alt

Για τη μουσική παράσταση του Leonard Bernstein Trouble in Tahiti, σε σκηνοθεσία Ράιας Τσακηρίδη, η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο «Σημείο».

Του Νίκου Ξένιου

Γραμμένη ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιτυχίες που ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν ανέβασε στο Μπρόντγουεϊ —On the Town το 1944 και Candide και West Side Story το 1956 και το 1957, αντίστοιχα— η μονόπρακτη όπερά του Trouble in Tahiti βασίστηκε στο στυλ δημοφιλών τραγουδιών ποπ και άσκησε αμείλικτη κριτική στον υλισμό του αμερικανικού κατοίκου των «suburbia» μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πίσω από την προϊούσα αποξένωση ενός ζευγαριού ο συνθέτης φιλοτέχνησε τη βαθύτατη επιθυμία για αγάπη και οικειότητα. Η πνευματική κενότητα, σε αντίθεση με τον «ευτυχή» και αφελή καταναλωτισμό, αποτελεi τον πυρήνα της δραματουργίας του, που αντανακλάται στις έντονες στυλιστικές αντιθέσεις της μουσικής του σύνθεσης.

Πρελούδιο σε ένα αμερικανικό εικοσιτετράωρο

Την όπερα εισάγει ένα φωνητικό Τρίο που εξυμνεί την ειδυλλιακή μεσοαστική ζωή στα προάστεια της Μασσαχουσέτης στη δεκαετία του ’50, με τις χαμογελαστές οικογένειες και τα λευκά σπιτάκια. Αξιοθαύμαστοι οι Αντωνία Δεσπούλη, Άρης Προσπαθόπουλος και Νίκος Ζιάζιαρης, που κρατούν επάξια το επίπεδο της θεατρικής ερμηνείας μαζί με αξιόλογες χορευτικές επιδόσεις (η Κορίνα Κόκκαλη έως και κλακέτες τούς δίδαξε), αναδεικνύοντας με τις φωνές τους τα τζαζ στοιχεία και εξιδανικεύοντας την αμερικανική ζωή σαν τρίο ραδιοφωνικής διαφήμισης της εποχής, σαρκάζοντας όμως όσα τεκταίνονται ανάμεσα στους κεντρικούς ήρωες.

Ο Μπέρνσταϊν σαρκάζει τα μάτσο πρότυπα της ανδρικής επιχειρηματικότητας και επιτυχίας και ο Μιχάλης Ψύρρας αποδεικνύεται εξαιρετικός στον ρόλο, εξισορροπώντας ανάμεσα στη γελοιοποίηση της φαλλοκρατικής στιβαρότητας, την ευαισθησία και τον αυτοσαρκασμό.

Η σύγκρουση του Σαμ και της Ντάινα τους καθιστά δυστυχείς, και η υπόθεση ξεκινά με τη σύγκρουσή τους σχετικά με τον Τζούνιορ, το γιο τους, που ποτέ δεν εμφανίζεται ως χαρακτήρας. Επίσης, η Ντάινα κατηγορεί τον Σαμ για τις σχέσεις του με τη γραμματέα του, πράγμα που ο ίδιος αρνείται. Στη διάρκεια της ίδιας μέρας, ο ανταγωνιστικός και εγωϊστής μικροεπιχειρηματίας Σαμ τραγουδά σε στυλ boogie-woogie τις επιτυχίες του στο γραφείο μπροστά σε τηλέφωνα και τσεκ και στο γυμναστήριο με τα βαράκια και το ντους (There's a law). Ο Μπέρνσταϊν σαρκάζει τα μάτσο πρότυπα της ανδρικής επιχειρηματικότητας και επιτυχίας και ο Μιχάλης Ψύρρας αποδεικνύεται εξαιρετικός στον ρόλο, εξισορροπώντας ανάμεσα στη γελοιοποίηση της φαλλοκρατικής στιβαρότητας, την ευαισθησία και τον αυτοσαρκασμό.

Η Ντάινα, από την άλλη, αφηγείται το ψυχαναλυτικό της όνειρο για ένα ιδεώδη, παραδεισένιο κήπο πνιγμένο από φύκια, όπου την καλεί μια αγαπητή φωνή, και όπου τοποθετεί την επικοινωνία, την τρυφερότητα και τον έρωτα για τα οποία τρέφει ευσεβείς πόθους τραγουδώντας I was standing in a garden. Αμέσως μετά αναλώνει το απόγευμά της στον κινηματογράφο, όπου παρακολουθεί την αποβλακωτική ταινία Trouble in Tahiti. Ανακαλεί δε στο σπίτι της την άθλια υπερπαραγωγή με το προχειρογραμμένο, εμπορικό σενάριο, προσπαθώντας να θυμηθεί το μουσικό της θέμα (Island Magic), ενώ το Τρίο από πίσω εξαίρει την «υπέροχη» αυτήν ταινία τραγουδώντας What a movie!. Εξωτικά νησιά-ατόλλες, πισίνες και αντιηλιακά, παρκαρισμένες λιμουζίνες, αναψυκτικά και συσκευές για ευτυχισμένες νοικοκυρές, κρέμες προσώπου και χρώματα φλουό, ευτυχισμένα παιδάκια με παγωτά στα χέρια και πολλή δόση κινηματογράφου μαζικής κατανάλωσης: ο παράδεισος ψευδαίσθησης του Uncle Sam που το λιμπρέτο θέλει να στηλιτεύσει σκηνογραφικά αποδίδεται με μινιμαλιστικό, υπαινικτικό τρόπο. Μια ώριμη, αισθησιακή ερμηνεία καθιερώνει πλέον οριστικά την Ιρένα Αθανασίου ως μια σημαντική ελληνίδα ερμηνεύτρια που, εκτός του κλασικού ρεπερτορίου, υπηρετεί πιστά και ένα είδος αρκετά πρωτόγνωρο στο ελληνικό κοινό: την όπερα δωματίου.

alt

Ο συνθέτης-συγγραφέας και η σκηνοθέτις

Ο Μπερνστάϊν βρισκόταν στο μήνα του μέλιτος το 1951 όταν άρχισε να συνθέτει τη μονόπρακτη όπερά του Trouble in Tahiti, που πρωτοπαρουσιάστηκε μπροστά σε 3.000 ανθρώπους τον Ιούνιο του 1952 στο Πανεπιστήμιο Brandeis.

Το 1945 ο Λέοναρντ Μπερνστάιν διορίστηκε για δύο χρόνια μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης και το 1958 διευθυντής της Φιλαρμονικής της Ορχήστρας. Ο Μπερνστάϊν βρισκόταν στο μήνα του μέλιτος το 1951 όταν άρχισε να συνθέτει τη μονόπρακτη όπερά του Trouble in Tahiti, που πρωτοπαρουσιάστηκε μπροστά σε 3.000 ανθρώπους τον Ιούνιο του 1952 στο Πανεπιστήμιο Brandeis. Η υλικοτεχνική υποδομή της παράστασης δεν είχε ικανοποιήσει τον Μπέρνσταϊν, που ξανάγραψε την τελευταία σκηνή και την παρουσίασε εκ νέου. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ανέβηκε στο θέατρο του καναλιού N.B.C. και κυριολεκτικά υμνήθηκε από τους New York Times. Τον Απρίλιο του 1955 το Trouble in Tahiti ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ μαζί με το έργο του Τένεση Ουίλιαμς 27 Wagons Full of Cotton. Το 1983 ο Μπέρνσταϊν έγραψε το σίκουελ της όπερας, το τρίπρακτο A Quiet Place, ξαναπιάνοντας το οικογενειακό δράμα τριάντα χρόνια μετά, με ένα Τζούνιορ τελείως αποξενωμένο από την οικογένειά του και την αδελφή του Ντέντε να επιστρέφει κοντά στον πατέρα της μετά τον θάνατο της Ντάινα. Από το έργο παρουσιάζεται είτε μαζί με το σίκουέλ του σε τρεις πράξεις είτε ως η αρχική, μονόπρακτη, σαρανταπεντάλεπτη βερσιόν του που είδαμε στην Αθήνα.

Στο τέλος της μέρας, με απόλυτη επίγνωση της αποξένωσής τους, ο Σαμ και η Ντάινα προσπαθούν μάταια να υπερβούν το τείχος που έχει υψωθεί ανάμεσά τους. Βλέποντας όμως την αποτυχία μιας ακόμα προσπάθειας, συμβιβάζονται με το να ξαναδούν μαζί το ίδιο ακριβώς φιλμ. Ο κινηματογράφος της Τεχνικόλορ θα τους προσφέρει, για μιαν ακόμη φορά, το αμερικανικό όνειρο σε εύπεπτη συσκευασία και θα τους επιβάλει να δραπετεύσουν στην απατηλή ευτυχία του «bought-and-paid-for magic». Η σκηνοθεσία της Ράιας Τσακηρίδη ανέδειξε τον αλλοτριωτικό χαρακτήρα των μικρών, καθημερινών συνηθειών, τον γελοίο χαρακτήρα των πιο χαρακτηριστικών ανδρικών στερεοτύπων και συνηθειών γύρω από τον γάμο και το εύθραυστο πρόσωπο της ακυρωμένης, ματαιωμένης συζύγου των προαστείων μιας αμερικανικής μεγαλούπολης, καθώς και τον απατηλό χαρακτήρα της αμερικανικής ευζωΐας. Η ομάδα όπερας «The Medium Project» ιδρύθηκε το 2013 με δική της πρωτοβουλία και με τη συνεργασία του αρχιμουσικού Ανδρέα Τσελίκα. Στο ενεργητικό της περιλαμβάνονται οι παραγωγές: Μέντιουμ του Τζιανκάρλο Μενότι, Bon Appetit! του Λη Χόιμπι, και The Shell Game των Γιώργου Δούση και Έρης Κύργια.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ