«Εξομολογήσεις» του Αλεξάντερ Ζέλντιν στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική) – Ο Αλεξάντερ Ζέλντιν, ο Bατό και ο Τσέχοφ

Οι «Εξομολογήσεις» του Αλεξάντερ Ζέλντιν παρουσιάστηκαν στην Πειραιώς 260, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ο βρετανός σκηνοθέτης και συγγραφέας Αλεξάντερ Ζέλντιν παρουσιάζει τη διεθνή συμπαραγωγή Εξομολογήσεις στον χώρο της Πειραιώς 260. Ο Ζέλντιν έχει ήδη αφήσει διακριτό το στίγμα του στο θέατρο, πλάθοντας έναν δικό του κόσμο και δημιουργώντας μια ξεχωριστή καλλιτεχνική ταυτότητα. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως «κάποιον που είναι εξόχως παθιασμένος με το θέατρο» και δηλώνει πως ξεκίνησε τις «Εξομολογήσεις» από μια συνέντευξη που του έδωσε η μητέρα του.

Mια ματαιωμένη μικροαστή που μεταμορφώνεται

Γεννημένη το 1943, στην Αυστραλία, η ηρωίδα του έργου Άλις προέρχεται από απλή οικογένεια ενός χωριού της Αυστραλίας. Η Άλις επιχειρεί τη φοίτηση στο Πανεπιστήμιο επειδή θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο. Όμως, στον χρόνο και τον τόπο όπου βρίσκεται, δεν της δίνονται τα κατάλληλα εργαλεία και πρέπει να ψάξει να τα βρει. Βρίσκεται σύντομα αντιμέτωπη με τη στενόμυαλη μιας κοινωνίας που κυριαρχείται από τον συντηρητισμό της δεκαετίας του 1950, πριν απελευθερωθεί απ’ αυτόν στο πλαίσιο του φεμινισμού και της σεξουαλικής απελευθέρωσης που εμφανίζονται ως κινήματα στην Ευρώπη.

eksomologiseis festival athinwn 2

Η Έριν Ζαν Νόρβιλ υποστηρίζει τον κεντρικό χαρακτήρα επιστρατεύοντας μιαν εκπληκτική ερμηνευτική παλέττα. Μελετώντας τη φιγούρα της Άλις όπως μελετάει κανείς ένα πορτρέτο ενηλικίωσης, ο Ζέλντιν στρέφεται στις ευτυχισμένες ή τραγικές στιγμές που άφησαν το σημάδι τους στην ύπαρξή της και δημιουργεί ένα τεράστιο αφηγηματικό έργο. Ένας ανεπιθύμητος γάμος στα δεκαοκτώ, το κίνημα απελευθέρωσης των γυναικών στη δεκαετία του 1970, το φάντασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: επηρεασμένος από τον Σαίξπηρ και τον Καλντερόν, από τη βρετανή συγγραφέα Ρέιτσελ Κασκ, από την Ανί Ερνό και τη Σιμόν ντε Μποβουάρ, από τον Κνάουσγκααρντ, τον Ευγένιο ο Νηλ και τον Τσέχοφ, από τον Ρουσό και τον Μαριβό, ο Ζέλντιν βάζει το άτομο να παλεύει για να «γίνει» κάτι, κατ’ουσίαν να κερδίσει την αξιοπρέπειά του, θεσπίζοντας εκ νέου ένα θέατρο τύπου Τσέχοφ. Ποιο κομμάτι από τον εαυτό της εκθέτει αυτή η γυναίκα, αφηγούμενη τα επεισόδια της ζωής της;

eksomologiseis festival athinwn 3

Η επίδραση της Commedia dell’ Arte

Οι ηθοποιοί του Ζέλντιν παίζουν ταυτόχρονα πολλούς ρόλους στην παράσταση. Κυρίως είναι γελωτοποιοί (σαν τους zanni της Commedia dell’ Arte) που άλλοτε καυχώνται, άλλοτε γελούν, άλλοτε κλαίνε και άλλοτε σιωπούν. Πότε αφελής, πότε δόλια, πότε τρωτή και πότε ιδιαίτερα σκληρή (δεν ξεχνιέται η σκηνή της απόρριψης της μητέρας), η εξομολογούμενη, ηλικιωμένη ηρωίδα δεν φοβάται τη γελοιοποίηση. Η υπέροχη ηθοποιός Αμέλντα Μπράουν εξομολογείται σαν να βρισκόταν στον ψυχαναλυτή της, αντικρίζοντάς μας από τη σκηνή με ένα αινιγματικό, σαν «ζωγραφιστό» χαμόγελο κλόουν. Σαν τον «Πιερό Ζιλ» του Βατό (τον αγαπημένο της πίνακα ζωγραφικής, που ταυτόχρονα είναι και αγαπημένος πίνακας του ματαιωμένου ζωγράφου πατέρα της, που τον υποδύεται με συγκινητικό τρόπο ο Μπράιαν Λίπσον), στρέφεται προς το κοίλον σαν να παρατηρεί τον εν λόγω πίνακα στο Λούβρο (κατ’ ουσίαν: μετατρέποντας το κοινό σε έργο τέχνης ή αντιμεταθέτοντας τις αλήθειες της αφήγησής της στις δικές μας, προσωπικές ιστορίες). Με αυτήν την «αντιστροφή» της Commedia dell' Arte o Βατό (και, κατ’ επέκτασιν, και ο Ζέλντιν) αναπαριστά τη λανθάνουσα τραγωδία του χαρακτήρα, που παρά τις αποτυχίες του ξαναπροσπαθεί, αλλάζει τη ζωή του. Και, στο τέλος, την αποκαλύπτει στις λεπτομέρειές της, απολογούμενη τρόπον τινά, σε σημείο να «αδειάζει» τελείως από μνήμη, να εξαντλείται, να ακραγγίζει τον θάνατο: όπως στο ζοφερό της όνειρο με τον καννιβαλισμό των πελεκάνων, σκηνή που παραπέμπει στη δολοφονία του γονέως που εισάγει ως θεματική η αρχαία τραγωδία (αλλά και στον «Γλάρο» του Τσέχοφ).

Πιερό Ζιλ

Η Άλις μετατρέπεται σε κλόουν: στο «φόντο» της προσωπικής της ιστορίας εμφανίζεται ο πρώτος σύζυγός της, που τον υποδύεται ο έξοχος Τζο Μπάνιστερ (στον πίνακα του Βατό αυτός αντιστοιχεί στον «Καπιτάν», τον miles gloriosus, την παρωδία του ηρωϊσμού και του ανδρισμού). Προς το τέλος του έργου, τα δυο παιδιά της αντιστοιχούν ξεκάθαρα στις δυο μορφές (Isabelle και Léandre, τους πρώτους λάτρεις της Commedia dell’ Arte). Mα και με τον Αρλεκίνο, και με την Κολομπίνα του φόντο του πίνακα μπορεί κανείς να βρει αντιστοιχίες στην παράσταση του Ζέλντιν, στους πολλαπλούς ρόλους που ερμηνεύουν η Γκάμπριελ Σκόουθορν, η Πάμελα Ρέιμπ, η Λίλιτ Λέσερ και ο Γιασέρ Ζαντέχ. Όσο για τον Ντοτόρε, η αντιστοιχία είναι προφανής: πρόκειται για τον καθηγητή πανεπιστημίου που προφανώς δεν έχει απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού των φοιτητριών του, που στην πλειοψηφία τους είναι νοικοκυρές: είναι ο αδαής που έχει τον στόμφο του επαḯοντος, και που τελικά εντάσσεται επίσης στο φόντο της προσωπικής ιστορίας αυτής της εξομολογούμενης γυναίκας. Στα λόγια αυτού του «δόκτορος» λογοτεχνίας (ο Τζέρι Κίλλικ δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας) όμως κρύβεται και μια βαθύτατη αλήθεια για τη σημασία της Ποίησης στην ανθρώπινη ζωή, μια δήλωση, ουσιαστικά, του ίδιου του Αλεξάντερ Ζέλντιν.

Αλεξάντερ Ζέλντιν, ένας νέος ανθρωπιστής

Επηρεασμένος, σε νεαρή ηλικία, από την αρρώστια και τον θάνατο του πατέρα του, ενός ακαδημαϊκού Ρωσο-Εβραίου πρόσφυγα, ο Αλεξάντερ Ζέλντιν ακολουθεί κι εκείνος τον δρόμο της περιπλάνησης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημιουργεί τη δική του θεατρική ομάδα δουλεύοντας ασταμάτητα. Στα 17 του βρίσκεται στο Εδιμβούργο με ένα έργο εμπνευσμένο από τη Marguerite Duras. Το «Glimpses of the Dying Process» ψηφίζεται ως το χειρότερο έργο εκείνης της χρονιάς από έναν κακόβουλο κριτικό. Η αγάπη του για τις παραστατικές τέχνες γρήγορα τον οδηγεί στο εξωτερικό: στην Αίγυπτο, τη Νότια Κορέα, τη Γεωργία και τη Ρωσία, και συγκεκριμένα στην Αγία Πετρούπολη, όπου συναντά την πρώτη μεγάλη πρόκληση της καριέρας του, καθώς το διάσημο θέατρο Mariinsky του αναθέτει να σκηνοθετήσει παραστάσεις όπερας. Πιο συγκεκριμένα, σκηνοθετεί τη ρωσική πρεμιέρα της όπερας δωματίου «Powder her face» του Thomas Adès, καθώς και έργα των Πουτσίνι και Ραβέλ. Όπως ο ίδιος λέει αυτή η εμπειρία τον βοήθησε να κατανοήσει το θέατρο: «Έμαθα πώς να σκηνοθετώ, κάνοντας όπερα. Όταν καθοδηγώ τώρα ανθρώπους στη σκηνή, φαντάζομαι πώς θα ήταν η μουσική». Δεδομένου ότι ο πατέρας του δεν μιλούσε ποτέ ρωσικά στο σπίτι, πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν στην Αγία Πετρούπολη, περνώντας υποχρεωτικά από το στάδιο της μετάφρασης. «Έμαθα πώς να σκηνοθετώ κάνοντας όπερα. Όταν σκηνοθετώ ανθρώπους τώρα, φαντάζομαι ποια θα ήταν η μουσική».

Αλεξάντερ Ζέλντιν

Ο Αλεξάντερ Ζέλντιν.

Αφού αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα ανεργίας στη Μεγάλη Βρετανία, η πρόσληψή του στο East 15 Acting School τού επιτρέπει να αναπτύξει θεατρικά έργα με μαθητές. Έχει εκπαιδευθεί στο μάθημα Jerwood Young Directors στο The Old Vic και έχει λάβει μέρος σε residencies στο Αιγυπτιακό Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης και στο Studio Emad Eddin στο Κάιρο, όπου ανεβάζει τον «Συνεχή πρίγκιπα» του Καλντερόν ντε λα Μπάρκα, συνεργαζόμενος με ντόπιους μουσικούς. Το 2010 διευθύνει την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θεάτρου στο Napoli Teatro Festival της Ιταλίας σε μια παραγωγή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας στα Αραβικά και τα Ιταλικά. Το 2011 σκηνοθετεί τον «Μάκβεθ» στη Νότια Κορέα. Το Beyond Caring, η πρώτη του μεγάλη επιτυχία, είναι εμπνευσμένο από ανθρώπους με συμβόλαια μειωμένου ωραρίου: το αναλαμβάνει το Εθνικό Θέατρο, το οποίο στη συνέχεια παράγει και το Love – αυτή τη φορά ο Ζέλντιν επικεντρώνεται σε οικογένειες που ζουν σε προσωρινά καταλύματα. Τελικά αυτό εξελίσσεται στη συναρπαστική τριλογία Ανισότητες (Beyond Caring, Love and Faith, Hope and Charity) που αποκαλύπτει το ανθρώπινο κόστος της λιτότητας στη Βρετανία.

Λόγω της ικανότητάς του να δημιουργεί χαρακτήρες που μιλούν για κάποιο νοσηρό κοινωνικό φαινόμενο, τον παραλληλίζουν με τον Κεν Λόουτς – κάτι που ο ίδιος διαψεύδει.

Τον Ιανουάριο του 2012 δημιουργεί ένα νέο μουσικό και χοροθεατρικό έργο, το Shemehé, για το British Council-National. Το 2012, ανεβάζει το Doing the Idiots (National Theatre Studio 2012 – απάντηση στην ταινία του Λαρς Φον Τρίερ «Οι ηλίθιοι»). Λόγω της ικανότητάς του να δημιουργεί χαρακτήρες που μιλούν για κάποιο νοσηρό κοινωνικό φαινόμενο, τον παραλληλίζουν με τον Κεν Λόουτς – κάτι που ο ίδιος διαψεύδει. Το 2015 διορίζεται Αναπληρωτής Διευθυντής στο The Birmingham Repertory Theatre. Μαθαίνει πολλά βοηθώντας τον Peter Brook και τη συν-σκηνοθέτιδά του Marie-Hélène Estienne στην παραγωγή τους του Μαγικού Αυλού το 2010. Όπως και η Τριλογία των Ανισοτήτων, το έργο του Θάνατος στην Οικογένεια αναγκάζει το κοινό να αντιμετωπίσει ένα ταμπού – την πραγματικότητα των γηρατειών και το τέλος της ζωής, κεντρικό θέμα της προβληματικής του.


* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

INFO

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Joe Bannister, Amelda Brown, Jerry Killick, Lilit Lesser, Brian Lipson, Gabrielle Scawthorn, Yasser Zadeh και οι ηθοποιοί Eryn Jean Norvill και Pamela Rabe, που ενώθηκαν με το σχήμα.
Σκηνικά – Κοστούμια: Marg Horwell
Κίνηση – Χορογραφία: Imogen Knight
Σχεδιασμός φωτισμών: Paule Constable
Μουσική: Γιάννης Φιλιππάκης
Σχεδιασμός ήχου: Josh Anio Grigg
Casting: Jacob Sparrow
Συνεργαζόμενη σκηνοθέτιδα: Joanna Pidcock
Δραματουργική υποστήριξη: Sasha Milavic Davies
Φωνητική διεύθυνση: Cathleen McCarron
Παραγωγή: Compagnie A Zeldin / A Zeldin Company

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Οδύσσεια» στη Στέγη – με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι

«Οδύσσεια» στη Στέγη – με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι

H «Νέκυια» του Γιάννη Αγγελάκα & του Χρήστου Παπαδόπουλου με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Επιμέλεια: Book Press

«Ονειρεύτηκα μια υποβλητική αφήγηση της Οδύσ...

Ο Τσέχοφ στα καλύτερά του: «Γλάρος» και «Πλατόνοφ» στο πνεύμα του Ρώσου δραματουργού

Ο Τσέχοφ στα καλύτερά του: «Γλάρος» και «Πλατόνοφ» στο πνεύμα του Ρώσου δραματουργού

Για την παράσταση «Ο γλάρος» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή στο Θέατρο Σημείο και την παράσταση «Πλατόνοφ» σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη στο Νέο Θέατρο Θησείον. Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Ο γλάρος». Φωτογραφία © Σταύρος Χαμπάκης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

Θρίαμβος της «Δωδέκατης νύχτας» του Γιάννη Κακλέα, στο Θέατρο Τέχνης

Θρίαμβος της «Δωδέκατης νύχτας» του Γιάννη Κακλέα, στο Θέατρο Τέχνης

Για την παράσταση «Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι επιθυμείτε» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία του Γιάννη Κακλέα, η οποία παρουσιάζεται στο «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Υπόγειο». Φωτογραφίες © Πάτροκλος Σκαφίδας.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

«Η εμμονή» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Η εμμονή» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ανί Ενρό [Annie Ernaux] «Η εμμονή» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν ήθελε να μου πει το όνομά της.

...
Ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος τιμήθηκε από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για το σύνολο του έργου του

Ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος τιμήθηκε από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για το σύνολο του έργου του

O Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου τίμησε το περασμένο Σάββατο (2/12) σε μια σεμνή τελετή τον Γιώργο Μαρκόπουλο, καθώς και τον Κύπριο ομότεχνό του Αντώνη Πιλλά.

Επιμέλεια: Book Press

Tο Βραβείο «Λογοτέχνη για το σύν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

«Η εμμονή» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Η εμμονή» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ανί Ενρό [Annie Ernaux] «Η εμμονή» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν ήθελε να μου πει το όνομά της.

...
«Μερικές ακόμα σημειώσεις ενός πορνόγερου» του Τσαρλς Μπουκόβσκι (προδημοσίευση)

«Μερικές ακόμα σημειώσεις ενός πορνόγερου» του Τσαρλς Μπουκόβσκι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τσαρλς Μπουκόβσκι [Charles Bukowski] «Μερικές ακόμα σημειώσεις ενός πορνόγερου» (νέα μτφρ. Γιάννης Λειβαδάς), που κυκλοφορεί στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ