odd stegi

Για το φεστιβάλ χορού Onassis Dance Days (ODD) που παρουσιάστηκε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, αποκλειστικά από γυναίκες χορογράφους. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την παράσταση της Ξένιας Κογχυλάκη «Bang bang bodies»

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Τοξική πατριαρχία; Κοινωνικός έλεγχος; Ερωτική επιθυμία που ευνουχίζει; Φετιχισμός; Οφθαλμολαγνία; Εμμονή, διαστροφή ή αμιγώς πορνογραφική ματιά; Γυναίκες χορογράφοι δίνουν τη δική τους πινελιά σε μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα του ανθρώπινου ερωτισμού, κοινός παρονομαστής των οποίων είναι η απροκάλυπτη βία, δημιουργίες που φιλοξενεί φέτος η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Μέχρι στιγμής ο θεσμός έχει φιλοξενήσει περίπου σαράντα νέους χορογράφους στο ομώνυμο ετήσιο φεστιβάλ Onassis Dance Days (ODD). Και φέτος φιλοξένησε μια γκάμα παραστάσεων οι περισσότερες από τις οποίες έχουν υβριδικό και πειραματικό χαρακτήρα, εγγίζουν δε σε μεγάλο βαθμό την πλήρη ακινησία: έντονος προβληματισμός περί των ορίων κίνησης και ακινησίας ανακύπτει από τις παραγωγές της Έλενας Αντωνίου και της Νεφέλης Αστερίου, ενώ η Χαρά Κότσαλη διαφοροποιείται θεματικά. Φιλοξενούμενη του φεστιβάλ γυναικών χορογράφων είναι η αργεντινή Μαρίνα Οτέρο.

odd stegi 4

Η Νεφέλη Αστερίου συνθέτει ένα προσωπικό «θηριολόγιο» (bestiaire, στη Μικρή Σκηνή) που απηχεί στερεοτυπικές αντιλήψεις για τη γυναίκα ως ερωτικό αντικείμενο. Η γυναίκα-φάλαινα, η γυναίκα-συλφίδα, η γυναίκα-γαζέλα, η γυναίκα-σειρήνα, η σκύλα και η γοργόνα κινούνται στο ηχητικό τοπίο της Youness Aboulakou και αποδίδουν τις βίαιες μεταμορφώσεις της βίαιης ανδρικής οπτικής πάνω στο γυναικείο δέμας, πάνω στη θηλυκότητα και πάνω στην «αντικειμενο-ποίηση» (objectification) του σώματος της ερωτικής συντρόφου.

odd stegi 3

Η Έλενα Αντωνίου (που την ξέρουμε από τη χορογραφία της «Mainstage», του 2019) έρχεται με την performance «Τοπίο» να ακολουθήσει τον ηχητικό σχεδιασμό του Σταύρου Γασπαράτου με αργές μετατοπίσεις πάνω σε ένα ικρίωμα που στήθηκε ειδικά για την παράσταση πάνω από τα καθίσματα της κεντρικής σκηνής της Στέγης. Πρόκειται για ένα σύνολο από αναδιαμορφώσεις ενός σταθερού μοτίβου που διακρίνεται για τον βασανιστικά αργό ρυθμό του και την απόλυτη φωτιστική μονοτονία. Το βέβαιο είναι πως η υπομονή του κοινού δοκιμάζεται αρκετά με τη σύγχιση των περιγραμμάτων που αφορούν την την περιοχή της κίνησης των μελών του ανθρώπινου κορμιού και εκείνην της πλήρους ακινησίας των.

odd stegi 6

Η Χαρά Κότσαλη (που την είδαμε σε χορογραφία της Μαργαρίτας Τρίκκα το 2019, καθώς και πέρυσι, στο «Larsen C» του Παπαδόπουλου) σαρκάζει με ιδιαίτερο χιούμορ την απώλεια της αυτονομίας του σώματος, τη δαιμονοληψία ή τις εμμονές μεταφυσικού τύπου που οδηγούν σε παραίσθηση επικοινωνίας με το επέκεινα στην παράσταση «To be possessed» (μικρή σκηνή). Η παράσταση περιλαμβάνει τη γκράφιτι απόδοση της εφήμερης αισθητικής που αντιστοιχεί στο «φευγάτο» μυαλό των «δαιμονισμένων», και προφανώς έχει προκύψει από μια σοβαρή μελέτη ανθρωπολογικού τύπου της δημιουργού κι από την εξίσου σοβαρή δραματουργική επεξεργασία της Δήμητρας Μητροπούλου. Το ηχητικό τοπίο αυτής της ευφυούς σύλληψης που εκτελείται με ακρίβεια δευτερολέπτου το υπογράφουν ο Περικλής Πραβητας, ο Jeph Vanger και η Δήμητρα Τρυπάνη.

odd stegi 2

Όμως το κορυφαίο γεγονός του αφιερώματος της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ήταν το δίδυμο παραστάσεων της αργεντινής περφόρμερ και χορογράφου Marina Otero με δύο παραστάσεις παραπληρωματικές: το FUCK ME και το LOVE ME. Και οι δυο (με διαφορετικό τρόπο καθεμιά) ιδιαίτερα τολμηρές ως προς το θεματολόγιο και την παρρησία καταδήλωσης της μοναξιάς μιας δημιουργού που δηλώνει «πρόσφυγας», «μετανάστις» και συστήνεται ως «χορεύτρια που δεν χορεύει», αλλά σκηνοθετεί ένα πρότζεκτ εν εξελίξει (Remember to Live είναι η ονομασία του πρότζεκτ, το πρώτο μέρος του οποίου έφερε τον τίτλο «Andrea» το 2012 και το δεύτερο μέρος είχε βιο-δραματικό χαρακτήρα και έφερε τον τίτλο «Remember 30 Years to Live 65 Minutes»).

Ακολουθεί το LOVE ME: μια προσωπική εκμυστήρευση ανικανότητας ερωτικής επικοινωνίας και ένα άπλωμα χεριού προς το κοινό.

Στο FUCK ME πέντε άντρες γδύνονται τελείως ανάμεσα στο κοινό και στελεχώνουν όλους τους χαρακτήρες που επιθυμεί η χορογράφος, καταργούν τα κλισέ του φύλου τους και απαθανατίζουν το σφρίγος της νεότητας. Ένας ανάμεσά τους υποδύεται τη χορογράφο και χορεύει στη θέση της, καθώς παράλληλα εκείνη οικοδομεί έναν προσωπικό μύθο αναπηρίας, ευθραυστότητας και τελικής «κατάρρευσης» που έχει κάποια προσωπική βάση πραγματικότητας. Ο μύθος θα διαλυθεί με το τέλος της παράστασης, ενώ ο προβληματισμός θα μείνει ανοικτός. Ακολουθεί το LOVE ME: μια προσωπική εκμυστήρευση ανικανότητας ερωτικής επικοινωνίας και ένα άπλωμα χεριού προς το κοινό. «Το σεξ σχετίζεται με το σώμα. Η αγάπη δεν είναι τόσο “σώμα” όσο χρόνος. Το LOVE ME μιλάει για την αγάπη αλλά και τη βία, και είναι κατά κάποιο τρόπο ένα μεγάλο αντίο στο μέρος που γεννήθηκα και μεγάλωσα», δηλώνει σε συνέντευξή της η Οτέρο, που προ(σ)καλεί το κοινό να την αγαπήσει δίνοντάς του το προσωπικό της τηλέφωνο.

Τα όρια της σκηνικής σύμβασης καταργούνται στην αυτοβιογραφική σύλληψη της Οτέρο και του Martín Flores Cárdenas: η δημιουργός αναδεικνύεται σε μαιτρ της ψευδαίσθησης (δηλώνει επιρροές από τους Τhomas Οstermeier, Grupo Krapp, Carolina Bianchi, Florentina Holzinger, Jêróme Bel, Federico León, Diana Szeinblum, Milo Rau, Emilio García Wehbi, Pablo Rotemberg, Sergio Blanco, Angélica Liddell και Phia Menard). Αναγορεύεται, επίσης, κορυφαία εκφραστής του σκηνικού ψεύδους: όμως το μύθευμά της αναγορεύεται σε προτέρημα, εφόσον η δημιουργός αυτοσαρκάζεται και το υπονομεύει συστηματικά. Η έκθεση του γυμνού σώματός της δεν περιέχει ίχνος ναρκισσισμού, παρά τον απόλυτα ενδοστροφικό και αυτοαναφορικό τόνο του κειμένου που προβάλλεται στην οθόνη: εκθέτει τις ατέλειές του και οπτικά και λεκτικά, ενώ μια πραγματική αποκάλυψη είναι η περφόρμανς που ακολουθεί της απόλυτης σιωπής.

Δυστυχώς δεν κατάφερα να δω την παράσταση της Ξένιας Κογχυλάκη.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).


 

INFO

Σχεδιασμός & Επιμέλεια ODD: Ιλειάνα Δημάδη, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Κωνσταντίνος Τζάθας
Επικεφαλής Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Πιτούλη, Δέσποινα Σιφνιάδου
Εκτέλεση Παραγωγής: Δανάη Γιαννακοπούλου, Ιουλία Σταμούλη, Δήμητρα Μπουζάνη
Τεχνική Διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας, Γιάννης Ντόβας
Stage Managers: Κατερίνα Γεωργουδάκη, Κατερίνα Κότσου, Ναταλία Βορριά, Μελίνα Λορκίδη
Artistic Mentoring: Moriah Evans, Christian Rizzo
Οργάνωση Δράσεων Εξωστρέφειας: Χριστίνα Λιάτα
Οργάνωση Δράσεων Onassis AiR: Νεφέλη Μυρωδιά, Μυρτώ Κατσιμίχα, Σωτηρία Σμυρναίου
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδέων και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός Μάριος Κρητικόπουλος.

Επιμέλεια: Book Press 

...
H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

Η προβολή της καλτ ταινίας του Μπράιαν Ντε Πάλμα, που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του «Βασιλιά» Στίβεν Κινγκ, θα γίνει στον κινηματογράφο Δαναό την Παρασκευή, 19 Απριλίου (9.45 μ.μ.)

Επιμέλεια: Book Press

Είναι από τα βιβλία που δεν ξεχνάς εύκολ...

Συγγραφείς μποϊκοτάρουν το PEN America για τη χλιαρή στάση του στον πόλεμο στη Γάζα – μεταξύ αυτών η Ναόμι Κλάιν

Συγγραφείς μποϊκοτάρουν το PEN America για τη χλιαρή στάση του στον πόλεμο στη Γάζα – μεταξύ αυτών η Ναόμι Κλάιν

Αρκετοί συγγραφείς και ποιητές ζήτησαν να αποσυρθούν οι υποψηφιότητές τους από βραβεία που αναμένεται να δώσει η PEN America το επόμενο διάστημα θεωρώντας πως δεν έχει πάρει θέση για όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Κεντρική εικόνα: η συγγραφέας και ποιήτρια Camonghne Felix, η οποία είναι μεταξύ των διαμαρτυρόμενων.&nb...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ