alt

Για την παράσταση Κέικ, σε κείμενο Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, που παρουσιάζεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο.

Του Νίκου Ξένιου

Φέτος το Εθνικό παρουσιάζει ξανά το Κέικ του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Πρόκειται για ανάπτυξη μιας ιδέας που γεννήθηκε το 2010, στο πλαίσιο του 24-hour Festival.

Μυστηριώδη βήματα ακούγονται από το ακατοίκητο διαμέρισμα μιας πεθαμένης γυναίκας. Κάποιος πετά τα σκουπίδια της πολυκατοικίας από τη βεράντα στον κάδο χωρίς να βρίσκει το στόχο του. Ύποπτος για την ανάρμοστη συμπεριφορά είναι ένας αλλοδαπός ένοικος της πολυκατοικίας. Δύο ένοικοι πείθουν τον διαχειριστή να του αποδώσει την κατηγορία και, ερχόμενοι σε αντιπαράθεση μαζί του, παγιδεύονται στη διερεύνηση της παράβασης και δοκιμάζουν τα όριά τους. Σαρκαστικοί διάλογοι, αποκαλυπτικές σιωπές, αμηχανίες διπλής ανάγνωσης, σ’ ένα θεατρικό έργο που εξορύσσει σημαντικές αλήθειες από ευτελή ζητήματα. Ανατόμος της κρίσης των ανθρώπινων σχέσεων και των ποικίλων ψυχικών εγγραφών του φασισμού, ο συγγραφέας προτείνει τη συμφιλιωτική γεφύρωση των ανθρώπινων διαφορών και τη συναδέλφωση, εγγράφοντας το έργο του στα κλασικά της νεοελληνικής θεατρικής γραμματείας.

Σαρκαστικοί διάλογοι, αποκαλυπτικές σιωπές, αμηχανίες διπλής ανάγνωσης, σ’ ένα θεατρικό έργο που εξορύσσει σημαντικές αλήθειες από ευτελή ζητήματα.

Ενώ το κέικ ψήνεται

Από ασύλληπτα, μικρά κενά επικοινωνίας ανάμεσα στους τέσσερεις χαρακτήρες του έργου αναδύεται μεγάλος βαθμός αγριότητας και κανιβαλισμού: η φαινομενική αθωότητα σε ένα σαθρό, πρώτο επίπεδο διάγνωσης καλών προθέσεων γρήγορα καταρρέει, όταν η ενοχή επιρρίπτεται στον ασθενέστερο. Το παρήγορο κέικ, στοιχείο εξωραϊσμού και άμβλυνσης της αιχμηρής πραγματικότητας, παράγει έντονη αντίθεση προς τη σταδιακή αποκάλυψη της αδυναμίας των χαρακτήρων: ο διαχειριστής της πολυκατοικίας αναλαμβάνει εκ των πραγμάτων τον ρόλο του δικαστή που αδυνατεί να προβεί σε ετυμηγορία, αφενός από αδυναμία ανάληψης της ευθύνης κι αφετέρου από ανθρωπιστική επιλογή. Η κωμική συγγραφέας «ροζ» μυθιστορημάτων αυτοανακηρύσσεται κατήγορος και φτάνει σε σημείο υπόδειξης του ένοχου αλλοδαπού της πίσω πλευράς της πολυκατοικίας, χωρίς να πατά σταθερά στο ρατσιστικό υπόστρωμα των εκτιμήσεών της κι επαναλαμβάνοντας πως «τον άνθρωπο αυτόν ούτε τον συμπαθώ ούτε τον αντιπαθώ»: γκροτέσκα περσόνα, που συγκαλύπτει την οδυνηρή πραγματικότητα σε ευφάνταστες και κακόγουστες σεναριακές συλλήψεις (σαφής υπαινιγμός του συγγραφέα για τη φτηνή λογοτεχνία, που οικοδομεί την πλοκή στο εξωφρενικό και το μεγαλεπήβολο, στο βυζαντινό παρελθόν, στο συντελεσμένο έγκλημα, στη συγκινησιακή έξαρση). Ο «ελληνάρας» γείτονας αθωώνει εκ προοιμίου τον εαυτό του, αποκαλύπτοντας δικομανία και εμμονική ανάγκη αιτίασης του άλλου: χαρακτήρας εύφλεκτος κι εκρηκτικός, με τρωτό ανδρισμό και ισχυρό υπόβαθρο προσωπικής ενοχής. Ο «αλλοδαπός» της πολυκατοικίας φέρει την αποτύπωση της ταξικής ταλαιπωρίας και του ρόλου του εξιλαστήριου θύματος, χωρίς ωστόσο να απαλλάσσεται από το ψεύδος και την ενοχή. Και οι τέσσερεις είναι εξίσου ετοιμόρροποι, εξίσου «μικρομέγαλοι», άρα συγγενείς στην πατρογραμμική ενοχή τους.

alt
    Λάζαρος Γεωργακόπουλος - Μίνα Αδαμάκη
 

Βεβαίως τα μεγέθη της ενοχής διαβαθμίζονται, όμως ο Χατζηγιαννίδης δεν μετρά «με το υποδεκάμετρο» ή το κοινωνικοπολιτικό αλφάδι τα φυλετιστικά και άλλα στερεότυπα που προκαταλαμβάνουν τις αποτιμήσεις των ηρώων του. Η καταγραφή ενός κάποιου βεβαρυμμένου παρελθόντος διαγράφει την τροχιά του δραστικού αμαρτήματος αποκλειστικά σε ασυνείδητο επίπεδο, ενώ η η συνειδητοποίηση της συγγένειας των γειτόνων είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι φαίνεται σε μια πρώτη ανάγνωση. Στην υπαρξιστική γραμμή του Σαρτρ, του Ζενέ και του Πιραντέλο, ο Χατζηγιαννίδης δεν θα ανατάμει με το νυστέρι του ψυχολόγου, απλώς θα φωτογραφίσει τα κλισέ αυτά, θα τα εντάξει στην πιεστική αστική χρονικότητα στα πλαίσια της οποίας τα διαπιστώνει, θα τα αφήσει να «αναπνεύσουν» με τη φυσικότητα με την οποία εκτυλίσσονται και θα καταδείξει το εύθραυστο υπέδαφος από το οποίο εξορύσσονται, διαρρηγνύοντας, παράλληλα, με διακριτικότητα και τεράστια ευαισθησία τον κοινό, ανθρώπινο υμένα που τα περικλείει.

Κεραστείτε όλοι

Ο Πέτρος Φιλιππίδης αποκαλύπτει το σκηνοθετικό του ταλέντο, χαράσσοντας τις εισόδους και τις εξόδους ως «διόδους» προς ένα είδος ικριώματος, υπογραμμίζοντας τον «αποστειρωμένο» χαρακτήρα του διαμερίσματος του διαχειριστή και φωτίζοντας ή υποφωτίζοντας μικρές, άδηλες κινήσεις ή στάσεις. Είναι πρόδηλη η υποταγή των σκηνογραφικών επιλογών στον υπαρξιστικό προβληματισμό του κειμένου και, υπό αυτό το πρίσμα, οι ηθοποιοί έχουν στη διάθεσή τους ένα είδος διαφανούς κλωβού, μέσα στον οποίο αντιδρούν, έγκλειστοι, σαν πληγωμένα πουλιά με σπασμένα φτερά: το σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά απλώς τονίζει το καφασωτό της πόρτας, υπογραμμίζοντας πως ο εγκλωβισμός στο διαμέρισμα της κρίσεως» δεν είναι εξωγενής, παρά υποβάλλεται από ψυχικούς καταναγκασμούς και κρυφές συγγενικές συγκαλύψεις: το διαζύγιο και την υποχρεωτική συμπεριφορά του «χαζομπαμπά» που απεχθάνεται τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, τη μετάπλαση του χώρου εν αναμονή μιας άφιξης που ενεργοποιεί τη δράση και «χρονομετρεί» τα περιθώρια αποκάλυψης της αλήθειας, την ανεπιθύμητη και πιεστική ανάθεση ευθυνών από τη γειτόνισσα, τον εφηβικό έρωτα που μεταμφιέζεται σε ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, τη μόνωση στους τέσσερεις τοίχους του διαμερίσματος, ψηφίδες, όλα, του «ρωμαίικου» που συνθέτουν το ψηφιδωτό της νεοελληνικής κοινωνίας.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης αποκαλύπτει το σκηνοθετικό του ταλέντο, χαράσσοντας τις εισόδους και τις εξόδους ως «διόδους» προς ένα είδος ικριώματος, υπογραμμίζοντας τον «αποστειρωμένο» χαρακτήρα του διαμερίσματος του διαχειριστή.

Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος κρατά επάξια τον κεντρικό ρόλο του διαχειριστή, ισορροπώντας ανάμεσα σε δυναμικές σιωπές και εύθραυστους δισταγμούς και υποδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα που αντιφάσκει προς την ευταξία και τον ετοιμόρροπο καθωσπρεπισμό, τη γειτνίαση της ευπρέπειας με την κτηνωδία.  Η Μίνα Αδαμάκη κρατά ένα ρόλο σατιρικό, γραμμένο γι’ αυτήν, όμως διατηρεί μια επίπεδη μανιέρα που αδικεί τις πιο τραγικές της ατάκες. Ο Μάξιμος Μουμούρης έχει δουλέψει σκληρά για τον ρόλο του Μπάμπη, καθιερώνοντας μια ευαίσθητη επί σκηνής παρουσία κι ενσαρκώνοντας την ασυντέλεστη ενηλικίωση, που συνθλίβει τη διαφορετικότητα και συγκαλύπτει τα οικεία αμαρτήματα υπό την πέπλο της ετυμηγορίας, υψώνοντας το χέρι για να κατηγορήσει, τη «λερωμένη φωλιά» του άλλου. Την παράσταση κλέβει ο Λαέρτης Μαλκότσης, προκαλώντας αντιφατικά συναισθήματα: ο χαρακτήρας αυτός δεν είναι, μονοδιάστατα, εξιλαστήριο θύμα, αλλά φέρει εν σπέρματι τις συγκαλύψεις, τους αμυντικούς μηχανισμούς και το διπλό προσωπείο του αξιοπρεπούς, αγωνιζόμενου, αλλοδαπού που παλεύει να ενταχθεί και που –ωστόσο– κομίζει άφθονα δικά του κλισέ και διαχωριστικές γραμμές. Ο συγγραφέας επιλέγει την αμοιβαία εξακόντιση της εσωτερικευμένης βίας, αντιπαραβάλλοντας διαφορετικά συστήματα αξιών και διαπιστώνοντας με αντικειμενικότητα τον ευάλωτο χαρακτήρα της συνοίκησής τους: η ανθρωπιά της διαπίστωσης αυτής αφήνει την επίγευση της τρυφερότητας να αγκαλιάσει τους ανθρώπους, εκδιπλούμενη σε πνεύμα συγχώρησης και ισοδαισίας.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Info
Κείμενο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης
Σκηνοθεσία Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνικά- Κοστούμια Γιώργος Γαβαλάς
Μουσική επιμέλεια Ιάκωβος Δρόσος
Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη Χριστίνα Σπατιώτη
Βοηθός σκηνογράφου Μιχάλης Σαπλαούρας

Διανομή:
Σάσα Μίνα Αδαμάκη
Πέτρος Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Μπάμπης Μάξιμος Μουμούρης
Αγκρόν Λαέρτης Μαλκότσης

Φωτογράφος της παράστασης: Βασίλης Μακρής
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 18:00 και 21:00
Πέμπτη, Παρασκευή 21:00
Σάββατο 18:00 και 21:00
Κυριακή 19:00
 
Τιμές εισιτηρίων: €15 και €10 (φοιτητικό)
Κάθε Τετάρτη (απογευματινή) και Πέμπτη ενιαία τιμή €13

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

Στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση είδαμε τη μεγαλειώδη παράσταση «ROHTKO» του Πολωνού σκηνοθέτη Λούκα Τβαρκόφσκι [Lukasz Twarkowski], αποτέλεσμα συνεργασίας του με τον Κρίστιαν Λούπα.

Γράφει ο Νϊκος Ξένιος

Ο Λούκας Τβαρκόφσκι σκηνοθέτησε τ...

«Ταρτούφος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική)

«Ταρτούφος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική)

Η παράσταση «Ταρτούφος» του Μολιέρου παρουσιάζεται στο θέατρο «Σταθμός», σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη. Φωτογραφίες: © Πάτροκλος Σκαφίδας

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στο θέατρο «Σταθμός» είδαμε τον «Ταρτούφο» (Tartuffe, ...

«Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου, από τους C. for Circus, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

«Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου, από τους C. for Circus, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

Η παράσταση «Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου παρουσιάζεται στο Σύχρονο Θέατρο από τους C. for Circus. Φωτογραφίες: © Πάτροκλος Σκαφίδας.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Μετά από δεκαπέντε χρόνια κο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

Στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση είδαμε τη μεγαλειώδη παράσταση «ROHTKO» του Πολωνού σκηνοθέτη Λούκα Τβαρκόφσκι [Lukasz Twarkowski], αποτέλεσμα συνεργασίας του με τον Κρίστιαν Λούπα.

Γράφει ο Νϊκος Ξένιος

Ο Λούκας Τβαρκόφσκι σκηνοθέτησε τ...

Το Dublin Literary Award 2023 στη Γερμανίδα Katja Oskamp

Το Dublin Literary Award 2023 στη Γερμανίδα Katja Oskamp

Απονεμήθηκε στην Katja Oskamp και τη μεταφράστριά της στα αγγλικά Jo Heinrich, το «Dublin Literary Award 2023» για το μυθιστόρημά της Katja Oskam «Marzahn, Mon Amour». Σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

...
Χαρούκι Μουρακάμι: Τιμήθηκε με το βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών»

Χαρούκι Μουρακάμι: Τιμήθηκε με το βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών»

Ο Haruki Murakami [Χαρούκι Μουρακάμι] είναι ο πρώτος Ιάπωνας συγγραφέας που έλαβε το Βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών». Η συλλογή διηγημάτων του «Σε πρώτο ενικό» κυκλοφόρησε προσφάτως από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Βασίλη Κιμούλη.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ [Tatiana Ţîbuleac] «Ο γυάλινος κήπος» (μτφρ. Άντζελα Μπράτσου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Μαΐου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Κήπος βιβλίων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Κήπος βιβλίων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τον πρόλογο του συγγραφέα Παναγιώτη Γούτα της ανθολογίας κειμένων του «Κήπος βιβλίων – Διαβάζοντας Θεσσαλονικείς και Αμερικανούς πεζογράφους», που θα κυκλοφορήσει στις 17 Μαΐου από τις εκδόσεις Νησίδες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Κανείς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημά σου, αν δεν κάνεις ο ίδιος την αρχή για να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Είκοσι επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης από τους επαγγελματίες του είδους.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ