theatrika deka

Αισθητική αρτιότητα και υψηλή καλλιτεχνική συγκίνηση ο κοινός τόπος των δέκα παραστάσεων που ξεχώρισαν το 2023.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Δέκα παραστάσεις του 2023 που δεν θα τις ξεχάσω λόγω της αισθητικής τους αρτιότητας και της υψηλής καλλιτεχνικής συγκίνησης που ανέδιδαν: με αναστοχασμό πάνω στην τραγικότητα του ανθρώπου, με ερμηνείες που υπογράμμισαν και ανέδειξαν αυτήν την τραγικότητα και με ποικιλία σκηνοθετικών και ερμηνευτικών προσεγγίσεων, κάποιες απ’ αυτές θα τις ανακαλώ ως βαρύτατες πολιτικές δηλώσεις, κάποιες ως μείζονα εικαστικά γεγονότα και κάποιες ως σημαντικές διασκευές πεζογραφικών έργων.

01 Taverna Miresia

«Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia» του Μario Βanushi
Σκηνοθεσία: Μario Βanushi
Παίζουν: Σαβίνα Γιαννάτου, Χρυσή Βιδαλάκη, Κατερίνα Κρίστο, Mario Banushi, Ευτυχία Στεφάνου
⌖ Εθνικό Θέατρο Rex - Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»
Από 18.7.2023 εώς 20.7.2023

O Μάριο Μπανούσι, σε συνεργασία με τη δραματουργό Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, παρουσίασε τη σκηνική σύνθεση «Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia» ως τρίτο μέρος μιας τριλογίας, μετά από τη «Ragada» και το «Goodbye, Lindita». Εκπληκτικές ερμηνείες από τη Χρυσή Βιδαλάκη, την Ευτυχία Στεφάνου και την Κατερίνα Κρίστο. Σκηνογραφία, φωτισμοί, και το τραγούδι της Σαββίνας Γιαννάτου συμβάλλουν στην ατμόσφαιρα ιερατικού καθαρμού και επικήδειας τελετής, ενώ η απουσία λόγου δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα σκηνικά αντικείμενα. Ένα απόλυτα ποιητικό γεγονός, μια εκπληκτική processwork που γεφυρώνει το κενό που μας χωρίζει από τον θάνατο.

02 katarina

«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» του Τιάγκο Ροντρίγκες
Σκηνοθεσία: Tiago Rodrigues
Παίζουν: Isabel Abreu, Romeu Costa, Antonio Fonseca, Beatriz Maia, Marco Mendonca, Antonio Parra, Carolina Passos Sousa, Rui M.Silva
⌖ Στέγη Ωνάση – Κεντρική Σκηνή
Από 4.12.2023 εώς 8.12.2023

Ο Τιάγκο Ροντρίγκες σκηνοθέτησε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση τη σαρκαστική, φουτουριστική παράσταση «Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» όπου η αλλοίωση των πολιτικών ιδεωδών και η λεκτική κατάχρηση των όρων «δημοκρατία» και «ελευθερία» οδηγεί στην πολιτική υποταγή. Μια προφητική μυθοπλασία που θέτει σε αμφισβήτηση τον οιονεί ανθρωπισμό των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, που έχουν απολέσει την αίσθηση της συλλογικότητας και της κοινότητας και έχουν επιδείξει ανησυχητική ανοχή στην αναρρίχηση εθνικιστικών και φασιστικών κομμάτων στην εξουσία.

03 to gala

«Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη
Σκηνοθεσία: Ερμίνα Κυριαζή - Μάνος Καρατζογιάννης
Παίζουν: Στέλλα Γκίκα, Δημήτρης Πασσάς, Ελένη Σακκά, Μάνος Καρατζογιάννης
⌖ Θέατρο Σταθμός
Συνεχίζεται: μέχρι 07 Ιανουαρίου 2024 

«Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη σκηνοθέτησαν η Ερμίνα Κυριαζή και ο Μάνος Καρατζογιάννης. Ο δεύτερος πρωταγωνίστησε κιόλας, στο πλευρό της Στέλλα Γκίκα, του Δημήτρη Πασσά και της Ελένης Σακκά, προτείνοντας έναν ευάλωτο ψυχισμό έναντι της σκληρότητας, της αναλγησίας και του ρατσιστικού κλίματος που βιώνει ο ήρωας μέσα κι έξω από το σπίτι του. Μνήμες από την Τιφλίδα και οι περιθωριοποιητικοί μηχανισμοί σε μιαν Ελλάδα/φιλοξενούσα χώρα συνθέτουν ένα μελόδραμα υψηλών προδιαγραφών που ανανοηματοδοτεί την έννοια της θυσίας, αναβιβάζοντάς την στο βάθρο της πολιτικής αλληγορίας.

04 madame bovary

«Μαντάμ Μποβαρί» του Γκιστάβ Φλομπέρ
Διασκευή: Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία : Λίλλυ Μελεμέ
Παίζουν: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Κώστας Βασαρδάνης, Ανδρέας Νάτσιος, Πάρης Θωμόπουλος, Γιάννης Εγγλέζος
⌖ Θέατρο Αποθήκη
Συνεχίζεται: 06 - 30 Ιανουαρίου 2024 

Την εμβληματική «Μαντάμ Μποβαρί» του Γκιστάβ Φλομπέρ ερμήνευσε η Πέγκυ Τρικαλιώτη στην υποδειγματική σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ. Την έξοχη παράσταση του θεάτρου «Αποθήκη» πλαισίωσαν, επίσης, ο Κώστας Βασαρδάνης, ο Ανδρέας Νάτσιος, ο Πάρης Θωμόπουλος και ο Γιάννης Εγγλέζος. Η ονειροπαρμένη, ασυμβίβαστη ηρωίδα του Φλομπέρ, μέσα από τη δυναμική ανάγνωση της κυρίας Μελεμέ και την εξίσου δυναμική ενσάρκωση της κυρίας Τρικαλιώτη, μεταμορφώνεται επί σκηνής σε σύμβολο της ανθρώπινης ματαίωσης, εντασσόμενη σε ένα ονειρικό σκηνικό. Ο ανδρικός χορός απαρτιώνει το σκηνικό επίτευγμα.

05 platonof

«Πλατόνωφ» του Αντόν Τσέχοφ
Μετάφραση: Κώστας Θεοφάνους
Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη
Παίζουν: Νίκη Βακάλη, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Στέλιος Θεοδώρου, Κωστής Καλλιβρετάκης, Κλεοπάτρα Μάρκου, Κατερίνα Νταλιάνη, Ντίνος Ποντικόπουλος, Αντώνης Χρήστου Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Χατζηζήσης
⌖ Θέατρο Θησείο
Από 16.10.2023 εώς 5.12.2023

Τον σχοινοτενή «Πλατόνωφ» του Άντον Τσέχοφ συνόψισε σε μια δίωρη παράσταση η Δανάη Σπηλιώτη, κατανέμοντας δημοκρατικά τους ρόλους στους: Νίκη Βακάλη, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Στέλιο Θεοδώρου, Κωστή Καλλιβρετάκη, Κλεοπάτρα Μάρκου, Κατερίνα Νταλιάνη, Ντίνο Ποντικόπουλο και Αντώνη Χρήστου. Ρομαντικό ύφος και αφαιρετική σκηνογραφία στην απόδοση των χαρακτήρων που θα παραστούν στον επικήδειο της ρωσικής φεουδαρχικής τάξης: ένα λυρικό προοίμιο στον «Βυσσινόκηπο» που φέρει δυνάμει όλα τα γνωρίσματα του τσεχοφικού σαρκασμού, αύταρκες και πλήρες ως θεατρικό δρώμενο.

06 virginia woolf

«Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Έντουαρντ Άλμπι
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης
Παίζουν: Δημήτρης Ξανθόπουλος, Ναταλία Στυλιανού, Αγγελος Ανδριόπουλος , Σεμίνα Πανηγυροπούλου
⌖ Θέατρο Από Μηχανής
Από 30.10.2023 εώς 19.12.2023

Το κορυφαίο έργο του Έντ. Άλμπι ανέβασε ο Ορέστης Τάτσης στο «Από Μηχανής Θέατρο», εμπιστευόμενος το αμοιβαίο παιχνίδι κοινωνικών προσωπείων στη Ναταλία Στυλιανού, στον Δημήτρη Ξανθόπουλο, στη Σεμίνα Πανηγυροπούλου και στον Άγγελο Ανδριόπουλο. Εγκλωβισμένοι σε μια παραπειστική εικόνα Εαυτού, οι ήρωες του κλασικού αριστουργήματος υπονομεύουν την επανάπαυση των αμερικανών μεσοαστών και το ψευδεπίγραφο ακαδημαϊκό προφίλ των πανεπιστημιακών δασκάλων της δεκαετίας του εξήντα. Τα δυο ζευγάρια επιδίδονται σ’ ένα παιχνίδι αμοιβαίας επιβολής απ’ όπου, τελικά, αναδεικνύεται η άτεγκτη ανάγκη του ανθρώπου για συντροφικότητα.

07 0 glaros

«Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχοφ
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Παίζουν: Θεοδώρα Τζήμου [Αρκάντινα], Μανώλης Μαυροματάκης [Τριγκόριν], Αινείας Τσαμάτης [Τρέπλιεφ], Δήμητρα Βλαγκοπούλου [Νίνα], Νατάσα Εξηνταβελώνη [Μάσα], Φιντέλ Ταλαμπούκας [Ντόρν], Δρόσος Σκώτης [Σόριν], Μαρία Φιλίνη [Πωλίνα], Γιώργος Ζυγούρης [Μεντβεντένκο]
⌖ Θέατρο: Προσκήνιο
Συνεχίζεται: μέχρι 14 Ιανουαρίου 2024 

Με τον «Γλάρο» ο Δημήτρης Καραντζάς συμπλήρωσε, ως τριλογία, τις «Τρεις αδελφές» και τον «Θείο Βάνια» του Τσέχοφ, προβαίνοντας σε μια ριζοσπαστική επανεκτίμηση του θεατρικού χωροχρόνου και σημειώνοντας μιαν ιστορική παράσταση. Δεν θα ξεχάσω τη συγκλονιστική ερμηνεία της Θεοδώρας Τζήμου, τη στοχευμένη σωματικότητα του Αινεία Τσαμάτη, τη συγκινητική παρουσία της Νατάσας Εξηνταβελώνη, την ευφυή παρουσία του Μανώλη Μαυροματάκη, την αξιοθαύμαστη μεταμορφωσιγένεια της Δήμητρας Βλαγκοπούλου, το χιούμορ του Δρόσου Σκώτη, την ερμηνευτική συνέπεια του Γιώργου Ζυγούρη, του Φιντέλ Ταλαμπούκα και της Μαρίας Φιλίνη και τα έξοχα σκηνικά του Κωνσταντίνου Σκουρλέτη.

08 dodekati nyxta

«Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι επιθυμείτε» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Παίζουν: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Πωλ Ζαχαριάδης, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αμαλία Καβάλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ελευθερία Παγκάλου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Αγγελική Τρομπούκη
⌖ Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν, Υπόγειο
Συνεχίζεται: 03 - 14 Ιανουαρίου 2024 

Ο Γιάννης Κακλέας ανέβασε τη «Δωδέκατη Νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ως ένα παίγνιο εκτροπής από την κανονικότητα, σε μια παράσταση όπου η μεταμφίεση δίνει διέξοδο στον ερωτισμό, ενάντια στις κοινωνικές συμβάσεις. Αισθητική «ντραγκ» σε μια μουσικοχορευτική παράσταση όπου αναδεικνύονται τα ταλέντα της Στέλλας Κάλτσου, της Ηλένιας Δουλαδίρη, του Κωνσταντίνου Σαββάκη, της Όλγας Φαλέι, της Αμαλίας Καβάλη, του Κωνσταντίνου Μπιμπή, της Ηλιάνας Μαυρομάτη, της Ελευθερίας Παγκάλου, της Αγγελικής Τρομπούκη, του Παναγιώτη Παπαϊωάννου, του Πωλ Ζαχαριάδη, του Αλέξανδρου Ζουριδάκη, του Αλέξανδρου Σκουρλέτη και, κυρίως, το ταλέντο του Κωνσταντίνου Γεωργόπουλου στον ρόλο του τρελού.

09 arkoudoraxi

«Αρκουδοράχη» του Εντ Τόμας 
Μετάφραση: Αργύρης Ξάφης
Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη
Παίζουν: Δημήτρης Γεωργιάδης, Δημήτρης Δρόσος, Δέσποινα Κούρτη, Αργύρης Ξάφης
⌖ Θέατρο Θησείο
Από 12.10.2023 εώς 26.11.2023

Η Ιώ Βουλγαράκη αξιοποίησε στο έπακρο την έξοχη μετάφραση και την ερμηνευτική δεινότητα του Αργύρη Ξάφη σε μιαν άκρως ποιητική απόδοση του γριφώδους έργου «Αρκουδοράχη» του Ουαλού Εντ Τόμας. Η Δέσποινα Κούρτη, ο Δημήτρης Γεωργιάδης και ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης απαρτιώνουν ένα κουαρτέτο ερμηνευτικό που κομίζει επί σκηνής τον εφιάλτη μιας επικείμενης αποκοπής από τις ρίζες, ενός μετατραυματικού στρες και μιας αλληγορικής απόδοσης της απώλειας μνήμης. Μανιερίστικη, νοσταλγική σκηνοθεσία για έναν «παλιό κόσμο» που χάθηκε ανεπιστρεπτί και για ένα δυσοίωνο μέλλον που διαγράφεται στον ορίζοντα και το οποίο υποδηλώνεται από τη «ζεστή» φωτιστική συνθήκη του Αλέκου Αναστασίου σε αντίθεση με τις υπόλοιπες σκηνές, οι οποίες φωτίζονται με ψυχρό φως.

10 efyteusen o theos paradiso

«Καὶ ἐφύτευσεν ὁ Θεὸς παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου
Σκηνοθεσία: Βαλέρια Δημητριάδου
Παίζουν: Αθηνά Αλεξοπούλου, Βαγγέλης Αμπατζής, Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Κάππας, Μαρία Κατσανδρή Χρύσα Κοτταράκου, Γρηγόρης Μπαλλάς, Μαρία Προϊστάκη, Αθηνά Σακαλή, Θανάσης Χαλκιάς, Σπύρος Χατζηαγγελάκης
⌖ Σύγχρονο Θέατρο
Από 20.9.2023 εώς 29.10.2023

Ώριμοι πια, οι «C. for Circus» ανέβασαν στο Σύγχρονο Θέατρο το ειρωνικό κείμενο «Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου, μιαν υπερρεαλιστική σύνθεση που παραλλάσσει την ωμή πραγματικότητα σε αλληγορία, επιστρατεύοντας τα διδάγματα του σωματικού θεάτρου και του μιούζικαλ. Δήμητρα Λιάκουρα στη σκηνογραφία, Ειρήνη Μακρή στη χορογραφία, Αθηνά Σακαλή, Αθηνά Αλεξοπούλου, Μαρία Προϊστάκη, Μαρία Κατσανδρή, Παναγιώτης Γαβρέλας, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Βαγγέλης Αμπατζής, Θανάσης Χαλκιάς, Χρύσα Κοτταράκου, Σπύρος Χατζηαγγελάκης και Κωνσταντίνος Κάππας σε συγκλονιστική υπόδυση των χαρακτήρων του έργου. Αξέχαστη παράσταση.


 Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ