alt

Για τις παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο 3ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Του Νίκου Ξένιου

Αυτό που ονομάζουμε σύγχρονο ελληνικό χορό το εκπροσώπησαν φέτος στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση οι δουλειές της Ευαγγελίας Κολύρα, του Χάρη Κούσιου και της Ιωάννας Αγγελοπούλου.

Το πιο ενδιαφέρον αυτών των τριών χορογραφικών μελετών είναι η αναζήτηση της σχέσης ανάμεσα στην κίνηση και την έννοια του Χρόνου, είτε αυτή εκφράζεται μέσω της αναπνοής (Κολύρα), είτε μέσω της σύνθεσης ενός χορογραφικού tableau (Κούσιος), είτε, τέλος, με τον συμβολισμό και με τη σύμπραξη μιας θαυμαστής χορωδιακής πρακτικής (Αγγελοπούλου). Και οι τρεις χορογραφίες που είδαμε φέτος φλερτάρουν με την έννοια του χρόνου και την θίγουν υπό τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες. Κάθε χρόνο και καλύτερα: η ελληνική παρουσία στον σύγχρονο χορό είναι πια αξιοσημείωτη.

Τρεις εισπνοές, τρεις εκπνοές

Η Ευαγγελία Κολύρα μελετά την αναπνοή κατά την εκφορά του λόγου (ερωτήσεις με εκπνοή, απαντήσεις με εισπνοή), αξιοποιώντας τον τίτλο «10.000 λίτρα» και αντιμετωπίζοντας το ανθρώπινο σώμα σαν «ασκό» που προσδίδει κίνηση και ήχο στον αέρα που περιέχει: η αναπνευστική ενέργεια, ελεγχόμενη, αποκαλύπτει τη φυσική κατάσταση του κορμιού, τον συντονισμό του με τα άλλα κορμιά, την εισαγωγή του στο σκηνικό παρόν ή την έξοδό του από αυτό, την αντίληψή του της ισορροπίας, την εσωτερική «μουσική» που είναι σε θέση να εξωτερικεύσει: αυτό, σε συνδυασμό με τη νότα εισπνοής και τη νότα εκπνοής μιας φυσαρμόνικας που κρατά συνδεδεμένο το σώμα του χορευτή με τον ήχο του περιβάλλοντος, ως τρόπο εξωτερίκευσης της έντασης και της σίγασης του συναισθήματος. Πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, κοινοποιήσιμη στο κοινό, σκηνοθετημένη με εξελισσόμενη ένταση, που αν αναλυθεί στις συνιστώσες της μπορεί και να θεωρηθεί πρωτοποριακή για τα χορευτικά δεδομένα μας. Μια κινησιολογική «γραφή» που αναζητά την ουσία του χορού στην αίσθηση του αέρα που μπαινοβγαίνει ρυθμικά στο κινούμενο, πάσχον, εκφραστικό «δοχείο» που συνιστά το κορμί του χορευτή.

H αναπνευστική ενέργεια, ελεγχόμενη, αποκαλύπτει τη φυσική κατάσταση του κορμιού, τον συντονισμό του με τα άλλα κορμιά, την εισαγωγή του στο σκηνικό παρόν ή την έξοδό του από αυτό, την αντίληψή του της ισορροπίας, την εσωτερική «μουσική» που είναι σε θέση να εξωτερικεύσει.

Οι αναπνευστικοί μύες μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο και να καθοριστεί εκούσια ο ρυθμός τους, με αποτέλεσμα να είναι ελεγχόμενη και η κίνηση, και η ισορροπία, ακόμη και η σχέση του κορμιού με τη βαρύτητα και η θέση του στον ατμοσφαιρικό χώρο που εκτοπίζει: στην εισπνοή ο χώρος αυτός διευρύνεται (το άτομο «νικά» τον χωροχρόνο), ενώ στην εκπνοή περιορίζεται (θα μπορούσε κανείς, γενικεύοντας ασύστολα, να ισχυριστεί πως το άτομο «ηττάται» από την πίεση της ατμόσφαιρας). Η αισθητική της παράστασης ολοκληρώνεται με την ευφυή σύλληψη της «σύνδεσης» των πλαστικών διαφανών κοστουμιών με καλώδια, ώστε να επιτευχθεί μια «ρομποτική», τρόπον τινά, απόδοση της εσωτερικής αυτής εστίασης της χορογράφου. Για το σχεδιασμό των κοστουμιών η χορογράφος συνεργάστηκε με την ομάδα Sisters from Another Mister, που ερευνά το φαινόμενο του Αλαντίν (το να πραγματοποιείς μιαν ευχή με ένα απλό χτύπημα των δακτύλων) ως μεταφορική ερμηνεία τόσο του έργου του εικαστικού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν (του καλλιτέχνη που έδειξε, στην Γκούγκεναϊμ, τον Πάπα ριγμένο κάτω από ένα μετεωρίτη λίθο) όσο και της περιφρόνησης της οποίας γενικώς χαίρει αυτή η αντίληψη. Σαν κελύφη, τα ανθρώπινα όντα είναι συνδεδεμένα με μια πηγή ενέργειας (στην προκειμένη περίπτωση αυτή υλοποιείται και «μεγαφωνίζεται» σε ήχο με ιδιοσυγκρασιακό τρόπο μέσω μιας κεντρικής εγκατάστασης) και προσπαθούν να αυτονομηθούν από αυτήν την εξαρτησιακή σχέση: η χορογράφος υποθέτω πως σχολιάζει άμεσα τη σχέση μας με την εξουσία εν γένει. Στη δουλειά της Κολύρα συνεργάστηκαν οι φυσιολόγοι Βίκυ Μακμπήν και Γκεντ Ράφερτυ του King’s College του Λονδίνου. Η Ευαγγελία Κολύρα μάς έχει δώσει μέχρι σήμερα τις χορογραφίες Transmission Model, Not quite, Rule και Laugh & Cry.

Γυμνός θρήνος σε ακολουθία βαδίσματος

Ο συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας και ο χορογράφος Χάρης Κούσιος, επιστρατεύοντας ζωντανή ερμηνεία της μουσικής, εισάγουν μουσικά ένα εικαστικό σύμπαν με γυμνά πόδια που βαδίζουν σε φρύγανα, για να εισαγάγουν το κοινό σε μια μινιμαλιστική στάση «αυτοελέγχου» του ήχου και της σιωπής, πριν την εκρηκτική κορύφωση που θα ακολουθήσει. Αντίθετα με την προσέγγιση της Κολύρα, η δουλειά του Κούσιου μεταθέτει την αναζήτηση της χρονικότητας από το άτομο στην ομάδα. Στην ελεγειακή τους σύνθεση «Lacrimal» σαράντα χορευτές κινούνται, σε διαφορετικές ταχύτητες βαδίσματος, από δεξιά προς τα αριστερά, χωρίς συγκεκριμένη ταυτότητα, αλλά με στόχο την αέναη αλλαγή τόπου, συνθέτοντας μια σειραϊκή, «οπτική παρτιτούρα» με τις πυκνώσεις και τις αραιώσεις, τη διάρκεια και την τομή, τον ήχο και τη σιωπή, τη ρυθμική ανακολουθία που παρεισφρέει στη ρυθμική ακολουθία, τη σκούρα αισθητική του ντυμένου που διακόπτεται από την αιφνιδιαστική λευκότητα των επτά γυμνών σωμάτων που διαφοροποιούνται, την πορεία σε προφίλ ενός «μέτρου του πλήθους» που ανακόπτεται από την πλάγια, τοποθετημένη σε τρία τέταρτα ή μετωπική αντίθεση του ατόμου, όλα δηλαδή τα συστατικά στοιχεία που κάθε μουσική σύνθεση καθιερώνει στο καλλιτεχνικό σύμπαν.

Στην ελεγειακή τους σύνθεση «Lacrimal» σαράντα χορευτές κινούνται, σε διαφορετικές ταχύτητες βαδίσματος, από δεξιά προς τα αριστερά, χωρίς συγκεκριμένη ταυτότητα, αλλά με στόχο την αέναη αλλαγή τόπου, συνθέτοντας μια σειραϊκή, «οπτική παρτιτούρα» με τις πυκνώσεις και τις αραιώσεις, τη διάρκεια και την τομή, τον ήχο και τη σιωπή, τη ρυθμική ανακολουθία που παρεισφρέει στη ρυθμική ακολουθία, τη σκούρα αισθητική του ντυμένου που διακόπτεται από την αιφνιδιαστική λευκότητα των επτά γυμνών σωμάτων που διαφοροποιούνται.

Ο Χάρης Κούσιος είναι επηρεασμένος από τη χορογραφική δουλειά της Αλεξάνδρας Βάιερσταρ, με την οποία συνεργάζεται σε μόνιμη βάση, και πειραματίζεται με την αντίληψη του σώματος, ήδη από την εποχή που είχε εμφανιστεί στο ARC for Dance Festival και στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Το μουσικό έργο «Lacrimal» για εννιά όργανα του Δημήτρη Σκύλλα είναι επηρεασμένο από την αισθητική των μοιρολογιών της Ηπείρου και βασίζεται σε μοτίβα από τον θρήνο «Τι κακό ‘κανα ο καημένος», σε συνδυασμό με στοιχεία της νεωτερικής Δυτικής μουσικής (έργο που παρουσιάστηκε στη Στέγη, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Σύνθεση και Μεσόγειος: Νέα μουσική χωρικότητα, νέες χρονικότητες»). Ο Δημήτρης Σκύλλας ζει στο Λονδίνο και είναι ο συνθέτης του Earth Minus, αυτού του σύγχρονου μοιρολογιού που αφιερώθηκε στην Μπγιοργκ, καθώς και ενός μνημειακού έργου για πιάνο σε διάλογο με την κεραμεική τέχνη που του ανατέθηκε από το Μουσείο Βικτόρια και Άλμπερτ Χωλ του Λονδίνου.

«Fläche an Handfläche»

Η έμπνευση για τη φιλοσοφίζουσα χορογραφία της «Παλάμη με παλάμη» αξιοποιεί τον ελληνικό μύθο της Γαίας που γεννά «εν αμώμω συλλήψει» τον Ουρανό, με οπτικές αναφορές στη γεωμετρία (κόλουρος κώνος), αλλά και με έναν υπαινιγμό για το σκοτεινό Χάος και την αρχετυπική γένεση του Ερέβους και της Νύκτας. Η Ιωάννα Αγγελοπούλου επιστρέφει στην Αθήνα για να παρουσιάσει μια δεύτερη, επεξεργασμένη εκδοχή του έργου Παλάμη με Παλάμη. Η πρώτη εκδοχή του Παλάμη με Παλάμη (με τον ίδιο τίτλο, αλλά στα γερμανικά, Fläche an Handfläche) παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2015 στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας Ντάνκαν. Η κωνική σκηνική κατασκευή που παραπέμπει στο «αρχικό ωόν» της Θεογονίας, καθώς και το ηχοτοπίο το οποίο συνθέτουν οι φωνές του πολυφωνικού σχήματος «Πλειάδες» -Βασούλα Δελλή, Ασημίνα Πάτκου, Ιουλία Ρούτζιου, Ρούλα Τσέρνου- υπερκαλύπτουν την κάπως τετριμμένη αυτήν χορογραφία που επιστρατεύει απλούστατες κινήσεις του σύγχρονου. Μπορεί, ίσως, κανείς να χρεώσει στις εκπληκτικές αυτές τραγουδίστριες το πιο ενδιαφέρον σημείο της παράστασης. Με την υποστήριξη κατά την ερευνητική διαδικασία δημιουργίας του Palucca University και του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, στο οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η παράσταση. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η «φυλακή της γάζας» που παράγει το ύφασμα πάνω στο ανθρώπινο πρόσωπο που πασχίζει να ελευθερωθεί, μια αγωνιώδης σύλληψη που παραπέμπει στους «Εραστές» του Μαγκρίτ και σε ένα σωρό προηγούμενους εικαστικούς εφιάλτες.

Η έμπνευση για τη φιλοσοφίζουσα χορογραφία της «Παλάμη με παλάμη» αξιοποιεί τον ελληνικό μύθο της Γαίας που γεννά «εν αμώμω συλλήψει» τον Ουρανό, με οπτικές αναφορές στη γεωμετρία (κόλουρος κώνος), αλλά και με έναν υπαινιγμό για το σκοτεινό Χάος και την αρχετυπική γένεση του Ερέβους και της Νύκτας.

Η Ιωάννα Αγγελοπούλου έχει διδάξει στην Ελλάδα και τη Γερμανία και έρχεται να προστεθεί στις αξιοσημείωτες περιπτώσεις πειραματικών χορογράφων δείγματα των οποίων παρακολουθήσαμε και πέρυσι (Άρτεμις Λαμπίρη, Λία Τσολάκη, Κυριάκος Χατζηιωάννου,Γεωργία Βαρδαρού) στη διάρκεια αυτής της αξιοσημείωτης πολιτιστικής πρωτοβουλίας που οργανώνει για τη Στέγη η κυρία Αρφαρά. 

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (κριτική)

«Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (κριτική)

Για την παράσταση «Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, που παρουσιάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Φωτογραφίες: Γιώτα Εφραιμίδου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
«Η ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

«Η ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

«Η ελευθερία στη Βρέμη» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ –μια σύμπραξη του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης– παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5), σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Φωτογραφίες © Γιώργος Αναστασάκης.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

«Παρεξήγηση» του Καμύ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

«Παρεξήγηση» του Καμύ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

Η «Παρεξήγηση» του Αλμπέρ Καμύ παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Βιβλική παραβολή, αστείο ή εφιάλτης; [Φωτογραφίες: Ελευθερία Νικολαΐδου].

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ημερίδα για την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, στα Χανιά

Ημερίδα για την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, στα Χανιά

Ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη διοργανώνει στις 27 Μαρτίου 2023 στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ στα Χανιά, ημερίδα με θέμα: Νοούμενα και υπονοούμενα στο θεατρικό έργο «Η Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία της Λούλας Αναγνωστάκη από τον Σπύρο Στάβερη.

...
«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] «Παράδεισος» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρώτα το αγόρι. Το λέγανε Γ...

Συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Με αφορμή το βιβλίο «Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας» του Rodric Braithwaite

Συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Με αφορμή το βιβλίο «Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας» του Rodric Braithwaite

Οι εκδόσεις Ψυχογιός διοργανώνουν συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αφορμή το βιβλίο του Rodric Braithwaite «Μια Σύντομη Ιστορία της Ρωσίας», απόψε, Πέμπτη 23 Μαρτίου, στο βιβλιοπωλείο LIBER.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] «Παράδεισος» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρώτα το αγόρι. Το λέγανε Γ...

«Σε πρώτο ενικό» του Χαρούκι Μουρακάμι (προδημοσίευση)

«Σε πρώτο ενικό» του Χαρούκι Μουρακάμι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση μέρους διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Χαρούκι Μουρακάμι [Haruki Murakami] «Σε πρώτο ενικό» (μτφρ. Βασίλης Κιμούλης), η οποία θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

With the ...

«Η νοσταλγία κι εγώ» της Μάρως Βαμβουνάκη (προδημοσίευση)

«Η νοσταλγία κι εγώ» της Μάρως Βαμβουνάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη «Η νοσταλγία κι εγώ», που θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

— Αναρωτιέμαι τι νοσταλγείς;
— …
— Νοσταλγείς κάτι που συνέβη ή κάτι πο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Σε ανάρτησή του στο Goodreads, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας, ο Στίβεν Κινγκ ξεχώρισε δέκα αγαπημένα του βιβλία. Τα έργα του συγγραφέα κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Book Press

...
Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 2023, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η ελληνική βιβλιογραφία αναπόφευκτα εμπλουτίστηκε από μελέτες και συλλογικούς τόμους, βιβλία στα οποία οι συγγραφείς των κειμένων επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις και ερμηνείες σε γεγονότα και εξελίξε...

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Η Αμερικανίδα πεζογράφος Κάρσον ΜακΚάλερς [Carson McCullers] είναι μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του λογοτεχνικού «southern gothic». Τα μυθιστορήματά της εκτυλίσσονται στον αμερικανικό Νότο και παρουσιάζουν μοναχικούς, εκκεντρικούς χαρακτήρες που πασχίζουν να συνυπάρξουν με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ