metalipsi

Σήμερα Δευτέρα, τετάρτη Μαΐου, ανήμερα της αγίας Πελαγίας, της εκ Ταρσού, και του Ιλαρίωνα του θαυματουργού, του οποίου έχω και το όνομα –μεγάλη η χάρη τους!– έχω να σας κάνω μια σημαντική αποκάλυψη. Δεν υπάρχει κορωνοϊός!

Του Παναγιώτη Γούτα

Ναι, όπως το ακούτε. Μην απορείτε και μη μένετε με το στόμα ανοιχτό σαν χάνοι! Το έχω διασταυρώσει από πολλές μεριές. Μας δουλεύουνε ψιλό γαζί, χριστιανοί, για να μας αποπροσανατολίσουν. Παραμύθια της Χαλιμάς. Δεν υπάρχει κορωνοϊός! Μια γριπούλα περνάμε, απλώς σε πιο βαριά μορφή. Όλα τα κάνουν για να μας τρομοκρατήσουν, για να κλείσουν οι εκκλησίες. Μια γρίπη είναι όλη η ιστορία, απλώς το νέο στέλεχος δεν πολεμήθηκε από το φετινό εμβόλιο. Δεν το προέβλεψαν, δεν τους βγήκε, και αυτό ήταν όλο. Κι αρρώστησε ο κόσμος, και κάποιοι ευπαθείς οργανισμοί δεν άντεξαν. Αυτό συνέβη. Και ερωτώ; Γι’ αυτό το πράγμα έπρεπε να κλείσουν τις εκκλησίες;

Τηλεφώνησα προ μηνός στον πατέρα Ευτύχιο, από την ενορία της Αγίας Ακυλίνας. Φωτισμένος, άγιος άνθρωπος. Μου άνοιξε τα μάτια:

– Δεν κατάλαβες, καημένε Ιλαρίωνα, τι συνέβη; Δάχτυλος των σιωνιστών και των κομμουνιστών. Στην Κίνα το σχεδίασαν. Έβγαλαν στα εργαστήριά τους καινούριο στέλεχος της γρίπης, να μην υπάρχει εμβόλιο να το γιατρέψουν, για να ξεπαστρέψουν την τρίτη ηλικία. Σου λέει, αυτοί τηρούν τις παραδόσεις, αυτοί είναι πιο κοντά στον θεό, αυτούς θέλουν να εξαφανίσουν, να γλιτώσουν τα κράτη κι από τις συντάξεις τους. Ο Μαμωνάς, Ιλαρίωνα! Ο Μαμωνάς! Κι έστησαν όλο αυτό το παραμύθι. Η Κίνα μαζί με τη Ρωσία. Όσο για τα Βαλκάνια, το κακό το ανέλαβαν οι Εξαρχικοί…

– Οι Εξαρχικοί; γούρλωσα τα μάτια μου. Μα πώς είναι δυνατόν;

– Βεβαίως, οι Εξαρχικοί! Τι, δεν το πιστεύεις; Πιστεύεις πως αυτοί αγαπούν τον Χριστό; Αυτοί είναι οι χειρότεροι διώκτες του Ιησού Χριστού, από τον μακεδονικό αγώνα κι ακόμη παλιότερα. Αιμοβόροι άνθρωποι! Να δεις τις εκκλησίες τους στη Βουλγαρία, να φρίξεις. Όλοι οι άγιοί τους παραμορφωμένοι, με πρησμένα χείλη, σαν βρικόλακες τούς ζωγραφίζουν..

– Τι μου λέτε;

– Βεβαίως! Μια φορά, στο μοναστήρι της Ρίλα, έξω από τη Σόφια, ξέβαψε στα καλά καθούμενα μια εικόνα τους και πασαλείφτηκε με μπογιές το γυαλί. Θαύμα για να ξυπνήσουμε επιτέλους εδώ, στην Ελλάδα. Ψεύτικος άγιος και το φανέρωσε ο Θεός. Το είδε με τα μάτια του, ο Σπύρος, ο νεωκόρος, που είχε επισκεφτεί το μοναστήρι για να δει πώς λειτουργεί…

– Πο, πο! ξεφώνισα.

– Από ’κει συντονίζεται το κακό στην Ελλάδα, Ιλαρίωνα. Από το δαιμονικό μοναστήρι της Ρίλα. Κίνα και Ρωσία καταστρέφουν τον πλανήτη, και οι Βούλγαροι Εξαρχικοί τα Βαλκάνια. Οργανωμένο σχέδιο! Μα πού ζεις, καημένε, και δεν τα ξέρεις;

Εγώ τον πατέρα Ευτύχιο τον πίστευα βαθιά. Μου άνοιξε από παλιά τα μάτια σε πολλά ζητήματα. Για τις ταυτότητες, τον Αντίχριστο, το χάραγμα του 666, τα ηλεκτρονικά τσιπάκια παρακολούθησης… Τα πάντα. Όμως και τη γειτόνισσά μου, την Ευθαλία Κόκκινου, πολύ την ακούω. Α, όλα για όλα… Σοφή, αγιασμένη γυναίκα. Ανύπανδρη στα εβδομήντα της, ανέγγιχτη και σεμνή. Αυτή, πάλι, μου εξήγησε το παραμύθι με το γκρουπ, πως τάχα κόλλησαν κορωνοϊό στους Άγιους Τόπους. Πώς είναι δυνατό να έγινε αυτό, μου είπε, όταν τότε που επέστρεψαν οι προσκυνητές στην Ελλάδα, σε ολόκληρο το Ισραήλ δεν υπήρχε ούτε ένα κρούσμα; Την ρώτησα μήπως είχαν ήδη κολλήσει από την Ελλάδα, και μου είπε κατηγορηματικά πως ούτε αυτό μπορούσε να συμβεί, αφού ούτε στην Ελλάδα είχαμε τότε κρούσματα. Τη γρίπη, μια Θεσσαλονικιά την κόλλησε πρώτη, ενώ το γκρουπ των προσκυνητών ήταν από την Πελοπόννησο. Αυτό συνέβη. Οπότε, παραμύθι κι αυτό… Μετά, τι να κολλήσεις στον Πανάγιο Τάφο; Κολλάς ιούς στον Πανάγιο Τάφο; Μόνο αγιοσύνη παίρνεις. Εδώ δεν τον κολλάνε οι ξυπόλητοι, οι άπλυτοι στη Μέκκα και στον Γάγγη, θα τον κολλήσουν οι χριστιανοί, που και κύριοι είναι και καθαροί, στον Πανάγιο Τάφο; Μα δεν ντρέπονται λιγάκι, πού τα πουλούν αυτά τα παραμύθια;

Αυτούς του δύο, τον πατέρα Ευτύχιο και την Ευθαλία που πουλά εικονίτσες και στραυρουδάκια στην ενορία της Αγίας Ακυλίνας –μεγάλη η χάρη της, η θαυματουργός! – πολύ τους πιστεύω. Τελευταία, όμως, όπως μου λέει η Ευθαλία, ο πατέρας Ευτύχιος φέρεται αλλόκοτα. Σαν να έχασε την πίστη του. Εγώ θέλω οι γνώμες αυτών των δύο ανθρώπων να συμβαδίζουν, να συμπίπτουν, γιατί πολύ τους πιστεύω και τους εκτιμώ. Όμως η Ευθαλία έχει ξεσηκωθεί κατά του πατρός Ευτυχίου. Μου είπε τις προάλλες στο τηλέφωνο:

– Μέχρι το Πάσχα ήταν σωστός. Μέχρι και περιφορά επιταφίου κάναμε παρά τις απαγορεύσεις του Χαρδαλιά, και κοινωνία έβγαλε το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, για όσους μαζεύτηκαν στην εκκλησία – τα θυμάσαι, ήσουν κι εσύ εκεί. Τώρα τι τον έπιασε και τηρεί κατά γράμμα τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης, δεν μπορώ να το καταλάβω. Δεν μας βάζει μέσα στον ναό, μόνο κεράκι αφήνει ν’ ανάβουμε απ’ έξω, και μόνος του λειτουργεί. Κι έχει τον Σπύρο, τον νεωκόρο, μέσα με μάσκα…

Τώρα, εδώ που τα λέμε, σωστά μιλά η Ευθαλία. Δεν θέλω να καταφερθώ κατά του πατρός Ευτυχίου, που πολύ τον υπολήπτομαι, αλλά το δίκιο να λέγεται. Η Ευθαλία έχει δίκαιο – πώς να το κάνουμε… Ανοίγουν τις παραλίες, ανοίγουν τα κομμωτήρια, ανοίγουν τα μικρά καταστήματα, αύριο, μεθαύριο θα ανοίξουν και τα γήπεδα, και κρατούν ακόμη κλειστές τις εκκλησίες! Πού ακούστηκε αυτό; Με μάσκα, μόνο, λένε, κι αυτό όχι πριν τις 17 του Μάη. Καλά, συγνώμη, πώς είναι νόμιμο το ΠΑΜΕ να κάνει συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα και είναι παράνομοι οι πιστοί που θέλουν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία; Είναι ποτέ δυνατόν; Όχι, αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν; Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Το Σύνταγμα, στο άρθρο 13, παράγραφος 2, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη, και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων». Αυτό το άρθρο δεν παραβιάζεται με το κλείσιμο των ιερών ναών και την απαγόρευση της άσκησης των λατρευτικών καθηκόντων των πιστών; Ερωτώ: Μήπως η επίσημη θρησκεία μας είναι το ΠΑΜΕ κι εμείς, οι χριστιανοί, είμαστε πολιτική οργάνωση; Όχι, να το καταλάβω, γιατί έχω μπερδευτεί και λιγάκι…

Επανέρχομαι, λοιπόν, στο θέμα και συνοψίζω: Κορωνοϊός δεν υπάρχει! Πάρτε το χαμπάρι. Κορώνα στο κεφάλι μας είναι μόνο ο Ιησούς Χριστός. Και η μετάληψη νικά όλους τους ιούς του κόσμου. Πού το βρήκαν αυτό, ότι θα νοσήσουμε με τη θεία κοινωνία; Αρρώστησε κανείς ποτέ με το που κοινώνησε; Ούτε aids υπήρξε ποτέ, ούτε γρίπη των χοίρων, ούτε τρελές αγελάδες, ούτε κορωνοϊός, ούτε τίποτα! Ουδείς Έλλην χριστιανός νόσησε ποτέ! Δοκιμάζουν την πίστη και τα νεύρα μας, συνάνθρωποι! Έχουν σχέδιο αυτοί! Όμως κι εμείς δεν πρέπει να μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Λυπάμαι που το λέω, αλλά τουλάχιστο εικοσιπέντε άτομα από την ενορία του πατρός Ευτυχίου αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε σε άλλη ενορία. Καλός, χρυσός, σοφός ο πατέρας Ευτύχιος, αλλά έδειξε ανεπίτρεπτη δειλία και ηττοπάθεια απέναντι στο κράτος. Και μάλιστα τώρα, που άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα. Ακολούθησα τον δρόμο της Ευθαλίας και πήγα μαζί με τους άλλους στη γειτονική ενορία του πατρός Αρσενίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Πορφυρίου – μεγάλη η χάρη του!

Ο πατέρας Αρσένιος χειρίστηκε καλύτερα το ζήτημα. Και λειτουργία παρακολουθούμε –παρά τις γελοίες απαγορεύσεις της πολιτικής προστασίας– και εικόνες αγίων προσκυνάμε και κεράκι ανάβουμε και κοινωνούμε. Χθες, Κυριακή, τελευταία ημέρα των SMS, χτυπήσαμε καμιά πενηνταριά άτομα το ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ6, πήραμε την έγκρισή τους και πήγαμε στη Θεία Λειτουργία και κοινωνήσαμε. Ομαδικά, όλοι μαζί, δίχως μάσκα. Ποιος τολμά να τα βάλει μαζί μας; Ποιος τολμά να τα βάλει με τον Χριστό; Άλαλα τα χείλη των ασεβών, αν συμβεί κάτι τέτοιο. Άξιος ο μισθός του πατρός Αρσενίου – το δίκιο να λέγεται. Μπορεί να εξακολουθώ να εκτιμώ τον πατέρα Ευτύχιο, αλλά αποδείχτηκε πολύ δουλικός. Ανεξήγητα υποτακτικός για την περίσταση. Ενώ έχει κοφτερό μάτι και ξέρει πολλά, φάνηκε λίγος.

Χθες, πληροφορήθηκα πως προσπαθώντας να ορθώσει, τέλος πάντων, κάποιο ανάστημα και να ξαναφέρει το ποίμνιό του στην ενορία, σκέφτηκε να κοινωνήσει καμιά εικοσαριά ηλικιωμένους πιστούς μέσω SKYPE. Πλησίαζε τη λαβίδα με το αίμα του Κυρίου στην οθόνη ενός λάπτοπ, κι εκείνοι στη δική τους οθόνη, σταυροκοπούμενοι, έκαναν πως έσκυβαν και δέχονταν μέσα τους τον Χριστό. Αστεία πράγματα, δαιμονικά! Πώς τόλμησε να κάνει κάτι τέτοιο ο πατέρας Ευτύχιος; Πώς το άντεξε η συνείδησή του; Η Καλλιρρόη, η παλιά καντηλανάφτισσα που τον γνωρίζει χρόνια, λέει πως τον επηρέασε ο μεγάλος του γιος, που δουλεύει στα κομπιούτερ, στη Γερμανία. Τι να πω; Δεν ξέρω πια τι να πω; Ήμαρτον, Κύριε! Μετάληψη με τηλεδιάσκεψη, τι άλλο θα σκεφτούν οι ακόλουθοι του Σατανά; Συγχώρεσέ μας, Κύριε! Νίψε τα ανομήματά μας! Συγχώρεσέ μας! Και μένα και την Ευθαλία και την Καλλιρρόη και τον πατέρα Αρσένιο και όλους τους χριστιανούς – πλην των Εξαρχικών. Άντε, και τον πατέρα Ευτύχιο. Συγχώρεσέ τον κι αυτόν – τόσο μπορεί, τόσα κάνει… Ήμαρτον, Κύριε. Το έλεός Σου ας μας γαληνεύει, εις τους αιώνες των αιώνων. Αμήν!

goutasInfo
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΟΥΤΑΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, η συλλογή με νουβέλες «Μποέμ και Ρικάρντο» (εκδ. Κέδρος).

politeia link more

 

 

 

 

***

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ. ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr. Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου τουΤα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική επιμέλεια.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλμυρόφιλα (διήγηση)

Αλμυρόφιλα (διήγηση)

«Η όψη του χειμώνα στον Άη Γιάννη στους Μύλους σφηνώθηκε στην φαντασία μου ανεξίτηλα. Την αναπολώ με νοσταλγία τώρα στη Αθήνα και συχνά βυθίζομαι στις εικόνες της. Το κλείσιμο της πανδημίας, επώδυνο για άλλους, για μένα που το πέρασα στο νησί, ήταν ξαναβάφτισμα στη φύση που από παιδί ένοιωθα ένα μαζί της». Κεντρική ...

Η ιστορία των ματιών (διήγημα)

Η ιστορία των ματιών (διήγημα)

«Θα ήταν δέκα ή έντεκα χρονών όταν τα περιγράμματα των πραγμάτων άρχισαν να θολώνουν. Εκείνο που περισσότερο την πείραζε ήταν το ότι άρχισε να μη διακρίνει καθαρά όσα σκάλιζε ο δάσκαλος στον πίνακα· έναν αριθμό αν αντέγραφε λάθος, η άσκηση θα πήγαινε στον βρόντο – κι αυτή ήταν άριστη μαθήτρια». Kεντρική εικόνα: πίνα...

Έλλειψη (διήγημα)

Έλλειψη (διήγημα)

«Σήμερα ξύπνησα μ’ ένα αίσθημα έλλειψης. Είχα γυρίσει από ένα μεγάλο ταξίδι κι αυτό που ένιωσα ήταν ότι μου έλειπε ένας κήπος. Ήθελα να σηκωθώ και ν’ ασχοληθώ μόνο με τα τριαντάφυλλά μου». Kεντρική εικόνα: ® Josh Hild/Unsplash. 

Tης Αλίκης Καγιαλόγλου ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ