alt

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Γιώργος Γλυκοφρύδης.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

.countdown.

Ο θάλαμος διακυβέρνησης, ένα διθέσιο πιλοτήριο δηλαδή, με οθόνες και πολύχρωμα εικονικά πλήκτρα και κάμποσους μηχανικούς διακόπτες άλλων εποχών, με δύο πανοραμικά παράθυρα που έφταναν να γίνονται πλευρικά φινιστρίνια μέχρι τις πλάτες του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη, και δύο χειριστήρια χειροκίνητης πλεύσης μπροστά από τα δύο καθίσματα, ήταν μία αυτοκρατορία κόκκινων, πορτοκαλί, και μπλε χρωμάτων. Που ταίριαζε απόλυτα στην περίφραση «πλοίο του Διαστήματος».

Ένας αστροναύτης, στο κάθισμα του κυβερνήτη, κάθετα στον ορίζοντα σε θέση εκτόξευσης, περίμενε.

Το σκάφανδρό του, που όσο ελαφρύ κι αν ήταν πάντα του προκαλούσε μια αδιόρατη αίσθηση κλειστοφοβίας, που ποτέ δεν την είχε ομολογήσει ούτε στον εαυτό του, πόσο μάλλον στα κατά καιρούς τεστ της υπηρεσίας, δεν τον εμπόδιζε όμως στο να εκφράσει την σπασμένη πια υπομονή του. Γιατί δεν ήταν δα να ξεκινήσει και ταξίδι για τον Άρη. Πτήση ρουτίνας σε υψηλή τροχιά ήταν. Να μαζέψει τίποτε συντρίμμια αρχαίων δορυφόρων του 20ου αιώνα ή κάποιο εγκαταλελειμμένο παμπάλαιο Σογιούζ. «Έλεγχος εδάφους!»

Ο έλεγχος εδάφους απάντησε μισό λεπτό αργότερα.

«Ακούω, Ρουσό».
«Αναφορά επικοινωνιών».
«100%»
«Τα λέμε επάνω».
«Όπως θέλεις, Ρουσό. Καλό ταξίδι, καλή επιστροφή, κι ο Θεός μαζί σου. Φεύγεις τώρα αμέσως». 
«Ευχαριστώ».
«Ενεργοποίηση κινητήρων».
«...»
«Δέκα, εννιά, οκτώ, εφτά, έξι, πέντε, τέσσερα, τρία, δύο, ένα».

Ένιωσε το σκάφος να βροντά ολόκληρο ως ισχυρή σεισμική δόνηση. Έβλεπε τον ουρανό, μαύρο. Έβλεπε τα αστέρια, άσπρα σημάδια πάνω στο μαύρο. Κουνήθηκε βίαια στο κάθισμά του να δοκιμάσει τις ζώνες κι οι ζώνες τον έσφιξαν στα όρια του πόνου. Αλλά για δευτερόλεπτα. Κάθισε πίσω. Ένιωσε τον πλανήτη. Η Γη τον κρατούσε κάτω. Τα πάντα τραντάζονταν με τριγμούς και θορύβους.

Το σκάφος απελευθερώθηκε κι άρχισε ν’ ανεβαίνει.

Μία ανάσα. Δύο ανάσες. Καλά ήταν όμως. Καλά. Χαμήλωσε το κεφάλι, ενώ ταρακουνιόταν ολόκληρος. Καλά ήταν. Καλά. Μέσα στο βουνό που τον είχε θάψει ήταν καλά. Πέντε φορές η βαρύτητα είκοσι τλεσσερις φορές η ταχύτητα του ήχου. Κι ο θόρυβος, ο ανείπωτος. Καλά ήταν όμως. Καλά. Και οι δέκα φορές για την ελευθερία είχαν τελειώσει. Ελεύθερος ήταν.

Ένιωσε τη βαρύτητα να τον πατά στο στήθος, να κάθεται εκεί να του βγάλει την ανάσα να του λιώσει τους πνεύμονες, να του συνθλίψει το κεφάλι. Ζαλίστηκε. Αλλά για δευτερόλεπτα. Επανήλθε. Γαμώ την τρέλα μου γαμώ... Πήρε βαθιά αναπνοή. Με δύναμη. Λες κι ετοιμαζόταν να βουτήξει. Πόνεσε στο διάφραγμα, αλλά ήταν καλά. Ένας βράχος κάθισε επάνω του κι όσο πήγαινε και μεγάλωνε. Ο βράχος μεγάλωνε. Έβγαλε και χέρια. Ήθελε να του στρίψει την καρωτίδα. Θα του έλιωνε τους ώμους αν συνέχιζε έτσι. Κι είχε ακόμη. Είχε λεπτά ακόμη να περάσουν έτσι. Θα έκανε εμετό. Όχι, όχι. Μία ανάσα. Δύο ανάσες. Καλά ήταν όμως. Καλά. Χαμήλωσε το κεφάλι, ενώ ταρακουνιόταν ολόκληρος. Καλά ήταν. Καλά. Μέσα στο βουνό που τον είχε θάψει ήταν καλά. Πέντε φορές η βαρύτητα είκοσι τλεσσερις φορές η ταχύτητα του ήχου. Κι ο θόρυβος, ο ανείπωτος. Καλά ήταν όμως. Καλά. Και οι δέκα φορές για την ελευθερία είχαν τελειώσει. Ελεύθερος ήταν.

Ο πλανήτης, όμως, εκεί, ξανά, αμετανόητος, να του μασά το στομάχι, να του τσαλακώνει τη σπονδυλική στήλη, να συμπιέζει τα κόκαλα των χεριών, να του τραβά τα πόδια, να κρατιέται από το κάθισμα, ν’ αγκαλιάζει σφιχτά τις πτέρυγες, να καίει τους κινητήρες. Στην κόλαση της θερμότητας πέρα μακριά από την ουρά του σκάφους. Να μικραίνει, χιλιόμετρα πίσω, ζεσταίνοντας τα τελευταία απομεινάρια των ανέμων. Να χάνεται, ανήμπορος, με τον συριγμό εκείνου που μπορεί μόνο να κοιτά.

Η ώρα πέρασε. Αν και όχι πάνω από ένα τέταρτο.

Το σκάφος ήταν ήδη σε υψηλή τροχιά. Και σ’ ένα δίωρο και ούτε, κάποιο συντρίμμι θα περνούσε από δίπλα του ως αστραπή σε σκοτεινό χειμωνιάτικο απόγευμα.

Ο Ρουσό έβγαλε το ελαφρύ σκάφανδρο στερεώνοντάς το δίπλα του. Α! Επιτέλους! Σαν το ποντίκι! Ρούφηξε το αμέτρητα πιο καθαρό από της Γης, οξυγόνο, της καμπίνας. Κι η αλήθεια ήταν πως δεν ήταν σαν τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού αυτό το οξυγόνο, όταν όλοι νομίζουν πως θα βρέξει επειδή υπάρχει εκείνη η μυρωδιά στην ατμόσφαιρα· της άγουρης καταιγίδας· δεν έφερνε άγουρη καταιγίδα αυτό το οξυγόνο, αλλά δεν τον πείραζε. Οξυγόνο ήταν, τουλάχιστον. Στράφηκε λίγο να δει τη Γη.

Τεράστια η Γη. Με όλα τα χρώματα του σύμπαντος. Να καταλαμβάνει όλη τη θέα όλων των παραθύρων. Φαινόταν η Ευρώπη και η Αφρική. Και σχεδόν όλη η Ρωσία. Και οι θάλασσες. Και δεν είχε σύννεφα. Σχεδόν καθόλου. Οι έρημοι και τα βουνά. Και τα όρη. Και τόσα χρώματα. Καφέ και κίτρινο της γης και πράσινο κάποιων δασών και οι άπειροι βαθμοί του μπλε. Άπειροι βαθμοί του μπλε. Τόση θάλασσα. Τόσος ωκεανός.

Ο Ρουσό έλυσε τις ζώνες. Αν και ήταν νωρίς ακόμη, τις έλυσε. Θεέ μου πόση ομορφιά αυτός ο πλανήτης. Σηκώθηκε πλέοντας.

Αντικείμενα έπλεαν κι αυτά.

Έβγαλε το πάνω μέρος της στολής αφήνοντάς το για λίγο να αιωρείται. Σταμάτησε να πατά στο δάπεδο. Αφέθηκε. Εκατοστά πριν από την οροφή έκανε δυο στροφές στον αέρα κι έφτασε μέχρι την τουαλέτα. Τοποθέτησε το σώμα του σε απόλυτη εφαρμογή με τους σωλήνες και τις προεξοχές που υπήρχαν εκεί. Ακούστηκε θόρυβος απορροφητήρα.

Ο έλεγχος εδάφους ξεφώνισε μικροφωνικά. «Ρουσό!»

Έκανε την ίδια διαδρομή με πριν και κάθισε στη θέση του. Για κατούρημα είχα πάει... Για όνομα του Θεού… «Ακούω». Κοίταξε μια οθόνη. «Είμαι στα τριάντα πέντε, σαράντα έξι, είκοσι οκτώ».
«Ok... αν... δε... σσσσσσ... τότε... π...»
«Επανάλαβε».
«Αν... τό... ε... δ...»
«Έλεγχος εδάφους».
«.............................»
«Έλεγχος εδάφους».
«.............................»

Άλλαξε κανάλι περνώντας σ’ ένα ανοιχτό, χωρίς κωδικοποίηση γραμμής, γιατί αυτό μάλλον έφταιγε, δεν ήταν η πρώτη φορά, δα. Θέματα ρουτίνας.

«Φύλακας δέκα καλεί Μητέρα τέσσερα».
«Φύλακα δέκα, τι θα γίνει μ’ αυτό το πράγμα; Κάθε φορά τα ίδια;»
«Τι να κάνω; Εγώ φταίω;»
«Δώσε τη θέση σου».
«Τέσσερα, σαράντα πέντε, δύο, είκοσι οκτώ».
«Τέσσερα, σαράντα πέντε, δύο, είκοσι οκτώ».
«Ok».
«Ok. Δεν είσαι μηδέν μηδέν ακόμη, Φύλακα δέκα».
«Το ξέρω. Διορθώνω τώρα».

Οι βοηθητικοί κινητήρες ταρακούνησαν το σκάφος έντονα.

«Εντάξει, Φύλακα δέκα. Είσαι μηδέν μηδέν. Σε μία ώρα, σαράντα οκτώ λεπτά και είκοσι δύο δευτερόλεπτα, ο Intelsat 12 θα φανεί στο μηδέν σου».
«Έχω ελάχιστες απώλειες ενέργειας, νομίζω».
«Τι έχεις;»
«Έχω ελάχιστες απώλειες ενέργειας».
«Ναι. Τώρα το είδα κι εγώ. Αλλά τώρα. Το είδα αρκετά δευτερόλεπτα μετά από εσένα. Αυτό είναι λάθος. Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα».
«Το γνωρίζω...»
«Πρόσεχε τους βοή... ρες... Αυτοί φταίνε. Το ξέρεις άλλωστε».
«Κι εγώ το ξέρω κι εσείς έχετε ξανά παράσιτα».
«Επαν...»
«Μητέρα τέσσερα ακούς τον Φύλακα δέκα;»
«Εντάξει, Φύλακα δέκα».
«Αναφορά επικοινωνιών».
«Δέκα... Εκατό».
«Επανάλαβε, Μητέρα τέσσερα».
«Δέκα… τ...  εκ...»
«Επανάλαβε, Μητέρα τέσσερα».
«...σ... αν...»
«Επανάλαβε, Μητέρα τέσσερα».
«.............................»
«Μητέρα τέσσερα».
«............................»

Κοίταξε την Γη.

«Μητέρα τέσσερα».
«............................»

Έσκυψε λίγο προσπαθώντας να δει κι άλλο προς τα κάτω.

«Μητέρα τέσσερα».
«............................»
Άλλαξε κανάλι.
«............................»
Κι άλλο.
«............................»
Κι άλλο.
«............................»

Πέρασε στα κανάλια παγκόσμιας ανοιχτής λήψης. Τώρα λογικά έπρεπε να τον ακούνε και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στα χωριά των νησιών του Πάσχα ή και πέρα βαθιά στις Ρωσικές στέπες.

"This is Lucky Star Ten lifeboat spaceship, anyone read me?"
«........................»
"This is Lucky Star Ten lifeboat spaceship, anyone read me?"
«........................»

Έριξε το κεφάλι πίσω κι έκλεισε τα μάτια. Ανασηκώθηκε λίγο κι άγγιξε την κεντρική οθόνη πολλές φορές κλείνοντας συστήματα του σκάφους. Άφησε μόνο το σύστημα υποστήριξης ζωής. Έκλεισε τα μάτια ξανά κι έριξε πάλι το κεφάλι πίσω.

Άκουγε μόνο το μηδαμινό βούισμα του οξυγόνου. Και τη Γη να μουρμουρίζει. Ή έτσι του φάνηκε. Πιθανόν ένα τραγούδι. Ή και λόγια. Ή και τίποτε. Υπήρχε τρομαχτικός θόρυβος έτσι κι αλλιώς. Αν και μέσα στο σκάφανδρο δεν ακουγόταν τίποτε καθαρά, ο έξω θόρυβος ήταν λες και ’καναν έργα δρόμου με κομπρεσέρ. Αλλά διακοπτόμενα. Το σκάφος βρόνταγε δεξιά κι αριστερά σα καρότσα σε χωματόδρομο με κοτρόνες, και ριπές ρευμάτων το χτύπαγαν από την μια άκρη στην άλλη.

Κίτρινες λάμψεις φάνηκαν στα παράθυρα και οι ήχοι έγιναν δυνατότεροι. Επαναλαμβανόμενοι κρότοι ξεκίνησαν αλλά τελείωσαν γρήγορα πολύ.

Παλιά, τα διαστημικά λεωφορεία ήταν πολύ πιο ήσυχα, μου έλεγε ο πατέρας μου… Τούτο δω τι διάολο, ρε παιδί μου, κάθε φορά…

Το σκάφος τραντάχτηκε τόσο έντονα που ήταν λες και χτύπησε σε τοίχο.

Ο Ρουσό βαστήχτηκε από το κάθισμα. Οι κίτρινες λάμψεις στα παράθυρα έγιναν φλόγες. Ακουγόταν ο αέρας απ’ έξω. Πολύ δυνατά. Φάνηκαν τα σύννεφα. Αν και πολύ μακριά ακόμη.

Η θερμοκρασία ανέβαινε έντονα. Μύρισε καμένο. Από κάποια οθόνη βγήκαν ελάχιστοι καπνοί και η οθόνη έσβησε κάνοντας ένα τσίριγμα.

Τα χέρια του βάρυναν και κάποια λίγα αντικείμενα κύλησαν στο δάπεδο.

Η Γη ακούστηκε καθαρά. Κάτι τραγουδούσε, όντως.

Ο Ρουσό χαμογέλασε κοιτώντας τους καπνούς που πλήθαιναν. Αλλά πόσο ήρεμοι οι καπνοί. Απ’ έξω ανέβαιναν οι φλόγες. «Είμαι μια μπάλα φωτιάς που κυλά για την πατρίδα της».

Μουσική σηκώθηκε ολούθε και τύλιξε τα πάντα.

Κατέβαινε φλεγόμενος. Και δεν έμενε τίποτε άλλο πέραν μιας κόκκινης και μαύρης μπάλας που ξεπρόβαλε μέσα από τα λευκά σύννεφα. Κάμποσος ο θόρυβος της φωτιάς και λίγος ο θόρυβος του θανάτου, που καθόλου σίγουρος δεν ήταν, αλλά που για θάνατος φαινόταν.

Οι καπνοί και οι ήχοι έγιναν ανάσες και φωνές. Και σαν έτσι να ήταν η ψυχή του από μέσα. Και σαν έτσι να ήταν η πατρίδα του από μέσα.

Κάποιος μου είπε πως θα μ’ αγαπάς για πάντα. Και κάτω εκεί στην Γη αλλά και στο Διάστημα, αλλά και στο σύμπαν, όπου. Και κάτω εκεί στα λιβάδια αλλά και στις πόλεις, όπου.

Κατέβαινε φλεγόμενος. Η αιώνια υπόσχεση.

Και φαινόταν ο ήλιος πια.

Και σαν να μην υπήρχε η φωτιά.

Και σαν μην πέθαινε τελικά αλλά ο θάνατος σαν να του άφηνε σημάδια.

«Ρουσό!!»

Πετάχτηκε τόσο άξαφνα που τα πόδια του χτύπησαν κάτω από τις οθόνες με δύναμη.

Γήινος ορίζοντας κουνιόταν άτσαλα μπροστά του έξω από τα παράθυρα κι όλα βρόνταγαν σα σε βάρκα σε τυφώνα. Ο εκκωφαντικός ήχος του συναγερμού απαγορευμένου ύψους και πορείας του έτρωγε το μυαλό από μέσα κι ήταν το μόνο που τον απασχολούσε σ’ αυτό το δευτερόλεπτο. Κι έσκυψε και τον έκλεισε. Τι συμβαίνει γαμώτο!! Κι άλλος συναγερμός, όμως, ξεφώνιζε ήδη πίσω από τον πρώτο. Επίπεδο οξυγόνου κάτω από δέκα. Τι διάολο ρε διάολε!! Επόμενα δευτερόλεπτα κι έσκυψε κι έκλεισε και αυτόν και άνοιξε το σύστημα εξωτερικού κλίματος γιατί αντιλήφθηκε τη βαρύτητα.

Πέντε δευτερόλεπτα μετά που είχε ξυπνήσει.

«Ακούω. Είμαι σε ανεξέλεγκτη επανείσοδο. 10.000 πόδια. Μειούμενο. Ταχύτητα ελεύθερης πτώσης. Σε 10 πρόσκρουση. Εγκαταλείπω».
«Είσαι κλειδωμένος εντοπισμένος. Εγκατάλειψη υποχρεωτική. Εγκατάλειψη ακίνδυνη. Κατευθύνεσαι σε θάλασσα. Ο Θεός μαζί σου».

Τράβηξε τον υδραυλικό μοχλό εγκατάλειψης που βρισκόταν κάτω από το κάθισμά του και το μόνο που άκουσε ήταν ο καταστροφικός ήχος της έκρηξης της διάλυσης της οροφής. Η ώθηση της εκτόξευσης του καθίσματός του με τον ίδιον επάνω ήταν τόσο έντονη που του έκοψε την ανάσα. Την κολασμένη θερμοκρασία και τις φλόγες έξω από τις ενεργές ασπίδες του σκάφους δεν τα αντιλήφθηκε καν μια που το κάθισμά του ήταν κάψουλα διαφυγής.

Τράβηξε τον υδραυλικό μοχλό εγκατάλειψης που βρισκόταν κάτω από το κάθισμά του και το μόνο που άκουσε ήταν ο καταστροφικός ήχος της έκρηξης της διάλυσης της οροφής. Η ώθηση της εκτόξευσης του καθίσματός του με τον ίδιον επάνω ήταν τόσο έντονη που του έκοψε την ανάσα. Την κολασμένη θερμοκρασία και τις φλόγες έξω από τις ενεργές ασπίδες του σκάφους δεν τα αντιλήφθηκε καν μια που το κάθισμά του ήταν κάψουλα διαφυγής. Μόνο τη μαύρη και πορτοκαλί μπάλα της φωτιάς που ήταν το σκάφος του είδε, κάμποσες εκατοντάδες μέτρα μακριά του και κάτω του, καθώς ένα τεράστιο αλεξίπτωτο είχε ήδη ανοίξει ψηλά από πάνω του.

Τα εναπομείναντα κομμάτια της κάψουλας ξεκόλλησαν κι ο αέρας του χτύπαγε το πρόσωπο. Στεριά δεν έβλεπε πουθενά. Μόνο υπέροχη εξαιρετικά ήρεμη θάλασσα.

Η φωνή ήρθε από τα δεξιά του καθίσματος.

«Ρουσό».
«Ακούω…»
«Βρίσκεσαι ανάμεσα στο νησί Σαμόα και στη Νέα Ζηλανδία. Πολυνησία. Σε περίπου μισή ώρα θ’ ακούσεις τα ελικόπτερα. Το σύστημα επιβίωσης της κάψουλάς σου το γνωρίζεις. Χρησιμοποίησε ό,τι χρειαστείς μέχρι να έρθουν. Όλα καλά, Ρουσό».
«…»
«Ρουσό».
«Συγγνώμη… Ακούω. Ναι. Θα χρησιμοποιήσω ό,τι χρειαστεί. Όλα καλά».

Η μεγαλειώδης έκρηξη του σκάφους με μαύρες και κόκκινες μπούκλες από φλόγες και καπνούς και νερό, όπως έσκασε στη θάλασσα, τον έκανε να στρίψει το κεφάλι να την παρατηρήσει.

Το κοιτούσε να βυθίζεται ανάμεσα στα κύματα.

Κατέστρεψα ένα πανάκριβο διαστημόπλοιο. Αποκοιμήθηκα σε υψηλή τροχιά με τις επικοινωνίες κομμένες και με πολλά συστήματα αχρηστευμένα. Κοίταξε τον πλανήτη από τόσο ψηλά που ήταν ακόμη, και είδε την καμπυλότητά του. Δεν είπα εγώ ποτέ πως θέλω να χωρίσω. Εσύ το είπες. Κοιτούσε τη θάλασσα στο κέντρο της ακριβώς από κάτω του. Εκεί όπου θα προσθαλασσωνόταν. Εσύ μάλλον με απεχθάνεσαι τόσα χρόνια που φεύγω και πάω κι έρχομαι. Εσύ τελευταία φορά είπες πως χίλιες φορές να γινόμουν τραπεζικός υπάλληλος παρά αστροναύτης. Και τώρα με σκοτώνεις, όχι αστεία. Ε, ναι, ναι. Μα δηλαδή, οι τραπεζικοί υπάλληλοι δεν ταξιδεύουν; Δεν λείπουν καιρό σε άλλες χώρες σε δουλειές; Μόνο οι αστροναύτες ταξιδεύουν; Με ζηλεύεις, έτσι;

«Ρουσό».

Δεν απάντησε. Με στεναχωρείς βαθιά στην ψυχή μου μέσα.

«Ρουσό!!»

Ο αέρας γινόταν δυνατός.

«Συγγνώμη… Ακούω».
«Έχεις πάρει ναρκωτικά, Ρουσό;»

Χαμογέλασε.

«Αυτό που συνέβη σε πάει ή στη φυλακή ή στο ψυχιατρείο. Να διαλέξεις το δεύτερο γιατί του χρόνου είναι να βγεις στη σύνταξη. Ήθελα λοιπόν να σε πληροφορήσω πως τα Εναέρια Μέσα σε εντόπισαν ήδη. Καλή επιστροφή».

Στο ελικόπτερο, ένας από τους διασώστες, καθώς τον είδε για πολλοστή φορά να χαζεύει έξω την ηλιόλουστη θάλασσα, τον ρώτησε:

«Είναι αλήθεια σμήναρχε, αυτό που λένε; Αποκοιμηθήκατε σε σκάφος με αχρηστευμένες επικοινωνίες και με τον υπολογιστή του κλειστό; Αποκοιμηθήκατε δηλαδή σε ακυβέρνητο σκάφος; Το οποίο λέει συγκρούστηκε με τον δορυφόρο που ήταν να μαζέψετε κι έτσι παρασύρθηκε σε ανεξέλεγκτη επανείσοδο;»
«Ναι, έτσι είναι…»

Ο διασώστης χαμήλωσε το κεφάλι χαμογελώντας κρυφά.

«Είστε ερωτευμένος, σμήναρχε;»
«Η Γη, φταίει. Ο πλανήτης. Ο ομορφότερος πλανήτης του σύμπαντος».

Δεν σχολίασε κανείς.

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗΣ είναι συγγραφέας.
Τελευταίο του βιβλίο, το μυθιστόρημα «Το τρίτο αστέρι» (εκδ. Διάπλαση).


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗ

alt


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Σπύρος Κιοσσές γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Σπύρος Κιοσσές γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Σπύρος Κιοσσές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγ...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, η Αλεξάνδρα Κ*.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Δημήτρης Βαρβαρήγος.

Επιμέλεια: Κώστ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Μαξ Φρις: «Η ζήλια είναι ο φόβος της σύγκρισης»

Μαξ Φρις: «Η ζήλια είναι ο φόβος της σύγκρισης»

Μια μέρα σαν σήμερα, 15 Μαΐου 1911, γεννήθηκε στη Ζυρίχη ο Μαξ Φρις, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής γερμανόφωνης λογοτεχνίας. 

Του Λεωνίδα Καλούση

Ο Μαξ Φρις μεγάλωσε στη Ζυρίχη με τον πατέρα του, Φραντς Μπρούνο Φρις κ...

Ημέρα της μητέρας, της Νέλε Νόιχαους (προδημοσίευση)

Ημέρα της μητέρας, της Νέλε Νόιχαους (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Nele Neuhaus «Ημέρα της μητέρας» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Μαΐου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κάθε φτυαριά κοσκινιζόταν σχολαστικά, τα αντικε...

Πέρα από την Επιστήμη και τη Θρησκεία

Πέρα από την Επιστήμη και τη Θρησκεία

Για τον συλλογικό τόμο «Πέρα από την Επιστήμη και τη Θρησκεία – Νέες φιλοσοφικές και ιστορικές προσεγγίσεις» (Επιμελητές τόμου: Σωτήρης Μητραλέξης, Paul Tyson, Peter Harrison, επίμετρο: Αθανάσιος Σ. Φωκάς, εκδ. Ροπή). Κεντρική εικόνα: Γαλιλαίος: «Κι όμως γυρίζει».

Του Μύρωνα Ζαχαράκη

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ημέρα της μητέρας, της Νέλε Νόιχαους (προδημοσίευση)

Ημέρα της μητέρας, της Νέλε Νόιχαους (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Nele Neuhaus «Ημέρα της μητέρας» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Μαΐου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κάθε φτυαριά κοσκινιζόταν σχολαστικά, τα αντικε...

Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, της Έλενας Χουζούρη (προδημοσίευση)

Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, της Έλενας Χουζούρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Έλενας Χουζούρη «Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού – Μια παλιά ιστορία», το οποίο κυκλοφορεί στις 20 Μαΐου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ι ...

Σύγχρονα κάτοπτρα της ελληνικότητας, της Αλεξάνδρας Δεληγιώργη (προδημοσίευση)

Σύγχρονα κάτοπτρα της ελληνικότητας, της Αλεξάνδρας Δεληγιώργη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Αλεξάνδρας Δεληγιώργη «Σύγχρονα κάτοπτρα της ελληνικότητας – Ιδέες και Ιδεολογήματα στον 20ο αιώνα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«…επιχειρώντας, έτσι, μια συνοπτικ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Οκτώ καλά αστυνομικά μυθιστορήματα

Οκτώ καλά αστυνομικά μυθιστορήματα

Επιλογή οκτώ μεταφρασμένων αστυνομικών μυθιστορημάτων από τις πρόσφατες κυκλοφορίες.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

...

Τσερνομπίλ: 35 χρόνια μετά, οκτώ βιβλία

Τσερνομπίλ: 35 χρόνια μετά, οκτώ βιβλία

Ήταν Σάββατο του Λαζάρου 26 Απριλίου 1986 όταν σημειώθηκε το μεγαλύτερο, μέχρι τότε, πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία. Μια σειρά εκρήξεων προκάλεσε την καταστροφή του αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας στο Τσερνομπίλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης και σημερινής Ουκρανίας. Τριάντε πέντε χρόνια μετά, ...

Κακοποίηση: Βιβλία για παιδιά κι εφήβους που μιλούν ανοιχτά

Κακοποίηση: Βιβλία για παιδιά κι εφήβους που μιλούν ανοιχτά

Πώς μιλάμε στα παιδιά για τη σεξουαλική κακοποίηση; Για τη βία που βιώνουν συνομίλικοί τους, για τα τραύματα, την οδυνηρή και μοναχική πορεία των θυμάτων μέχρι που ορισμένα, λίγα, παιδιά καταφέρνουν να βρουν το κουράγιο και τα λόγια για να μιλήσουν; Πώς αποτυπώνουν οι συγγραφείς βιβλίων για παιδιά και για εφήβους τη...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Απριλίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυτά είναι τα έξι βιβλία που διεκδικούν το International Booker Prize 2021

Ανακοινώθηκαν τα έξι βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας στα αγγλικά, τα οποία διεκδικούν το International Booker Prize 2021. Δείτε ποια βιβλία έχουν μεταφραστεί στα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ