Orpheus in the Underworld

Ω εσείς τρισκατάρατοι Πλούτωνα και Περσεφόνη, που σκαρφιστήκατε την καταδίκη μου! Ωιμέ, ο βαριόμοιρος εγώ!

Διήγημα της Άρτεμης Γρίβα

Μαύρη η ώρα που γύρισα και σε κοίταξα, Ευρυδίκη, εκείνο το ηλιόλουστο απόγευμα μπροστά στην πύλη του Άδη! Εγώ, ο μεγάλος λυράρης, που και τα ποτάμια ακόμα σταματούσαν να κυλούν για να με ακούσουν, να κουτουλάω τώρα στου Ερέβους τους σταλακτίτες, παρέα μ' ένα τέρας αγκαθωτό και μια μαραζωμένη αγάπη! 

Ωιμέ, είναι αργά πια για να μαζέψω τα συντρίμμια μου. Εγώ, ο ποιητής Ορφέας, ζούσα ευτυχής με την πανέμορφη νύφη μου Ευρυδίκη, που τα πλουσιότατα κάλλη της προκαλούσαν ρίγη σε όλους, θεούς, ημίθεους κι ανθρώπους. Κι όταν ο σάτυρος ο Αρισταίος την κυνήγησε με τα σάλια του να τρέχουν και το όργανό του προτεταμένο, η Ευρυδίκη μου έτρεξε αλαφιασμένη να ξεφύγει· ώσπου τη δάγκωσε ο όφις κι έτσι ξεκίνησαν τα νταραβέρια μας με τον Κάτω Κόσμο.

Πήρα τότε τη λύρα μου και, μόνος εγώ ανάμεσα στους ζώντες, πέρασα τον Αχέροντα ποταμό! Χάροντας, Κέρβερος, Πλούτωνας και Περσεφόνη, όλοι μαγεύτηκαν μέχρις ιερών δακρύων από τον νταλκά της λύρας μου. Και με το πες-πες, η Περσεφόνη τον έπεισε τον Πλούτωνα να μου τη δώσουν πίσω την Ευρυδίκη μου, αρκεί, λέει, να μην γυρνούσα να την κοιτάξω μέχρι να ξαναβρεθούμε στο βασίλειο του φωτός. Μα ήταν άφατη η αγωνία μου! Μήπως με κορόιδεψαν; Μήπως, αντί για Ευρυδίκη, μου προσέφεραν ένα φάσμα απατηλό; Δεν άντεξα ο έρμος και γύρισα, κι εκεί, μπροστά στις όχθες του Αχέροντα είδα την Ευρυδίκη μου να ξεθωριάζει, κι άκουσα από τα βάθη του Ερέβους του Πλούτωνα τον καγχασμό.

Εγώ, ο ποιητής Ορφέας, ζούσα ευτυχής με την πανέμορφη νύφη μου Ευρυδίκη, που τα πλουσιότατα κάλλη της προκαλούσαν ρίγη σε όλους, θεούς, ημίθεους κι ανθρώπους. Κι όταν ο σάτυρος ο Αρισταίος την κυνήγησε με τα σάλια του να τρέχουν και το όργανό του προτεταμένο, η Ευρυδίκη μου έτρεξε αλαφιασμένη να ξεφύγει· ώσπου τη δάγκωσε ο όφις κι έτσι ξεκίνησαν τα νταραβέρια μας με τον Κάτω Κόσμο. 

Οποία φρίκη! Κι όμως, ωιμέ, καλύτερα να τραβούσα μόνος τον δρόμο της επιστροφής, καλύτερα ακόμα και να' παιρνα μόνος τη ζωή μου με της λύρας μου τις χορδές! Αλλά πού να φανταστώ, ο μαύρος, τι με περίμενε. Βλέποντάς με έτσι παραδομένο στους λυγμούς, η Περσεφόνη έτρεξε πάλι στον Πλούτωνα. Μετά το καινούριο πες-πες και τους μουλωχτούς ψίθυρους, ο σατανικός γερο-τράγος με ξανακάλεσε στο βρωμερό παλάτι του και, μέσες-άκρες, μου είπε τα εξής φριχτά:

«Πολύπαθε Ορφέα, δεν άντεξες το πάθος σου να χαλιναγωγήσεις, μα εγώ άλλη μια ευκαιρία θα στη δώσω! Αν θες να έχεις κοντά σου την Ευρυδίκη σου, εδώ, στου Άδη τις σπηλιές θα μετοικήσεις εσαεί· και θα' χετε μια σπηλιά όλη δική σας, πλήρως εξοπλισμένη με τη νυφική της κλίνη, ακόμη και με ανάκλιντρο για να ψάλλεις με την άνεσή σου τα λιγούρικά σου τραγουδάκια. Κι η Ευρυδίκη εκεί μέσα, κοντά σου, στη σπηλιά! Όμως» –κι εδώ του ξέφυγε ένα χαχανητό– «στη νυφική σας την κλίνη εχίνον ευμεγέθην θα' χετε, αγκαθωτόν και τερατώδην τρόφιμον, που ανάμεσά σας εσαεί θα κείται! Αυτή είναι η πρότασή μου, λάγνε ποιητάκο· αλλιώς μαζεύεις τα μπογαλάκια σου κι άμε στο καλό. Τι λες;»

Πού να' ξερα τι με περίμενε! Δέχτηκα φυσικά αμέσως, κι έτρεξα με καρδιοχτύπι να σφίξω στην αγκαλιά μου την πολύτιμή μου Ευρυδίκη. Ωιμέ, κλινήρη τη βρήκα, και δίπλα της ακοίμητος φρουρός ετούτος ο μισητός, ο τερατόμορφος σκαντζόχοιρος με τα μύρια αγκάθια. Η αγάπη μου έτεινε τα λευκά της χέρια μέσα από την ολόλευκη αισθήτα· μα όπως, τρελός από τον έρωτά μου, έκανα να χιμήξω πάνω στο κορμάκι της, να' σου τα φριχτά αγκάθια του εχίνου να μπήγονται στο δέρμα μου και να ξεσκίζουν τις σάρκες μου! Απελπισμένος, χίμηξα ξανά, ενώ η καλή μου με καλούσε με κραυγές. Μα το αεικίνητο το τέρας ξανατρύπωσε ανάμεσό μας, και πάλι μ' άφησε καταματωμένο και με φριχτές τσιμπιές – για δες, Ορφέα, να πηγαίνεις για έρωτα και να γυρίζεις σαν νικημένος πολεμιστής που ρίχτηκε στη μάχη χωρίς πανοπλία!

Έτσι ξαναέτρεξα στο Έρεβος, και να' με πάλι στου Πλούτωνα τα πόδια. «Πάρε το μισητό ετούτο ζώο, καλέ Θεέ, ν' αγκαλιάσω επιτέλους τη γυναίκα μου, έστω και μέσα σε τούτη τη φριχτή σπηλιά!» οδυρόμουν, κι έπαιζα και τη λύρα, μήπως τον τουμπάρω. Μα η Περσεφόνη έκλεισε το πονηρό της το ματάκι στον σύζυγό της, κι αυτός γρύλισε ετούτα τα νέα, μα εξίσου φριχτά: «Φτωχέ Ορφέα, είπα ότι η Ευρυδίκη κοντά σου, μα όχι δική σου, θα είναι! Αν θέλεις, μαύρε, το κορμί της ν' απολαύσεις, θα πρέπει τον νυκτόβιον εχίνον να κοιμήσεις· μα ετούτος τη μέρα μόνον αναπαύεται, κι εδώ βρισκόμαστε στη νύχτα την αιώνια και το Έρεβος το παντοτινό. Μόνο, λοιπόν, αν το γλυκύτερο όλων άσμα σκαρφιστείς, και τον εχίνο γλυκονανουρίσεις, για μια στιγμή μονάχα θα χαράξει η μέρα στις Κάτω γειτονιές, κι εσύ και η αγάπη σου σ' αιώνια αγκαλιά θα ενωθείτε. Αλλιώς μαζεύεις τα μπογαλάκια σου και άμε στο καλό».

Ωιμέ, και πάλι δέχτηκα ο έρμος την πρόταση του άσπλαχνου Πλούτωνα και της στρίγγλας Περσεφόνης. Κι από τότε, χρόνους πολλούς, καθισμένος στο ανάκλιντρό μου, μες στην ανήλιαγη σπηλιά και την αιώνια νύχτα σκαρώνω ύμνους, νανουρίσματα, ρομάντσα, έπη, όπερες, δεκαπεντασύλλαβους μα και ροκιές ακόμα, μήπως κατορθώσω να νανουρίσω το απαίσιο ζωντανό. Μα το μαρτύριό μου όλο και πιο αβάσταχτο γινόταν· το αγκαθωτό το τέρας ακοίμητος φρουρός, και η καλή μου, καρφωμένη στο κρεβάτι, με κάθε νέα μου μελωδία αποτυχημένη όλο και πιο πολύ απελπιζόταν. Και φώναζε, και γκρίνιαζε, και κατάβρεχε τη νυφική μας κλίνη με δάκρυα πικρά, και ξεστόμιζε στον φτωχό τον ποιητή κατηγορίες φριχτές. Έτσι, μπροστά σε τούτο το ελεεινό κρεβάτι, είδα σιγά-σιγά τη φλόγα μου για κείνη να καταλαγιάζει, τη λαχτάρα μου να ασθμαίνει, το βλέμμα μου, αλίμονο, από το δέρμα το χλωμό και την αισθήτα να μπουχτίζει. Ωιμέ, από κει που χείμαρροι τα τραγούδια ανάβλυζαν από μέσα μου, το ιερό το μουσικό μου πάθος στέρεψε ολότελα σχεδόν· και η φοβερή σκέψη με τριγυρίζει πια ολημερίς: μήπως, αλίμονο, να μαζέψω τα μπογαλάκια μου και να πάω στο καλό; Μήπως ανδρείκελο είμαι πλέον αδειανό, και γι' αυτό δεν κατορθώνω να πλάσω το νανούρισμα το πιο γλυκό; Ωιμέ, μήπως κι αυτή ακόμη η Ευρυδίκη μου ποτέ της δεν υπήρξε, μα είναι φάσμα απατηλό; Όλα μου τα στερήσατε, ω τρισκατάρατοι θεοί, τη φλόγα του έρωτά μου, της λύρας μου το πάθος, και της ψυχής μου τον ιερό σκοπό!

→ Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας Orpheus in the Underworld (1863) του Γάλλου ζωγράφου Jacquesson de la Chevreuse (1839-1903).


Artemis GrivaInfo
Η Άρτεμις Γρίβα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Ασχολείται με τη μετάφραση και την κοινωνική έρευνα. Κείμενα και ποιητικές μεταφράσεις της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Παρακολουθεί το σεμινάριο γραφής του Κ. Κατσουλάρη.

 

 

 

 

 

***

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ

Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr. Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική επιμέλεια.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα (διήγημα)

Σαν σήμερα (διήγημα)

«Ξεκούμπωσες το μεσαίο κουμπί του πουκαμίσου σου και πέρασες το χέρι σου κάτω από την μπανέλα του σουτιέν. Αναζήτησες τα δύο εξογκώματα στο στέρνο και στη μασχάλη σου, λες και θα μπορούσαν να είχαν εξαφανιστεί από μόνα τους, και στη συνέχεια άνοιξες την κάμερα του κινητού και κοίταξες το είδωλό σου στην οθόνη». ...

Sleepwalk (διήγημα)

Sleepwalk (διήγημα)

«Ούτε καν με τον Άντριου, τον οποίο θεωρούσε, έστω, καλό του φίλο, δεν μπορούσε να ταυτιστεί, παρόλο που ήταν ο μόνος άντρας με τον οποίο μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του, εκτός από σεξουαλικά, και ρομαντικά. Είχε τολμήσει να πλάσει μέχρι και τρυφερές στιγμές μεταξύ τους σε βιαστικά ονειροπολήματα της ημέρας». ...

Εγκόρ Σόλοδοβ (διήγημα)

Εγκόρ Σόλοδοβ (διήγημα)

«Από το πλήθος των ψυχών σχηματίστηκε μια φαρμακερή αντάρα. Ανέβηκε μέχρι τη σέλα του αλόγου μου, σαν σμάρι άγριων μελισσών έτοιμο να χιμήξει». 

Της Ελένης Μουσάτοβα

Στήριξα τα πόδια μου στους αναβολείς, ίσιωσα την πλά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο ψυχίατρος Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο ψυχίατρος Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 63ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον ψυχίατρο και συγγραφέα Θεόδωρο Μεγαλοοικονόμου με αφορμή το βιβλίο του «Ποια ψυχική υγεία και ποια ψυχιατρική, σε ποια κοινωνία» (Εκδόσεις των Συναδέλφων). ...

«Ντόμινο – Η τέχνη των αλυσιδωτών πτώσεων» της Έλενας Μαρούτσου (κριτική) – Πρόγευση Παραδείσου

«Ντόμινο – Η τέχνη των αλυσιδωτών πτώσεων» της Έλενας Μαρούτσου (κριτική) – Πρόγευση Παραδείσου

Για τη συλλογή διηγημάτων της Έλενας Μαρούτσου «Ντόμινο – Η τέχνη των αλυσιδωτών πτώσεων» (εκδ. Κίχλη). Κεντρική εικόνα: Σχέδιο της Χριστίνας Κάμπαρη, κάρβουνο σε χαρτί, 42 x 30 cm, 2018.

Γράφει ο Γιάννης Καρκανέβατος

Βλέποντας το εξώφυλλο, α...

Νίκος Αδάμ Βουδούρης: «Η Λολίτα ήρθε στην εφηβεία και δεν θα φύγει ποτέ απ' τη ζωή μου»

Νίκος Αδάμ Βουδούρης: «Η Λολίτα ήρθε στην εφηβεία και δεν θα φύγει ποτέ απ' τη ζωή μου»

Από τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ στη «Λολίτα» και από τον Παπαδιαμάντη στον Κουμανταρέα. Αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Νίκου Αδάμ Βουδούρη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την Εισαγωγή της μελέτης του Γιώργου Αριστηνού «Νάρκισσος και Ιανός – Οι μεταμορφώσεις του Μοντερνισμού στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από την Εισαγωγή

...
«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ