laspi 2

Η «Λάσπη», ένα ψυχολογικό θρίλερ του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, παρουσιάζεται στο θέατρο «Φούρνος» σε σκηνοθεσία Ευθύμη Χρήστου. Φωτογραφίες © Υπατία Κορνάρου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στο θέατρο Φούρνος είδα τη «Λάσπη» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, στην πολύ πρωτοποριακή σκηνοθεσία του Ευθύμη Χρήστου. Είναι η δεύτερη συνεργασία του σκηνοθέτη με τη σπουδαία ηθοποιό Μαρία Ζορμπά, μετά το «Vincent – Αίμα στο χιόνι» («Τρένο στο Ρουφ»). Ένα έργο που θα μπορούσε, κάλλιστα, να χαρακτηριστεί ως ψυχολογικό θρίλερ, διατηρεί ωστόσο κάποιες κινηματογραφικές καταβολές και το μυστήριό του απορρέει κυρίως από την υφέρπουσα βία του. Το είχε ξαναανεβάσει το 2009 η Λίλλυ Μελεμέ στο «Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας» (Μαρία Καλλιμάνη, Δημήτρης Ξανθόπουλος και Πηνελόπη Μαρκοπούλου).

Ένα ορεινό χωριό, ένα κλειστό σπίτι και οι καταληψίες

Ένα μάλλον ορεινό χωριό, ένα κλειστό σπίτι με μαζεμένα έναν σωρό από έπιπλα – που στη διάρκεια της παράστασης θα επανατοποθετηθούν δεξιοτεχνικά σε οκτώ διαφορετικές διατάξεις, που σίγουρα έχουν τη σημασία τους, καθώς συναρτώνται με τον χρόνο. Η ηρωίδα έχει αφήσει στην πόλη τον άρρωστο άντρα της και επισκέπτεται αυτό το οικογενειακό σπίτι, που ανήκει στον αδελφό της, για λόγους που θα μάθουμε στη διάρκεια της παράστασης. Η δυσάρεστη έκπληξη είναι πως το σπίτι ήδη κατοικείται από... καταληψίες. Ένα ζευγάρι με τρία μικρά παιδιά έχει εγκατασταθεί ήδη κάποιους μήνες και θεωρεί κεκτημένο δικαίωμα τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης.

Εικάζει κανείς πως η υπόθεση θα εξελιχθεί σε καταδίωξη και πως το κείμενο θα περάσει σε εκφράσεις βίας.

Ο μικροαστισμός του θεατή υφίσταται ένα πρώτο σοκ. Εικάζει κανείς πως η υπόθεση θα εξελιχθεί σε καταδίωξη και πως το κείμενο θα περάσει σε εκφράσεις βίας. Και όντως υπάρχει μια υποδόρια βία, που ωστόσο μεταλλάσσεται, με κυρίαρχη τάση την εκλογίκευση και τον συμβιβασμό. Όμως, καθώς τα πράγματα εξελίσσονται και αποκαλύπτεται ότι η χρησικτησία του σπιτιού διέπεται από ένα περίεργο είδος «νομιμότητας», η ηρωίδα εγκαταλείπει τη διεκδικητική της στάση και περνά σε φάση συνδιαλλαγής, με το αζημίωτο όμως, με στόχο τη συναλλαγή. Όπως περίπου συμβαίνει σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Με πανουργία και μεθοδεύσεις καταλήγει να συγκατοικεί με την αρχικά ανεπιθύμητη οικογένεια και να μοιράζει ρόλους αριστερά και δεξιά, αλλάζοντας και η ίδια ρόλο και αντιστρέφοντας την προσδοκώμενη έκβαση του έργου. Η προσβεβλημένη ιδιωτικότητα αυτής της γυναίκας και ο θυμός της δίνουν τη θέση τους σε μιαν οιονεί τρυφερότητα, που όμως είναι ψευδεπίγραφη, γιατί εγκυμονεί ένα μεγάλο πάθος. Ανομολόγητα πάθη αποκαλύπτονται επίσης και από τα ημερολόγια της θείας της ηρωίδας, πρώην ιδιοκτήτριας του σπιτιού η παρουσία της οποίας υπερίπταται, καθώς και από έναν μυστηριώδη και αποτροπιαστικό τσελεμεντέ παλιών συνταγών, που στο έργο θα προσλάβουν ιδιαίτερες νοηματοδοτήσεις.

laspi

Το βέβαιο είναι πως τα παιχνίδια εξουσίας και η «νομιμοποίηση» της βίας που διαμείβονται ανάμεσα στα μέλη αυτού του ιψενικού τριγώνου είναι αρκετά σκοτεινά και οι σεξουαλικές τους παράμετροι και εκφάνσεις ιδιαίτερα απρόβλεπτες: αυτό καθιστά το έργο του Χατζηγιαννίδη ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σκανδαλιστικό. Το ίδιο το σπίτι πρωταγωνιστεί, καθώς είναι εμψυχωμένο στη σκηνοθεσία του κύριου Χρήστου, που είναι πρωτότυπη, ευρηματική, με απροσδόκητες μεταπτώσεις ρυθμού, μετατρέποντας το κείμενο σε εφιαλτικό σενάριο. Δυσδιάκριτα είναι, επίσης, τα όρια της πραγματικότητας και της ψυχικής πραγματικότητας, ενώ μυστηριώδεις είναι οι ψίθυροι του διπλανού δωματίου (του υπνοδωματίου), διάλογοι που γίνονται αντιληπτοί, υποτίθεται, μόνο από τους θεατές σε voice over. Ένα μείζον σκηνοθετικό τέχνασμα που υποστηρίζει το κείμενο είναι η παρουσία ανθρώπινων μορφών του παρόντος και του παρελθόντος που παρελαύνουν στο ημίφως και πίσω απ’ τα μισάνοιχτα παράθυρα και στοιχειώνουν τον χώρο (Η Αλεξάνδρα Καρόνη και ο Κώστας Κλάδης υποδύονται αυτές τις μορφές σιωπηρά).

Ως δοκίμιο πάνω στην υπαρξιακή μοναξιά αγγίζει πολλές πτυχές του αναδιπλωμένου εγώ της κεντρικής ηρωίδας και δεν αφήνει απέξω ούτε την κάπως πιο «δομημένη» σχέση των μελών της παρασιτικής οικογένειας.

Η Μαρία Ζορμπά ερμηνεύει τον ρόλο της μεσήλικης αδελφής με αξιοπρόσεκτη εσωτερικότητα, πείθει απόλυτα και μάλιστα, κατά σημεία, γίνεται τρομακτική. Ο Χρήστος Καπενής πολύ καλός στον ρόλο του συζύγου του ζευγαριού, περνά με επιδεξιότητα από τη φυσιογνωμία του ανεπιθύμητου και θρασέος εισβολέα στον ρόλο του οικογενειάρχη και σ’ αυτόν του εραστή. Αέρινη και μυστηριώδης και η Μιράντα Ζησιμοπούλου στον ρόλο της συζύγου. Τα παιδιά είναι απόντα, υποδηλώνονται από τις αναφορές σε αυτά και από τα παιχνίδια που διασπείρονται στο έδαφος. Στοιχείο έντονης απομόνωσης και ερμητισμού, που είναι χαρακτηριστικό αυτού του κειμένου. Γιατί, βέβαια, το κυρίαρχο συναίσθημα που υποβάλλει το έργο αυτό είναι η μοναξιά.

Ως δοκίμιο πάνω στην υπαρξιακή μοναξιά αγγίζει πολλές πτυχές του αναδιπλωμένου εγώ της κεντρικής ηρωίδας και δεν αφήνει απέξω ούτε την κάπως πιο «δομημένη» σχέση των μελών της παρασιτικής οικογένειας. Ως επισχολιασμός πάνω στα ζητήματα των ανθρώπινων σχέσεων, του ρόλου της κοινότητας, της περιρρέουσας ηθικής, η σκηνοθετική προσέγγιση του Ευθύμη Χρήστου δυναμιτίζει όλο αυτό το κατασκεύασμα, το υποσκάπτει, δημιουργεί σκόπιμα ρωγμές, εν τέλει διαμορφώνει ένα κλίμα σατανικό, καταραμένο, ζοφερό επί σκηνής. Και σ’ αυτήν την αίσθηση συμβάλλει ιδιαίτερα η ροκ μουσική σύνθεση «Πεθαίνω στο χώμα, γεννιέμαι στη λάσπη» του Θεόφιλου Πουζμπούρη.

Υπέροχο κείμενο, άψογες ερμηνείες, υποβλητικότατη ατμόσφαιρα και, κυρίως, ένας πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης.


  Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ