alt

Για την παράσταση της Άννας Κοκκίνου Εγώ ο Θουκυδίδης, ένας Αθηναίος, που παρουσιάζεται στο θέατρο Σφενδόνη.

Του Νίκου Ξένιου

Ποιος να κρατήσει μπορεί / Τη γύρη των ανθών / Όταν άνοιξη φυσά / Τα μαλλιά ποιος μπορεί ν' αρπάξει / Όταν φυτρώνουν πράσινα / Και την καρδιά / Ποιος μπορεί να σταματήσει / Όταν φουσκώνει πρωτοτάξιδα καράβια / Έτσι γλιστράνε / Μες στα δάχτυλα και χάνονται / Τα θαύματά μας / Κι όσοι δεν έχουν / τόπο για ν' αφήσουνε το σώμα τους / Το γυρίζουν εκεί / Όθε το πήρανε / Καταμεσής του απείρου.
Γιώργος Μπρουνιάς («Άκληροι»)

Σε δραματουργική συνεργασία με τον Νίκο Φλέσσα, η Άννα Κοκκίνου διαμόρφωσε την αφηγηματική σύνθεση «Εγώ ο Θουκυδίδης ένας Αθηναίος», που παρουσιάζεται στο θέατρο «Σφενδόνη», επιχειρώντας μια διασύνδεση με τη σύγχρονη ελληνική κι ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος, «κτήμα ες αεί» της παγκόσμιας ιστοριογραφίας και πρωτόλειο επιστημονικής προσέγγισης των συγκρούσεων των πόλεων-κρατών, μια μικρογραφία της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, σε εκτενές θεατρικό αναλόγιο που εντάσσεται σε μεταμοντέρνα αισθητική.

Thucydides Alimousius Technologicus

Μόνη της επί σκηνής, καθηλωμένη σ’ ένα αυτοκινούμενο αναπηρικό καροτσάκι που μετατρέπεται σε πτητική μηχανή τύπου Λεονάρντο ντα Βίντσι, χειριζόμενη τον ηλεκτρονικό έλεγχο της παράστασης και της φωνής και φορώντας ψιμύθιο μάσκας θεάτρου Νο, η Άννα Κοκκίνου παραπέμπει σε αισθητική Τζόρτζιο Μοροντέρ και Φριτς Λανγκ στο «Μετρόπολις», σε φουτουριστικό νουάρ της εποχής της μεταπυρηνικής καταστροφής, σε αμφίεση «Ρομποκόπ» ενός ανακριτή-ενορχηστρωτή εκτός χρόνου, στη σκηνογραφία του «Πυλάδη» από τους Χειμωνά/Φωτόπουλο, σε αιχμάλωτο με φτερά ορνιθοπτέρου που προσιδιάζουν στις σειρές κωπηλατών των τριήρων. Η κυρία Κοκκίνου αναζητά επισταμένως την «εσωτερική» δραματουργική δομή του άψογου ιστορικού κειμένου, που τα τελευταία χρόνια αποσπά το ενδιαφέρον του θεατρικού κόσμου όλο και περισσότερο (βλέπε την πρόσφατη δουλειά της Ρούλας Πατεράκη).

Στο κείμενο του ιστοριογράφου η κυρία Κοκκίνου ανακαλύπτει, εν σπέρματι, την τραγωδία: δηλαδή, την τραγική ανατροπή εκτός προσδοκώμενου μιας ανθρώπινης ψευδαίσθησης μεγαλείου που καταρρακώνεται από το βαρύ πεπρωμένο των ηρώων.

 

Η μουσική του Δημήτρη Ιατρόπουλου και η εικαστική παρέμβαση του Γιάννη Δημουλή, σε συνδυασμό με τη δυναμική αυτού του πρωτοφανούς οχήματος που αλωνίζει στην άδεια σκηνή μην μπορώντας να απογειωθεί, προσδίδουν μια δυναμική που ενεργοποιεί τομή στην ανάγνωση του κλασικού κειμένου: στο κείμενο του ιστοριογράφου η κυρία Κοκκίνου ανακαλύπτει, εν σπέρματι, την τραγωδία: δηλαδή, την τραγική ανατροπή εκτός προσδοκώμενου μιας ανθρώπινης ψευδαίσθησης μεγαλείου που καταρρακώνεται από το βαρύ πεπρωμένο των ηρώων.

Το κείμενο - μια σύνθεση αντιθέσεων

Ποιοι, όμως, είναι οι ήρωες της παράστασης; Ο πρώτος καταγεγραμμένος εμφύλιος στην ιστορία των εμφυλίων, στην αντιπαράθεση των εκπροσώπων των Αθηναίων προς τους εκπροσώπους των Μηλίων, όπου οι πρώτοι, με «μερκελικό» σαρκασμό προσπαθούν να πείσουν με λογικά επιχειρήματα τους δεύτερους να μην εξεγερθούν, παρά να επιστρατεύσουν ώριμη βούληση και αποφασιστικότητα- αποδεχόμενοι, φυσικά, τη μοίρα τους. Η εναλλαγή «φωνών» και η επιλογή των αποσπασμάτων συνεχίζεται με τα Κερκυραϊκά: ένας μικρότερος εμφύλιος που προκαλείται από την άσκηση ιμπεριαλιστικής πολιτικής των δύο αντιμαχόμενων δυνάμεων της κλασικής εποχής, που στην ουσία είναι αντιπαράθεση δύο μοντέλων ζωής τελείως διαφορετικών: εκείνου που βασίζεται στην υπεροπλία και αναπαράγει τον νόμο του ισχυροτέρου, κι εκείνου που καταφεύγει στη ρητορική για να υπερασπιστεί τον νόμο του σωφρονεστέρου. Η ειρωνεία συνίσταται στη σύνθεση των δύο τακτικών, πάγια πολιτική της Αθηναϊκής Ηγεμονίας, όπως ανιχνεύεται πίσω από τις δημηγορίες του Θουκυδίδη: η Αθήνα θέλει να πείσει τους πάντες ότι το συμφέρον τους είναι να υποταγούν στη συμμαχία της, μια συμμαχία επιβεβλημένη δια πυρός και σιδήρου.

Η πόλη που θα κληροδοτήσει την παγκόσμια γραμματεία με τον πλέον αυτάρεσκο και πανηγυρικό επικήδειο της ιστορίας, τον Επιτάφιο λόγο του Περικλή, θα αντικρύσει το άνθος της νεολαίας της να σαπίζει στα κάτεργα/λατομεία των Συρακουσίων οδηγούμενη, με σπασμένα φτερά, στον όλεθρο.

Οι παραπομπές στο σήμερα είναι ολοφάνερες: ο υπερφίαλος Αλκιβιάδης, ο δεισιδαίμων Νικίας, η ειρωνεία μιας επηρμένης πόλης που «βλογάει τα γένια της» στο ξεκίνημα της Σικελικής Εκστρατείας, ενώ τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα συνιστούν κακούς οιωνούς, προδιαγράφοντας τη ζοφερή εξέλιξη: η πόλη που, δια στόματος Θουκυδίδη, θα κληροδοτήσει την παγκόσμια γραμματεία με τον πλέον αυτάρεσκο και πανηγυρικό επικήδειο της ιστορίας, τον Επιτάφιο λόγο του Περικλή, θα αντικρύσει το άνθος της νεολαίας της να σαπίζει στα κάτεργα/λατομεία των Συρακουσίων οδηγούμενη, με σπασμένα φτερά, στον όλεθρο.

Παρά τις δραματουργικές δομές που εισηγείται, η παράσταση «Εγώ, ο Θουκυδίδης, ένας Αθηναίος» δεν ολοκληρώνει την απόδοση των χαρακτήρων ώστε να υλοποιηθούν οι συγκρούσεις επί σκηνής, προβληματίζει όμως και αφυπνίζει τον θεατή, κάνοντας ένα βήμα μπροστά από το θεατρικό αναλόγιο. Η μεγάλη ηθοποιός επιστρατεύει βαθύτατη μελέτη των κλασικών κειμένων και υψηλό βαθμό πειθαρχίας, συνεχίζει το προσωπικό της επίτευγμα των καλύτερων μονολόγων που έχει δει η ελληνική θεατρική σκηνή τα τελευταία τριάντα χρόνια (βλ. «Αποσπάσματα από το έργο του Βιζυηνού») και επιδεικνύει το ήθος ενός θεατρανθρώπου που στέκεται πάντα στην κορυφή των περιστάσεων, παράγοντας υψηλής αισθητικής θεατρικά γεγονότα. 

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΦΕΝΔΟΝΗ, Μακρή 4, Μακρυγιάννη , Τηλ.: 215 5158968

Μετάφραση: Ν.Μ. Σκουτερόπουλος
Δραματουργική επεξεργασία: Άννα Κοκκίνου- Νίκος Φλέσσας.
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος.
Σκηνικό: Άννα Κοκκίνου. Φωτισμοί: Χρήστος Τσόγκας. Βοηθός σκηνοθέτη: Λία Ανδρέου. Φωτογραφίες: Σπύρος Σταβέρης

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μελάνι» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο Μουσικής: Από τον νεοκλασικισμό στο νεομπαρόκ

«Μελάνι» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο Μουσικής: Από τον νεοκλασικισμό στο νεομπαρόκ

Για την παράσταση «INK» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η οποία παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής. Φωτογραφίες: Julian Mommert

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Παραμένοντας σταθερά ένας ύψιστης αισθητικής créateur/auteur σκηνικών γεγονό...

«ELENIT» του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη – Ένα σύμπαν με δεινόσαυρους, ανεμογεννήτριες και λαμαρίνες

«ELENIT» του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη – Ένα σύμπαν με δεινόσαυρους, ανεμογεννήτριες και λαμαρίνες

Το ανατρεπτικό έργο του καταξιωμένου Ευριπίδη Λασκαρίδη παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τις 16 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023. Φωτογραφίες: Julian Mommert.

Επιμέλεια: Book Press

16 – ...

«Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, με τον Τζον Μάλκοβιτς στη Στέγη

«Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, με τον Τζον Μάλκοβιτς στη Στέγη

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Τζον Μάλκοβιτς και η πολυβραβευμένη Λιθουανή ηθοποιός Ινγκεμπόργκα Νταπκουνάιτε δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας σε ένα από τα πιο μυστηριώδη έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τις 9 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2023. Φωτογραφίες: Māris Morkāns

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκ στον χώρο του βιβλίου: Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής και «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππος Τσιμπόγλου

Σοκ στον χώρο του βιβλίου: Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής και «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππος Τσιμπόγλου

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 66 χρονών.

Επιμέλεια: Book Press

Η ανακοίνωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

...
Ο Μάριο Ντεζιάτι, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ασυμβίβαστοι» που τιμήθηκε με το βραβείο Strega 2022, έρχεται στην Αθήνα

Ο Μάριο Ντεζιάτι, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ασυμβίβαστοι» που τιμήθηκε με το βραβείο Strega 2022, έρχεται στην Αθήνα

Ο βραβευμένος συγγραφέας Μάριο Ντεζιάτι θα παρουσιάσει το βιβλίο του στις 9 Φεβρουαρίου 2023, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Επιμέλεια: Book Press

O Mario Desiati, συγγραφέας του μυθιστορήματος Ασυμβίβαστοι (πρωτ. τίτλος Spatriat...

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο – Μεγάλη απώλεια για την ισπανική λογοτεχνία

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο – Μεγάλη απώλεια για την ισπανική λογοτεχνία

Πέθανε το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2023 από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 51 ετών ο Ισπανός πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] ο οποίος κατείχε εξέχουσα θέση στη σύγχρονη ισπανική λογοτεχνία, έχοντας γράψει πολλά και επιτυχημένα αστυνομικά και όχι μόνο μυθιστορήματα. Μέσα στο 2023, οι εκδό...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογράφημα - πολιτική μαρτυρία του Θόδωρου Σούμα, «Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Όιγκεν Ρούγκε [Eugen Ruge] «Τις μέρες που λιγόστευε το φως» (μτφρ. Τεό Βότσος), το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ΟΚΤΩΒΡΙ...

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Μιχάλη Μακρόπουλου «Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον», που θα κυκλοφορήσει στις 19 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Γιανγκσὶ-ντιέναο (τρεῖς σκηνὲς)  ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

Πρώτος μήνας του νέου έτους και πριν δούμε τι θα φέρει η φετινή πραγματικότητα ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα φανταστικό λογοτεχνικό ταξίδι. Οι εκδόσεις Βακχικόν προτείνουν επτά μυθιστορήματα για τους φίλους του φανταστικού. Γιατί η φαντασία σε πάει παντού...

Επιμέλεια: Book Press

...
Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Στο βιβλίο του με τίτλο «The William H. Gass Reader», ο Αμερικανός πεζογράφος William H. Gass επέλεξε τα δώδεκα βιβλία που διαμόρφωσαν τη λογοτεχνική ματιά του. Μια λίστα που, όπως σημειώνει και ο ίδιος στην εισαγωγή του, δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως τα «δώδεκα καλύτερα βιβλία» που έχει διαβάσει, καθώς «κάθε σπουδαί...

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Ο κριτικός λογοτεχνίας της βρετανικής εφημερίδας, Guardian, Robert McCrum επέλεξε τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία γραμμένα στα αγγλικά. Στη λίστα του εντοπίζουμε έργα που θεωρούνται πλέον κλασικά, από συγγραφείς όπως οι Ντίκενς, Μέλβιλ, κ.ά., καθώς και μυθιστορήματα από τους ΝτεΛίλο, Ισιγκούρο, Ροθ, Κουτσί, κ.ά. ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ