καημένε Ιλαρίωνα, τι συνέβη; Δάχτυλος των σιωνιστών και των κομμουνιστών. Στην Κίνα το σχεδίασαν. Έβγαλαν στα εργαστήριά τους καινούριο στέλεχος της γρίπης, να μην υπάρχει εμβόλιο να το γιατρέψουν, για να ξεπαστρέψουν την τρίτη ηλικία. Σου λέει, αυτοί τηρούν τις παραδόσεις, αυτοί είναι πιο κοντά στον θεό, αυτούς θέλουν να εξαφανίσουν, να γλιτώσουν τα κράτη κι από τις συντάξεις τους. Ο Μαμωνάς, Ιλαρίωνα! Ο Μαμωνάς! Κι έστησαν όλο αυτό το παραμύθι. Η Κίνα μαζί με τη Ρωσία. Όσο για τα Βαλκάνια, το κακό το ανέλαβαν οι Εξαρχικοί…

– Οι Εξαρχικοί; γούρλωσα τα μάτια μου. Μα πώς είναι δυνατόν;

– Βεβαίως, οι Εξαρχικοί! Τι, δεν το πιστεύεις; Πιστεύεις πως αυτοί αγαπούν τον Χριστό; Αυτοί είναι οι χειρότεροι διώκτες του Ιησού Χριστού, από τον μακεδονικό αγώνα κι ακόμη παλιότερα. Αιμοβόροι άνθρωποι! Να δεις τις εκκλησίες τους στη Βουλγαρία, να φρίξεις. Όλοι οι άγιοί τους παραμορφωμένοι, με πρησμένα χείλη, σαν βρικόλακες τούς ζωγραφίζουν..

– Τι μου λέτε;

– Βεβαίως! Μια φορά, στο μοναστήρι της Ρίλα, έξω από τη Σόφια, ξέβαψε στα καλά καθούμενα μια εικόνα τους και πασαλείφτηκε με μπογιές το γυαλί. Θαύμα για να ξυπνήσουμε επιτέλους εδώ, στην Ελλάδα. Ψεύτικος άγιος και το φανέρωσε ο Θεός. Το είδε με τα μάτια του, ο Σπύρος, ο νεωκόρος, που είχε επισκεφτεί το μοναστήρι για να δει πώς λειτουργεί…

– Πο, πο! ξεφώνισα.

– Από ’κει συντονίζεται το κακό στην Ελλάδα, Ιλαρίωνα. Από το δαιμονικό μοναστήρι της Ρίλα. Κίνα και Ρωσία καταστρέφουν τον πλανήτη, και οι Βούλγαροι Εξαρχικοί τα Βαλκάνια. Οργανωμένο σχέδιο! Μα πού ζεις, καημένε, και δεν τα ξέρεις;

Εγώ τον πατέρα Ευτύχιο τον πίστευα βαθιά. Μου άνοιξε από παλιά τα μάτια σε πολλά ζητήματα. Για τις ταυτότητες, τον Αντίχριστο, το χάραγμα του 666, τα ηλεκτρονικά τσιπάκια παρακολούθησης… Τα πάντα. Όμως και τη γειτόνισσά μου, την Ευθαλία Κόκκινου, πολύ την ακούω. Α, όλα για όλα… Σοφή, αγιασμένη γυναίκα. Ανύπανδρη στα εβδομήντα της, ανέγγιχτη και σεμνή. Αυτή, πάλι, μου εξήγησε το παραμύθι με το γκρουπ, πως τάχα κόλλησαν κορωνοϊό στους Άγιους Τόπους. Πώς είναι δυνατό να έγινε αυτό, μου είπε, όταν τότε που επέστρεψαν οι προσκυνητές στην Ελλάδα, σε ολόκληρο το Ισραήλ δεν υπήρχε ούτε ένα κρούσμα; Την ρώτησα μήπως είχαν ήδη κολλήσει από την Ελλάδα, και μου είπε κατηγορηματικά πως ούτε αυτό μπορούσε να συμβεί, αφού ούτε στην Ελλάδα είχαμε τότε κρούσματα. Τη γρίπη, μια Θεσσαλονικιά την κόλλησε πρώτη, ενώ το γκρουπ των προσκυνητών ήταν από την Πελοπόννησο. Αυτό συνέβη. Οπότε, παραμύθι κι αυτό… Μετά, τι να κολλήσεις στον Πανάγιο Τάφο; Κολλάς ιούς στον Πανάγιο Τάφο; Μόνο αγιοσύνη παίρνεις. Εδώ δεν τον κολλάνε οι ξυπόλητοι, οι άπλυτοι στη Μέκκα και στον Γάγγη, θα τον κολλήσουν οι χριστιανοί, που και κύριοι είναι και καθαροί, στον Πανάγιο Τάφο; Μα δεν ντρέπονται λιγάκι, πού τα πουλούν αυτά τα παραμύθια;

Αυτούς του δύο, τον πατέρα Ευτύχιο και την Ευθαλία που πουλά εικονίτσες και στραυρουδάκια στην ενορία της Αγίας Ακυλίνας –μεγάλη η χάρη της, η θαυματουργός! – πολύ τους πιστεύω. Τελευταία, όμως, όπως μου λέει η Ευθαλία, ο πατέρας Ευτύχιος φέρεται αλλόκοτα. Σαν να έχασε την πίστη του. Εγώ θέλω οι γνώμες αυτών των δύο ανθρώπων να συμβαδίζουν, να συμπίπτουν, γιατί πολύ τους πιστεύω και τους εκτιμώ. Όμως η Ευθαλία έχει ξεσηκωθεί κατά του πατρός Ευτυχίου. Μου είπε τις προάλλες στο τηλέφωνο:

– Μέχρι το Πάσχα ήταν σωστός. Μέχρι και περιφορά επιταφίου κάναμε παρά τις απαγορεύσεις του Χαρδαλιά, και κοινωνία έβγαλε το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, για όσους μαζεύτηκαν στην εκκλησία – τα θυμάσαι, ήσουν κι εσύ εκεί. Τώρα τι τον έπιασε και τηρεί κατά γράμμα τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης, δεν μπορώ να το καταλάβω. Δεν μας βάζει μέσα στον ναό, μόνο κεράκι αφήνει ν’ ανάβουμε απ’ έξω, και μόνος του λειτουργεί. Κι έχει τον Σπύρο, τον νεωκόρο, μέσα με μάσκα…

Τώρα, εδώ που τα λέμε, σωστά μιλά η Ευθαλία. Δεν θέλω να καταφερθώ κατά του πατρός Ευτυχίου, που πολύ τον υπολήπτομαι, αλλά το δίκιο να λέγεται. Η Ευθαλία έχει δίκαιο – πώς να το κάνουμε… Ανοίγουν τις παραλίες, ανοίγουν τα κομμωτήρια, ανοίγουν τα μικρά καταστήματα, αύριο, μεθαύριο θα ανοίξουν και τα γήπεδα, και κρατούν ακόμη κλειστές τις εκκλησίες! Πού ακούστηκε αυτό; Με μάσκα, μόνο, λένε, κι αυτό όχι πριν τις 17 του Μάη. Καλά, συγνώμη, πώς είναι νόμιμο το ΠΑΜΕ να κάνει συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα και είναι παράνομοι οι πιστοί που θέλουν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία; Είναι ποτέ δυνατόν; Όχι, αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν; Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Το Σύνταγμα, στο άρθρο 13, παράγραφος 2, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη, και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων». Αυτό το άρθρο δεν παραβιάζεται με το κλείσιμο των ιερών ναών και την απαγόρευση της άσκησης των λατρευτικών καθηκόντων των πιστών; Ερωτώ: Μήπως η επίσημη θρησκεία μας είναι το ΠΑΜΕ κι εμείς, οι χριστιανοί, είμαστε πολιτική οργάνωση; Όχι, να το καταλάβω, γιατί έχω μπερδευτεί και λιγάκι…

Επανέρχομαι, λοιπόν, στο θέμα και συνοψίζω: Κορωνοϊός δεν υπάρχει! Πάρτε το χαμπάρι. Κορώνα στο κεφάλι μας είναι μόνο ο Ιησούς Χριστός. Και η μετάληψη νικά όλους τους ιούς του κόσμου. Πού το βρήκαν αυτό, ότι θα νοσήσουμε με τη θεία κοινωνία; Αρρώστησε κανείς ποτέ με το που κοινώνησε; Ούτε aids υπήρξε ποτέ, ούτε γρίπη των χοίρων, ούτε τρελές αγελάδες, ούτε κορωνοϊός, ούτε τίποτα! Ουδείς Έλλην χριστιανός νόσησε ποτέ! Δοκιμάζουν την πίστη και τα νεύρα μας, συνάνθρωποι! Έχουν σχέδιο αυτοί! Όμως κι εμείς δεν πρέπει να μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Λυπάμαι που το λέω, αλλά τουλάχιστο εικοσιπέντε άτομα από την ενορία του πατρός Ευτυχίου αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε σε άλλη ενορία. Καλός, χρυσός, σοφός ο πατέρας Ευτύχιος, αλλά έδειξε ανεπίτρεπτη δειλία και ηττοπάθεια απέναντι στο κράτος. Και μάλιστα τώρα, που άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα. Ακολούθησα τον δρόμο της Ευθαλίας και πήγα μαζί με τους άλλους στη γειτονική ενορία του πατρός Αρσενίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Πορφυρίου – μεγάλη η χάρη του!

Ο πατέρας Αρσένιος χειρίστηκε καλύτερα το ζήτημα. Και λειτουργία παρακολουθούμε –παρά τις γελοίες απαγορεύσεις της πολιτικής προστασίας– και εικόνες αγίων προσκυνάμε και κεράκι ανάβουμε και κοινωνούμε. Χθες, Κυριακή, τελευταία ημέρα των SMS, χτυπήσαμε καμιά πενηνταριά άτομα το ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ6, πήραμε την έγκρισή τους και πήγαμε στη Θεία Λειτουργία και κοινωνήσαμε. Ομαδικά, όλοι μαζί, δίχως μάσκα. Ποιος τολμά να τα βάλει μαζί μας; Ποιος τολμά να τα βάλει με τον Χριστό; Άλαλα τα χείλη των ασεβών, αν συμβεί κάτι τέτοιο. Άξιος ο μισθός του πατρός Αρσενίου – το δίκιο να λέγεται. Μπορεί να εξακολουθώ να εκτιμώ τον πατέρα Ευτύχιο, αλλά αποδείχτηκε πολύ δουλικός. Ανεξήγητα υποτακτικός για την περίσταση. Ενώ έχει κοφτερό μάτι και ξέρει πολλά, φάνηκε λίγος.

Χθες, πληροφορήθηκα πως προσπαθώντας να ορθώσει, τέλος πάντων, κάποιο ανάστημα και να ξαναφέρει το ποίμνιό του στην ενορία, σκέφτηκε να κοινωνήσει καμιά εικοσαριά ηλικιωμένους πιστούς μέσω SKYPE. Πλησίαζε τη λαβίδα με το αίμα του Κυρίου στην οθόνη ενός λάπτοπ, κι εκείνοι στη δική τους οθόνη, σταυροκοπούμενοι, έκαναν πως έσκυβαν και δέχονταν μέσα τους τον Χριστό. Αστεία πράγματα, δαιμονικά! Πώς τόλμησε να κάνει κάτι τέτοιο ο πατέρας Ευτύχιος; Πώς το άντεξε η συνείδησή του; Η Καλλιρρόη, η παλιά καντηλανάφτισσα που τον γνωρίζει χρόνια, λέει πως τον επηρέασε ο μεγάλος του γιος, που δουλεύει στα κομπιούτερ, στη Γερμανία. Τι να πω; Δεν ξέρω πια τι να πω; Ήμαρτον, Κύριε! Μετάληψη με τηλεδιάσκεψη, τι άλλο θα σκεφτούν οι ακόλουθοι του Σατανά; Συγχώρεσέ μας, Κύριε! Νίψε τα ανομήματά μας! Συγχώρεσέ μας! Και μένα και την Ευθαλία και την Καλλιρρόη και τον πατέρα Αρσένιο και όλους τους χριστιανούς – πλην των Εξαρχικών. Άντε, και τον πατέρα Ευτύχιο. Συγχώρεσέ τον κι αυτόν – τόσο μπορεί, τόσα κάνει… Ήμαρτον, Κύριε. Το έλεός Σου ας μας γαληνεύει, εις τους αιώνες των αιώνων. Αμήν!

goutasInfo
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΟΥΤΑΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, η συλλογή με νουβέλες «Μποέμ και Ρικάρντο» (εκδ. Κέδρος).

politeia link more

 

 

 

 

***

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ. ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr. Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου τουΤα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική επιμέλεια.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα (διήγημα)

Σαν σήμερα (διήγημα)

«Ξεκούμπωσες το μεσαίο κουμπί του πουκαμίσου σου και πέρασες το χέρι σου κάτω από την μπανέλα του σουτιέν. Αναζήτησες τα δύο εξογκώματα στο στέρνο και στη μασχάλη σου, λες και θα μπορούσαν να είχαν εξαφανιστεί από μόνα τους, και στη συνέχεια άνοιξες την κάμερα του κινητού και κοίταξες το είδωλό σου στην οθόνη». ...

Sleepwalk (διήγημα)

Sleepwalk (διήγημα)

«Ούτε καν με τον Άντριου, τον οποίο θεωρούσε, έστω, καλό του φίλο, δεν μπορούσε να ταυτιστεί, παρόλο που ήταν ο μόνος άντρας με τον οποίο μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του, εκτός από σεξουαλικά, και ρομαντικά. Είχε τολμήσει να πλάσει μέχρι και τρυφερές στιγμές μεταξύ τους σε βιαστικά ονειροπολήματα της ημέρας». ...

Εγκόρ Σόλοδοβ (διήγημα)

Εγκόρ Σόλοδοβ (διήγημα)

«Από το πλήθος των ψυχών σχηματίστηκε μια φαρμακερή αντάρα. Ανέβηκε μέχρι τη σέλα του αλόγου μου, σαν σμάρι άγριων μελισσών έτοιμο να χιμήξει». 

Της Ελένης Μουσάτοβα

Στήριξα τα πόδια μου στους αναβολείς, ίσιωσα την πλά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ντόμινο – Η τέχνη των αλυσιδωτών πτώσεων» της Έλενας Μαρούτσου (κριτική) – Πρόγευση Παραδείσου

«Ντόμινο – Η τέχνη των αλυσιδωτών πτώσεων» της Έλενας Μαρούτσου (κριτική) – Πρόγευση Παραδείσου

Για τη συλλογή διηγημάτων της Έλενας Μαρούτσου «Ντόμινο – Η τέχνη των αλυσιδωτών πτώσεων» (εκδ. Κίχλη). Κεντρική εικόνα: Σχέδιο της Χριστίνας Κάμπαρη, κάρβουνο σε χαρτί, 42 x 30 cm, 2018.

Γράφει ο Γιάννης Καρκανέβατος

Βλέποντας το εξώφυλλο, α...

Νίκος Αδάμ Βουδούρης: «Η Λολίτα ήρθε στην εφηβεία και δεν θα φύγει ποτέ απ' τη ζωή μου»

Νίκος Αδάμ Βουδούρης: «Η Λολίτα ήρθε στην εφηβεία και δεν θα φύγει ποτέ απ' τη ζωή μου»

Από τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ στη «Λολίτα» και από τον Παπαδιαμάντη στον Κουμανταρέα. Αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Νίκου Αδάμ Βουδούρη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι

...
«The dumb waiter» του Χάρολντ Πίντερ, σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη (κριτική) – Δυο εκτελεστές σε υπαρξιακή παγίδα

«The dumb waiter» του Χάρολντ Πίντερ, σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη (κριτική) – Δυο εκτελεστές σε υπαρξιακή παγίδα

Για την παράσταση «The dumb waiter», σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη, στο θέατρο «Σημείο». © για την εικόνα: Μαριλένα Αναστασιάδου

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Απόλαυσα, στο θέατρο «Σημείο», την εξαιρετική σκηνοθ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την Εισαγωγή της μελέτης του Γιώργου Αριστηνού «Νάρκισσος και Ιανός – Οι μεταμορφώσεις του Μοντερνισμού στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από την Εισαγωγή

...
«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ