alt

Λίγο πριν ξυπνήσω βρισκόμουν στη Νάξο, κοντά στην ανηφορική οδό Καμπανέλλη που οδηγεί σ’ εκείνον τον λόφο του ακρωτηρίου κάτω από τον οποίον εκτείνεται η αρχαία υποθαλάσσια πόλη.

Διήγημα του Νίκου Ξένιου

Ή ίσως σε κάποιο άλλο νησί, δεν είμαι σίγουρος. Είχε λιακάδα. Ρούχα φορούσα κανονικά, όχι χορού, μια αυτοσχέδια μάσκα και γάντια.

Όλοι κλεισμένοι στα σπίτια τους, το νησί έρημο. Αίφνης, όλα παίρνουν μιαν ενεστωτική ποιότητα.

Σαν χάρη σε κάποια μυστική συμφωνία, έχουν μαζευτεί συνεργεία, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά, και διαδικτυακά κανάλια και άλλοι, με δική τους ιστοσελίδα και ένα τάμπλετ στο χέρι, φορώντας όλοι μάσκες και γάντια, και με έχουν πάρει στο κατόπι καθώς ανηφορίζω ασθμαίνοντας το μονοπάτι.

Σαν χάρη σε κάποια μυστική συμφωνία, έχουν μαζευτεί συνεργεία, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά, και διαδικτυακά κανάλια και άλλοι, με δική τους ιστοσελίδα και ένα τάμπλετ στο χέρι, φορώντας όλοι μάσκες και γάντια, και με έχουν πάρει στο κατόπι καθώς ανηφορίζω ασθμαίνοντας το μονοπάτι – καθώς ψάχνω απεγνωσμένα για διέξοδο προς τα βράχια.

Βγαίνει τότε από το πλήθος η δασκάλα του χορού, εκείνη η όμορφη, η μικροκαμωμένη, που μιλάει στα παιδιά και την καταλαβαίνουν (εγώ ξέρω ποια είναι, αλλά το όνομά της δεν μπορώ να σας πω) και μου λέει με νόημα «Θα κάνουμε μαζί τη χορογραφία», σαν να μην καταλαβαίνω εγώ. Με ρωτά «Τι δεν καταλαβαίνεις; Θα χορέψουμε το δέντρο!» κι εγώ την κοιτάζω καλά καλά και λέω «Ναι», και την ακολουθώ.

Από πίσω μας έρχονται τα συνεργεία και βάζουν μπρος τις κάμερες, καθώς οι δυο μας ανοιγόμαστε σ’ ένα ξέφωτο που οδηγεί ακτινωτά σε μικρά δρομάκια άφτιαχτα ακόμη, με τις λακκούβες, τις τρύπες από τους εκσκαφείς, τους σωρούς το χώμα και την άσφαλτο στο όχημα να περιμένει δίπλα να στρωθεί. Η δασκάλα του χορού λέει «Βάλτε μουσική!», και το λέει δυνατά, σαν να ήταν έτοιμη η ορχήστρα.

Και πράγματι: ο μαέστρος κινεί την μπαγκέτα του για ν’ αρχίσει εκείνο το βαλς που υποβάλλει τις πολλές περιστροφές και που στο άκουσμά του μια φίλη μου κλείνει τ’ αυτιά της, μην αντέχοντας τον συριστικό ήχο του βιολιού. Μάλιστα, είναι πολλά βιολιά μαζί που ξεκινούν το πρώτο μουσικό θέμα και η δασκάλα παίρνει θέση μέχρι να κοπάσει η θύελλα του ήχου τους. Από πίσω μάς ακολουθούν, βήμα βήμα, οι άλλοι χορευτές, κρατώντας κουβαδάκια με πράσινη μπογιά.

Και τότε ακούγεται το πιάνο. Γυρίζει, με κοιτάζει, με ένα νεύμα του κεφαλιού κι ένα χαμόγελο μου δείχνει το στενό δρομάκι δεξιά και μου δίνει έναν μικρό κουβά με πράσινη μπογιά. «Χορεύουμε το δέντρο!» μου λέει ξανά. Εγώ ξέρω, καταλαβαίνω, και ξεκινώ απανωτές στροφές κεντράροντας διαρκώς δεξιά και εστιάζοντας στο βάθος του δρόμου, και καταφέρνω να μπω στο δρομάκι και να το διασχίσω κάθετα στον ήχο της μουσικής, χύνοντας ταυτόχρονα πίσω μου πράσινη μπογιά.

«Πώς λέγεται ο δρόμος σου;» φωνάζει η δασκάλα βγάζοντας τη μάσκα της και απλώνοντας πράσινη μπογιά στον δικό της δρόμο. Κοιτάζω την πινακίδα. «Οδός Υγείας» της φωνάζω, ενώ περιστρέφομαι ακατάπαυστα προς τα δεξιά. «Μπράβο!» μου λέει φωναχτά. «Είναι η απελευθέρωση από τα δεσμά της αρρώστιας!» Την ίδια στιγμή, με περισσή δεξιοτεχνία, διασχίζει αστραπιαία την πάροδο που βρίσκεται αριστερά της, την προέκταση της νεόκοπης Οδού Υγείας.

Βρισκόμαστε χώρια, σε αντίθετες κατευθύνσεις, σαν κλαδιά από έναν κεντρικό κορμό, για να κάνουμε τις στροφές μας στα δυο αντικριστά δρομάκια, κι έπειτα να ξαναγυρίσουμε, πάλι με στροφές, να ξανασυναντηθούμε στον κεντρικό δρόμο, μπροστά από τα συνεργεία. Κι αμέσως συνεχίζουμε τα βήματα της χορογραφίας βαδίζοντας χέρι-χέρι, προς τα μπρος, φορώντας πάντα τις μάσκες μας και προετοιμάζοντας δυο νέα κουβαδάκια με πράσινη μπογιά.

Από ψηλά το ντρόουν του κεντρικού συνεργείου καταγράφει την τροχιά της χορογραφίας μας. Ανοίγουν και κλείνουν τα σώματά μας, κλαδιά ενός δέντρου που τώρα γεννιέται και σχηματίζεται αυτόκλητα, σαν να είναι προδιαγεγραμμένο να σχεδιαστεί ολόκληρο με πράσινη μπογιά στο έδαφος της καινούργιας πόλης.

Στην αμέσως επόμενη εναλλαγή της μουσικής η δασκάλα με κοιτάζει με νόημα, μου δίνει ένα νέο κουβαδάκι κι αμέσως χωρίζουμε όπως πριν, διακλαδιζόμαστε, κατευθυνόμενοι εκείνη προς τ’ αριστερά κι εγώ προς τα δεξιά με στροφές αλλεπάλληλες και συντονισμένες. Η δασκάλα μού φωνάζει «Πώς λένε τον δρόμο σου;» κι εγώ κοιτάζω την ταμπέλα και της απαντώ «Οδό Βλάστησης», κι εκείνη φωνάζει θριαμβευτικά «Τέλεια! Είναι η απελευθέρωση από την Ξηρασία!», κι εκείνη τη στιγμή τελειώνει τις πιρουέτες της κι εγώ τελειώνω τις δικές μου και αρχίζουμε να κατευθυνόμαστε πάλι ο ένας προς τον άλλον, στο κέντρο του κάθετου, κύριου δρόμου, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των συνεργείων. Τα βιολιά ξελαρυγγιάζονται.

Και μετά μπαίνει το όμποε, ή τουλάχιστον έτσι νομίζω. Στο άκουσμά του η δασκάλα με κοιτάζει και δίνει το σήμα για μια νέα διακλάδωση. Από ψηλά το ντρόουν του κεντρικού συνεργείου καταγράφει την τροχιά της χορογραφίας μας. Ανοίγουν και κλείνουν τα σώματά μας, κλαδιά ενός δέντρου που τώρα γεννιέται και σχηματίζεται αυτόκλητα, σαν να είναι προδιαγεγραμμένο να σχεδιαστεί ολόκληρο με πράσινη μπογιά στο έδαφος της καινούργιας πόλης, με τις ρίζες του να είναι το ξεκίνημα της πορείας μας, τον κορμό του η διαδρομή μας στον κεντρικό δρόμο, τα κλαδιά που ξεπετά το ξεχώρισμα και η επανένωσή μας στο κέντρο. Στον καμβά της εναέριας λήψης, η χορογραφία μας ζωγραφίζει ένα τεράστιο, εντυπωσιακό κωνοφόρο, δίνοντας ονόματα σε όλους τους παράπλευρους δρόμους, σχεδιάζοντας την παράδοξη ρυμοτομία κίνησης και μουσικής.

Τα συνεργεία καταγράφουν, καταγράφουν και αναμεταδίδουν παντού, σ’ όλον τον κόσμο. Πριν ανοίξω τα μάτια έχουμε προλάβει, ευτυχισμένοι πια, να ονομάσουμε όλους τους παραδρόμους: τώρα είναι η Οδός Εξόδου, η Οδός Αντίστασης, η Οδός Αντίρρησης, η Οδός Χειραφέτησης, η Οδός Ανάσας, η Οδός Ανάτασης, η Οδός Ανάστασης, η Οδός Επανάστασης, η Οδός Διαφοροποίησης.

Την ώρα που ξυπνώ ταραγμένος το νησί έχει περάσει σε άλλη χρονικότητα και το σώμα μου σε διαφορετική θερμοκρασία, οι συντεταγμένες που διαθέτω είναι αυτές του υπνοδωματίου μου και οι πόρτες είναι σφαλιστές. Σβήνουν σταδιακά τα ονόματα και τα δρομάκια. Ή, μάλλον, φλέγονται… Δεν έχω ορατότητα στη θάλασσα αλλά στον απέναντι ακάλυπτο, και μόνο δυο περιστέρια που γουργουρίζουν υπαινίσσονται έναν κάποιο ουρανό.

 Στην κεντρική εικόνα: Φωτογραφία © Pietra Diano.

alt

Info
Ο Nίκος Ξένιος γεννήθηκε στο Χαρτούμ και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Ρέθυμνο και στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι και είναι Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου και συνεργάζεται με τη βιβλιοφιλική ιστοσελίδα bookpress.gr.
Η συλλογή διηγημάτων του Το άχτι (εκδ. Φαρφουλάς) προτάθηκε από το περιοδικό Διαβάζω για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου 2011. Το 2012 κυκλοφόρησε, από τις ίδιες εκδόσεις, η νουβέλα του Ένα τριάρι για τον Οιδίποδα, που διασκευάστηκε από τον ίδιο για να ανέβει ως θεατρικό αναλόγιο στην Κυπριακή Πρεσβεία Αθηνών. To 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημά του, Το κυνήγι του βασιλιά Ματθία, από τις εκδόσεις Κριτική. Τα σπλάχνα είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του στις ίδιες εκδόσεις.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΞΕΝΙΟΥ

alt

 

***

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ

Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr. Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική επιμέλεια.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πέταγμα (διήγημα)

Το πέταγμα (διήγημα)

«Έτρεξα γρήγορα κοντά του κι ήθελα να τον αγκαλιάσω, αλλά εκείνος δεν μ’ άφησε. "Τι έχεις Νταμιέλ κι είσαι έτσι μελαγχολικός;" τόλμησα να τον ρωτήσω· όμως, εκείνος απομακρύνθηκε και η σκιά μιας πορφυροκόκκινης νύχτας που έπεφτε σιγά σιγά -δεν είχα καταλάβει πώς είχαν περάσει τόσες ώρες- σχεδόν τον σκέπαζε».

...
Σαν σήμερα (διήγημα)

Σαν σήμερα (διήγημα)

«Ξεκούμπωσες το μεσαίο κουμπί του πουκαμίσου σου και πέρασες το χέρι σου κάτω από την μπανέλα του σουτιέν. Αναζήτησες τα δύο εξογκώματα στο στέρνο και στη μασχάλη σου, λες και θα μπορούσαν να είχαν εξαφανιστεί από μόνα τους, και στη συνέχεια άνοιξες την κάμερα του κινητού και κοίταξες το είδωλό σου στην οθόνη». ...

Sleepwalk (διήγημα)

Sleepwalk (διήγημα)

«Ούτε καν με τον Άντριου, τον οποίο θεωρούσε, έστω, καλό του φίλο, δεν μπορούσε να ταυτιστεί, παρόλο που ήταν ο μόνος άντρας με τον οποίο μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του, εκτός από σεξουαλικά, και ρομαντικά. Είχε τολμήσει να πλάσει μέχρι και τρυφερές στιγμές μεταξύ τους σε βιαστικά ονειροπολήματα της ημέρας». ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διονυσία Δασκάλου: «Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης ήταν μια ιδέα εντελώς… δονκιχωτική»

Διονυσία Δασκάλου: «Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης ήταν μια ιδέα εντελώς… δονκιχωτική»

Μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης με τη Διονυσία Δασκάλου, Διευθύντρια των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Η ιστορία, το παρόν, τα σχέδια ενός πολύ ιδιαίτερου και εξόχως ποιοτικού εκδοτικού εγχειρήματος.

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

Το 1984 ο...

«Ο άνθρωπος που δεν έβρισκε τη χώρα του» του Ίαν Ντε Τόφφολι – Ιστορίες για το «καθημερινό» που γίνεται «τραγικό»

«Ο άνθρωπος που δεν έβρισκε τη χώρα του» του Ίαν Ντε Τόφφολι – Ιστορίες για το «καθημερινό» που γίνεται «τραγικό»

Για το βιβλίο του Ίαν Ντε Τόφφολι [Ian De Toffoli] «Ο άνθρωπος που δεν έβρισκε τη χώρα του», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Νήσος, σε μετάφραση Διονύση Γιαννουλάκη και Μαρίας Παπαδήμα.

Γράφει η Μαίρη Μπαϊρακτάρη

...
«Οι ξένες» της Όλγας Κοζάκου-Τσιάρα (κριτική) – Ένα πορτραίτο του ευάλωτου

«Οι ξένες» της Όλγας Κοζάκου-Τσιάρα (κριτική) – Ένα πορτραίτο του ευάλωτου

Για την ιδιότυπη συλλογή της Όλγας Κοζάκου-Τσιάρα «Οι ξένες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη. 

Γράφει η Κατερίνα Καζολέα

Η καλλιτεχνική φύση της Όλγας Κοζάκου-Τσιάρα απλώνεται σε πολλές κατευθύνσεις. ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την Εισαγωγή της μελέτης του Γιώργου Αριστηνού «Νάρκισσος και Ιανός – Οι μεταμορφώσεις του Μοντερνισμού στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από την Εισαγωγή

...
«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ