alt

Για την παράσταση Λαμπεντούζα, σε κείμενο Άντερς Λουστγκάρτεν και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου μέχρι και τις 9 Απριλίου.

Του Κώστα Αγοραστού

Δυο παράλληλοι μονόλογοι. Δυο σημερινές ιστορίες. Μια κοινή μοίρα. Ο Αργύρης Ξάφης και η Χαρά-Μάτα Γιαννάτου υποδύονται δύο χαρακτήρες, ο πρώτος έναν ψαρά στο νησί της Λαμπεντούζα και η δεύτερη μια εργαζόμενη φοιτήτρια στο Μπίστον της Αγγλίας: η κρίση, η φτώχεια και η ανεργία θα τους στρέψουν προς την ανακάλυψη κρυμμένων πτυχών των χαρακτήρων τους.

Βίοι παράλληλοι

Το μικρό νησί της Λαμπεντούζα, μεταξύ των ακτών της Τυνησίας και της Σικελίας, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το βασικό «πέρασμα» χιλιάδων μεταναστών από την Αφρική στην Ευρώπη. Και η δουλειά του Στέφανο πια δεν είναι να αλιεύει ψάρια, αλλά να διασώζει τους μετανάστες και συχνά να περισυλλέγει πτώματα.

Ο Στέφανο είναι ψαράς, όπως και ο πατέρας του και ο παππούς του. Συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση που κρατάει χρόνια και που στάθηκε ικανή να συντηρήσει αρκετές γενιές. Το μικρό νησί της Λαμπεντούζα, μεταξύ των ακτών της Τυνησίας και της Σικελίας, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το βασικό «πέρασμα» χιλιάδων μεταναστών από την Αφρική στην Ευρώπη. Και η δουλειά του Στέφανο πια δεν είναι να αλιεύει ψάρια, αλλά να διασώζει τους μετανάστες και συχνά να περισυλλέγει πτώματα.

Κι ενώ οι μήνες περνάνε και ο Στέφανο περνά σε συναισθηματική νέκρωση, αναπτύσσει τη μακάβρια ικανότητα να ξεχωρίζει τη φυλή στα πτώματα των νεκρών μεταναστών. Κάποια στιγμή, ενώ η βάρκα του έχει κάποιο μηχανικό πρόβλημα, που δεν μπορεί να λύσει, γνωρίζει τον Μοντίμπο. Ο Μοντίμπο, μηχανικός στη χώρα του, προσφέρεται να επισκευάσει τη μηχανή. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, αναπτύσσεται μια ιδιότυπη σχέση μεταξύ τους. Εκτίμηση, καχυποψία, προσδοκίες και μια αλληλοκατανόηση της κατάστασης του καθένα.

Ο Μοντίμπο είναι παντρεμένος και όταν παίρνει το χαρτί για να συνεχίσει την πορεία του στην Ευρώπη αποφασίζει να καλέσει και τη γυναίκα του. Πρώτα όμως θα πρέπει να περάσει κι αυτή από την «γαλάζια έρημο», να κάνει το μεγάλο και επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι με την φουσκωτή βάρκα. Και όταν θα αργήσει να δώσει σημεία ζωής, θα είναι ο Στέφανο που θα βγει στα ανοιχτά για να την αναζητήσει. Εκεί στα ανοιχτά, μια νύχτα με «θάλασσα», δυο πολιτισμοί θα συναντηθούν και θα παλέψουν να κρατήσουν την ελπίδα ζωντανή.

Η Ντενίζ είναι εργαζόμενη φοιτήτρια, κινεζικής καταγωγής, η οποία μένει στο Μπίστον. Για να συμπληρώσει το εισόδημά της και να πληρώσει τα δίδακτρα των σπουδών της εργάζεται σε μια εισπρακτική εταιρεία και επισκέπτεται πόρτα πόρτα δανειολήπτες που χρωστάνε τις δόσεις τους. Συχνά τη χλευάζουν και την καθυβρίζουν. Η αντιμετώπισή της προς τους οφειλέτες είναι σκληρή και άτεγκτη αλλά κατά τη γνώμη της δίκαιη. Δεν μπορεί να κατανοήσει ούτε να δικαιολογήσει ανθρώπους που επέλεξαν να ζήσουν με τρόπο που υπερβαίνει τις οικονομικές τους δυνατότητες, χρεώνοντας τις πιστωτικές τους κάρτες και αδυνατώντας πλέον να τις αποπληρώσουν.

Η Ντενίζ είναι εργαζόμενη φοιτήτρια, κινεζικής καταγωγής, η οποία μένει στο Μπίστον. Για να συμπληρώσει το εισόδημά της και να πληρώσει τα δίδακτρα των σπουδών της εργάζεται σε μια εισπρακτική εταιρεία και επισκέπτεται πόρτα πόρτα, όσους έχουν πάρει κάποιο δάνειο και χρωστάνε τις δόσεις τους.

Οι δικές της επιλογές ζωής συνδέονται με τις σπουδές της και την επιθυμία της να φύγει μακριά. Μακριά από την προσωρινή δουλειά της, μακριά από την Αγγλία, μακριά από τη μάνα της. Η μητέρα της, άνεργη και χρόνια πάσχουσα από άσθμα, αδυνατεί να εργασθεί, συντηρείται με ένα επίδομα αναπηρίας και μένει μόνη της. Η Ντενίζ αποφεύγει να την επισκέπτεται μέχρι τη στιγμή που λαμβάνει μια επιστολή, με την οποία της ανακοινώνουν ότι η μητέρα της πρέπει να περάσει και πάλι από μια επιτροπή επανεξέτασης της αναπηρίας της. Οι πιθανότητες να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα είναι πλέον πολύ μικρές.

Σε μια από τις πρωινές της επισκέψεις στα σπίτια των οφειλετών, η Ντενίζ γνωρίζει την Καρολίνα, μια χωρισμένη γυναία, μητέρα ενός μικρού παιδιού. Και από την πρώτη στιγμή διακρίνει στα λόγια και στο βλέμμα της μια σπάνια ειλικρίνεια. Δεν προσπαθεί να την ξεγελάσει, όπως οι άλλοι, δεν επινοεί δικαιολογίες. Αντιθέτως καταλήγουν να καθίσουν στο τραπέζι της κουζίνας της και να συζητήσουν τα προβλήματα της Καρολίνας. Σιγά σιγά μια φιλική σχέση αναπτύσσεται και οι αμφιβολίες και οι δεύτερες σκέψεις καταρρίπτονται αμοιβαία.

Η Ντενίζ επισκέπεται τη μητέρα της μαζί με την Καρολίνα και μόνο τότε, μέσα από τα μάτια της φίλης της, νιώθει ντροπή για το πόσο παρατημένη είχε τη μητέρα της, αναγκάζοντάς την να ζει σε άθλιες συνθήκες μιας και δυσκολευόταν να εξυπηρετήσει βασικές της ανάγκες. Μετά την αναμενόμενη διακοπή του επιδόματος της μητέρας της κι έπειτα από ένα τραγικό περιστατικό, που θα της αλλάξει τη ζωή, η Ντενίζ αντιλαβάνεται, ίσως για πρώτη φορά, πώς είναι να έχεις στη ζωή σου μια καλή φίλη που νοιάζεται και μεριμνά για σένα.

alt

Η Ευρώπη σήμερα

Η Ευρώπη με τις νέες πληθυσμιακές ανακατατάξεις και την οικονομική κρίση που έχει απλωθεί σε κάθε άκρο της, βγαίνει τελικά κερδισμένη και πιθανώς αναγεννημένη κρατώντας ακέραιο ένα από τα ουσιαστικά της συστατικά στοιχεία: την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο.

Η παράσταση, που σκηνοθέτησε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, διαρθρώνεται από την παράλληλη εναλλάξ αφήγηση κομματιών των δύο ιστοριών. Ο Αργύρης Ξάφης στιβαρός και συναισθηματικός κλιμακώνει την ερμηνεία του με θαυμαστό τρόπο. Ο μονόλογός του, δυνατός και αβανταδόρικος, ερμηνεύεται με εσωτερικότητα αξιοποιώντας λιτά τη γλώσσα του σώματος. Η Χαρά-Μάτα Γιαννάτου στο πρώτο μέρος της ερμηνείας της προκρίνει το αίσθημα του θυμού, εκφράζοντάς τον με σκληρές εκφράσεις του προσώπου και αδιάκοπο περπάτημα. Στη συνέχεια η φωνή της γαληνεύει, το συναισθηματικό οχυρό πέφτει και μας αποκαλύπτει μια πτυχή ευάλωτη στην ανθρώπινη επαφή.

Αν και σε σημεία το κείμενο της παράστασης μοιάζει μελό και καταγγελτικό, στο σύνολό του καταγράφει γενναία και με ακρίβεια το κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι δύο ιστορίες. Με κοινό άξονα την αναπάντεχη καλυσύνη των ανθρώπων και την ελπίδα που πηγάζει από αυτήν, η Ευρώπη με τις νέες πληθυσμιακές ανακατατάξεις και την οικονομική κρίση που έχει απλωθεί σε κάθε άκρο της, βγαίνει τελικά κερδισμένη και πιθανώς αναγεννημένη κρατώντας ακέραιο ένα από τα ουσιαστικά της συστατικά στοιχεία: την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η δίκη» του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη (κριτική) – Ψυχαναλυτική ματιά στην παράνοια του συστήματος

«Η δίκη» του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη (κριτική) – Ψυχαναλυτική ματιά στην παράνοια του συστήματος

Για την παράσταση «Η δίκη», βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Φραντς Κάφκα (Franz Kafka), σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, στο Θέατρο ARK.  

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στο Θέατρο ARK είδα τη «Δίκη» του ...

«Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό» του Ράντου Ζούντε (κριτική) – Όταν η ιδιωτική ζωή γίνεται δημόσιο θέαμα

«Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό» του Ράντου Ζούντε (κριτική) – Όταν η ιδιωτική ζωή γίνεται δημόσιο θέαμα

Για την παράσταση «Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό» του Ράντου Ζούντε (Radu Jude), σε σκηνοθεσία Σωτήρη Ρουμελιώτη, στο θέατρο «ΠΛΥΦΑ». 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο ...

«Τα άνθη του κακού ή ο εορτασμός της βίας» του Σέρχιο Μπλάνκο (κριτική) – Εξαιρετική παράσταση, συγκλονιστική ερμηνεία

«Τα άνθη του κακού ή ο εορτασμός της βίας» του Σέρχιο Μπλάνκο (κριτική) – Εξαιρετική παράσταση, συγκλονιστική ερμηνεία

Για την παράσταση του Σέρχιο Μπλάνκο (Sergio Blanco) «Τα άνθη του κακού ή ο εορτασμός της βίας» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. © εικόνας: Ελίνα Γιουνανλή 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Τσαουσίδης: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς να αποδομήσουμε την εργασία και την αξιοκρατία»

Βασίλης Τσαουσίδης: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς να αποδομήσουμε την εργασία και την αξιοκρατία»

«Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, δεν θα χαρακτήριζα την Τεχνητή Νοημοσύνη «εφεύρεση». Η ιδέα της υπάρχει ήδη από τον Alan Turing το 1950 και ο όρος καθιερώθηκε το 1956. Μόλις πρόσφατα όμως ανακαλύψαμε τις δυνατότητες της ΤΝ, η οποία αποτελεί μια τεχνολογία-πλατφόρμα που ενσωματώνει και συνδυάζει πολλές άλλες τεχνολογί...

«Το αθέατο εγχειρίδιο – Διπλωματική σκέψη και πράξη του Ιωάννη Καποδίστρια (1815-1826)» του Αναστάσιου-Ιωάννη Μεταξά (κριτική)

«Το αθέατο εγχειρίδιο – Διπλωματική σκέψη και πράξη του Ιωάννη Καποδίστρια (1815-1826)» του Αναστάσιου-Ιωάννη Μεταξά (κριτική)

Για τη μελέτη του Αναστάσιου-Ιωάννη Μεταξά «Το αθέατο εγχειρίδιο – Διπλωματική σκέψη και πράξη του Ιωάννη Καποδίστρια (1815-1826)» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Ο πίνακας του Διονύσιου Tσόκου «H δολοφονία του Kαποδίστρια».

Γράφει η Άλκηστις Σουλογιάννη ...

«Τα μάτια της Μόνα» του Τοµά Σλεσσέρ (κριτική) – Μυθιστόρημα μύησης στην Ιστορία της Τέχνης

«Τα μάτια της Μόνα» του Τοµά Σλεσσέρ (κριτική) – Μυθιστόρημα μύησης στην Ιστορία της Τέχνης

Για το μυθιστόρημα του Τοµά Σλεσσέρ (Thomas Schlesser) «Τα μάτια της Μόνα» (μτφρ. Ανδρέας Παππάς, εκδ. Πατάκη). Εικόνα: Από την ταινία «Girl with a pearl earring».

Γράφει ο Κώστας Δρουγαλάς

Το μυθιστόρημα ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαλίνα» της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν (προδημοσίευση)

«Μαλίνα» της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν [Ingeborg Bachmann] «Μαλίνα» (Εισαγωγή – Μτφρ – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις πότλατς.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«2052, Το μυθιστόρημα των τριών» των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) (προδημοσίευση)

«2052, Το μυθιστόρημα των τριών» των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) «2052, Το μυθιστόρημα των τριών», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν καν...

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Βανεσά Σπρινγκορά [Vanessa Springora] «Συναίνεση» (μτφρ. Γιώργος Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, επιμέλεια μτφρ. Μιρέλα Διαλέτη), το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αστυνομικά, νουάρ, ψυχολογικά θρίλερ: Τα 25 καλύτερα του 2025

Αστυνομικά, νουάρ, ψυχολογικά θρίλερ: Τα 25 καλύτερα του 2025

Δεκάξι μεταφρασμένα και εννιά ελληνικά -αστυνομικά, νουάρ ή ψυχολογικά θρίλερ-, επιλεγμένα από τα πολλά περισσότερα καλά βιβλία του είδους που κυκλοφόρησαν το 2025 στη χώρα μας. Ανακαλύψτε τα!

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Παλιότεροι κλασικοί όπως η ...

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2025 – Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2025 – Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα. Σύγχρονη και κλασική πεζογραφία. Αλλά και επιλογές από θεατρικά και συγκεντρωτικές εκδόσεις ποίησης. Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2025 και ξεχωρίσαμε οι συντάκτες της Book Press, από τα πολλά περισσότερα καλά βιβλία που έπεσαν στα χέ...

Ιστορία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός: 50 βιβλία του 2025 που μας ανοίγουν νέους ορίζοντες

Ιστορία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός: 50 βιβλία του 2025 που μας ανοίγουν νέους ορίζοντες

Πενήντα βιβλία επιλεγμένα από την πλούσια βιβλιοπαραγωγή του 2025, βιβλία που ανοίγουν νέους ορίζοντες σε πολλά και διαφορετικά πεδία γνώσης και στοχασμού.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Πενήντα βιβλία σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, κοινωνι...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ