alt

Για την παράσταση του Lemi Ponifasio The Crimson House (Το κόκκινο σπίτι), που παρουσιάζεται μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Του Νίκου Ξένιου

dazzling nakedness/in light and silence
i sleep once again/in the house without foundation

Ο Θεός εμφανίστηκε στα μάτια του Αβραάμ ως φλεγόμενη βάτος, για να θέσει ταμπού και όρια στο ανθρώπινο γένος. Επανεμφανίστηκε στην Αποκάλυψη του Ιωάννη και τέλος, επί σκηνής -ως τεράστια κούκλα κουκλοθεάτρου-, στο υπόγειο της οικίας του Ισμαήλ, στην ταινία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν Φάννυ και Αλέξανδρος.

Χθες το βράδυ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην τελευταία του παραγωγή: To Κόκκινο Σπίτι (Τhe Crimson House) ο νεοζηλανδός χορογράφος Λέμι Πονιφάζιο έβαλε τους δικούς του θεούς, ως κεραυνό και αστραπή, να παρακολουθούν με οδύνη την Ύβριν των ανθρώπων, που νομίζουν ότι μπορούν να κατακτήσουν την απόλυτη γνώση. Αναμειγνύοντας τον σύγχρονο χορό με παραδοσιακές τελετουργίες, η παράσταση δημιουργεί ένα ποιητικό χώρο που εγκλείει και το κοινό: μια κοινωνία που δεν της έχει μείνει ίχνος ιδιωτικής ζωής, καθώς όλα ελέγχονται και παρακολουθούνται, όπου η ίδια ξεχνά να στρέψει το βλέμμα στον εαυτό της και στη συνείδησή της, διατηρεί όμως μια ψευδαίσθηση ελευθερίας. Να είναι η θεϊκή παντογνωσία εφηρμοσμένη στον σύγχρονο κόσμο του Google και της συνεχούς παρακολούθησης; Να είναι ο έλεγχος ο ηλεκτρονικός και το 1984 του οργουελικού εφιάλτη;

Υπαινικτικός, ακριβής, στιλιζαρισμένος χορός με μήνυμα

Εκκωφαντικός ήχος από τον Σεμπάστιαν Σότκε, εκτυφλωτικό φως από τον Μάικ Σκίνερ και την Έλεν Τοντ και εκπληκτικά βίντεο από τον Κουέντιν Ντεσκουρτί πλαισιώνουν μιαν αρχετυπική σύνθεση ζοφερού λυκόφωτος, όπου το ανθρώπινο ον, απόλυτα τρωτό και δεκτικό στην παρουσία των πνευμάτων, βαδίζει υπνωτισμένο προς τους θεατές. Η παράσταση συνθέτει τρεις σαφώς διακεκριμένες ομάδες χορογραφικών κινήσεων. Σε μια πρώτη ομάδα κινησιολογικών κλισέ, τρεις θεοί ενδεδυμένοι τη σκόνη και το φως επαναλαμβάνουν, κυλιόμενοι με ιλιγγιώδη ταχύτητα επί σκηνής, τις μινιμαλιστικές, επαναληπτικές χειρονομίες της Γενέσεως με τους δύσκολους κώδικες ενός παραδοσιακού χορού του Ειρηνικού.

Ο Πονιφάζιο μεταφέρει το κοινό του σ’ ένα σύμπαν όπου διασταυρώνονται οι άνθρωποι, τα πουλιά, οι θεοί, το τραγούδι, οι ζωϊκές φιγούρες, η παρουσία των προγόνων

Το θέατρο μετατρέπεται σε καθαγιασμένο χώρο συνάθροισης (εκκλησία) των ανθρώπων για την από κοινού συμμετοχή σε μια τελετή κατανόησης του κόσμου τους: η δουλειά του Πονιφάζιο αναφέρεται στη Φάλε Ούλα, την αυθεντική «Πορφυρή Οικία» των Σαμόα, την οποία ο προπάτορας Τάγκα λο Αλάγκι χάρισε στους ανθρώπους για να στεγάζει το κέντρο της εξουσίας του στη Γη. Ένα «λίκνο» όπου κάποιο κουκούλι δημιουργίας (genius cucculatus) σπαράσσεται εν τη γενέσει του, επιμολυσμένο από την τεχνολογία του θεάματος: μια ολόγυμνη, πανέμορφη, φαλακρή γυναίκα ενδύεται τον ρόλο, τους ακκισμούς και τον αδιέξοδο ναρκισσισμό της Μέριλιν, ενώ ο κόσμος γύρω της καταρρέει. Το ανθρώπινο γένος έχει ξεφύγει από την αγκαλιά των θεών, οι οποίοι -ωστόσο- συνεχίζουν να διατρέχουν κυλιόμενοι τη σκηνή, τηρώντας τον ίδιο κινησιολογικό κώδικα, αυστηρότατα επιτηρώντας το κάθε λεπτό της πτωτικής πορείας του δημιουργήματός τους και θρηνώντας γι’αυτό. Ο Πονιφάζιο μεταφέρει το κοινό του σ’ ένα σύμπαν όπου διασταυρώνονται οι άνθρωποι, τα πουλιά, οι θεοί, το τραγούδι, οι ζωϊκές φιγούρες, η παρουσία των προγόνων. Εκεί ο παραδοσιακός χορός Χάκα των Μαορί και η σύγχρονη αισθητική του χορού γίνονται ένα και τα πολιτιστικά σύνορα καταργούνται, ώστε το έργο σέβεται τόσο τη δυτική αντίληψη για τις εικόνες όσο και τα στερεότυπα που συνδέονται με τον Νότιο Ειρηνικό.

mauMια γυμνή Μέριλιν χωρίς ηλικία

Η ελεγειακή διάσταση της σύλληψης του Πονιφάζιο υπογραμμίζεται από την παρουσία ενός «Μεγάλου Αδελφού» που, με μηχανικές κινήσεις που συνθέτουν μια δεύτερη χορογραφική σύνθεση, σύγχρονου χορού αυτήν τη φορά, καταγράφει κάθε στάδιο οδύνης, κατάρρευσης και τελικής αναδίπλωσης του απόλυτα θηλυκού ανθρώπου στην αρχική, εμβρυακή στάση. Πρωτόγονη ενέργεια εκλύεται, σκηνογραφικά καθορισμένη από κάποια δυσμετάφραστα για το δυτικό κοινό κλισέ του δημιουργού, που αναμειγνύονται με κάποια οικεία στερεότυπα μόδας και ποπ κουλτούρας, ενέργεια που μοιάζει με προφητεία ενός σαμάνου.

Ένας εκπληκτικός χορευτής αποδίδει την απόσχιση αυτήν συγκλονιζόμενος και σπαρασσόμενος, καθώς κατακόκκινα φτερά παπαγάλου αποκολλώνται βίαια από τη ράχη του και το κορμί του αναβλύζει αίμα

Οι τοίχοι της οικίας φέρονται ως βαθυκόκκινοι, γιατί υποτίθεται ότι ήταν βαμμένοι με το αίμα των θυσιαζόμενων. Επίσης, κόκκινα φτερά παπαγάλου κοσμούσαν την αχυρένια σκεπή αυτής της «αρχετυπικής καλύβης», που παραπέμπει στην ελληνική καλύβα του Απόλλωνα, στους Δελφούς. Στην Ελλάδα το καλύβι αυτό «ξεθεμελιώνεται» και «αποστεγάζεται» με την έλευση του θεού μέσα σε μια νύχτα. Αντίστοιχα, στην Πολυνησία, το πορφυρό χρώμα συνδεόταν με ιερά πρόσωπα και αντικείμενα, τα οποία θεωρούσαν πως έλαμπαν, λόγω της εγγύτητάς τους με το αρχικό σημείο της δημιουργίας του κόσμου. Όλα αυτά τα ιερά πλάσματα κατάγονταν από το αρχέγονο ζεύγος του Ουρανού (Ράνγκι) και της Γης (Πάπα), που χωρίστηκαν βίαια από τα φυλακισμένα στην αγκαλιά τους παιδιά τους. Ερμηνεύοντας μια τρίτη, ευδιάκριτη χορογραφική σύνθεση, ένας εκπληκτικός χορευτής αποδίδει την απόσχιση αυτήν συγκλονιζόμενος και σπαρασσόμενος, καθώς κατακόκκινα φτερά παπαγάλου αποκολλώνται βίαια από τη ράχη του και το κορμί του αναβλύζει αίμα. Η κίνησή του συγκρατεί τις μνήμες ενός ανθρώπου-πουλιού, που κάποτε μπορούσε να κατανικήσει τη βαρύτητα, όμως τώρα αιμορραγεί, στην εκπεπτωκυία εκδοχή της ύπαρξής του.

Στρατευμένη τέχνη, χωρίς αμφιβολία

Για τον Λέμι Πονιφάζιο, ο χορός δεν είναι μια δραστηριότητα του στούντιο. «Το να κινείς τους ανθρώπους μέσα σ’ ένα κλειστό δωμάτιο, να τους μιλάς μόνο για τα βήματα ή για τη σημασία της κάθε κίνησης και ποτέ να μην αναφέρεσαι στον βαθύτερο λόγο για τον οποίο ο άνθρωπος χορεύει εν γένει, δηλαδή να μην θίγεις τη φύση της ζωής και της ανθρώπινης κοινότητας και επικοινωνίας, αυτό είναι αδιανόητο», δηλώνει ο διάσημος χορογράφος. Και συμπληρώνει πως νιώθει τον χορό σαν ένα «όχημα» που επέλεξε σε αυτήν τη ζωή για να μπορέσει να πει όσα έχει να πει. Δηλαδή, με δυο λόγια, τη μοίρα της ανθρωπότητας, όπως τη βιώνει ένας χορογράφος που από τα δεκαπέντε του, στη Νέα Ζηλανδία, μεγάλωσε στα πλαίσια της κουλτούρας Σαμόα, όπου η τελετή συνέδεε μεταξύ τους τους ανθρώπους της κοινότητας, και όπου ο χορός ήταν στενά συνυφασμένος με αυτήν την τελετή.

lemi 200Ο χορογράφος φέρει τον τίτλο του «Μέγα Ηγέτη» των Σαμοανών, γιατί έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του τον τιμητικό οικογενειακό τίτλο του «Sala». Ίδρυσε την πλατφόρμα MAU το 1995, στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Δεν πρόκειται για μια ομάδα χορού, αλλά για έναν οργανισμό που περιλαμβάνει μέλη της κοινωνίας των πολιτών και καλλιτέχνες. Όλοι κατάγονται από τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού. Η πλατφόρμα MAU είναι ένα ζωντανό, δημιουργικό κέντρο που υλοποιεί σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις, καλλιτεχνικά γεγονότα και τελετές σε συνεργασία με τοπικές και διεθνείς κοινότητες. Η λέξη MAU σημαίνει «αποκάλυψη της αλήθειας», «μαρτυρία», «ισχυρό όραμα», αλλά και «επανάσταση, ως μια προσπάθεια για μεταμόρφωση». MAU ήταν επίσης το όνομα του ειρηνικού κινήματος για την ανεξαρτησία της Σαμόα στις αρχές του 20ού αιώνα. Η δουλειά του Πονιφάζιο συγκρίνεται, συχνά, με αυτήν της Πίνα Μπάους, λόγω της ακτιβιστικής της διάστασης και της αίσθησης καθήκοντος που κομίζει επί σκηνής: αυτά είχαν ήδη αναδειχθεί στο Birds with Skymirrors (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αθήνας, 2012), στην οικολογική αξιοποίηση της σαιξπηρικής Τρικυμίας (Tempest: Without A Body), στην παράσταση Le Savali: Berlin και στο Stones In Her Mouth. Οι παραστάσεις του νεοζηλανδού δημιουργού έχουν ανέβει στα σημαντικότερα θέατρα και φεστιβάλ του πλανήτη, όπως είναι το Festspielhaus της Βιέννης, η Biennale της Βενετίας, το Théâtre de la Ville στο Παρίσι, το Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ του Λονδίνου, το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και το Theater Der Welt του Βερολίνου.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Σκέψεις για το θέατρο, τη «μοναδική θνησιγενή τέχνη», που όμως επιβιώνει ως το «τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας» στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό», του Σάμιουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στη Στέγη. ...

«Η Λένι Ρίφενσταλ κοιμάται τα βράδια;» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη

«Η Λένι Ρίφενσταλ κοιμάται τα βράδια;» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη

Για την παράσταση «Η Λένι Ρίφενσταλ κοιμάται τα βράδια;» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, στο θέατρο «Φούρνος». Μια επινοημένη συνέντευξη με «την ιέρεια των προπαγανδιστικών ταινιών του Γ’ Ράιχ».

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

Για την παράσταση «Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μια «over the top πολιτική persona», μια σειρά από «συνεχείς μεταμορφώσεις ενός αλλόκοτου πλάσματος που το υποδύεται ο ίδιος ο καλλιτέχνης ως περφόρμερ». 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Tα διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου μου πρόσφεραν την ελληνικότητα της γλώσσας»

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Tα διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου μου πρόσφεραν την ελληνικότητα της γλώσσας»

Από «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» μέχρι τη «Νανά» και από τα «Ποιήματα» του Καβάφη μέχρι τη «Στέπα», αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Θεόδωρου Γρηγοριάδη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι

Πρώτη δημοτικού μο...

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Σκέψεις για το θέατρο, τη «μοναδική θνησιγενή τέχνη», που όμως επιβιώνει ως το «τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας» στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό», του Σάμιουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στη Στέγη. ...

Τι είναι Ποίηση; «Ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», «ενθύμια φρίκης» ή «αντικλείδια» – 15 ποιητές ιχνηλατούν μια απάντηση

Τι είναι Ποίηση; «Ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», «ενθύμια φρίκης» ή «αντικλείδια» – 15 ποιητές ιχνηλατούν μια απάντηση

Τι είναι η ποίηση; Το ερώτημα είναι αδύνατον να απαντηθεί με πληρότητα, μια και η ίδια η φύση της ποίησης διαφεύγει κάθε ορισμού, κάθε περιορισμού, κάθε κλειστής ταυτότητας. Ίσως εξίσου προκλητικό θα ήταν να ρωτήσει κανείς, «τι κάνει η ποίηση;», ερώτημα που επίσης επιδέχεται πολλές και ποικίλες απαντήσεις. Κεντρική ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τρία βιβλία εντελώς ανόμοια μεταξύ τους μας καλούν να σταθούμε, να διαβάσουμε και να στοχαστούμε την ποίηση και την ποιητική της. Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ