o adelfos mou o amadeus

Για την παράσταση «Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, που παρουσιάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Φωτογραφίες: Γιώτα Εφραιμίδου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα το έργο του Μηνά Βιντιάδη «Ο αδελφός μου ο Αμαντέους», σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για την αφήγηση της αδελφής του Μότσαρτ, της Ναννέρλ Μότσαρτ, που κατά τους μουσικολόγους μύησε τον μεγάλο συνθέτη στη μουσική και υπήρξε, στη δεκαετία του 1760, σπουδαία σολίστ η ίδια. Το κείμενο είναι απότοκος δυόμιση χρόνων έρευνας και κύριο γνώρισμά του είναι ο λυρισμός (ο Μηνάς Βιντιάδης ολοκληρώνει τη συγγραφή μιας σειράς βιβλίων εκλαΐκευσης της ζωής μεγάλων συνθετών της κλασικής μουσικής).

Το ταξίδι στο Παρίσι (1777 - 1779) υπήρξε το τελευταίο μεγάλο ταξίδι συναυλιών του συνθέτη, γιατί συνέπεσε με την απώλεια της μητέρας του και με εκείνην της θέσης του στο Σάλτσμπουργκ. Ήδη από τον Μάρτιο του 1781 βρέθηκε στη Βιέννη, κι εκεί κρίθηκε εις βάρος του η όλη στάση του απέναντι στο μουσικό κατεστημένο της εποχής και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Η αναφορά στη σύνθεση του υπέροχου, ημιτελούς Ρέκβιεμ συνδέεται αναπόσπαστα (όπως και στο έργο «Αμαντέους» του Πήτερ Σάφερ, η πρεμιέρα του οποίου, το 1979, στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, είχε καθηλώσει το κοινό) με το άδοξο, πρόωρο τέλος του μεγάλου δημιουργού και με την κοινότατη, φτωχική –με έξοδα του δήμου– κηδεία που του επιφύλασσε η μοίρα στο νεκροταφείο του Αγίου Μάρκου.

Με μεγάλη λεπτότητα η κυρία Πεφάνη υπερτονίζει τα μέρη του κειμένου που αφορούν τη Ναννέρλ, χωρίς να αποτραβά τον φακό από την περσόνα του Μότσαρτ.

Στα απομνημονεύματα της αδελφής του όλα αυτά καταγράφονται με έναν συνδυασμό πικρίας για τις χαμένες ευκαιρίας, θαυμασμού για τον αδελφό της, μεμψιμοιρίας για τη μοίρα μιας γυναίκας δημιουργού στον δέκατο όγδοο αιώνα, μικρών δηγμάτων φθόνου για την πρωτοκαθεδρία των ανδρών, μετάνοιας και τύψεων, ακυρωμένων ερωτικών αισθημάτων και των δύο αδελφών και, προπάντων, νοσταλγίας για τα παιδικά τους χρόνια. Με μεγάλη λεπτότητα η κυρία Πεφάνη υπερτονίζει τα μέρη του κειμένου που αφορούν τη Ναννέρλ, χωρίς να αποτραβά τον φακό από την περσόνα του Μότσαρτ.

Ο πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος υποδύεται τον δάσκαλο μουσικής και τον πατέρα Λέοπολντ (υπήρξε αναπληρωτής διευθυντής της ορχήστρας στην αυλή του Αρχιεπισκόπου του Σάλτσμπουργκ, συνθέτης και δάσκαλος ο ίδιος), που εμφανώς ευνόησε τον γιο του, καταδικάζοντας την κόρη του στον γάμο και στην αφάνεια – και αυτό το μήνυμα περνά στην παράσταση, μήνυμα που δυστυχώς ισχύει ακόμη και σήμερα σε μεγάλο βαθμό: «Για μένα η σύνθεση είναι απαγορευμένη», έγραφε η Ναννέρλ. «Δεν υπάρχει τίποτα για εμάς τις γυναίκες. Άντρες ιππότες, άντρες συνθέτες, άντρες πιανίστες. Ο πατέρας κι ο Αμαντέους οργώνουν την Ευρώπη κι εγώ καθαρίζω πατάτες και γυαλίζω ασημικά. Γράφω κρυφά μουσική και τη στέλνω στον αδελφό μου. Τι θα γινόμουν άραγε αν δεν είχε γεννηθεί πότε ο Βόλφι; Πόσο ψηλά θα έφτανα;»

o adelfos mou o amadeus 2

Η επιλογή του ηθοποιού που θα υποδυόταν τον Μότσαρτ είναι πολύ πετυχημένη: ο εξαίρετος χορευτής και ήδη γνωστός ηθοποιός Έλιο-Φοίβος Μπέικο ερμηνεύει δύο ρόλους: αυτόν ενός σύγχρονου φοιτητή μουσικής ακαδημίας κι εκείνον του Joannes Chrysostomus Wolfgang Theophilus (Amadeus) Mozart, διασχίζοντας τη μικρή σκηνή με μεγάλη ευελιξία και ακρίβεια στην εκτέλεση των κινήσεών του. Η μετάβαση από τη μια χρονική στιγμή στην άλλη γίνεται με συσκότιση και τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ως φακού: έτσι γίνεται και η «μεταμόρφωση» του σύγχρονου σπουδαστή μουσικής σ’ «εκείνον» που όλοι γνωρίζουμε ως Μότσαρτ – σε όλες τις ηλικιακές του φάσεις, που με μια σειρά από σκηνικά και υποκριτικά ευρήματα υλοποιείται θαυμάσια από τον κύριο Μπέικο.

H «μεταμόρφωση» του σύγχρονου σπουδαστή μουσικής σ’ «εκείνον» που όλοι γνωρίζουμε ως Μότσαρτ – σε όλες τις ηλικιακές του φάσεις, που με μια σειρά από σκηνικά και υποκριτικά ευρήματα υλοποιείται θαυμάσια από τον κύριο Μπέικο.

Αλλά και η Πέμη Ζούνη στον ρόλο της Μαρίας-Άννας (Ναννέρλ) Μότσαρτ διανοίγει νέες εκφραστικές οδούς βάσει των σκηνοθετικών οδηγιών της Βάνας Πεφάνη: φάντασμα «καρφωμένο» σαν σανίδα ανάμεσα στις χορδές του τσέμπαλου, μορφή που αναδύεται μέσα από τη σκηνογραφική λύση ενός φορέματος εποχής «παγωμένου» στον χρόνο, η Ναννέρλ Μότσαρτ είναι ένα πρόσωπο/φωνή που «καλείται» (υπάρχει όντως μια επίκληση σε κάποιον «άγγελο-βοηθό») να υποστηρίξει/να σχολιάσει/να ερμηνεύσει τα έργα του αδελφού της μέσα από τα βάθη του χρόνου. Η έμπειρη ηθοποιός κινείται σε όλη τη γκάμα συναισθημάτων που προβλέπει το κείμενο: η ματαίωση της γυναίκας συνιστά κεντρικό θεματικό άξονα, καθώς η κυρία Ζούνη ενσαρκώνει πολλές εκφάνσεις μιας γυναικείας προσωπικότητας τόσο διαφοροποιημένα ώστε θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για βαθειά πνευματικότητα στην προσέγγιση του ρόλου της.

Ο Κυριάκος Κοσμίδης επιμελείται την κίνηση και υποστηρίζει απόλυτα τη σύλληψη, και το ίδιο συμβαίνει και με τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Λυντζέρη και τους φωτισμούς του Βασίλη Κλωτσοτήρα.


Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη
Παίζουν: Πέμη Ζούνη, Έλιο-Φοίβος Μπέικο, Διονύσης Μαλλούχος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντεπυ Πάγκα
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Λυντζερης
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοθρας
Πρωτότυπη μουσική-ήχοι: Orestis
video art/ trailer: Νίκος Γιαβροπουλος
Κινησιολογία: Κυριάκος Κοσμίδης

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ