alexandris 680-2

Για την παράσταση Manifesto 2083, σε σκηνοθεσία της Μαρίλλης Μαστραντώνη, η οποία ανεβαίνει στο Θέατρο Σημείο μέχρι και τις 31 Μαρτίου.

Του Νίκου Ξένιου

Πριν από τις δολοφονικές του επιθέσεις στο Όσλο της Νορβηγίας, στις 22 Ιουλίου 2011, ο Άντρες Μπρέιβικ έγραψε και δημοσίευσε στο Διαδίκτυο ένα κείμενο με τίτλο «Μανιφέστο 2083 – Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας». Έξι ώρες πριν από τις επιθέσεις είχε ποστάρει ένα βίντεο στο YouTube, όπου προέτρεπε τους συντηρητικούς να «αγκαλιάσουν το μαρτύριό του», συνοδευόμενο από κινούμενα σχέδια όπου το Ισλάμ εξεικονιζόταν ως Δούρειος Ίππος που απειλεί να εκπορθήσει την Ευρώπη. Το έγγραφο περιλάμβανε 1518 σελίδες που απεστάλησαν σε 1003 διευθύνσεις πριν την έκρηξη της βόμβας στο Όσλο: η εισαγωγή του τιτλοφορούταν «πολιτισμικός μαρξισμός» και στηλίτευε κείμενα πολιτικής ορθότητας, ενώ αντικαθιστούσε τον όρο «αριστερός» με τον όρο «πολιτισμικός μαρξιστής» και τον όρο «μαύρος» με τον όρο «Άραβας».

Σε δραματουργική σύνθεση Κρίστιαν Λόλικε, σκηνοθεσία κι επεξεργασία κειμένων Μαρίλλης Μαστραντώνη και ερμηνεία Δημήτρη Αλεξανδρή ανέβηκε στο θέατρο ΣΗΜΕΙΟ, η παράσταση με τον τίτλο «Μanifesto 2083». Το έργο βραβεύτηκε το 2013 με το Βραβείο Reumert και παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτός Σκανδιναβίας, μετά τις επιτυχημένες πρεμιέρες του στην Δανία, στο Εθνικό Θέατρο της Στοκχόλμης (Dramaten) και στο Dramatikkens Hus του Όσλο.

Το αυγό του φιδιού

Αφού παραδόθηκε στους αστυνομικούς, στην κατάθεσή του δήλωσε πως στόχος της επίθεσης ήταν «να σώσει τη Νορβηγία και τον δυτικό κόσμο από μια μουσουλμανική κατάληψη» και πως «το Εργατικό Κόμμα έπρεπε να πληρώσει το τίμημα για την απογοήτευση που έφερε στον λαό της Νορβηγίας».

Ανατεθραμμένος ως Λουθηρανός, θαμώνας των γυμναστηρίων και χρήστης αναβολικών, ναρκισσιστικά προσηλωμένος στο μυϊκό του σύστημα και συστηματικός παίκτης ηλεκτρονικών παιχνιδιών πολέμου, ο Μπρέιβικ ήδη από το 2008 μάζευε ένα σημαντικό ποσό που τον οδήγησε, στις 22 Ιουλίου 2011, στον βομβαρδισμό ενός κυβερνητικού κτηρίου στο Όσλο και στη δολοφονία οκτώ ανθρώπων. Λίγες ώρες μετά μετακινήθηκε στο νησί Utøya, στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, υποδυόμενος στο φέρυ μπόουτ τον αστυνομικό, και σκότωσε 69 άοπλους έφηβους κατασκηνωτές.

Αφού παραδόθηκε στους αστυνομικούς, στην κατάθεσή του δήλωσε πως στόχος της επίθεσης ήταν «να σώσει τη Νορβηγία και τον δυτικό κόσμο από μια μουσουλμανική κατάληψη» και πως «το Εργατικό Κόμμα έπρεπε να πληρώσει το τίμημα για την απογοήτευση που έφερε στον λαό της Νορβηγίας». Κρατήθηκε για οκτώ εβδομάδες στην απομόνωση, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 του διατέθηκαν τρία κελιά φυλακής, ένα για ύπνο και παρακολούθηση τηλεόρασης, ένα για χρήση υπολογιστή χωρίς σύνδεση ιντερνέτ και ένα για τη γυμναστική του. Σταδιακά άρθηκε και η λογοκρισία της αλληλογραφίας του, πράγμα που οδήγησε σε σειρά απαντητικών επιστολών που ο Μπρέιβικ έστειλε σε ομοϊδεάτες του, επιζητώντας να μάθει κατά πόσον το Μανιφέστο του έβρισκε απήχηση σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. 

Η πρώτη του ψυχιατρική εξέταση έγινε το 2011, με διάγνωση «παρανοϊκή δολοφονική σχιζοφρένεια». Μετά από πίεση της κοινής γνώμης, τον Ιανουάριο του 2012 ορίστηκε δεύτερη ψυχιατρική εξέταση, που οδήγησε στον προσωρινό εγκλεισμό του σε ψυχιατρική κλινική, ως επικίνδυνου για την κοινωνική ασφάλεια. Στις 10 Απριλίου εκδόθηκε τελική ιατρική γνωμάτευση περί «μη ύπαρξης ψυχώσεως ή σχιζοφρενείας» κατά τη διάρκεια των δολοφονικών του επιθέσεων και περί «αντικοινωνικής και ναρκισσιστικής διαταραχών προσωπικότητας». Ο ίδιος τότε έγραψε αμετανόητος σε επιστολή του: «Το να στέλνεις ένα πολιτικό ακτιβιστή σε ψυχιατρική κλινική είναι πιο σαδιστικό από το να τον σκοτώσεις». Η ποινική δίκη τελείωσε με φυλάκισή του ως ψυχικά υγιούς τον Αύγουστο του 2012, για εικοσιένα χρόνια με ελάχιστο χρόνο έκτισης τα δέκα χρόνια, δηλαδή με την υψίστη ποινή που προβλέπει το νορβηγικό ποινικό δίκαιο.

«Ευγενής ιππότης του Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών»

Το Μανιφέστο βρίθει επαίνων για την πυρηνική οικογένεια, την ηθική, την ελεύθερη αγορά, υποστηρίζει το Ισραήλ και υπονομεύει την Προτεσταντική Εκκλησία, εκφράζει θαυμασμό για την «Ιαπωνική μονοπολιτισμικότητα».

Το Μανιφέστο βρίθει επαίνων για την πυρηνική οικογένεια, την ηθική, την ελεύθερη αγορά· υποστηρίζει το Ισραήλ και υπονομεύει την Προτεσταντική Εκκλησία· εκφράζει θαυμασμό για την «Ιαπωνική μονοπολιτισμικότητα», προσκαλεί τους εθνικιστές να εξαπολύσουν αγώνα κατά των «πολιτισμικών μαρξιστών και των οπαδών της πολυπολιτισμικότητας», συμφύρει νεοσυντηρητικές και νεοπαγανιστικές θεωρίες, στηλιτεύει το φεμινιστικό κίνημα εν γένει και παραληροί οραματιζόμενο επιστροφή της πατριαρχίας, που «θα σώσει την ευρωπαϊκή κουλτούρα από την ομοφυλοφιλία και τον εκφυλισμό». Ο Μπρέιβικ γράφει ασταμάτητα, ώστε να ολοκληρώσει τρία βιβλία: ένα με τη δική του εκδοχή των γεγονότων, ένα ιδεολογικά διατυπωμένο παραλήρημα και ένα με τους φρικιαστικούς οραματισμούς του για το μέλλον: στην πραγματικότητα είχε εκδηλώσει την επιθυμία, κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, να σπουδάσει Πολιτική Επιστήμη, πράγμα που βρήκε θερμή υποδοχή από διάφορα ακροδεξιά νορβηγικά κόμματα, αλλά ευτυχώς το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

Είναι ανησυχητικό ότι η πεπλανημένη, αρχική ψυχιατρική διάγνωση του Μπρέιβικ βασιζόταν στο γεγονός ότι ο δολοφόνος «μιλούσε χωρίς συνάφεια με νεολογισμούς και δρούσε παρορμητικά, αναφερόμενος διαρκώς σ’ ένα σύμπαν περίεργων συλλήψεων μεγαλομανίας και παραίσθησης», όπως ότι είναι «ο μελλοντικός ηγέτης της Νορβηγίας», «Κύριος ζωής και θανάτου», «ευγενής ιππότης του Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών», «πολεμιστής ενός εμφυλίου χαμηλής έντασης» και πως «θα προέβαινε σε εκτελέσεις προδοτών κατηγορίας Α, Β και Γ». Όμως ανησυχητικότερη όλων είναι η τελική διάγνωσή του ως «ψυχικά υγιούς» που κατέστησε mainstream τις ιδέες του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, παρά το γεγονός ότι το Μανιφέστο, επηρεασμένο από παλαιότερο εξώφυλλο του “The Economist”, υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα σχέδιο για τη δημιουργία κάποιας «Ευραβίας», και περιγράφει τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ του 1999 ως υπαγορευόμενο κι εξουσιοδοτούμενο από «εγκληματίες δυτικοευρωπαίους και αμερικανούς ηγέτες», ενώ «η Μάχη της Βιέννης, το 1683, θα έπρεπε να εορτάζεται ως Ημέρα Ανεξαρτησίας από τους Δυτικοευρωπαίους, ως αρχή του τέλους του δεύτερου ισλαμικού κύματος Τζιχάντ της Ιστορίας».

Πολιτική παράσταση για την υψηλή ουδό ανοχής μας

Η σκηνοθετική προσέγγιση της Μαρίλλης Μαστραντώνη είναι λιτή, υπογραμμίζοντας τις μεταπτώσεις και την εξέλιξη του ψυχισμού του ήρωα, από συντεθλιμμένο ψυχισμό ενός εκκολαπτόμενου φασίστα σε ολοκληρωμένο τέρας.

Ο Δημήτρης Αλεξανδρής δίνει τον καλύτερο εαυτό του, υποδυόμενος ένα πολίτη της Ευρώπης που μελετά το Μανιφέστο του στυγνού δολοφόνου και σταδιακά ταυτίζεται μ’ αυτόν. Η σκηνοθετική προσέγγιση της Μαρίλλης Μαστραντώνη είναι λιτή, με σκηνικό ένα υποτυπώδες γραφείο σε κελί, ένα καθρέφτη ολόσωμο, μια στολή κομάντο, δύο τεράστιους λευκούς σάκους του μποξ και πλήθος οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που προβάλλονται στον τοίχο, υπογραμμίζοντας τις μεταπτώσεις και την εξέλιξη του ψυχισμού του ήρωα, από συντεθλιμμένο ψυχισμό ενός εκκολαπτόμενου φασίστα σε ολοκληρωμένο τέρας.

alt
   Ο Δημήτρης Αλεξανδρής
 

Η κρίση μεγαλείου αποδίδεται σκηνοθετικά με απανωτές ταυτίσεις προς ανδροπρεπή, χολιγουντιανά πρότυπα -μια πολύ καλή ερμηνευτική στιγμή του Δημήτρη Αλεξανδρή- και με ναζιστικούς συμβολισμούς. Ενδιαφέρον στοιχείο του κειμένου είναι η συνεχής είσοδος και έξοδος του χαρακτήρα στον ρόλο του Μπρέιβικ, πράγμα που επιβάλλει αυτοκριτική στον θεατή και του προκαλεί δέος: η αφήγηση off και οι σκηνές της ανάκρισης δεν υπηρετούν τη διαγραφή του συγκρουσιακού του χαρακτήρα στον βαθμό που η παράσταση το επιδιώκει. Η χρήση του ηλεκτρονικού παιχνιδιού που ταυτόχρονα λειτουργεί ως «κάμερα ενδοσκόπησης» εντάσσεται στο θεατρικό λεξιλόγιο της Μαρίλλης Μαστραντώνη και παίρνει τη θέση που της αρμόζει. Στα θετικά της παράστασης προσγράφεται η αυτοακύρωση όπου πρέπει να οδηγηθεί ο φασίστας, και που δραματουργικά αποδίδεται με τη βομβαρδιστική απαρίθμηση (στον τοίχο) της πρόσφατης, θεαματικής αύξησης των εκλογικών ποσοστών των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. Ο θεατής βγαίνει παγωμένος, έντονα προβληματισμένος για το φλέγον ζήτημα του πολιτικοκοινωνικού συντηρητισμού και της φασιστικής εκτροπής της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ ήδη αναζητά πιθανά χαρακτηριστικά του φασίστα μέσα του: και αυτή είναι μεγάλη επιτυχία.

Η Μαρίλλη Μαστραντώνη έχει διαγράψει σημαντική πορεία στο πολιτικό θέατρο (ενδεικτικά αναφέρουμε τις παραστάσεις Project RAF, CUT project/DE-FENCES, Genocide και Pigs/Σωτηρία), ενώ οι σπουδές Θεατρικής Ανθρωπολογίας στο OdinΤΕΑΤRET του αείμνηστου Δανού Eugenio Barba, καθώς και η εμπειρία της στο πλευρό της Ασπασίας Παπαθανασίου, του Μίνου Βολανάκη και του Μιχαήλ Μαρμαρινού έχουν προσκομίσει γνώση κι εμπειρία στις περφόρμανς που σκηνοθετεί με το θεατρικό σχήμα Εντροπία που διατηρεί στην Αθήνα.

 * Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

altInfo
Δραματουργία: Christian Lollike
Απόδοση – Σκηνοθεσία: Mαρίλλη Mαστραντώνη
Σκηνικά - Κοστούμια: Tέλης Kαρανάνος, Aλεξάνδρα Σιάφκου
Σχεδιασμός Ήχου – Βίντεο - Φωτισμών: Παναγιώτης Λάμπης
Κίνηση: Χριστίνα Kατσίκη-Σαχτούρη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στάθης Γκρέγκο Ντα Παρής
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Μάνθου

Περφόρμερ: Δημήτρης Αλεξανδρής

Στις οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις συμμετέχουν: Μελέτης Γεωργιάδης, Μαρίλλη Μαστραντώνη, Κίμων Ρηγόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου

Παραγωγή: ΕΝΤΡΟΠΙΑ

Παραστάσεις:
Θέατρο ΣΗΜΕΙΟ, Κεντρική Σκηνή: Χαριλάου Τρικούπη, Καλλιθέα

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο θείος Βάνιας», «Μια άλλη Θήβα», «Σεροτονίνη»: Τρεις έξοχες παραστάσεις που παίζονται αυτές τις μέρες

«Ο θείος Βάνιας», «Μια άλλη Θήβα», «Σεροτονίνη»: Τρεις έξοχες παραστάσεις που παίζονται αυτές τις μέρες

Τρεις έξοχες παραστάσεις, οι οποίες θα παρουσιάζονται μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. «Ο θείος Βάνιας» (σκην. Δημήτρη Καραντζά) στο θέατρο Προσκήνιο, «Μια άλλη Θήβα» (σκην. Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου) στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και «Σεροτονίνη» (σκην. Δημήτρη Αγαρτζίδη, Δέσποινας Αναστάσογλου) σ...

«Σπιρτόκουτο» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης: Στην άγρια γοητεία του musical

«Σπιρτόκουτο» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης: Στην άγρια γοητεία του musical

Για την παράσταση «Σπιρτόκουτο: The Musical – Πόλεμος σε τέσσερις τοίχους», βασισμένη στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νιάρρου, η οποία παρουσιάζεται στη Στέγη έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στη...

 «Solaris», «Βασίλισσα χωρίς φτερά» και «Ελευθερία εις θάνατον»: Τρεις αξιόλογες πολιτικές παραστάσεις του φθινοπώρου

«Solaris», «Βασίλισσα χωρίς φτερά» και «Ελευθερία εις θάνατον»: Τρεις αξιόλογες πολιτικές παραστάσεις του φθινοπώρου

Τρεις θεατρικές παραστάσεις προβάλλουν σαφείς πολιτικές τοποθετήσεις, υπερβαίνοντας την τρέχουσα επικαιρότητα. «Solaris», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή, «Βασίλισσα χωρίς φτερά», σε σκηνοθεσία Μαρίας Γοργία και «Ελευθερία εις θάνατον» σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2022 σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2022 σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς

Οι New York Times δημοσίευσαν πρόσφατα μια λίστα με τα δέκα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν μέσα στη χρονιά. Αξίζει να αναφερθεί πως, στην κατηγορία της μυθοπλασίας, τέσσερα από τα πέντε προτεινόμενα βιβλία είναι έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς. Στην κεντρική φωτογραφία, η βραβευμένη με Πούλιτζερ λογοτεχνίας ...

«Ελίζαμπεθ Φιντς» του Τζούλιαν Μπαρνς (προδημοσίευση)

«Ελίζαμπεθ Φιντς» του Τζούλιαν Μπαρνς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Τζούλιαν Μπαρνς [Julian Barnes] «Ελίζαμπεθ Φιντς» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στεκόταν μπροστά μας χωρίς ση...

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Ντίνου Γιώτη «Club 23.4»

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Ντίνου Γιώτη «Club 23.4»

Το ΝΠΔΔ του Δήμου Ζωγράφου και οι εκδόσεις Βακχικόν παρουσιάζουν το βιβλίο του Ντίνου Γιώτη Club 23.4. 

Επιμέλεια: Book Press

Για το βιβλίο θα συζητήσουν ο συγγραφέας Ντίνος Γιώτης με τον συγγραφέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ελίζαμπεθ Φιντς» του Τζούλιαν Μπαρνς (προδημοσίευση)

«Ελίζαμπεθ Φιντς» του Τζούλιαν Μπαρνς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Τζούλιαν Μπαρνς [Julian Barnes] «Ελίζαμπεθ Φιντς» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στεκόταν μπροστά μας χωρίς ση...

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την ανθολογία κειμένων του Κώστα Κουτσουρέλη «Η Πλάνη του Γκαίτε – Για μια κριτική του μεταφραστικού λόγου», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν αληθε...

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Τσαρλς Σέιφ [Charles Seife] «Ο πραγματικός Χόκινγκ – Κατασκευάζοντας έναν διάσημο επιστήμονα» (μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

Δεκαέξι συγγραφείς γράφουν για την πρώτη ιδέα, το θεμελιακό αίτημα, το αρχικό ερέθισμα του νέου τους βιβλίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κώστας Ακρίβος: «Ανδρωμάχη» (Μεταίχμιο)

...

 Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, δοκιμίων και μελετών. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τρεις «γεμάτοι» μήνες μένουν μέχρι και το τέλος αυτής της χρονιάς και οι εκδοτικοί οίκοι β...

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδόσεις έχουν εμπλουτίσει φέτος τη σχετική βιβλιογραφία. Επιλέξαμε 15 πρόσφατες ή και παλιότερες, που αφορούν βιβλία μη μυθοπλαστικά. Καλύπτουν, πιστεύουμε, μια σφαιρική θέαση των όσων προηγήθηκαν, των γεγονότων του Σ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

10 Νοεμβρίου 2022 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

«Γράφε για όσα ξέρεις»: Δεκατέσσερις Έλληνες λογοτέχνες αποτιμούν την πιο διάσημη συγγραφική συμβουλή

Δεκατέσσερις Έλληνες λογοτέχνες μιλούν για τη χιλιοειπωμένη συμβουλή που παροτρύνει τους άπειρους δημιουργούς να βασιστούν στα βιώματα και στις εμπειρίες τους, στην καθ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΦΑΚΕΛΟΙ