alt

Για τη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Παύλου Μάτεσι Η Μητέρα του σκύλου σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.

Του Νίκου Ξένιου

«Γεννήθηκα στας επάλξεις» Ραραού

Στη μεθόριο μεταξύ μελοδράματος και θεάτρου του Παραλόγου, η Μητέρα του Σκύλου του Παύλου Μάτεσι προσφέρει τον καμβά για μια πολυπρόσωπη παράσταση του «Σύγχρονου Θεάτρου», σε σκηνοθεσία του Σταύρου Τσακίρη. Για να επιστρατεύσουμε τα λόγια του ίδιου του Μάτεσι, τη μυθιστορηματική ηρωϊδα Ραραού τη συνοδεύει «η αποδοχή της λύπης ως αναγκαίου συστατικού της ζωής», μιας ζωής που δεν διαφέρει από ένα φύλλο δέντρου: ο άνεμος το παίρνει, το στροβιλίζει, ο άνεμος της Ιστορίας το δέρνει, το σκίζει, το πετά κατάχαμα, ο περαστικός άνθρωπος το πατά. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία εάν το κύριο συστατικό αυτού του θεατρικού οχήματος ανταποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα ή την παριστά με υπερβολή. Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως η φύση του ανθρώπου, «οία φύλλων γενεή», αναζητά στην περσόνα της Ραραούς ψήγματα της αλήθειας της. Η δραματουργική επεξεργασία του Σταύρου Τσακίρη παρακολουθεί το κείμενο από τη στιγμή της γένεσής του -κυριολεκτικά- και το μεταπλάθει, σκηνή προς σκηνή, σε επικό ψηφιδωτό χαρακτήρων.

Ο σπασμένος κόθορνος

Ο Μάτεσις εγκατέστησε τη μορφή της οικονομικά εξαθλιωμένης Ρουμπίνης Μεσκάρη στο πάνθεον των προσώπων της νεοελληνικής λογοτεχνίας με την ωμότητα κυνικού φιλοσόφου.

Ο Μάτεσις εγκατέστησε τη μορφή της οικονομικά εξαθλιωμένης Ρουμπίνης Μεσκάρη στο πάνθεον των προσώπων της νεοελληνικής λογοτεχνίας με την ωμότητα κυνικού φιλοσόφου. «Ραραού» τη βαφτίζει ένας σακάτης χωρίς όνομα, εκείνος που κατοικεί σε ό,τι απέμεινε από ένα υπόγειο πολυβολείο, ένας πληγωμένος, ακρωτηριασμένος, επαίτης, αλλά και θεατρώνης, πλανόδιος ντελάλης της πολιτιστικής φτώχειας του τόπου. Η σκηνή αυτή, με τη φωκνερική διάσταση όπου αγαπούσε ο συγγραφέας να εμβαπτίζει το νεοελληνικό γίγνεσθαι, εξελίσσεται σε μια No Man’s Land, σε ένα χώρο οριακό, που μπορεί να ερμηνευθεί ως η ουδός του παραλογισμού, η μεθόριος της βίαιης μεταπολεμικής αστικοποίησης, το σημείο αντιστροφής του κλασικού οιδιποδείου συμπλέγματος, ή και -γιατί όχι- το όριο των τελετών μύησης στην «ιερή τρέλα»: αυτή η τελεστική, καρναβαλική μανία, διενεργούμενη κυρίως από τις γυναικείες μορφές της παράστασης του Σταύρου Τσακίρη, μπορεί να χαρακτηρισθεί (ευτυχώς) ως αιρετική και βλάσφημη, στον βαθμό στον οποίο το θέατρο επιτρέπει την εκτροπή της καθιερωμένης ηθικής.

altΒαθιά ανθρώπινη, γκροτέσκα, ανορθόδοξη, η ηρωίδα του Μάτεσι ολοκληρώνει την πορεία που ο συγγραφέας ξεκίνησε στην Τελετή και συνέχισε στον Δρόμο προς την Ελευσίνα. Ένα χωματένιο πάτωμα και μια κουρελού, μια διπλωμένη και καταχωνιασμένη ελληνική σημαία που θα τεμαχιστεί και θα γίνει ρούχο χρηστικό, ένας αραμπάς που οδηγεί τις ξεσπιτωμένες, θηλυκές εκδοχές του Οιδίποδα σε ένα σύγχρονο «Κολωνό», υφή και γεύση από χώμα («…χώμα πατημένο ήταν όλο το σπίτι…») και μια κουβέρτα για πόρτα, αλλά και το ανοιχτό στις φωνές και ανθρώπινες παρουσίες στερεότυπο της παλιάς αθηναϊκής αυλής, συναθροίζουν τον σκηνικό χώρο που απελευθερώνεται από τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό του θεάτρου του Καμπανέλλη και εγκαινιάζουν την ανοιχτή κοινωνική σκηνή ως καζάνι «μαγειρέματος» της σαθρής ιδεολογίας του μικροαστού.

Ο σκηνοθέτης και οι συντελεστές της παράστασης ερημώνουν με συνέπεια το αχανές σκηνικό από τα «συμπτωματικά» του γνωρίσματα, διαλύουν τα αντικείμενα που συνθέτουν τον μικρόκοσμο της οικογένειας, θραύουν τα υπολείμματα κρεβατιών, τραπεζιών, ενδυμάτων, υποδημάτων, τα όρια της κατοικίας, διαστρέφουν σκοπίμως τα σημάδια προσανατολισμού στον χώρο, διανοίγουν κανάλια Καθόδου στον Άδη και «πηγάδια» κατοίκησης στα έγκατα της γης. Η εξαιρετική καλλιτεχνική παραγωγή διαθέτει στον θίασο ένα πολυμορφικό θέατρο που αναδιατάσσει, σταδιακά, τον χώρο, στήνοντας επί σκηνής την ανθρωποθυσία που απαιτείται για να ολοκληρωθεί το δράμα. Στο τέλος της παράστασης, ένα κρεβάτι που δημιουργεί συνειρμούς με πίνακες ανεκπλήρωτης μητρότητας της Φρίντα Κάλο κι ένας «πραγματικός» θεατρικός χώρος μεταστοιχειωμένος σε κατώφλι μιας Εις Άδου Καθόδου.

alt
   Ο Σταύρος Τσακίρης

Η τεθλασμένη ταυτότητα μιας γυναίκας

«Η συμβολική των ονειρικών επιθυμιών» στην οποία αναφέρεται ο Γάλλος μεταφραστής του έργου Ζακ Μπουσάρ αποδίδεται με μια πολλαπλότητα αφηγηματικών φωνών, η διανομή των οποίων έγινε αριστοτεχνικά σε αυτήν την παράσταση. Η Ραραού του Σταύρου Τσακίρη μοιάζει να εστιάζει στο ψυχοπαθολογικό σκέλος της περσόνας μιας Ραραούς εξαρχής φελλινικής και clownesque, που δεν επιτρέπει υψηλό βαθμό αποδόμησης του ρόλου. Ωστόσο, προς επίρρωσιν των προθέσεων του σκηνοθέτη, τα κομβικά σημεία κορύφωσης του συναισθήματος και απαρτίωσης του αξιόλογου εικαστικού δρωμένου της παράστασης ανακαλούν Κούνδουρο και Αγγελόπουλο, χορογραφώντας το σύνολο του θιάσου σε δυναμικές τελεστικές σκηνές, δραπετεύουν από το κάδρο του νατουραλισμού κι επιχρωματίζουν το θέατρο με τις πινελιές του υπερρεαλισμού. Στο θετικό αυτό αποτέλεσμα συντείνουν οι αξιοπρόσεκτες ερμηνείες των υπόλοιπων ηθοποιών, που πλαισιώνουν την ανίερη, βέβηλη κεντρική περσόνα με καλά δουλεμένα θεατρικά μέσα.

Είναι αμφίβολο κατά πόσον Η Μητέρα του Σκύλου φιλοτεχνεί το πορτραίτο μιας πραγματικής γυναίκας, παρόλο που η πραγματικότητα καθημερινά μας υποδεικνύει την παρουσία τέτοιων γυναικών. Σε αυτήν την αβεβαιότητα συντείνουν η ασάφεια των διαδοχικών προσωπείων που φέρει η μυθιστορηματική ηρωΐδα, η αφηγηματική αποστασιοποίηση του Μάτεσι και η μάλλον θολή ενσάρκωση του ρόλου από την κυρία Χατούπη. Η ιδιαιτερότητα του εκφωνούμενου από την Ραραού κειμένου συνίσταται στη διακριτική απομάκρυνση από τις συνήθεις «αφηγήσεις» των εχθρικών εισβολών και των συνακόλουθων κακοποιήσεων του τόπου μας και οδηγεί στην απομύθευση του θέματος-ταμπού «η γυναίκα που κοιμάται με τον εχθρό». Το ίδιο το κείμενο οριοθετεί τις κοινωνικές καταβολές της «σκυλίσιας» ζωής που διάγει η ηρωίδα μετά την κοινωνική κατακραυγή και την κηλίδωση της Μητέρας Ασιμίνας με το στίγμα της «πορνείας» και της «προδοσίας της Πατρίδος». Εν ολίγοις, στο έργο αυτό η παραπλανημένη κοινή αντίληψη περί αξιοπρέπειας τίθεται ευθέως επί τάπητος. Εγείρονται ερωτήματα περί αυτοδιάθεσης του ανθρώπινου υποκειμένου, αποδόμησης των κοινωνιογενών χαρακτηριστικών της ηθικής του συγκρότησης, ένστασης σχετικά με την αδικία και άμεσης υποκατάστασης των εθνικιστικών ιδεωδών με τα ανθρωπιστικά ομόλογά τους.

alt

Το εικόνισμα ενός εκπεπτωκότος αγγέλου

Η Ραραού δεν «κατασκευάζεται» από τον Μάτεσι - αντιθέτως, προϋπάρχει του κειμένου του.

Η Ραραού είναι, όπως σωστά την έχουν χαρακτηρίσει, αναξιόπιστη αφηγήτρια. Και αυτό επιτρέπει τις πολλαπλές αναγνώσεις των σκηνών της ζωής της. Η διαπόμπευση της «πόρνης» μητέρας της αναγιγνώσκεται ως αδικία, τη στιγμή που οι «μεγαλοπουτάνες» της κοινότητας κρέμασαν αγγλική σημαία στα μπαλκόνια τους και διέφυγαν από το δημόσιο όνειδος. Η σιωπή της χλευασμένης Μητέρας-Ασιμίνας, σε κάθετην αντίστιξη προς τη δική της αδολεσχία, είναι συνώνυμη με τη φρόνηση. Αντιθέτως, η λογοδιάρροια της Ραραούς οικοδομεί το κείμενο της αφήγησης σε βάσεις σαθρής λογικής, με το ευεργετικό αποτέλεσμα ενός παραμορφωτικού πρίσματος θεώρησης της ιστορικής αλήθειας. Η Ραραού είναι ένας σαιξπηρικός «τρελός» (fool), μια σαλεμένη που αναδύεται από τα ικριώματα των βιασμένων, κακοποιημένων, αποκληρωμένων, διακορευμένων και δημοσίως διεσυρμένων γυναικών της εισβολής, του πολέμου, της υποταγής, της Κατοχής, του Εμφυλίου και της ανεξέλεγκτης ένταξης στα πλοκάμια της μικροαστικοποίησης μετά τη δεκαετία του πενήντα.

Είναι η θεατρική περσόνα που συνοψίζει τους αποκαθηλωμένους πόθους των Ελλήνων που μαζεύτηκαν στην Αθήνα για να γιορτάσουν τον ξεσπιτωμό τους εκπορνεύοντας τις μνήμες τους, τα υπάρχοντά τους, τα ιδεώδη και τις αρχές τους.

Βέβαια, αυτή είναι μια «ιστορικίζουσα», «βιογραφική» προσέγγιση της κεντρικής περσόνας, που όμως παραγνωρίζει τον «οριακό» χρονικό χαρακτήρα του κειμένου. Θα ήταν ανεπίτρεπτο να μην διακρίνει κανείς, ανάμεσα στις εμπνευσμένες σελίδες του μυθιστορήματος, τον μίτο που συνδέει απευθείας τη Ραραού με την Εκάβη και την Κασσάνδρα, τη Μήδεια, την Ελένη και την Ιφιγένεια. Η Ραραού δεν «κατασκευάζεται» από τον Μάτεσι- αντιθέτως, προϋπάρχει του κειμένου του, γλιστρά και γκρεμίζεται από το λογείον της Τραγωδίας, περνά τον Λόπε ντε Βέγκα και τον Καλντερόν από τον ηθμό της ελληνικότητας, βαφτίζεται στα ιερά κείμενα της Ορθοδοξίας και εμποτίζεται από τα διδάγματα της Ψυχανάλυσης. Κατ’ουσίαν δεν πρόκειται καν για αλληγορία, όπως εκ πρώτης όψεως δηλώνει το αμφίσημο περιβάλλον όπου εκθρέφεται η ύπαρξή της, ούτε για προβολή στο χώρο του νοητού μιας σύλληψης μητρότητας που εξέπεσε του άμβωνός της. Είναι η θεατρική περσόνα που συνοψίζει τους αποκαθηλωμένους πόθους των Ελλήνων που μαζεύτηκαν στην Αθήνα για να γιορτάσουν τον ξεσπιτωμό τους εκπορνεύοντας τις μνήμες τους, τα υπάρχοντά τους, τα ιδεώδη και τις αρχές τους. Που επέβησαν στον αραμπά ενός γκροτέσκου θιάσου φτιαγμένου από τα υπολείμματα των ανθρώπινων υπάρξεων, βασισμένου στο σπασμένο δεκανίκι μιας ανάπηρης χώρας και μπέρδεψαν τα δεδομένα της ιστορικής πραγματικότητας με το ονειρόδραμα της θεατρικής σκηνής, όχι από αδυναμία κατανόησης, αλλά από ιδιοσυγκρασιακά κληρονομημένη ουτοπική αντίληψη του κόσμου.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

 

theatro-raraouΗ μητέρα του σκύλου
του Παύλο Μάτεσι
Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης
Παίζουν: Δήμητρα Χατούπη, Νίκος Γιαλελής, Γιάννης Δρίτσας, Χρήστος Ευθυμίου, Ηλίας Ζερβός, Στεφανία Κριεζή, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Εφη Ρευματά, Μαριαλένα Ροζάκη
Κίνηση: Γιάννης Αντωνίου
Φωτισμοί:Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σκηνικά – Κοστούμια: Άγγελος Αγγελής
Σύγχρονο Θέατρο - Εταιρεία Θεάτρου
Ευμολπιδών 45, Γκάζι
Τηλ : 2103425410
Πληροφορίες : Απόγ.: Πέμ., Κυρ. 7.30 μ.μ. Βραδ.: Παρ., Σάβ. 9 μ.μ.
Τιμή : € 20, 15, 10.

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μελάνι» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο Μουσικής: Από τον νεοκλασικισμό στο νεομπαρόκ

«Μελάνι» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο Μουσικής: Από τον νεοκλασικισμό στο νεομπαρόκ

Για την παράσταση «INK» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η οποία παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής. Φωτογραφίες: Julian Mommert

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Παραμένοντας σταθερά ένας ύψιστης αισθητικής créateur/auteur σκηνικών γεγονό...

«ELENIT» του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη – Ένα σύμπαν με δεινόσαυρους, ανεμογεννήτριες και λαμαρίνες

«ELENIT» του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη – Ένα σύμπαν με δεινόσαυρους, ανεμογεννήτριες και λαμαρίνες

Το ανατρεπτικό έργο του καταξιωμένου Ευριπίδη Λασκαρίδη παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τις 16 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023. Φωτογραφίες: Julian Mommert.

Επιμέλεια: Book Press

16 – ...

«Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, με τον Τζον Μάλκοβιτς στη Στέγη

«Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, με τον Τζον Μάλκοβιτς στη Στέγη

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Τζον Μάλκοβιτς και η πολυβραβευμένη Λιθουανή ηθοποιός Ινγκεμπόργκα Νταπκουνάιτε δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας σε ένα από τα πιο μυστηριώδη έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τις 9 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2023. Φωτογραφίες: Māris Morkāns

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκ στον χώρο του βιβλίου: Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής και «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππος Τσιμπόγλου

Σοκ στον χώρο του βιβλίου: Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής και «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππος Τσιμπόγλου

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 66 χρονών.

Επιμέλεια: Book Press

Η ανακοίνωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

...
Ο Μάριο Ντεζιάτι, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ασυμβίβαστοι» που τιμήθηκε με το βραβείο Strega 2022, έρχεται στην Αθήνα

Ο Μάριο Ντεζιάτι, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ασυμβίβαστοι» που τιμήθηκε με το βραβείο Strega 2022, έρχεται στην Αθήνα

Ο βραβευμένος συγγραφέας Μάριο Ντεζιάτι θα παρουσιάσει το βιβλίο του στις 9 Φεβρουαρίου 2023, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Επιμέλεια: Book Press

O Mario Desiati, συγγραφέας του μυθιστορήματος Ασυμβίβαστοι (πρωτ. τίτλος Spatriat...

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο – Μεγάλη απώλεια για την ισπανική λογοτεχνία

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο – Μεγάλη απώλεια για την ισπανική λογοτεχνία

Πέθανε το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2023 από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 51 ετών ο Ισπανός πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] ο οποίος κατείχε εξέχουσα θέση στη σύγχρονη ισπανική λογοτεχνία, έχοντας γράψει πολλά και επιτυχημένα αστυνομικά και όχι μόνο μυθιστορήματα. Μέσα στο 2023, οι εκδό...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογράφημα - πολιτική μαρτυρία του Θόδωρου Σούμα, «Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Όιγκεν Ρούγκε [Eugen Ruge] «Τις μέρες που λιγόστευε το φως» (μτφρ. Τεό Βότσος), το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ΟΚΤΩΒΡΙ...

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Μιχάλη Μακρόπουλου «Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον», που θα κυκλοφορήσει στις 19 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Γιανγκσὶ-ντιέναο (τρεῖς σκηνὲς)  ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

Πρώτος μήνας του νέου έτους και πριν δούμε τι θα φέρει η φετινή πραγματικότητα ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα φανταστικό λογοτεχνικό ταξίδι. Οι εκδόσεις Βακχικόν προτείνουν επτά μυθιστορήματα για τους φίλους του φανταστικού. Γιατί η φαντασία σε πάει παντού...

Επιμέλεια: Book Press

...
Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Στο βιβλίο του με τίτλο «The William H. Gass Reader», ο Αμερικανός πεζογράφος William H. Gass επέλεξε τα δώδεκα βιβλία που διαμόρφωσαν τη λογοτεχνική ματιά του. Μια λίστα που, όπως σημειώνει και ο ίδιος στην εισαγωγή του, δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως τα «δώδεκα καλύτερα βιβλία» που έχει διαβάσει, καθώς «κάθε σπουδαί...

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Ο κριτικός λογοτεχνίας της βρετανικής εφημερίδας, Guardian, Robert McCrum επέλεξε τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία γραμμένα στα αγγλικά. Στη λίστα του εντοπίζουμε έργα που θεωρούνται πλέον κλασικά, από συγγραφείς όπως οι Ντίκενς, Μέλβιλ, κ.ά., καθώς και μυθιστορήματα από τους ΝτεΛίλο, Ισιγκούρο, Ροθ, Κουτσί, κ.ά. ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ