AEF2022 Amazing

Ο Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πληθώρα παραστάσεων εντός και εκτός του Φεστιβάλ Αθηνών, με τις περισσότερες να χαρακτηρίζονται ως απογοητευτικές. Παρόλα αυτά, πέντε παραστάσεις ξεχώρισαν.

Του Νίκου Ξένιου

 ΕΝΤΟΣ  / Ιωάννα Πορτόλου και Ομάδα Χορού Griffón «Amazing»
Πειραιώς 260
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Έπειτα από πολυετή συνεργασία με μεγάλους θεατρικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, και πάλι η Ιωάννα Πορτόλου φέρνει στο προσκήνιο τον εικαστικό χώρο ως φυσικό τοπίο όπου ο άνθρωπος μπορεί να αποκαλύψει απρόσμενες, διαφορετικές από τις αναμενόμενες αντιδράσεις. Με απότομες, βίαιες μεταπτώσεις στον ειθισμένο ρυθμό των κινήσεων στη νέα της παράσταση «Amazing», μια από τις καλύτερες παραστάσεις χορού των τελευταίων χρόνων. Η ομάδα Griffόn μελετά εδώ και χρόνια και κατόπιν μετατρέπει σε κίνηση τις εκφάνσεις της ανθρώπινης αντίληψης που μπορούν να οδηγήσουν σε ακρότατες διαφοροποιήσεις του σώματος. Στη διάρκεια της περφόρμανς της Ιωάννας Πορτόλου, αυτές οι μεταπτώσεις επιφέρουν κάθετη ρήξη προς τις συμβατικές σύστοιχές τους: οι νόρμες μεταπίπτουν στις αντίθετές τους, φωτίζεται και αναδεικνύεται το άσημο, ενώ περνά στην αφάνεια το προφανές.

Χορογράφος Ιωάννα Πορτόλου
Πρωτότυπη μουσική Αντώνης Παλάσκας
Κοστούμια – Σκηνικός χώρος Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί Τάσος Παλαιορούτας
Δραματουργική επιμέλεια - Boηθός χορογράφου Δήμητρα Μητροπούλου
Φωτογραφίες Εβίτα Σκουρλέτη
Χορευτές Ιωάννα Αποστόλου, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Γιάννης Νικολαΐδης, Θεανώ Ξυδιά, Σταυρούλα Σιάμου

AEF2022 Danse Macabre

 ΕΝΤΟΣ  / Martin Zimmermann «Danse macabre»
Πειραιώς 260
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Ο γερμανοελβετός δημιουργός Μάρτιν Τσίμερμαν εμφανίζει τρεις κλόουν δικής του κατασκευής επί σκηνής στη νέα του παράσταση «Danse macabre»: τον Λευκό Κλόουν, τον τύπο πανκ της παλιάς κωμωδίας του δρόμου (χαρακτήρα αντλημένο από παλιές ανθρωπολογικές καταβολές του θεάτρου) και τον εκθηλυσμένο κομπέρ. Με τη μουσική υπόκρουση (επί σκηνής) του Κολέν Βαλόν ανοίγονται επάλληλα επίπεδα φρίκης και αποσύνθεσης της σκηνικής ισορροπίας, όπου το θέμα είναι διάχυτο και οι ερμηνείες πολλαπλές. Ένα «μουσείο παραδοξοτήτων» που κορυφώνει τον ρυθμό διάλυσής του σε διονυσιακή έκσταση και επιτηρείται από τον ίδιο τον Τσίμερμαν στον ρόλο του Χάρου. Εκπληκτική παράσταση.

Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Χορογραφία Martin Zimmermann
Συνδημιουργοί - Ερμηνευτές Tarek Halaby, Dimitri Jourde, Methinee Wongtrakoon, Martin Zimmermann
Μουσική σύνθεση Colin Vallon
Δραματουργία Sabine Geistlich
Σκηνικά Simeon Meier Martin Zimmermann
Καλλιτεχνική συνεργασία Romain Guion
Σκηνικός και τεχνικός συντονισμός Ingo Groher
Κοστούμια Susanne Boner, Martin Zimmermann

Countless Markella Manoliadi

 ΕΚΤΟΣ  / Μαρκέλλα Μανωλιάδη «Countless»
Χώρος ΦΙΑΤ

Με δεκαπέντε κορίτσια, αποφοίτους της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, τις οποίες μετέτρεψε σε άρτιες ερμηνεύτριες, δούλεψε αυτή τη φορά η Μαρκέλα Μανωλιάδη στη δημιουργία της «Countless», που παρουσιάστηκε στον παλιό χώρο της FIAT στην οδό Φαλήρου 97. Νέες, πρωτοειδωμένες φόρμες, εκπληκτική σύλληψη, τουλάχιστον σε επίπεδο χορογραφικής σύνθεσης, με τη δυναμική της ομάδας να υπογραμμίζει εμφαντικά και να αναδεικνύει τα soli των κοριτσιών. Η μουσική του κύριου Ρεγκλή υποβλητικότατη και οι φωτισμοί στον συγκεκριμένο χώρο απόλυτα ουσιαστικοί. Ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, έτοιμο να περιοδεύσει σε οποιοδήποτε φεστιβάλ χορού στο εξωτερικό, που προδίδει τη σκληρή δουλειά και την υψηλή αισθητική των δημιουργών του.

Σύλληψη-Ιδέα: Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Αναστάσιος Κουκουτάς
Κινησιολογική έρευνα & καθοδήγηση: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Συνεργάτης-Βοηθός: Δημήτρης Μυτιληναίος
Μουσική: Θοδωρής Ρέγκλης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Κοστούμια: Ευδοκία Βεροπούλου
Χορεύουν (με αλφαβητική σειρά): Κωνσταντίνα Βέρρου, Αλεξάνδρα Γεωργοβασίλη, Ελίνα Δεμιρτζιόγλου, Σεβαστή Ζαφείρα, Βεατρίκη Καπνίση, Γλυκερία-Δανάη Κουτέλα, Μαριέττα Μαναρώλη, Ζωή Μαστροθεοδώρου, Φωτεινή Ξυστρή, Ράνια Τάτση, Φαίη Τζούμα, Μαργαρίτα Τοντισάκη, Μαρία Φιλίππου, Άννα-Μαρία Φωτιάδου, Έλενα Ψημμένου

AEF2022 Rigoletto

 ΕΝΤΟΣ  / Εθνική Λυρική Σκηνή – Λουκάς Καρυτινός – Κατερίνα Ευαγγελάτου «Ριγολέττος» του Τζουζέππε Βέρντι
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου, τρίτη γενιά η ίδια μιας οικογενειακής παράδοσης, επαναφέρει τον «Ριγολέττο» του Βέρντι στο Ηρώδειο. Με την παλιά αστική τάξη σε παρακμή και το παλάτι του δούκα ανοίγει η Πρώτη Πράξη της όπερας, με τον Δούκα της Μάντοβα να υμνεί τις ερωτικές απολαύσεις («Questa o quella per me pari sono») και την κατάρα να επικρέμαται. Η ομοιότητά του με τον δολοφόνο Σπαραφουτσίλε τον σοκάρει («Pari siamo» – «Είμαστε ίδιοι!»). Ο δούκας εξαπατά την όμορφη Τζίλντα με τον επίπλαστο έρωτά του («È il sol dell'anima»- «Ο έρωτας είναι η λιακάδα της ψυχής»), ενώ μόνος του τραγουδά την άστατη φύση των γυναικών («La donna è mobile»), δίνοντας την αφορμή στην Κατερίνα Ευαγγελάτου να ανακαλέσει παλαιότερες παραστάσεις και να επικαιροποιήσει έναν προβληματισμό σχετικά με τη θέση της γυναίκας, τη βία και τον θάνατο.

Για λόγους πρωτοτυπίας και με σαφή υπαινιγμό για τη σύγχρονη εκδοχή μαφίας και διαφθοράς, η δράση έχει μεταφερθεί στη νότια Ιταλία της δεκαετίας του ’80, όπου το κλίμα αποδίδεται με μέτριο τρόπο από το σκηνικό της Εύας Μανιδάκη. Μέτριες και οι χορογραφίες και συμπαθή τα κοστούμια του Άλαν Χράνιτελ, ενώ η αναπαραγόμενη κεφαλή του «Νονού» Μάρλον Μπράντο δημιουργεί μια σχετικά υποβλητική σκηνή.

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια Alan Hranitelj
Xoρογραφία - Κινησιολογία Πατρίσια Απέργη
Φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ
Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Ερμηνεύουν Φραντσέσκο Ντεμούρο (Δούκας της Μάντοβας 2,5 & 8/6), Θ.Α. (Δούκας της Μάντοβας 11/6), Δημήτρης Τηλιακός (Ριγολέττος), Χριστίνα Πουλίτση (Τζίλντα), Πέτρος Μαγουλάς (Σπαραφουτσίλε), Μαίρη-Έλεν Νέζη (Μανταλένα) κ.ά.
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και μονωδούς της ΕΛΣ

AEF2022 I alli plevra tis Kataigidas

 ΕΝΤΟΣ  / Γιάννης Χουβαρδάς «Η άλλη πλευρά της καταιγίδας»
Πειραιώς 260
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Μια ημιτελής ταινία του Γουέλς («Η άλλη πλευρά του ανέμου») δίνει την αφορμή στον Γιάννη Χουβαρδά και στην Εύα Μανιδάκη να στήσουν ένα πολυδιάστατο, πανάκριβο σκηνικό στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. «Η άλλη πλευρά της Καταιγίδας»: ο Πρόσπερο ως δημιουργός με διευρυμμένη έννοια, ταυτισμένος με την περσόνα του Όρσον Γουέλς, μέσα σ’ ένα έρημο στούντιο, αλληγορία του έρημου νησιού της σαιξπηρικής «Καταιγίδας», συναντά σταρ του Χόλιγουντ όπως ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ, η Ρίτα Χέιγουορθ, ο Φρεντ Αστέρ, ο Χοντρός και ο Λιγνός.

Έντονα στοιχεία μιούζικαλ, με μιαν Άλκηστη Πουλοπούλου σε μια αισθησιακή της στιγμή και έναν Δημήτρη Πιατά σε ρεσιτάλ ερμηνείας του Κάλιμπαν, ο κύριος Χουβαρδάς επικουρείται ουσιαστικά από την ερμηνευτική παρουσία και την κινηματογραφική συμβολή του Έκτορα Λυγίζου. Τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη συμβατικά, η συμβολή της μουσικής του Θοδωρή Οικονόμου ουσιαστική, η παρουσία του Παντελή Μάκκα και του Σίμου Σαρκετζή επίσης πολύ ουσιαστική, οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού και η κινησιολογία της Μαρκέλλας Μανωλιάδη απολύτως ταιριαχτές με το ύφος της παράστασης. Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς αξιοπρεπής, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης με τον Άρη Μπαλή ενδιαφέροντες, ο Δημήτρης Πασσάς, η Ελένη Μπούκλη, ο Αντώνης Μυριαγκός, ο Λευτέρης Παπανικολάου, ο Δημήτρης Πασσάς και ο Χάρης Φραγκούλης εξαιρετικοί. Η όλη παράσταση μάλλον αδιάφορη.

Σύλληψη - Κείμενο - Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς
Συνεργασία στο κείμενο Έρι Κύργια
Σκηνικά Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη
Μουσική σύνθεση και εκτέλεση Θοδωρής Οικονόμου
Σχεδιασμός βίντεο - Μοντάζ βιντεοσκοπημένων σκηνών Παντελής Μάκκας
Σχεδιασμός φωτισμών - Κινηματογράφηση βιντεοσκοπημένων σκηνών Σίμος Σαρκετζής
Σχεδιασμός ζωντανών πλάνων Έκτορας Λυγίζος, Παντελής Μάκκας
Χορογραφίες Φωκάς Ευαγγελινός
Κίνηση Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Παίζουν Γιάννης Βογιατζής, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Έκτορας Λυγίζος, Άρης Μπαλής, Ελένη Μπούκλη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Παπανικολάου, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Πιατάς, Άλκηστις Πουλοπούλου, Χάρης Φραγκούλης, Αχιλλέας Χαρίτος


* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Οι Τσέντσι» του Π. Μπ. Σέλλεϋ σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (κριτική) – Ένα έργο φεμινιστικό και βέβηλο

«Οι Τσέντσι» του Π. Μπ. Σέλλεϋ σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (κριτική) – Ένα έργο φεμινιστικό και βέβηλο

Για τους «Τσέντσι», του Π. Μπ. Σέλλεϋ, σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου που ανέβηκε στην αίθουσα «Ω» του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Kεντρική εικόνα: © Μαρίζα Καψαμπέλη.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Την τραγωδία «ήρεμ...

Ένα ξεχωριστό «Όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας» από την ομάδα Loxodox στο ΠΛΥΦΑ

Ένα ξεχωριστό «Όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας» από την ομάδα Loxodox στο ΠΛΥΦΑ

Ο ιστορικός χώρος της αρχαίας Αθήνας «συνομιλεί» αρμονικά με τη μαγική νύχτα των Αγγλοσαξόνων, όπως τη συνέθεσε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Κεντρική εικόνα: © Sabrina Brodescu.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η ομάδα Loxodox είναι ιδέα της Μαρίζας Θεοφυλακτοπού...

«Το σώμα της γυναίκας ως πεδίο μάχης» και «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» (κριτική): Δύο σημαντικά έργα του Ματέι Βίσνιεκ στις αθηναϊκές σκηνές

«Το σώμα της γυναίκας ως πεδίο μάχης» και «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» (κριτική): Δύο σημαντικά έργα του Ματέι Βίσνιεκ στις αθηναϊκές σκηνές

Για τις παραστάσεις «Το σώμα της γυναίκας ως πεδίο μάχης» στο θέατρο «Χώρος» και «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα», στο Θέατρο Μπέλλος, και τα δύο του Γαλλορουμάνου θεατρικού συγγραφέα, ποιητή και δημοσιογράφου Ματέι Βίσνιεκ. Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Το σώμα της γυναί...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

Λάβαμε από τον Διονύση Χαριτόπουλο την παρακάτω επιστολή, σχετικά με την επιλογή κριτικών κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Κωστής Παπαγιώργης: Τα βιβλία των άλλων 1, Έλληνες συγγραφείς», το 2020. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Επιλέξαμε 21 βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν φέρει πολλά και καλά βιβλία πεζογραφίας. Κι αν ο μέσος αναγνώστης βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε σύγχυση, στη χειρότερη σε άγχ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ