rimini-photo690
 

Του Γιώργου Μητρόπουλου 

Είστε έτοιμοι να παίξετε σε ένα θεατρικό video game, να μπείτε σε ένα λαβύρινθο δωματίων και αφηγήσεων με μόνο οδηγό μια ταμπλέτα; Αυτή τη συναρπαστική εμπειρία, που έρχεται από το μέλλον, μας προσφέρει η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, φέρνοντας στην Ελλάδα το Situation Rooms των Γερμανών Rimini Protokoll.

Το θέατρο της ψηφιακής εποχής είναι πλέον εδώ, είναι προσωποποιημένο και αφορά τον κάθε θεατή ξεχωριστά, ο οποίος συμμετέχει στη δράση, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και νέα μέσα για να καταδυθεί σε ένα πολυμεσικό σύμπαν, το οποίο απαιτεί νέο τρόπο θέασης του θεάματος, διαφορετική σχέση με το σκηνικό γίγνεσθαι, θέτοντας σε νέο επίπεδο την επαφή του με την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Αυτό είναι και το περίγραμμα του Fast Forward Festival, του φεστιβάλ στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται η συγκεκριμένη παράσταση.

Είκοσι καταστάσεις, είκοσι ζωές, είκοσι ρόλοι περιμένουν θεατή για τους παίξει

Για τις ανάγκες της, η Στέγη χρειάστηκε να μετακομίσει στο κτίριο 56 του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Εκεί, η γερμανική ομάδα έχει στήσει μια τεράστια εγκατάσταση με δωμάτια, όπου συμβαίνουν διαφορετικές καταστάσεις, ζουν και «αναπνέουν» εικονικά αληθινοί άνθρωποι και αναπαριστούνται ιστορίες από διαφορετικά μέρη του πλανήτη. Πρωταγωνιστές του έργου είναι είκοσι πραγματικά πρόσωπα, οι ζωές των οποίων έχουν «χαραχτεί» από τη χρήση όπλων. Μέσα από την έξυπνη τοποθέτησή τους στο χώρο, οι ζωές αυτές διασταυρώνονται.

Είκοσι θεατές καλούνται κάθε φορά να μπουν στον κόσμο αυτών των 20 χαρακτήρων. Θα συναντήσουν, θα υποδυθούν δέκα από αυτούς. Πριν εισέλθουν στην εγκατάσταση, ο καθένας από τους συμμετέχοντες οπλίζεται με ένα iPad, μέσα από το οποίο θα δει, θα βιώσει, θα συμμετάσχει στις ζωές των χαρακτήρων που θα ερμηνεύσει. Η ταμπλέτα θα είναι ο οδηγός του στην περιήγηση, παρέα με τα ακουστικά που τη συνοδεύουν. Αυτή είναι που τον οδηγεί μέσα στο χώρο, βάζοντάς τον να κάνει πράγματα, να ακούσει ιστορίες, να υποδυθεί ρόλους. Ο κάθε θεατής είναι μόνος του σ' αυτή τη διαδρομή, αλλά ταυτόχρονα συμμετέχει σε δράσεις και αφηγήσεις, στις οποίες συναντά τους υπόλοιπους θεατές, αλληλεπιδρώντας μαζί τους, έτσι ώστε να ξεδιπλωθεί όλο το κουβάρι της αφήγησης.

Μπαίνοντας στην εγκατάσταση με την εντολή που σου δίνει η φωνή από το iPad, συναντάς ένα εντυπωσιακό σκηνικό από μικρά δωμάτια, σκάλες, ασανσέρ, γραφεία εταιριών, χώρους δοκιμής όπλων, μια σχολική αίθουσα, τη συνοριακή γραμμή στη Λωρίδα της Γάζας και πολλά άλλα περιβάλλοντα που μιλούν για τα όπλα, τον κόσμο της βίας, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, τη σύγχρονη τρομοκρατία, την πολεμική βιομηχανία. Οι είκοσι ήρωες αυτής της παράστασης εργάζονται, πολεμούν, έχουν σχέση με αυτούς τους χώρους.

Εικονική αναπαράσταση ή ματιά μέσα από την κλειδαρότρυπα; 

Αναλαμβάνεις ρόλους που δεν περιμένεις. Μπαίνεις στην ψυχοσύνθεση απλών καθημερινών ανθρώπων που στην πραγματική ζωή ιδεολογικά σιχαίνεσαι και πολιτικά είσαι αντίθετος.

Οι συνεντεύξεις που έχουν κάνει οι Rimini Protokoll από αυτούς τους είκοσι αληθινούς χαρακτήρες είναι εντυπωσιακές, καθώς φωτίζουν την ψυχοσύνθεση, την προσωπικότητα, τη διαδρομή και τα πιστεύω των ανθρώπων που σχετίζονται με αυτόν τον κόσμο των όπλων: πρόκειται για εμπόρους όπλων, φωτογράφους πολεμικών αναμετρήσεων, στρατιώτες, δικηγόρους, βουλευτές της Αριστεράς, κατασκευαστές οπλικών συστημάτων, μετανάστες που ξεριζώθηκαν λόγω πολεμικών αναμετρήσεων κ.ά. Οι ιστορίες τους ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σου, στην ταμπλέτα που κρατάς στα χέρια σου. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι μερικοί από αυτούς συμμετέχουν και στις ιστορίες που βλέπουμε στις ταμπλέτες μας: παίζουν τον εαυτό τους. Όσοι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν, αντικαταστάθηκαν από ηθοποιούς, που μοιάζουν στα αυθεντικά πρόσωπα.

Η σαρωτική επίδραση της χρήσης των όπλων

rimini-photo3Ο θεατής παίζει τους ρόλους τους, ακολουθεί τις οδηγίες τους: φορέσαμε λοιπόν αλεξίσφαιρα γιλέκα για να δοκιμάσουμε την ποιότητά τους πριν μας τα πουλήσουν, κατασκευάσαμε εξαρτήματα όπλων, πέσαμε στο έδαφος ως θύματα πυροβολισμού, μπήκαμε στη θέση ενός ισραηλινού ελεύθερου σκοπευτή, ξαπλωμένοι ασκηθήκαμε στην σκοποβολή, δοκιμάσαμε σούπα, στείλαμε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να βομβαρδίσει μια λαϊκή σύναξη στο Πακιστάν. Όλα αυτά ακολουθώντας κατά γράμμα τη φωνή που μας καθοδηγεί μέσα από την ταμπλέτα. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η διασύνδεση αυτών των δωματίων, πράγμα που αποκαλύπτει το βάθος της ερευνητικής δουλειάς που έκανε ο Ντάνιελ Βέτζελ και η ομάδα του. Η δράση που κάνεις στο ένα δωμάτιο επηρεάζει τη δράση που κάνει ένας άλλος θεατής σε κάποιο άλλο δωμάτιο. Κι αυτό το αντιλαμβάνεσαι, όταν παίξεις και εσύ με τη σειρά σου το ρόλο που είχε ο άλλος θεατής. Κάθε ιστορία, η οποία ξετυλίγεται μπροστά σου διαρκεί επτά λεπτά, πριν ολοκληρωθεί και ξεκινήσει η επόμενη. Συνολικά κάθε θεατής παίζει σε δέκα ιστορίες. Και το «παίζει» είναι κυριολεκτικό. Είσαι πρωταγωνιστής σε ένα βίντεο γκέιμ με πολλούς παίκτες, συμμετέχεις στην αναπαράσταση πολυσύνθετων γεγονότων σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Παίρνεις μέρος σε μια επαυξημένη πραγματικότητα, αναλαμβάνοντας ρόλους που δεν περιμένεις. Μπαίνεις στην ψυχοσύνθεση απλών καθημερινών ανθρώπων που στην πραγματική ζωή ιδεολογικά σιχαίνεσαι και πολιτικά είσαι αντίθετος.

Στα 70 λεπτά που κρατά η κινηματογραφική αφήγηση, στην οποία πρωταγωνιστείς, αντιλαμβάνεσαι μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των είκοσι χαρακτήρων πώς είναι η πραγματική ζωή τους, πέρα από κάθε ηθικολογική διάσταση, χωρίς καμιά κλίμακα άσπρου-μαύρου. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει να σκοτώνεις, να δολοφονείς, να ζεις και να υπηρετείς τον κόσμο της βίας. Ζεις κυριολεκτικά το θέατρο των συγκρούσεων, παίρνεις μέρος όχι μόνο στο θέατρο, αλλά και στον πόλεμο.

Οι Rimini Protokoll καταφέρνουν για άλλη μια φορά μέσα από αυτό το θέατρο-ντοκουμέντο να μιλήσουν με εξαιρετικά διεισδυτικό τρόπο για σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας βάζοντας κάθε έναν από τους είκοσι θεατές που συμμετέχουν σε κάθε παράσταση κυριολεκτικά στο πετσί του ρόλου, στο πετσί των αληθινών χαρακτήρων. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία, εντελώς εξατομικευμένη, η οποία απευθύνεται στον κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά, κάνοντάς τον να προβληματιστεί με έναν έξυπνο, υπόγειο τρόπο για το τι συμβαίνει πραγματικά γύρω του, για το πώς κάποιες αποφάσεις του μπορούν να επηρεάσουν άλλους ανθρώπους κάπου αλλού πάνω στη γη. Πρόκειται ίσως για το πιο επίκαιρο πολιτικό θέατρο που βλέπουμε αυτή την εποχή, το οποίο έρχεται από το μέλλον.

 

Fast Forward Festival | Rimini Protokoll: Situation Rooms

Διάρκεια: Μέχρι 3 Μαΐου 2014
Ώρες παραστάσεων: 14:00 | 16:00 | 18:00 | 20:00 | 22:00
Κέντρο Πολιτισµού «Ελληνικός Κόσµος», Πειραιώς 254
Λοιπές οδηγίες για την παράσταση:
Αγορά εισιτηρίων www.sgt.gr, στο Κέντρο Πολιτισµού «Ελληνικός Κόσµος», Πειραιώς 254, Ταύρος (Κτίριο 56, Είσοδος Γ'), εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα για τη συγκεκριμένη παράσταση.
Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.
Πληροφορίες: Τ. 212 2549056
Εισιτήρια: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτ.), 5 Ευρώ (άνεργοι)

rimini-photoΠοιοι είναι οι Rimini Protokoll

Η Χέλγκαρτν Χάουγκ, ο Στέφαν Κέγκι και o Ντάνιελ Βέτζελ ίδρυσαν το 2002 την θεατρική ομάδα Rimini Protokoll στην οποία γράφουν και σκηνοθετούν. Η πολυεπίπεδη παράσταση "Situation Rooms" είναι ένα σχόλιο σχετικά με τη βιομηχανία των όπλων, τη χρήση τους και τις δραματικές επιπτώσεις τους στη ζωή των ανθρώπων. Έχει βραβευτεί σε διάφορα φεστιβάλ. Έδρα τους είναι το Βερολίνο αλλά ταξιδεύουν με τις παραστάσεις τους σε όλον τον κόσμο.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Οι Τσέντσι» του Π. Μπ. Σέλλεϋ σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (κριτική) – Ένα έργο φεμινιστικό και βέβηλο

«Οι Τσέντσι» του Π. Μπ. Σέλλεϋ σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (κριτική) – Ένα έργο φεμινιστικό και βέβηλο

Για τους «Τσέντσι», του Π. Μπ. Σέλλεϋ, σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου που ανέβηκε στην αίθουσα «Ω» του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Kεντρική εικόνα: © Μαρίζα Καψαμπέλη.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Την τραγωδία «ήρεμ...

Ένα ξεχωριστό «Όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας» από την ομάδα Loxodox στο ΠΛΥΦΑ

Ένα ξεχωριστό «Όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας» από την ομάδα Loxodox στο ΠΛΥΦΑ

Ο ιστορικός χώρος της αρχαίας Αθήνας «συνομιλεί» αρμονικά με τη μαγική νύχτα των Αγγλοσαξόνων, όπως τη συνέθεσε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Κεντρική εικόνα: © Sabrina Brodescu.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η ομάδα Loxodox είναι ιδέα της Μαρίζας Θεοφυλακτοπού...

«Το σώμα της γυναίκας ως πεδίο μάχης» και «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» (κριτική): Δύο σημαντικά έργα του Ματέι Βίσνιεκ στις αθηναϊκές σκηνές

«Το σώμα της γυναίκας ως πεδίο μάχης» και «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» (κριτική): Δύο σημαντικά έργα του Ματέι Βίσνιεκ στις αθηναϊκές σκηνές

Για τις παραστάσεις «Το σώμα της γυναίκας ως πεδίο μάχης» στο θέατρο «Χώρος» και «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα», στο Θέατρο Μπέλλος, και τα δύο του Γαλλορουμάνου θεατρικού συγγραφέα, ποιητή και δημοσιογράφου Ματέι Βίσνιεκ. Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Το σώμα της γυναί...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...
Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ