alt

Για την παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βολικούς καναπέδες τους, σε κατάσταση αμόκ. Ή η ανουσιότητα του να ζεις, που ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

Του Πέτρου Πολυμένη

Στο καινούργιο έργο της Λένας Κιτσοπούλου που ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης επί της Φρυνίχου σε σκηνοθεσία της ίδιας, τo σκηνικό έχει κάτι το καθημερινό: ένας καναπές, ένα τραπέζι με λιτές γραμμές, και δύο φορητοί υπολογιστές. Δύο τα πρόσωπα επί σκηνής, μία γυναίκα (Λένα Κιτσοπούλου) κι ένας άντρας (Γιάννης Κότσιφας).

Μιλάνε κοιτάζοντας μπροστά στον υπολογιστή, συνεννοούνται τηλεφωνικά με συνεργάτες τους, συζητούν μεταξύ τους για την επικαιρότητα, τη μαγειρική, την αγορά καινούργιου σπιτιού τώρα που έχουν πέσει οι τιμές, ή ανταλλάσουν απόψεις περί κινηματογράφου. Οι διάλογοι, απόλυτα ρεαλιστικοί, σαν να παρακολουθείς την κουβέντα δυο σπιρτόζων φίλων, συχνά με τραχιές εκφράσεις. Κάπως έτσι αποσπάται από τον θεατή μια αίσθηση οικειότητας αλλά κι ένα πολύτιμο γέλιο. Τούτος ο ρεαλισμός δεν παύει να επιλέγει συγκεκριμένες όψεις του καθημερινού βίου, καθρεφτίζοντάς τες με μια συμπύκνωση. Για παράδειγμα, η αναζήτηση καινούργιας κατοικίας δίνει την ευκαιρία για μια περιήγηση στην ανθρωπογεωγραφία της πόλης, και ενδεικτική είναι η μαεστρία στην απόδοση της κατάστασης στον Κεραμεικό. Ποια είναι η σχέση του άνδρα και της γυναίκας; Φίλοι, συνεργάτες, εραστές; Ποτέ δεν μαθαίνουμε τα μικρά τους ονόματα, παρά μόνο στο τέλος του έργου δηλώνεται το επώνυμο του άνδρα εν είδει ανατροπής. Στη σχέση τους σαν να υπάρχει κάτι το άφυλο. Τα σώματα δεν συνευρίκονται ούτε ως επιθυμία. Όπως ομολογούν και οι δυο τους, δεν κυκλοφορούν πολύ έξω. Βαριεστημάρα, αλλά και σα να μην αντέχουν τον κίνδυνο του σώματος, δικού τους ή άλλου τινός, από κάποια απροσδόκητη συνάντηση. Μια βόλτα μέχρι το συνοικιακό βίντεο κλαμπ μοιάζει αρκετή. Το φύλο αχνοφαίνεται μέσα από κάποια στερεότυπα: ο άντρας ασκεί σωματική βία στη γυναίκα, εκείνη εμφανίζεται πιο ευπαθής: προτιμά ευρωπαϊκό κινηματογράφο, ενώ δίπλα της έχει ένα βιβλίο με ποιήματα του Καβάφη. Διαβάζει τα «Κεριά»: Του μέλλοντος οι μέρες στέκοντ’ εμπροστά μας /σα μια σειρά κεράκια αναμμένα [...] Οι περασμένες μέρες πίσω μένουν, /μια θλιβερή γραμμή κεριών σβησμένων· [...] τί γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει/ ,τί γρήγορα που τα σβηστά κεριά πληθαίνουν.

alt
   Η Λένα Κιτσοπούλου
 

Σύγχρονο και ταυτόχρονα παμπάλαιο

Και ξαφνικά, αυτό το λεκτικό ακύμαντο των καθημερινών διαλόγων του έργου, διαρρηγνύεται για λίγα δευτερόλεπτα από άλεκτες συστροφές των προσώπων, σπασμωδικές κινήσεις, αυτιστικά τεντώματα, δάχτυλα στραμμένα στο στόμα για να προκαλέσουν εμετό, μια υποστρωματική βία που στιγμιαία ξεσπά ανάμεσά τους. Η επιπεδότητα δέχεται ένα ηλεκτροσόκ, σαν μπωντλαιρικό spleen, κάτι υπόκωφα τραγικό. Και ύστερα, ο χρόνος κυλά σαν να μη συνέβη τίποτα, «σ’ αυτό το πτώμα που έχει μόνο της Λήθης το νερό στίς φλέβες του καί τρέχει.» (Τ. Μπωντλαίρ, Spleen, από Τα Άνθη του Κακού, μτφ. Κ. Καρυωτάκης).

Το έργο της Κιτσοπούλου πιάνει κάτι από τον παλμό της εποχής δια του μηδενισμού. Δεν υπάρχει νόημα, δεν υπάρχουν αξίες, από κάπου να πιαστείς, με κάτι να παθιαστείς. Τίποτα, ή αλλιώς μηδέν. Μετά τον Μπωντλαίρ, ας βάλουμε δίπλα στο κείμενο, εν είδει αντίστιξης, κάτι από Κίρκεγκωρ, από το «Φόβος και Τρόμος» (εκεί που κατοικούν ο ιππότης της παραίτησης, ο ιππότης της πίστης, η αέναη αναστολή του ηθικού). Αντιγράφω: «Η πίστη είναι ένα θαύμα· όμως κανείς δεν εξαιρείται από αυτό· γιατί εκείνο στο οποίο ολόκληρη η ανθρώπινη ζωή βρίσκει την ενότητά της, είναι το πάθος. Και η πίστη είναι ένα πάθος.» 

Το έργο της Κιτσοπούλου πιάνει κάτι από τον παλμό της εποχής δια του μηδενισμού. Δεν υπάρχει νόημα, δεν υπάρχουν αξίες, από κάπου να πιαστείς, με κάτι να παθιαστείς. Τίποτα, ή αλλιώς μηδέν.

Επιστροφή στο έργο: παραίτηση, απουσία πίστης σε κάτι, απουσία ενός πάθους, ζωές σε αναστολή. Μόνο που δεν αναστέλλεται και ο θάνατος μαζί. Τα σβηστά κεριά ολοένα και πληθαίνουν. Το ενδιαφέρον στο κείμενο της Κιτσοπούλου δεν είναι τόσο μια σύγχρονη όψη του μηδενισμού, όσο ότι ταυτόχρονα γνέφει αντίκρυ. Γνέφει, έστω και σε μια άγνωστη θεότητα. Αλλά, φευ, αυτό το κάτι για να πιστέψεις δεν προκύπτει κατόπιν επιλογής μια ωραία πρωία, σα να λέμε, «από σήμερα θα πιστεύω το Χ, ή θα παθιαστώ με το Ψ». Ή σου λαχαίνει, ή δεν σου λαχαίνει. Το μόνο που απομένει (επαληθεύοντας το «συν Αθηνά και χείρα κίνει») είναι να προετοιμάσεις το έδαφος του πάθους, μιας πίστης σε κάτι.

Ξεφορτώνοντας...

Κατά τα άλλα, η παράσταση κρατά καλά τις ισορροπίες ανάμεσα στο αστείο και το δραματικό. Ο Γιάννης Κότσιφας και η Λένα Κιτσοπούλου είναι ιδιαίτερα πειστικοί και αποδίδουν εύστοχα την ατμόσφαιρα του έργου. Μια ατμόσφαιρα όμως η οποία, προς το τέλος της παράστασης, σαν να εξατμίζεται λόγω κατευθύνσεων που παίρνει το ίδιο το κείμενο. Κι εδώ ας επιτραπεί μια ασέβεια του ίδιου του θεατή-αναγνώστη προς το κείμενο-παράσταση. Ασέβεια διότι ζητά από το κείμενο–παράσταση να ξεφορτωθεί τη σκηνή με τη φωνασκούσα αυτοαναφορά της γυναίκας και την αλλαγή προοπτικής, να κάνει δύο-τρία μαζέματα σε προηγούμενα ξέχειλα σημεία, να ξεφορτωθεί κάτι από τη διάρκεια του σπλάτερ στο τέλος και την κακόηχα παρατεταμένη κραυγή. Κάπως έτσι όμως, ο ασεβής θεατής–αναγνώστης, αν και παραμερίζει τη συγγραφέα (και τις όποιες προθέσεις της), σηκώνει το απέριττο κείμενο-παράσταση και με τη φλόγα του αναμμένη, σαν καντήλι το αποθέτει μαζί με άλλα, όπως σε κάτι εικονοστάσια ισπανόφωνων, μπροστά από την άγνωστη θεότητα στην οποία γνέφει αντίκρυ.

*Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΟΛΥΜΕΝΗΣ είναι ποιητής και διδάκτορας Φιλοσοφίας.

Info
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλοου
Σκηνικά – Κοστούμια: Ναταλία Λάτση
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική επιμέλεια: ο Θίασος
Α' Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννα Νικολάου
Β' Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρήστος Χριστόπουλος
Γ' Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Μαυρέα
Δ' Βοηθός Σκηνοθέτη: Τζένια Κονταράτου
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

Παίζουν: Γιάννης Κότσιφας, Λένα Κιτσοπούλου

13 Φεβρουαρίου – 6 Απριλίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή 9.15 μ.μ., Σάββατο-Κυριακή 9.30 μ.μ., Δευτέρα 8.00 μ.μ. / Διάρκεια: 80΄

Δευτέρα: Γενική είσοδος 10 ευρώ

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου
Φρυνίχου 14, Πλάκα
Τηλέφωνα ταμείου: 2103222464 και 2103236732
Καθημερινά 10:00-13:00 και 17:00-22:00

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο θείος Βάνιας», «Μια άλλη Θήβα», «Σεροτονίνη»: Τρεις έξοχες παραστάσεις που παίζονται αυτές τις μέρες

«Ο θείος Βάνιας», «Μια άλλη Θήβα», «Σεροτονίνη»: Τρεις έξοχες παραστάσεις που παίζονται αυτές τις μέρες

Τρεις έξοχες παραστάσεις, οι οποίες θα παρουσιάζονται μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. «Ο θείος Βάνιας» (σκην. Δημήτρη Καραντζά) στο θέατρο Προσκήνιο, «Μια άλλη Θήβα» (σκην. Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου) στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και «Σεροτονίνη» (σκην. Δημήτρη Αγαρτζίδη, Δέσποινας Αναστάσογλου) σ...

«Σπιρτόκουτο» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης: Στην άγρια γοητεία του musical

«Σπιρτόκουτο» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης: Στην άγρια γοητεία του musical

Για την παράσταση «Σπιρτόκουτο: The Musical – Πόλεμος σε τέσσερις τοίχους», βασισμένη στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νιάρρου, η οποία παρουσιάζεται στη Στέγη έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στη...

 «Solaris», «Βασίλισσα χωρίς φτερά» και «Ελευθερία εις θάνατον»: Τρεις αξιόλογες πολιτικές παραστάσεις του φθινοπώρου

«Solaris», «Βασίλισσα χωρίς φτερά» και «Ελευθερία εις θάνατον»: Τρεις αξιόλογες πολιτικές παραστάσεις του φθινοπώρου

Τρεις θεατρικές παραστάσεις προβάλλουν σαφείς πολιτικές τοποθετήσεις, υπερβαίνοντας την τρέχουσα επικαιρότητα. «Solaris», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή, «Βασίλισσα χωρίς φτερά», σε σκηνοθεσία Μαρίας Γοργία και «Ελευθερία εις θάνατον» σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η Εταιρεία Συγγραφέων δίνει βραβεία και υποδέχεται τα νέα μέλη της στο Μέγαρο Μουσικής

Η Εταιρεία Συγγραφέων δίνει βραβεία και υποδέχεται τα νέα μέλη της στο Μέγαρο Μουσικής

Η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) την τελετή απονομής των Βραβείων 2022 της Εταιρείας Συγγραφέων. Στην ίδια εκδήλωση η Εταιρεία θα καλωσορίσει τα νέα μέλη της και θα παρουσιάσει το Ημερολόγιό της για το 2023 με ...

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2022 σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2022 σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς

Οι New York Times δημοσίευσαν πρόσφατα μια λίστα με τα δέκα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν μέσα στη χρονιά. Αξίζει να αναφερθεί πως, στην κατηγορία της μυθοπλασίας, τέσσερα από τα πέντε προτεινόμενα βιβλία είναι έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς. Στην κεντρική φωτογραφία, η βραβευμένη με Πούλιτζερ λογοτεχνίας ...

«Ελίζαμπεθ Φιντς» του Τζούλιαν Μπαρνς (προδημοσίευση)

«Ελίζαμπεθ Φιντς» του Τζούλιαν Μπαρνς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Τζούλιαν Μπαρνς [Julian Barnes] «Ελίζαμπεθ Φιντς» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στεκόταν μπροστά μας χωρίς ση...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ελίζαμπεθ Φιντς» του Τζούλιαν Μπαρνς (προδημοσίευση)

«Ελίζαμπεθ Φιντς» του Τζούλιαν Μπαρνς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Τζούλιαν Μπαρνς [Julian Barnes] «Ελίζαμπεθ Φιντς» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στεκόταν μπροστά μας χωρίς ση...

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την ανθολογία κειμένων του Κώστα Κουτσουρέλη «Η Πλάνη του Γκαίτε – Για μια κριτική του μεταφραστικού λόγου», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν αληθε...

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Τσαρλς Σέιφ [Charles Seife] «Ο πραγματικός Χόκινγκ – Κατασκευάζοντας έναν διάσημο επιστήμονα» (μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

Δεκαέξι συγγραφείς γράφουν για την πρώτη ιδέα, το θεμελιακό αίτημα, το αρχικό ερέθισμα του νέου τους βιβλίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κώστας Ακρίβος: «Ανδρωμάχη» (Μεταίχμιο)

...

 Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, δοκιμίων και μελετών. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τρεις «γεμάτοι» μήνες μένουν μέχρι και το τέλος αυτής της χρονιάς και οι εκδοτικοί οίκοι β...

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδόσεις έχουν εμπλουτίσει φέτος τη σχετική βιβλιογραφία. Επιλέξαμε 15 πρόσφατες ή και παλιότερες, που αφορούν βιβλία μη μυθοπλαστικά. Καλύπτουν, πιστεύουμε, μια σφαιρική θέαση των όσων προηγήθηκαν, των γεγονότων του Σ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

10 Νοεμβρίου 2022 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

«Γράφε για όσα ξέρεις»: Δεκατέσσερις Έλληνες λογοτέχνες αποτιμούν την πιο διάσημη συγγραφική συμβουλή

Δεκατέσσερις Έλληνες λογοτέχνες μιλούν για τη χιλιοειπωμένη συμβουλή που παροτρύνει τους άπειρους δημιουργούς να βασιστούν στα βιώματα και στις εμπειρίες τους, στην καθ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΦΑΚΕΛΟΙ