alt

Για τη μουσική παράσταση του Leonard Bernstein Trouble in Tahiti, σε σκηνοθεσία Ράιας Τσακηρίδη, η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο «Σημείο».

Του Νίκου Ξένιου

Γραμμένη ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιτυχίες που ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν ανέβασε στο Μπρόντγουεϊ —On the Town το 1944 και Candide και West Side Story το 1956 και το 1957, αντίστοιχα— η μονόπρακτη όπερά του Trouble in Tahiti βασίστηκε στο στυλ δημοφιλών τραγουδιών ποπ και άσκησε αμείλικτη κριτική στον υλισμό του αμερικανικού κατοίκου των «suburbia» μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πίσω από την προϊούσα αποξένωση ενός ζευγαριού ο συνθέτης φιλοτέχνησε τη βαθύτατη επιθυμία για αγάπη και οικειότητα. Η πνευματική κενότητα, σε αντίθεση με τον «ευτυχή» και αφελή καταναλωτισμό, αποτελεi τον πυρήνα της δραματουργίας του, που αντανακλάται στις έντονες στυλιστικές αντιθέσεις της μουσικής του σύνθεσης.

Πρελούδιο σε ένα αμερικανικό εικοσιτετράωρο

Την όπερα εισάγει ένα φωνητικό Τρίο που εξυμνεί την ειδυλλιακή μεσοαστική ζωή στα προάστεια της Μασσαχουσέτης στη δεκαετία του ’50, με τις χαμογελαστές οικογένειες και τα λευκά σπιτάκια. Αξιοθαύμαστοι οι Αντωνία Δεσπούλη, Άρης Προσπαθόπουλος και Νίκος Ζιάζιαρης, που κρατούν επάξια το επίπεδο της θεατρικής ερμηνείας μαζί με αξιόλογες χορευτικές επιδόσεις (η Κορίνα Κόκκαλη έως και κλακέτες τούς δίδαξε), αναδεικνύοντας με τις φωνές τους τα τζαζ στοιχεία και εξιδανικεύοντας την αμερικανική ζωή σαν τρίο ραδιοφωνικής διαφήμισης της εποχής, σαρκάζοντας όμως όσα τεκταίνονται ανάμεσα στους κεντρικούς ήρωες.

Ο Μπέρνσταϊν σαρκάζει τα μάτσο πρότυπα της ανδρικής επιχειρηματικότητας και επιτυχίας και ο Μιχάλης Ψύρρας αποδεικνύεται εξαιρετικός στον ρόλο, εξισορροπώντας ανάμεσα στη γελοιοποίηση της φαλλοκρατικής στιβαρότητας, την ευαισθησία και τον αυτοσαρκασμό.

Η σύγκρουση του Σαμ και της Ντάινα τους καθιστά δυστυχείς, και η υπόθεση ξεκινά με τη σύγκρουσή τους σχετικά με τον Τζούνιορ, το γιο τους, που ποτέ δεν εμφανίζεται ως χαρακτήρας. Επίσης, η Ντάινα κατηγορεί τον Σαμ για τις σχέσεις του με τη γραμματέα του, πράγμα που ο ίδιος αρνείται. Στη διάρκεια της ίδιας μέρας, ο ανταγωνιστικός και εγωϊστής μικροεπιχειρηματίας Σαμ τραγουδά σε στυλ boogie-woogie τις επιτυχίες του στο γραφείο μπροστά σε τηλέφωνα και τσεκ και στο γυμναστήριο με τα βαράκια και το ντους (There's a law). Ο Μπέρνσταϊν σαρκάζει τα μάτσο πρότυπα της ανδρικής επιχειρηματικότητας και επιτυχίας και ο Μιχάλης Ψύρρας αποδεικνύεται εξαιρετικός στον ρόλο, εξισορροπώντας ανάμεσα στη γελοιοποίηση της φαλλοκρατικής στιβαρότητας, την ευαισθησία και τον αυτοσαρκασμό.

Η Ντάινα, από την άλλη, αφηγείται το ψυχαναλυτικό της όνειρο για ένα ιδεώδη, παραδεισένιο κήπο πνιγμένο από φύκια, όπου την καλεί μια αγαπητή φωνή, και όπου τοποθετεί την επικοινωνία, την τρυφερότητα και τον έρωτα για τα οποία τρέφει ευσεβείς πόθους τραγουδώντας I was standing in a garden. Αμέσως μετά αναλώνει το απόγευμά της στον κινηματογράφο, όπου παρακολουθεί την αποβλακωτική ταινία Trouble in Tahiti. Ανακαλεί δε στο σπίτι της την άθλια υπερπαραγωγή με το προχειρογραμμένο, εμπορικό σενάριο, προσπαθώντας να θυμηθεί το μουσικό της θέμα (Island Magic), ενώ το Τρίο από πίσω εξαίρει την «υπέροχη» αυτήν ταινία τραγουδώντας What a movie!. Εξωτικά νησιά-ατόλλες, πισίνες και αντιηλιακά, παρκαρισμένες λιμουζίνες, αναψυκτικά και συσκευές για ευτυχισμένες νοικοκυρές, κρέμες προσώπου και χρώματα φλουό, ευτυχισμένα παιδάκια με παγωτά στα χέρια και πολλή δόση κινηματογράφου μαζικής κατανάλωσης: ο παράδεισος ψευδαίσθησης του Uncle Sam που το λιμπρέτο θέλει να στηλιτεύσει σκηνογραφικά αποδίδεται με μινιμαλιστικό, υπαινικτικό τρόπο. Μια ώριμη, αισθησιακή ερμηνεία καθιερώνει πλέον οριστικά την Ιρένα Αθανασίου ως μια σημαντική ελληνίδα ερμηνεύτρια που, εκτός του κλασικού ρεπερτορίου, υπηρετεί πιστά και ένα είδος αρκετά πρωτόγνωρο στο ελληνικό κοινό: την όπερα δωματίου.

alt

Ο συνθέτης-συγγραφέας και η σκηνοθέτις

Ο Μπερνστάϊν βρισκόταν στο μήνα του μέλιτος το 1951 όταν άρχισε να συνθέτει τη μονόπρακτη όπερά του Trouble in Tahiti, που πρωτοπαρουσιάστηκε μπροστά σε 3.000 ανθρώπους τον Ιούνιο του 1952 στο Πανεπιστήμιο Brandeis.

Το 1945 ο Λέοναρντ Μπερνστάιν διορίστηκε για δύο χρόνια μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης και το 1958 διευθυντής της Φιλαρμονικής της Ορχήστρας. Ο Μπερνστάϊν βρισκόταν στο μήνα του μέλιτος το 1951 όταν άρχισε να συνθέτει τη μονόπρακτη όπερά του Trouble in Tahiti, που πρωτοπαρουσιάστηκε μπροστά σε 3.000 ανθρώπους τον Ιούνιο του 1952 στο Πανεπιστήμιο Brandeis. Η υλικοτεχνική υποδομή της παράστασης δεν είχε ικανοποιήσει τον Μπέρνσταϊν, που ξανάγραψε την τελευταία σκηνή και την παρουσίασε εκ νέου. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ανέβηκε στο θέατρο του καναλιού N.B.C. και κυριολεκτικά υμνήθηκε από τους New York Times. Τον Απρίλιο του 1955 το Trouble in Tahiti ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ μαζί με το έργο του Τένεση Ουίλιαμς 27 Wagons Full of Cotton. Το 1983 ο Μπέρνσταϊν έγραψε το σίκουελ της όπερας, το τρίπρακτο A Quiet Place, ξαναπιάνοντας το οικογενειακό δράμα τριάντα χρόνια μετά, με ένα Τζούνιορ τελείως αποξενωμένο από την οικογένειά του και την αδελφή του Ντέντε να επιστρέφει κοντά στον πατέρα της μετά τον θάνατο της Ντάινα. Από το έργο παρουσιάζεται είτε μαζί με το σίκουέλ του σε τρεις πράξεις είτε ως η αρχική, μονόπρακτη, σαρανταπεντάλεπτη βερσιόν του που είδαμε στην Αθήνα.

Στο τέλος της μέρας, με απόλυτη επίγνωση της αποξένωσής τους, ο Σαμ και η Ντάινα προσπαθούν μάταια να υπερβούν το τείχος που έχει υψωθεί ανάμεσά τους. Βλέποντας όμως την αποτυχία μιας ακόμα προσπάθειας, συμβιβάζονται με το να ξαναδούν μαζί το ίδιο ακριβώς φιλμ. Ο κινηματογράφος της Τεχνικόλορ θα τους προσφέρει, για μιαν ακόμη φορά, το αμερικανικό όνειρο σε εύπεπτη συσκευασία και θα τους επιβάλει να δραπετεύσουν στην απατηλή ευτυχία του «bought-and-paid-for magic». Η σκηνοθεσία της Ράιας Τσακηρίδη ανέδειξε τον αλλοτριωτικό χαρακτήρα των μικρών, καθημερινών συνηθειών, τον γελοίο χαρακτήρα των πιο χαρακτηριστικών ανδρικών στερεοτύπων και συνηθειών γύρω από τον γάμο και το εύθραυστο πρόσωπο της ακυρωμένης, ματαιωμένης συζύγου των προαστείων μιας αμερικανικής μεγαλούπολης, καθώς και τον απατηλό χαρακτήρα της αμερικανικής ευζωΐας. Η ομάδα όπερας «The Medium Project» ιδρύθηκε το 2013 με δική της πρωτοβουλία και με τη συνεργασία του αρχιμουσικού Ανδρέα Τσελίκα. Στο ενεργητικό της περιλαμβάνονται οι παραγωγές: Μέντιουμ του Τζιανκάρλο Μενότι, Bon Appetit! του Λη Χόιμπι, και The Shell Game των Γιώργου Δούση και Έρης Κύργια.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τσέχοφ στα καλύτερά του: «Γλάρος» και «Πλατόνοφ» στο πνεύμα του Ρώσου δραματουργού

Ο Τσέχοφ στα καλύτερά του: «Γλάρος» και «Πλατόνοφ» στο πνεύμα του Ρώσου δραματουργού

Για την παράσταση «Ο γλάρος» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή στο Θέατρο Σημείο και την παράσταση «Πλατόνοφ» σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη στο Νέο Θέατρο Θησείον. Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Ο γλάρος». Φωτογραφία © Σταύρος Χαμπάκης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

Θρίαμβος της «Δωδέκατης νύχτας» του Γιάννη Κακλέα, στο Θέατρο Τέχνης

Θρίαμβος της «Δωδέκατης νύχτας» του Γιάννη Κακλέα, στο Θέατρο Τέχνης

Για την παράσταση «Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι επιθυμείτε» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία του Γιάννη Κακλέα, η οποία παρουσιάζεται στο «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Υπόγειο». Φωτογραφίες © Πάτροκλος Σκαφίδας.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι – Η Τίλντα Σουίντον σε μια περφόρμανς με πρωταγωνιστές κοστούμια από εμβληματικές ταινίες

Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι – Η Τίλντα Σουίντον σε μια περφόρμανς με πρωταγωνιστές κοστούμια από εμβληματικές ταινίες

Η περφόρμανς «Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι» του Ολιβιέ Σαγιάρ [Olivier Saillard] και της Τίλντα Σουίντον [Tilda Swinton] θα παρουσιαστεί από τις 11 μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου στο -1 της Στέγης.

Επιμέλεια: Book Press

Μπορεί ένα κοστούμι να δημι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τσέχοφ στα καλύτερά του: «Γλάρος» και «Πλατόνοφ» στο πνεύμα του Ρώσου δραματουργού

Ο Τσέχοφ στα καλύτερά του: «Γλάρος» και «Πλατόνοφ» στο πνεύμα του Ρώσου δραματουργού

Για την παράσταση «Ο γλάρος» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή στο Θέατρο Σημείο και την παράσταση «Πλατόνοφ» σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη στο Νέο Θέατρο Θησείον. Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Ο γλάρος». Φωτογραφία © Σταύρος Χαμπάκης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, μεγάλο αφιέρωμα στον Μάρκο Καμπάνη από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...
«Η καρδερίνα» της Ντόνα Ταρτ (προδημοσίευση)

«Η καρδερίνα» της Ντόνα Ταρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ντόνα Ταρτ [Donna Tartt] «Η καρδερίνα» (νέα μτφρ. Μιχάλης Δελέγκος), το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στον επάνω όροφο έκανε παγωνιά, καθώς τα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...
13 σημαντικοί σκηνοθέτες του κινηματογράφου που έγραψαν λογοτεχνία

13 σημαντικοί σκηνοθέτες του κινηματογράφου που έγραψαν λογοτεχνία

Αρκετοί σκηνοθέτες ασχολήθηκαν κάποια στιγμή στη ζωή τους με τη συγγραφή μυθοπλασίας και σε αυτό το άρθρο ξεχωρίσαμε δεκατρείς από αυτούς, που έχουν εκδώσει ερεθιστικά μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων που κυκλοφορούν στη γλώσσα μας. Στην κεντρική φωτογραφία, ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι [Pier Paolo Pasolini].

...
Τρεις νέες ποιητικές φωνές από τις εκδόσεις Ιωλκός

Τρεις νέες ποιητικές φωνές από τις εκδόσεις Ιωλκός

Τρεις ποιητικές συλλογές που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ιωλκός και με τις οποίες τρεις νέοι ποιητές κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση.

Επιμέλεια: Book Press

Στην ποιητική συλλογή του Γιάννη Ξέστερνου  ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ