alt

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίων και επανεκδόσεων σημαντικών βιβλίων.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Παρότι τα προβλήματα που οφείλονται στην πολιτική αβεβαιότητα δεν επιτρέπουν σε πολλές εκδοτικές επιχειρήσεις να δείξουν τον δυναμισμό που θα ήθελαν, έχει κανείς την αίσθηση ότι ο κόσμος του βιβλίου έχει αρχίσει να βρίσκει τον βηματισμό του, έναν βηματισμό που τα τελευταία χρόνια είχε κλονιστεί. Οι παραδοσιακοί εκδότες ενισχύουν τη θέση τους με νέες συμφωνίες, εγκαινιάζοντας φιλόδοξες σειρές, ενώ νέα εκδοτικά σχήματα (ή όχι και τόσο νέα που όμως δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και σε άλλα «πεδία») δίνουν δυναμικά το παρόν, ειδικότερα στον τομέα της μεταφρασμένης λογοτεχνίας και του επιστημονικού δοκιμίου για το ευρύ κοινό. Η αγορά του έντυπου βιβλίου έχει αποδείξει ότι δεν έχει περιορισμούς, ότι μπορεί διαρκώς να ανανεώνεται, επιτρέποντας σε «νέα λουλούδια» να ανθίσουν χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα, κάθε άλλο, ότι θα πρέπει τα παλιότερα να μαραθούν. 

Ακολουθεί μια επιλογή από τους εκατοντάδες τίτλους που αναμένονται να πάρουν θέση στα ράφια των βιβλιοπωλείων τους μήνες που έρχονται, με έμφαση στη λογοτεχνία και στο δοκίμιο.

→ Ελληνική πεζογραφία

alt
   Ο Δημήτρης Νόλλας
 
Ο Δημήτρης Νόλλας τα τελευταία χρόνια μας έχει δώσει δύο μυθιστορήματα, Το ταξίδι στην Ελλάδα και Μάρμαρα στη μέση, τα οποία αποτελούν τα δύο πρώτα μέρη μιας τριλογίας. Σε λίγες μέρες αναμένουμε την έκδοση του τρίτου μυθιστορήματος της τριλογίας του με τίτλο Ο κήπος στις φλόγες (εκδ. Ίκαρος).

mantoglouΣώμα στη βιτρίνα (εκδ. Μεταίχμιο) τιτλοφορείται το νέο βιβλίο της Αργυρώς Μαντόγλου, ιστορικό μυθιστόρημα–σύγχρονο μυθιστόρημα–μεταφυσικό θρίλερ–αλληγορία για τη σχέση του ατόμου με τα γεγονότα της εποχής του και τη δυνατότητά του να παρέμβει σε αυτά. Η ιστορία εκτυλίσσεται στην κόκκινη συνοικία του Άμστερνταμ, όπου καταφθάνει η Νατάσα, μια νεαρή Ελληνίδα, για να εργαστεί ως πόρνη σε βιτρίνα, δίπλα από το σπίτι του Αδαμάντιου Κοραή.

altΟ Δημήτρης Στεφανάκης είναι μια από τις ισχυρές «μεταγραφές» των τελευταίων χρόνων, στον εκδοτικό χώρο. Σύντομα αναμένουμε το νέο του μυθιστόρημα Ευτυχισμένες οικογένειες (εκδ. Μεταίχμιο). Πρόκειται για μια σάγκα που χτίζεται σε τρεις γενιές κι αποκαλύπτει τα μελανά σημεία μιας οικογένειας, τα μικρά και μεγάλα εγκλήματα των ανθρώπων.

Μάθε με να μ’ αγαπάω (εκδ. Καστανιώτη), το νέο βιβλίο της Φωτεινής Τσαλίκογλου, αφιερωμένο στα παράξενα της μητρικής αγάπης, στο παιχνίδι του έρωτα και του θανάτου, που σημαδεύει τη ζωή μας από την πρώτη μέχρι την έσχατη στιγμή.

Νέο μυθιστόρημα και για τον Γιάννη Καλπούζο με τίτλο Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ (εκδ. Ψυχογιός).

alt
Ο Γιώργος Βέης
 

Μια περιδιάβαση στους παραμυθένιους τόπους του Βιετνάμ, της Ινδίας, της Κίνας, της Ινδονησίας, της Ιαπωνίας, επιχειρεί ο Γιώργος Βέης με το βιβλίο του Ινδικοπλεύστης. Μαρτυρίες, παρεμβάσεις (εκδ. Κέδρος). Μαρτυρίες, διότι τίποτε δεν χρειάστηκε να επινοηθεί εδώ: οι τόποι αφηγούνται με τη γλώσσα των κατοίκων τους το έπος της δικής τους ζωής, ατομικά, συλλογικά, διαχρονικά. Παρεκβάσεις, επίσης, διότι από το ένα σημείο του πλανήτη προωθείται στο άλλο η κατάθεση αυτή με τη διάθεση και τη δύναμη των ανέμων.

Μυθιστόρημα και από τη Νίκη Τρουλλινού με τίτλο Με θέα το Λεβάντε (εκδ. Κέδρος). Μια περιήγηση στις χώρες του Λεβάντε, όπου η Ιστορία βαραίνει: ένα ηροδώτειο ταξίδι, μια πορεία αυτογνωσίας από τις αρχαίες πόλεις της Σιδώνας και της Παλμύρας στη σύγχρονη Βυρηττό, από τις όχθες του Νείλου στην Ασμάρα της Αιθιοπίας, από τη Δαμασκό στην Αμμόχωστο και από τις ακτές του Βοσπόρου στον παλιό Χάνδακα.

Επίσης, αναμένουμε το νέο μυθιστόρημα του Φίλιππου Δρακονταειδή Το πάπλωμα (εκδ. Γαβριηλίδης), του Κοσμά Χαρπαντίδη Το άκυρο αύριο (εκδ. Πόλις), της Βίκυς Τσελεπίδου, Αλεπού, αλεπού, τι ώρα είναι; (εκδ. Νεφέλη) και του Γιάννη Μακριδάκη Όλα για καλό (εκδ. Εστία).

alt
   Η Ευτυχία Γιαννάκη
 

Η Ευτυχία Γιαννάκη, μετά τα επαινετικά σχόλια για το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα, επανέρχεται με το δεύτερο μέρος της Τριλογίας της Αθήνας, με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο. Τίτλος του Αλκυονίδες μέρες (εκδ. Ίκαρος).

Νέο μυθιστόρημα από τον Κυριάκο Μαργαρίτη με τίτλο Κρόνακα (εκδ. Ίκαρος). Με μεθόδους αστυνομικής έρευνας, ο ήρωας-αφηγητής διασχίζει τις εποχές της ανθρώπινης περιπέτειας και συλλέγει στοιχεία από τους αρχαίους μύθους, την παιδική ηλικία, την παγκόσμια λογοτεχνία, την εισβολή του 1974, το Άουσβιτς, και παντού αλλού, διεκδικώντας μια άλλη ανάγνωση της Ιστορίας και μια οντολογική δικαίωση για τα τραγικά συμβάντα που την έχουν σφραγίσει.

altΑναμένουμε το βιβλίο του Λευτέρη Γιαννακουδάκη Σκιά, ένα πολιτικό νουάρ μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο «άγνωστο» Ηράκλειο της Κρήτης αλλά και στις σκοτεινές σήραγγες της Ιστορίας. Επίσης, το μυθιστόρημα του Ιερώνυμου Λύκαρη, Άκου, πτώμα, να μαθαίνεις, που διαδραματίζεται στην καρδιά και στα σπλάχνα των αδιάφθορων της Αστυνομίας, με κεντρικό ήρωα έναν καταθλιπτικό εισαγγελέα που διακωμωδεί τους εφιάλτες του με έναν δικής του έμπνευσης εγκληματολογικό ονειροκρίτη. Και τα δύο από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Μετά το μυθιστόρημα Η άκρα ταπείνωση, η Ρέα Γαλανάκη επανέρχεται με το βιβλίο Δυο γυναίκες, δυο θεές (εκδ. Καστανιώτη), που περιλαμβάνει τις νουβέλες «Εγώ, η Αριάδνη» και «Αθηνά βοσκοπούλα (Σπουδή στον Χαλεπά)». Στην πρώτη νουβέλα η βλαστική θεά της Κρήτης φωτίζει με ανατρεπτικό φως τη σχέση της με τον μυθικό ήρωα Θησέα, ενώ στη δεύτερη ξετυλίγεται μεγάλο μέρος από τη γνωστή και άγνωστη ζωή του σπουδαίου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.

altΤις δυο νουβέλες Τσότσηγια και Ω’μ (εκδ. Κίχλη) θα περιλαμβάνει το νέο βιβλίο του Μιχάλη Μακρόπουλου. Η Τσότσηγια είναι η ιστορία μιας φοβισμένης γυναίκας, Βορειοηπειρώτισσας, από το Τσιφλίκι των Αγίων Σαράντα. Ο ωμός ρεαλισμός παντρεύεται με το ελεύθερο πέταγμα της φαντασίας και, αντί για τη γλώσσα της ψυχολογίας, η αφήγηση εδώ ενδύεται τη γλώσσα του παραδοσιακού παραμυθιού, μια σκληρή και ποιητική γλώσσα, «σπλαγχνική».

Η Τζούλια Γκανάσου, μετά το βιβλίο της Ως το τέλος, μας παρουσιάζει την καινούργια της νουβέλα Γονυπετείς. Μια πορεία προς την αρχή (εκδ. Γκοβόστη).

Νέα ενδιαφέροντα βιβλία επίσης για τους: Ισίδωρος Ζουργό, Λίγες και μια νύχτες, Έρση Σωτηροπούλου, Μπορείς;, Θεόδωρο Γρηγοριάδη, Καινούργια πόλη, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Σκατζόχοιρος για προσκέφαλο, Κωνσταντία Σωτηρίου, Τζεμαλιγιέ, Ιάκωβο Ανυφαντάκη, Όμορφοι έρωτες. Όλα από τις εκδόσεις Πατάκη.

alt
Η Μαρία Φακίνου
 
Η Μαρία Φακίνου έχει να μας δώσει βιβλίο από την πολύ καλή νουβέλα της Η αρχή του κακού (εκδ. Καστανιώτη). Επανέρχεται το επόμενο διάστημα, ξανά με μια νουβέλα, και τον ερεθιστικό τίτλο Ανατομία κόρης (εκδ. Αντίποδες).

Ο Σωτήρης Δημητρίου ξανά στα γνώριμά του «μέρη» με τη συλλογή διηγημάτων Θάμπωσε ο νους (εκδ. Πατάκη).

Συλλογή διηγημάτων για τον Στάμο Τσιτσώνη με τίτλο Μια διαφορετική μέρα (εκδ. Κριτική). Οι ήρωες του βιβλίου αποπειρώνται να υποστηρίξουν μια σειρά ανατροπών, κόντρα στη λογική. Κανόνες καταπατώνται, ευθύνες αγνοούνται επιδεικτικά. Οι ιστορίες των πρωταγωνιστών ξεκινούν στρωτά, μιλώντας για συνηθισμένες καταστάσεις. Αργά ή γρήγορα, η ισορροπία διαταράσσεται. Το απροσδόκητο και η ειρωνεία κόβουν το τεντωμένο σχοινί του καθωσπρεπισμού.

Ανάμεσα στους τοίχους (εκδ. Καστανιώτη) τιτλοφορείται η συλλογή διηγήμάτων του Γιώργου Μπράμου, οι ήρωες του οποίου θα διαπιστώσουν ότι η ζωή είναι χάρισμα αλλά και πόνος και χαρά.

Συλλογή διηγημάτων, η τρίτη στη σειρά, και από τον δημοσιογράφο του βιβλίου Γιάννη Μπασκόζο με τίτλο Ιστορίες από το Μετς (εκδ. Κέδρος). Δεκατέσσερα διηγήματα τα οποία συνθέτουν μια ιστορία ενηλικίωσης.

Διηγήματα για την Ειρήνη Μαργαρίτη, Επιλεγμένα είδη και μικρά πεζά για τον Ζαφείρη Νικήτα, Άγριος έρωτας. Και τα δύο από τις εκδόσεις Μελάνι.

Τέλος, ο Σπύρος Γιανναράς επιλέγει ξανά τη μικρή φόρμα παρουσιάζοντας τη νέα του συλλογή διηγημάτων με τίτλο Τη μέρα που θα σηκωνόμουν να χορέψω (εκδ. Άγρα).

→ Πρώτο Βήμα

altΟ πρωτοεμφανιζόμενος Γιώργος Κούβας είναι η πρόταση των εκδόσεων Κίχλη ως προς τους νέους συγγραφείς. Με το μυθιστόρημά του Καρμπόν (εκδ. Κίχλη) μιλά με αλληγορικό τρόπο αλλά και με χιούμορ για την ηρωική έξοδο από τη μετριότητα της καθημερινής ζωής.

altΟι εκδόσεις Στερέωμα δοκιμάζονται για πρώτη φορά και στην ελληνική πεζογραφία με την νουβέλα της πρωτοεμφανιζόμενης Μαρίας Τσιμά Το λιθόστρατο. Τριάντα τρεις εικόνες από μια γνώριμη διαδρομή στην Κεφαλονιά. Δυο γυναίκες –μάνα και κόρη– δεν αφήνουν κανένα ίχνος στο πέρασμά τους. Μόνο τον ήχο από τα τακούνια τους στα πλακάκια. Κι αυτή η διαδρομή θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους.

Το Μπερλίν της, πρωτοεμφανιζόμενης στην πεζογραφία, μεταφράστριας Άντζης Σαλταμπάση, είναι ένα βιβλίο που κινείται ανάμεσα στην μαρτυρία και την autofiction. Παρομοίως, η Σοφία Πολυχρονοπούλου, με την επιστολική της νουβέλα Γράμματα στον Α., αφηγείται μια ιδιότυπη ιστορία αγάπης. Και τα δύο από τις εκδόσεις Πόλις.

Πρώτο μυθιστόρημα και για τον Δημήτρη Μεσορράχη με τίτλο Η ανάβαση (εκδ. Εστία).

Συλλογή διηγημάτων για τον πρωτοεμφανιζόμενο Παύλο Ταμουρίδη με τίτλο Νυχτερινό ταξίδι (εκδ. Σαιξπηρικόν).

→ Μεταφρασμένη πεζογραφία

altΤο Ρουθ (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Μεταίχμιο) είναι το ντεμπούτο της πολυβραβευμένης αμερικανίδας Marilynne Robinson. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που απεικονίζει τη μάχη που δίνουν τα κορίτσια για να ενηλικιωθούν, γεμάτο εικόνες του ζοφερού, χειμωνιάτικου τοπίου που τις περιβάλλει. Αφηγείται την ιστορία της Ρουθ και της μικρότερης αδελφής της, της Λουσίλ, δύο ορφανών που μεγαλώνουν στη μικρή απομονωμένη πόλη Φίνγκερμποουν του μακρινού Αϊντάχο.

alt
   Ο George Saunders
 

Έπειτα από τη συλλογή διηγημάτων Δεκάτη Δεκεμβρίου, αναμένουμε το πρώτο μυθιστόρημα του George Saunders με τίτλο Λήθη και Λίνκολν (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Ίκαρος) για τον τον Αβραάμ Λίνκολν και τον θάνατο του εντεκάχρονου γιου του, Γουίλι. Με έναυσμα αυτό το ιστορικό γεγονός, o George Saunders, αφηγείται μια αξέχαστη ιστορία για την οικογενειακή αγάπη και την απώλεια, αλλά και για τις δυνάμεις του καλού και του κακού.

Το τελευταίο, ημιτελές βιβλίο του David Foster Wallace μεταφράστηκε στα ελληνικά και αναμένουμε την κυκλοφορία του. Ο χλωμός βασιλιάς (μτφρ. Γιώργος Κυριαζής, εκδ. Κέδρος) εξερευνά σε βάθος οριακά ερωτήματα για το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης καθώς επίσης και της εργασίας, επιδιώκοντας να αναδείξει τον ηρωισμό που ενυπάρχει ακόμη και στις πλέον κοινότοπες πτυχές της καθημερινότητας.

altΗ ιδιαιτέρως προσεγμένη και επιτυχημένη σειρά της μεταφρασμένης πεζογραφίας των εκδόσεων Ίκαρος εμπλουτίζεται με το μυθιστόρημα του Neil Gaiman Ποτέ και πουθενά (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου), αλλά και με βιβλία των Vicente Alfonso, Enrique Vila-Matas και Emma Reyes.

altΣτο μυθιστόρημα Κόκκινοι (μτφρ. Κώστας Κατσουλάρης, εκδ. Στερέωμα), ο Carl Aderhold εξερευνά την δύσκολη σχέση πατέρα-γιου, τις προδοσίες, τον θυμό μιας ολόκληρης γενιάς, μέσα από την «τρελή» ιστορία μιας γαλλικής οικογένειας που διατρέχει τον 20ο αιώνα. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, και ενώ πρέπει να αδειάσει το σπίτι, ο ήρωας κατακλύζεται από τις αναμνήσεις του παρελθόντος του: παλιά φύλλα της εφημερίδας L’ Humanité, πορτρέτα του Μαρξ και του Λένιν, αλλά κι ένα παιδικό τετράδιο με σημειώσεις.

Το κωμικοτραγικό μυθιστόρημα Υπηρέτησα τον Άγγλο βασιλιά (μτφρ. Σόνια Στάμου-Ντορνιάκοβα, εκδ. Καστανιώτη) του Τσέχου Bohumil Hrabal, με πρωταγωνιστή ένα γκαρσόνι που καταφέρνει να γίνει εκατομμυριούχος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

alt
Ο Jonathan Safran Foer
 

Νέο μυθιστόρημα και από Αμερικανό Jonathan Safran Foer Είμαι εδώ (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Κέδρος). Η πολυεπίπεδη ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται στη Γουάσινγκτον μέσα σε τέσσερις ταραχώδεις εβδομάδες. Επίκεντρό της η κρίση που βιώνει ο γάμος δυο αμερικανοεβραίων, του Τζέικομπ και της Τζούλια, και οι συνέπειές της στις ζωές των τριών νεαρών αγοριών τους, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται μάλιστα στη δυσμενή θέση να θεωρείται ο βασικός ύποπτος για τη συγγραφή ενός μηνύματος με ρατσιστικό περιεχόμενο στο προοδευτικό εβραιοαμερικανικό σχολείο στο οποίο φοιτά. Επίσης, θα επανεκδοθεί το μυθιστόρημά του Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά (μτφρ. Ελένη Ηλιοπούλου – Επίμετρο Μαριλένα Αστραπέλλου, εκδ. Κέδρος).

Στο μυθιστόρημα High-Rise (μτφρ. Αποστόλης Πρίτσας, εκδ. Κέδρος), ο J.G. Ballard διηγείται μια τρομακτική ιστορία για τον εκτροχιασμό της καθημερινότητας των κατοίκων ενός μοντέρνου πολυώροφου κτιρίου. Οι απομονωμένοι κάτοικοι ενός ουρανοξύστη, ορμώμενοι από τα πρωτόγονα ένστικτά τους, δημιουργούν μια δυστοπία στην οποία κυριαρχούν οι νόμοι της ζούγκλας.

alt
   Ο Karl Ove Knausgård
 

Συνεχίζεται η εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση της μυθιστορηματικής αυτοβιογραφίας Ο αγώνας μου του Νορβηγού Karl Ove Knausgård. Στον τέταρτο τόμο με τίτλο Χορεύοντας στο σκοτάδι (μτφρ. Σωτήρης Σουλιώτης, εκδ. Καστανιώτη) ακολουθούμε τον δεκαοκτάχρονο πρωταγωνιστή σε ένα μικρό ψαράδικο χωριό του Αρκτικού Κύκλου, όπου η ζωή του αρχίζει να παίρνει μια σκοτεινή τροπή.

Πολυαναμενόμενη και η κυκλοφορία του νέου μυθιστορήματος του Don DeLillo Ζέρο Κ (μτφρ. Λαμπρινή Κουζέλη, εκδ. Εστία).

Επίσης, αναμένουμε το κλασικό βιβλίο του Andrey Bely Πετρούπολη (μτφρ. Ελένη Μπακοπούλου, εκδ. Αντίποδες).

Με ενδιαφέρον αναμένουμε επίσης τα μυθιστορήματα των: Heinrich Böll Μπιλιάρδο στις 9:30 (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου), του Georges Bernanos Ημερολόγιο ενός εφημερίου της επαρχίας (μτφρ. Ιφιγένεια Μποτουροπούλου, πρόλογος: Gilles Philippe, επίμετρο: Σταύρος Ζουμπουλάκης), του Graham Greene Η καρδιά των πραγμάτων (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου), του Karim Amellal Μπλε, λευκό, μαύρο (μτφρ. Μιχάλης Μητσός). Όλα από τις εκδόσεις Πόλις.

alt
Η Yasmine El Rashidi
 

Στο μυθιστόρημα της Yasmine El Rashidi, Το χρονικό ενός τελευταίου καλοκαιριού (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Κριτική) η ανώνυμη πρωταγωνίστρια αρχίζει να εξερευνά τον κόσμο γύρω της με ερωτήσεις που οι άλλοι αρνούνται να απαντήσουν. Αργότερα, ως νεαρή φοιτήτρια και κινηματογραφίστρια, μιλάει για τον έρωτα, τη γλώσσα, τον κίνδυνο, την καταπίεση. Κι ύστερα, με την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, προσπαθεί, ως συγγραφέας πια, να στοχαστεί πάνω στις σιωπές που καθόρισαν τη ζωή της.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2015 γιατί δημοσίευσε ένα άρθρο για μυστική μεταφορά όπλων στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από την τουρκική Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MİT). Το Μας συνέλαβαν (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Κριτική) είναι το χρονικό της φυλάκισής του, γραμμένο με δίψα για την αλήθεια, με ζωντάνια, αλλά και με χιούμορ, παρά την προσπάθεια φίμωσης του συγγραφέα.

altΕπίσης, στο προσεχές διάστημα αναμένεται το μυθιστόρημα της Clarissa Pinkola Estés Το χρονικό των μεγάλων μητέρων (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, εκδ. Κέλευθος) και της Joyce Carol Oates, Καρχηδόνα (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου, εκδ. Πατάκη).

Η Γερμανίδα Jenny Erpenbeck, η οποία απέσπασε το Βραβείο Τόμας Μαν το 2016, στο μυθιστόρημά της Συντέλεια του κόσμου (μτφρ. Αλέξανδρος Κυπριώτης, εκδ. Καστανιώτη), με φόντο τον φοβερό 20ό αιώνα, αφηγείται τις πολλές εν δυνάμει ζωές και τους διαφορετικούς θανάτους μιας πολυδιάστατης ηρωίδας.

Πόσο εύκολο είναι να είσαι μούσα και σύντροφος ενός μεγάλου συγγραφέα; Και στη συνέχεια να μένεις πίσω, μόνη, με συντροφιά το έργο του και τις αναμνήσεις; Να αγαπάς κάποιον που είναι απών; Η Claude Pujade Renaud στο βιβλίο της Αγαπημένοι απόντες (μτφρ. Ηρώ Τσαρνά, εκδ. Μελάνι) δίνει το λόγο σε πέντε γυναίκες, συντρόφους συγγραφέων. Ο Ζυλ Μισελέ, ο Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον, ο Μαρσέλ Σβομπ, ο Ζυλ Ρενάρ και ο Τζακ Λόντον ζωντανεύουν μπροστά μας, με τις συνήθειές τους, τις αδυναμίες τους, όλα όσα αποκαλύπτουν την πραγματική τους φύση.

Επίσης αναμένουμε τις πάντα προσεγμένες νέες εκδόσεις της Άγρας: Joseph Roth, Κάλπικο ζύγι (πρόλογος Beatrice Musgrave, επίμετρο Ariel Sion, μτφρ. Ηλιάνα Αγγελή), William Somerset Maugham, Βροχή (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), Oliver Sacks, Ξυπνήματα (μτφρ. Κώστας Πόταγας).

Καθώς επίσης και: Stefan Zweig, Φόβος (μτφρ. Κωνσταντίνος Κρίτσης), Joseph Roth, Ο Τσίπερ και ο πατέρας του (μτφρ. Πελαγία Τσινάρη), Guy de Maupassant, Οι πόρνες (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), Ömer Seyfettin, Ο κρυφός ναός και άλλα διηγήματα (μτφρ. Ελένη Σακαλή). Όλα από τις εκδόσεις Ροές.

alt
Ο Emmanuel Carrere
 

O Emmanuel Carrere, με τον γνωστό του τρόπο, αναπλάθει και παρουσιάζει τη βιογραφία του ρώσου συγγραφέα, τυχοδιώκτη και αμφιλεγόμενου εθνικιστή πολιτικού Έντουαρντ Λιμόνοφ, στο ομότιτλο βιβλίο του Λιμόνοφ (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, Εκδόσεις Του Εικοστού Πρώτου).

Αναμένεται το μυθιστόρημα της Lydia Davis με τίτλο Το τέλος της ιστορίας (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη, εκδ. Παπαδόπουλος). Η Lydia Davis, πρώτη σύζυγος του Paul Auster και βραβευμένη το 2013 με το Man Booker International, θεωρείται μια από τις πλέον πρωτότυπες και σημαντικές συγγραφείς της Αμερικής.

Οι Καρφίτσες στην άμμο (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη), το νέο μυθιστόρημα του Περουβιανού Santiago Roncagliolo, με πρωταγωνιστές τέσσερις μαθητές στην ταραγμένη Λίμα της δεκαετίας του ’90, περιγράφει ένα παιχνίδι που μετατρέπεται σε θρίλερ πριν καταλήξει στην απόλυτη τραγωδία.

Επίσης, αναμένουμε το βιβλίο του Claude Houghton Εγώ είμαι ο Τζόναθαν Σκρίβενερ (μτφρ. Αλέξανδρος Καλοφωλιάς) και του Alfred Döblin Οι δύο φίλες και η υπόθεση φαρμακείας (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου). Από τις εκδόσεις Καλέντης.

alt
   Ο Christian Bobin
 

Μέσα από το αφήγημα Ο σχοινοβάτης (μτφρ. Φοίβος Ι. Πιομπίνος – Béatrice Connolly, επίμετρο Γιώτα Κριτσέλη, εκδ. Κίχλη), το οποίο συνδυάζει στοιχεία παραβολής και φιλοσοφικού μύθου και με πρωταγωνιστή την αινιγματική μορφή ενός ανθρώπου με το κεφάλι αλόγου, ο Christian Bobin καταδεικνύει την ανεπάρκεια των βιβλίων να δώσουν απάντηση στα θεμελιώδη ζητήματα της ύπαρξης.

Στο μυθιστόρημα του Wolfgang Herrndorf Εικόνες της μεγάλης σου αγάπης (μτφρ. Απόστολος Στραγαλινός, εκδ. Κριτική) πρωταγωνίστρια η Ίζα, που γνωρίσαμε στο βιβλίο Βερολίνο, γεια. Παραμονεύει στον κήπο του ψυχιατρείου. Η σιδερένια πύλη ανοίγει. Ένα φορτηγό περνάει. Η κατάλληλη ευκαιρία για απόδραση. Το ταξίδι της δεκατετράχρονης αρχίζει. Το ξυπόλητο κορίτσι στη διαδρομή του συναντά ανθρώπους κάθε είδους. Έναν μαουνιέρη, πιθανότατα ληστή τράπεζας, μια λεσβία οργανωμένη στους οικολόγους, έναν περίεργο παπά-συγγραφέα, ένα κωφάλαλο αγοράκι με το οποίο συνεννοείται άριστα, έναν εργάτη που ξέχασε το όνομα της πρώτης του αγάπης, έναν παλαβό νταλικέρη πριν πέσει πάνω στο απίθανο δίδυμο Τσικ και Μάικ, τους ήρωες στο Βερολίνο, γεια

Επίσης, αναμένουμε την κυκλοφορία δύο βιβλίων του Alejandro Zambra. Η ιδιωτική ζωή των δέντρων και Τεστ Δεξιοτήτων. Και τα δύο σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη από τις εκδόσεις Ίκαρος.

altΧρονικογράφος και σεναριογράφος, ο Pino Corrias γράφει για πρώτη φορά μυθιστόρημα και ο τίτλος του Θα κοιμηθούμε όταν γεράσουμε (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, εκδ. Κριτική). Πρωταγωνιστής, ο μεγιστάνας Όσκαρ Μαρτέλο, ο άνθρωπος που έχει καταφέρει να κατακτήσει την Αιώνια Πόλη χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Μια σκοτεινή εικόνα της Ρώμης αποκαλύπτεται στις σελίδες του βιβλίου.

altΤο μυθιστόρημα του Marc Trevidic Ahlam (μτφρ. Αλέξης Εμμανουήλ, εκδ. Utopia) είναι ένα βιβλίο για τη μαθητεία στην τέχνη και τον έρωτα, για την απειλή του θρησκευτικού φανατισμού, για έναν καινούριο κόσμο που πασχίζει να γεννηθεί μέσα από τις αντιφάσεις και τις οδύνες της σύγχρονης Ιστορίας.

Επίσης, αναμένουμε το μυθιστόρημα του Manu Causse Το πράσινο 2CV (μτφρ. Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη) καθώς και του Hubert Haddad Παλαιστίνη (μτφρ. Αλέξης Εμμανουήλ). Και τα δύο από τις εκδόσεις Utopia, που έχουν κάνει τους τελευταίους μήνες ένα πολύ δυναμικό «άνοιγμα» στην μεταφρασμένη λογοτεχνία, με επιλεγμένους τίτλους και καλές μεταφράσεις.

alt
Ο Olivier Bourdeau
 
Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται το μυθιστόρημα του Olivier Bourdeau Θα μου χαρίσετε αυτόν το χορό; (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη, εκδ. Στερέωμα). Κάτω από το έκθαμβο βλέμμα του γιου τους, ένα ζευγάρι χορεύει στους ήχους το «Mr Bojangles» της Νίνα Σιμόν. Η αγάπη τους έχει κάτι το μαγικό, το απόλυτο, είναι μια διαρκής γιορτή. Στο σπίτι τους υπάρχει χώρος μόνον για την ευχαρίστηση, τη φαντασία και τους φίλους. Εκείνη που δίνει τον τόνο είναι η μητέρα. Μια μέρα, εντούτοις, εκείνη γλιστρά μακριά. Πατέρας και γιός θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν το αναπόφευκτο, για να συνεχίσει η γιορτή, με κάθε θυσία.

Μεγάλο και χορταστικό μυθιστόρημα και από την Katerina Cosqrove, με τίτλο Τεφρός ουρανός. Από τη γενοκτονία των Αρμενίων στον πόλεμο του Λιβάνου (μτφρ. Χριστίνα Φωτιάδου, εκδ. Γκοβόστη).

Νέα μετάφραση και για το εμβληματικό βιβλίο του Truman Capote Εν ψυχρώ, από τον Αύγουστο Κορτώ για τις εκδόσεις Πατάκη.

Επίσης νέα μετάφραση και επίμετρο από τον Γιάννη Παλαβό και για το διήγημα του William FaulknerΟ αχυρώνας φλέγεται (εκδ. Κίχλη). Η πλοκή του διηγήματος αναπτύσσεται αριστοτεχνικά γύρω από το εναγώνιο δίλημμα ενός δεκάχρονου αγοριού, που υποχρεώνεται να επιλέξει ανάμεσα στην υποταγή στον βίαιο πατέρα του και στην επώδυνη χειραφέτηση.

alt
   Ο Tobias Wolff
 

Ανθολογία διηγημάτων του Tobias Wolff με τίτλο Η χαρά του πολεμιστή και άλλα διηγήματα (μτφρ. Γιάννης Παλαβός, Τάσος Αναστασίου, εκδ. Ίκαρος).

Επίσης, αναμένουμε το διήγημα του Franz Kafla Στη σωφρονιστική αποικία (μτφρ. Βασίλης Τσαλής, επίμετρο Hans Dieter Zimmermann, εκδ. Κίχλη). Η παρούσα έκδοση φιλοδοξεί να δείξει ότι το εμβληματικό αυτό κείμενο δεν αποτελεί αποκλειστικά και μόνον αφηρημένη αλληγορία για το φαινόμενο της εξουσίας και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Επισημαίνοντας την ύπαρξη στοιχείων της εποχής του και αναδεικνύοντας την ιστορικότητά του θέτει σε νέα βάση την ερμηνεία του.

Προς έκδοση και η ανθολογία διηγημάτων του Guy de Maupassant Οι αυτόχειρες (μτφρ. επίμετρο: Γιώργος Ξενάριος, εκδ. Κέδρος). «Με τα κείμενά του για την αυτοκτονία ο Μωπασάν πραγματώνει ένα κρίσιμο κομμάτι του αφηγηματικού του σχεδίου: αποθεώνει τον ρόλο του συγγραφέα ως ψυχολόγου και, παράλληλα, υλοποιεί τη σχεδόν ισόβια εμμονή του: τη λογοτεχνική μελέτη του θανάτου. Άλλωστε, λίγα χρόνια αργότερα, ο βίος του θα επιβεβαιώσει τραγικά τη γραφή του» σημειώνει στο επίμετρό του ο Γιώργος Ξενάριος.

altΕπίσης αναμένουμε το «μανιφέστο» των συμβολιστών, Mπρυζ, η νεκρή του Βέλγου ποιητή – συγγραφέα Georges Rodenbach από δύο μεταφράσεις. Η πρώτη από την Ιωάννα Αβραμίδου για τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν και η δεύτερη από τις Σοφία Διονυσοπούλου και Μαρίνα Μέντζου για τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Από την κλασική σειρά Orbis, των εκδόσεων Gutenberg, θα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα του Joaquim-Maria Machado De Assis Ρεαλιστική Τριλογία - Τα μετά θάνατον απομνημονεύματα του Μπρας Κούμπας, Κίνκας Μπόρμπα, Δον Κασμούρο (μτφρ. Ιωάννα Αβραμίδου).

altΤο Hogarth Shakespeare Project, όπου γνωστοί συγγραφείς αναλαμβάνουν να ξαναγράψουν με τον δικό τους τρόπο έργα του Σαίξπηρ, εμπλουτίζεται με έναν ακόμα τίτλο. Στο Παιδί της τρικυμίας (μτφρ. Τρισεύγενη Παπαϊωάννου, εκδ. Μεταίχμιο) η Margaret Atwood αφηγείται τη δική της εκδοχή της σαιξπηρικής Τρικυμίας.

alt«Μεγάλες αφηγήσεις» είναι ο τίτλος της νέας σειράς των εκδόσεων Μεταίχμιο, που επιμελείται ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και περιλαμβάνει αριστουργήματα της παγκόσμιας κλασικής λογοτεχνίας. Στη σειρά θα κυκλοφορήσουν οι εξής τίτλοι: Γύρνα σπίτι, άγγελέ μου (μτφρ. Κοσμάς Πολίτης, πρόλογος Ηλίας Μαγκλίνης) του Thomas Wolfe, To Μαγικό βουνό (μτφρ. Θόδωρος Παρασκευόπουλος, πρόλογος Τίνα Μανδηλαρά) του Thomas Mann, Ένα δωμάτιο με θέα (μτφρ. Ιωάννα Καρατζαφέρη, πρόλογος Κατερίνα Σχινά) του E.M. Forster, Ο εραστής (μτφρ. Έφη Κορομηλά, πρόλογος Χριστίνα Ντουνιά) της Marguerite Duras.

Στη νέα εξαιρετική σειρά των εκδόσεων Gutenberg, Aldina, αναμένουμε τους εξής τίτλους: John Williams Ο Στόουνερ (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου), Thomas Pynchon Η Συλλογή των 49 στο Σφυρί (μτφρ. Δημήτρης Δημηρούλης), Ford Madox Ford Ο Καλός Στρατιώτης: Μια Ιστορία Πάθους (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης) και Miguel de Unamumo, Η Θεία Τούλα (μτφρ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος).

Νέο βιβλίο και για τον Jo Nesbo με τίτλο Δίψα (μτφρ. από τα νορβηγικά Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδ. Μεταίχμιο). Η Δίψα αποτελεί τη συνέχεια του μπεστ σέλερ Αστυνομία. Στη Δίψα ο Χάρι θα ξαναενταχθεί στις τάξεις της αστυνομίας του Όσλο για να εντοπίσει έναν κατά συρροή δολοφόνο που σκοτώνει χρήστες του κοινωνικού δικτύου γνωριμιών Tinder.

Μετά την επιτυχία των προηγούμενων βιβλίων του Caryl Férey, αναμένουμε την έκδοση του μυθιστορήματός του Κόνδωρ, σε μετάφραση της Αργυρώς Μακάρωφ. Επίσης, για τους φίλους του George Simenon σύντομα στα βιβλιοπωλεία του μυθιστόρημά του Πεντιγκρή (μτφρ. Αργυρώ Μακάρωφ). Και τα δύο από τις εκδόσεις Άγρα.

altΕπίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τεράστια επιτυχία της Delphine de Vigan Μια αληθινή ιστορία (μτφρ. Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη, εκδ. Utopia). Το δημιουργικό αδιέξοδο είναι ο καμβάς αυτού του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος που κτίζεται με τις εντάσεις και τις ανατροπές ενός αυθεντικού θρίλερ.

altΝέο βιβλίο και για τον Stuart Neville. Το Πέπλο σιωπής (μτφρ. Βάσια Τζανακάρη, εκδ. Μεταίχμιο) είναι το τέταρτο βιβλίο, με τον ίδιο πρωταγωνιστή, τον επιθεωρητή Τζακ Λένον.

Στο Μια για πάντα (μτφρ. Βασίλης Τσαλής, εκδ. Μεταίχμιο) του γερμανού Andreas Pflüger, ο οποίος μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, κεντρική ηρωίδα είναι η Τζένι Άαρον, ειδική επιθεωρήτρια της αστυνομίας που ανήκε σε μια μυστική επίλεκτη ομάδα διακεκριμένων αστυνομικών. Έπειτα, όμως, από μια αποστολή στη Βαρκελώνη που είχε καταστροφική εξέλιξη έχασε την όρασή της. Πέντε χρόνια αργότερα οι πρώην συνάδελφοί της στο Βερολίνο χρειάζονται τη βοήθειά της.

→ Ποίηση

alt
   Ο Γιώργης Παυλόπουλος
 

Αποτελεί ίσως το εκδοτικό γεγονός των μηνών που έρχονται για την ποίηση: Η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του σημαντικού κι ακόμη παραγνωρισμένου ποιητή Γιώργη ΠαυλόπουλουΠοιήματα 1943-2008, με την φροντίδα και την επιμέλεια των εκδόσεων Κίχλη. Το περιμένουμε με λαχτάρα.

Ανθολογία ποιημάτων του Κωστή Παλαμά, με τίτλο Ανθολογία (ανθολόγηση: Κώστας Χατζηαντωνίου, εκδ. Κέδρος).

altΝέα ποιητική συλλογή για τον Γιάννη Αντιόχου με τίτλο Διάλυσις και τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη με τίτλο Ηλίου και Σελήνης άλως. Και τα δύο από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Νέα ποιητική συλλογή για τον Διονύση Καψάλη, Μαύρη καγκελόπορτα και άλλες ιστορίες (εκδ. Άγρα), τη Δήμητρα Χριστοδούλου, Παράκτιος οικισμός (εκδ. Μελάνι) και τον Μιχάλη Δέλτα, Κάθαρση (Οδός Πανός).

Ποιητικές συλλογές για τους πρωτοεμφανιζόμενους Μαρία Φουτζιτζή και Πολύνα Μπανά. Από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν.

Επίσης, συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Τίτου Πατρίκου, Ποιήματα 1943-2012 (εκδ. Κίχλη) και του Ντίνου Σιώτη, Ποιήματα 1969-1999 (εκδ. Κέδρος).

Αναμένουμε και τον δεύτερο τόμο των απάντων ποιημάτων του Γιώργου Βέλτσου με τίτλο Πτώση. Ποιήματα 2005-2016 (εκδ. Περισπωμένη).

Το πολυμεταφρασμένο βιβλίο του Αργεντίνου ποιητή Oliverio Girondo Είκοσι ποιήματα για να διαβαστούν στο τραμ (μτφρ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και τελειόφοιτοι τμήματος Ισπανικής λογοτεχνίας Α.Π.Θ., εκδ. Σαιξπηρικόν) περιλαμβάνει ποίηση γεμάτη χρώμα, ειρωνεία, η οποία αναδεικνύει την ομορφιά των μικρών καθημερινών πραγμάτων αλλά και το κοσμοπολίτικο αστικό κέντρο με μια κριτική όσο και σουρεαλιστική -σε μεγάλο βαθμό- γλώσσα.

Ανθολογία ποιημάτων του Pablo Neruda, με τίτλο Το πόδι σου αγγίζω στο σκοτάδι και άλλα ανέκδοτα ποιήματα (μτφρ. Αγαθή Δημητρούκα, εκδ. Πατάκη).

→ Επανεκδόσεις

alt
   Ο Γιώργος Σεφέρης
 

Επανέκδοση για το έργο του Γιώργου Σεφέρη Έξι νύχτες στην Ακρόπολη (εκδ. Ίκαρος), το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1974, τρία χρόνια μετά το θάνατό του, σε επιμέλεια του Γ. Π. Σαββίδη, με βάση ένα χειρόγραφο και δύο δακτυλόγραφα που βρέθηκαν στο αρχείο του ποιητή. Επίσης, επάνέκδοση για το βιβλίο του Γιώργου Σεφέρη Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά (εκδ. Ίκαρος).

Επανέκδοση, επίσης, για το πολύ πετυχημένο μυθιστόρημα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, Το παρτάλι καθώς και για την Κυρία Κούλα, του Μένη Κουμανταρέα. Από τις εκδόσεις Πατάκη.

altΟι εκδόσεις Μεταίχμιο συνεχίζουν την επανέκδοση βιβλίων του Βασίλη Αλεξάκη με το Πριν (βραβείο Albert Camus, 1993) και τη Μητρική γλώσσα (βραβείο Médicis, 1995).

Νέα έκδοση για την εμβληματική συλλογή διηγημάτων του προσφάτως χαμένου Χριστόφορου ΜηλιώνηΚαλαμάς κι Αχέρωντας, από τις εκδόσεις Κίχλη.

Ο Κώστας Αρκουδέας επιστρέφει στο βιβλίο του Τα κατά Αιγαίον πάθη (εκδ. Καστανιώτη) και μας παρουσιάζει μια νέα, αναθεωρημένη έκδοση: πολυπρόσωπο βιωματικό μυθιστόρημα, σχεδόν αυτοβιογραφικό, όπου αληθινοί πρωταγωνιστές είναι τα τέσσερα στοιχεία της φύσης.

Επανέκδοση για το βιβλίο του Δημήτρη Καλοκύρη Το χέρι του σημαιοφόρου (εκδ. Νεφέλη) και για το βιβλίο του Κώστα Γ. Παπαγεωργίου Των αγίων πάντων (εκδ. Γκοβόστη).

altΕπανέκδοση για το μυθιστόρημα της Αθηνάς Κακούρη Ξιφίρ Φαλέρ καθώς και του Γιώργου Αριστηνού, Φλας στη νύχτα. Και τα δύο από τις εκδόσεις της Εστίας.

Επανακυκλοφορία του βιβλίου Είναι ο πάνθηρας ζωντανός; (εκδ. Καστανιώτη) της αείμνηστης Νίκης Μαραγκού, όπου η φαντασία μπλέκεται με τη φαντασία στη μυθιστορία μιας εποχής και μιας πόλης της δεκαετίας του ’60 στην Κύπρο.

Νέες εκδόσεις για Το νούμερο 31328 του Ηλία Βενέζη, με επίμετρο και γλωσσάρι του Σωτήρη Μετεβελή και για τη μυθιστορηματική βιογραφία του Μ. Καραγάτση Βασίλης Λάσκος, με πρόλογο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Από τις εκδόσεις της Εστίας.

→ Graphic Novels

alt
Ο Jim Οttaviani 

Οι βραβευμένοι Jim Οttaviani και Leland Purvis παρουσιάζουν την εκκεντρική ιδιοφυΐα του Τιούρινγκ, ενός δρομέα ολυμπιακού επιπέδου και πρωτοπόρου θεωρητικού, μέσα από το βιβλίο Το παιχνίδι της μίμησης – Ο Άλαν Τιούρινγκ αποκωδικοποιείται (Σχέδιο: Leland Purvis, μτφρ. Στάμος Τσιτσώνης, εκδ. Κριτική). Η πολύπλευρη συμβολή του κατέχει ακόμη και σήμερα σημαντική θέση στη σύγχρονη επιστήμη των υπολογιστών και στα προηγμένα συστήματα τηλεπικοινωνίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το βιβλίο του Χαρίτωνα Τσιμιτάκη σε επιμέλεια του Ορέστη Πάγκαλου Η ιστορία του graffiti στην Ελλάδα, 1995 (εκδ. Futura).

 

 

→ Μελέτες/Δοκίμια

altΟ Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης στο βιβλίο Ηγέτες της Νεοελληνικής Ιστορίας, Δόξα και αδιέξοδα (εκδ. Μεταίχμιο) επιλέγει να φωτίσει τέσσερις περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας που δίχασαν τους Έλληνες και επηρέασαν τις κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα.

Επίσης, ο Τάκης Σ. Παππάς με το βιβλίο Πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Πολιτικοί ακροβατισμοί στην Ελλάδα από το τέλος του 19ου αιώνα έως σήμερα (εκδ. Ίκαρος). Το βιβλίο καλύπτει 124 χρόνια σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και πραγματεύεται καίρια σημερινά ερωτήματα: Ποιες ήταν οι αιτίες, καθώς και οι αφορμές, των παλαιότερων κρίσεων; Ποια τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κρίσεων κατά την ιστορική τους εξέλιξη; Πώς βγήκε η χώρα από τις μεγάλες ιστορικές κρίσεις που πέρασε; Τι ακριβώς συνέβη για να φτάσουμε ως εδώ και που βρισκόμαστε σήμερα;

alt
O Hans Blumenberg
 

Το Ναυάγιο με θεατή (μτφρ. Θοδωρής Δρίτσας, εκδ. Αντίποδες) του Hans Blumenberg παρακολουθεί την ιστορία της μεταφοράς του θαλασσινού ταξιδιού και του ναυαγίου, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Σύνεση και τόλμη, ιδιώτευση και συμμετοχή, βεβαιότητα και σκεπτικισμός, καταστροφή και δίδαγμα: αυτές είναι οι κεντρικές θεματικές σε αυτό το εξόχως πολιτικό δοκίμιο του στοχαστή που διερεύνησε τα θεμέλια της νεωτερικότητας και τη λειτουργία του μύθου και της μεταφοράς. Είναι το πρώτο έργο του Μπλούμενμπεργκ που μεταφράζεται στα ελληνικά.

Επίσης, το βιβλίο του William A. Pelz Ιστορία των λαών της Ευρώπης (μτφρ. Άγγελος Φιλιππάτος, εκδ. Αιώρα). Από τις μοναρχίες του Μεσαίωνα ως την Ευρωπαϊκή Ένωση του 21ου αιώνα, η Ιστορία των λαών της Ευρώπης ιχνηλατεί την ιστορία μιας ηπείρου μέσα από τις πράξεις εκείνων που η κυρίαρχη ιστορική αφήγηση προσπαθεί να ξεχάσει.

Ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ την περίοδο 2000-2004, στο βιβλίο του Η τέλεια καταιγίδα, Το ΝΑΤΟ μετά την 11η Σεπτεμβρίου (εκδ. Μεταίχμιο) καταγράφει την προσωπική του εμπειρία μιας τετραετίας (2000-2004) που άλλαξε τον κόσμο.

altΑκόμη, το βιβλίο του Κωστή Καρπόζηλου, Κόκκινη Αμερική. Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός Νέου Κόσμου, 1900-1950 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στην ιστορία της αμερικανικής Αριστεράς, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως και τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, το βιβλίο αναδεικνύει τα πολλαπλά νήματα που συνέ­δεαν τις ιδέες της ριζικής κοινωνικής μεταβολής με τους μετασχηματισμούς της καθημερινότητας των μεταναστευτικών πληθυσμών. Η ιστορία της ελληνοαμερικανικής Αριστεράς φωτίζει την πολλαπλότητα της μεταναστευτικής εμπειρίας και υπογραμμίζει τα όρια των στερεοτύπων γύρω από τους Έλληνες μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

altΤο βιβλίο του Marc Ferro Τύφλωση: Μια εναλλακτική ιστορία του κόσμου μας (μτφρ. - πρόλογος Σώτη Τριανταφύλλου, εκδ. Μεταίχμιο) είναι μια προσωπική αφήγηση της ιστορίας του 20ού αιώνα – με σύντομες αναδρομές στο παρελθόν. Ο κορυφαίος γάλλος ιστορικός στέκεται με σοφία και ψυχραιμία έναντι των προβλημάτων και των προκλήσεων της εποχής μας, επειδή γνωρίζει σε βάθος το παρελθόν και χρησιμοποιεί τα κατάλληλα εργαλεία για να το ερμηνεύσει. Επίσης, Τα ταμπού της Ιστορίας (μτφρ. Αγλαΐα Γαλανοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) του Marc Ferro, που κυκλοφόρησαν το 2003, επανεκδίδονται με την προσθήκη ενός προλογικού σημειώματος από τη Σώτη Τριανταφύλλου.

Πιονιέρος της ευρωπαϊκής ιδέας, ο Stefan Zweig στο βιβλίο Έκκληση προς τους Ευρωπαίους (μτφρ. Σώτη Τριανταφύλλου, εκδ. Μελάνι) διακήρυττε την ανάγκη ενοποίησης της Ευρώπης, της συσπείρωσής της γύρω από τον κοινό πολιτισμό της και την «αποτοξίνωση» της από το ναρκωτικό του εθνικισμού. Εδώ, σε δύο ομιλίες (το 1932 και το 1934 αντίστοιχα) περιγράφει ένα κλίμα που θυμίζει ανησυχητικά την κατάσταση που ζούμε σήμερα, και καλεί τους Ευρωπαίους να σκεφτούν και τους οπαδούς αυτής της ιδέας να πάψουν να στηρίζονται μόνο στα λόγια και να περάσουν στη δράση.

Το βιβλίο του Pierre Bourdieu Εικόνες της Αλγερίας (μτφρ. Κώστας Σπαθαράκης, Θοδωρής Δρίτσας) εκδίδεται από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Ο Erik Larson στο βιβλίο του Dead Wake (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Ίκαρος) με τρόπο συναρπαστικό για τον αναγνώστη, εξετάζει τη βύθιση του Lusitania από το U-20 και τα γεγονότα γύρω από το ναυάγιο, και φέρνοντας στο προσκήνιο τις ζωές μιας πλειάδας επιβλητικών χαρακτήρων, ζωγραφίζει ένα μεγάλο πορτρέτο της Αμερικής κατά την προοδευτική περίοδο.

alt
   Ο Αναστάσης Βιστωνίτης
 

Στη σειρά Voices & Echoes των εκδόσεων Ροπή θα κυκλοφορήσει το βιβλίο Ξάγρυπνη πόλη: Η Νέα Υόρκη, ο Όλιβερ Σακς και εγώ, του Bill Hayes σε μετάφραση και επιμέλεια του πεζογράφου Βαγγέλη Προβιά. Στην ίδια σειρά και το βιβλίο Η αυτοβιογραφία του θανάτου μου (μτφρ. Θάνος Ζυγουλιάνος) της Conny Taylor.

Συλλογή δοκιμίων του Αναστάση Βιστωνίτη Κάτω από την ίδια στέγη (εκδ. Κίχλη) καθώς επίσης και του Δημήτρη Δασκαλόπουλου Το δικαίωμα του αναγνώστη / Κείμενα για τον έντυπο λόγο (εκδ. Γαβριηλίδης).

Ακόμη: το αφιερωματικό βιβλίο Οι όψεις του Γιώργου Χρονά (Οδός Πανός) με κείμενα των: Ζυράννα Ζατέλη, Φώτη Θαλασσινού, Βασίλη Ζηλάκου, Κωνσταντίνου Μπούρα, Ανδρέα Μήτσου και Σταύρου Σταυρόπουλου.

Αναμένουμε επίσης το βιβλίο Δημήτρης Δημητριάδης: Παραβιάζοντας τα όρια (εκδ. Σαιξπηρικόν). Είκοσι εισηγήσεις και πρακτικά από καθηγητές, θεατρολόγους, σκηνοθέτες, συγγραφείς, από την διημερίδα για το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη που διοργανώθηκε τον Μάιο του 2016 από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ σε επιμέλεια της Αναπλ. Καθηγήτριας Καλλιόπης Εξάρχου.

Επίσης, η μελέτη της Ελένης Κονδύλη Εισαγωγή στην λογοτεχνία των Αράβων (εκδ. Πεδίο). Η καθηγήτρια αραβικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καταγράφει την εικόνα της αραβικής λογοτεχνίας: από την πρώιμη αραβική λογοτεχνία και το ίδιο το Κοράνι, αριστούργημα της αραβικής γλώσσας και λογοτεχνίας, μέχρι την λαϊκή λογοτεχνία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Χίλιες και μια νύχτες», την λογοτεχνία της Αναγέννησης, και φτάνοντας έως τις μέρες μας και τον τρόπο γραφής των αραβικών. Ριζικά ανανεωμένη έκδοση, εμπλουτισμένη με πολλά νέα κεφάλαια, από εκείνη του 2001.

Φιλοσοφικό εγχειρίδιο ή λογοτεχνική αυτοβιογραφία; Το βιβλίο του Mark Rowlands Μια καλή ζωή (μτφρ. Ρίτα Αλεξίου, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου) περιέχει το φανταστικό χειρόγραφο ενός άνδρα, που αυτοαποκαλείται Μίσκιν, το οποίο ανακάλυψε, σχολίασε και επιμελήθηκε ο γιος του Νικολάι, εντάσσοντας συγχρόνως και κάποιες παρεμβολές από κείμενα της μητέρας του, Όλγκα. Πρόκειται για τον απολογισμό ενός ανθρώπου, μέσα από ένα φιλοσοφικό πρίσμα, σε σχέση με τη ζωή που έζησε και τις επιλογές που έκανε (γέννηση, θάνατος, εκπαίδευση, έρωτας, θρησκεία, ηθική, αρρώστια, κ.λπ.). Ταυτόχρονα, είναι ένα ευφυέστατο παιχνίδι πολλαπλής συγγραφικής ταυτότητας.

altΕπίσης, αναμένουμε τα εξής ιδιαίτερα ενδιαφέροντα βιβλία: Από τον Γουτεμβέργιο στο Google (μτφρ. Κωνσταντίνος Τάκης) του Peter L. Shillingsburg, Λακάν και Επιστήμη (μτφρ. Ελένη Ψυλλάκου) των J. Glynos & Y. Stavrakakis και Είναι θέμα χρόνου (μτφρ. Σάνυ Καρκανιά) του David Mermin. Όλα από τις εκδόσεις Ροπή.

Επίσης, το βιβλίο Το ένα πράγμα. Η αναπάντεχα απλή αλήθεια πίσω από τα καταπληκτικά αποτελέσματα, (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, KeyBooks) του Garry Keller. «Αν κυνηγήσεις δύο λαγούς, δεν θα πιάσεις κανέναν». Με αυτή τη ρωσική παροιμία ξεκινάει το βιβλίο του Γκάρι Κέλερ, ο οποίος κηρύττει τον θάνατο του multitasking. Με το βιβλίο αυτό θα μάθεις να αποφεύγεις τους περισπασμούς, να πετυχαίνεις καλύτερα αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο, να μειώσεις το στρες στη ζωή σου, να μην νιώθεις πνιγμένος, να έχεις πάντα ενέργεια και τον έλεγχο κάθε πτυχής της ζωής σου.

Το βιβλίο του Απόστολου Δοξιάδη Λέγοντας και ξαναλέγοντας, η λογοτεχνία, ο μυστηριώδης Πάτροκλος Γιατράς, και οι μεταμορφώσεις της Έρημης χώρας (εκδ. Ίκαρος), περιλαμβάνει μια διάλεξή του στο Φεστιβάλ Ιδεών (Festival of Ideas) του Cambridge το 2016 καθώς και την Έρημη Χώρα του Τ. S. Eliot στη μετάφραση του Γιώργου Σεφέρη, την Έρημη Γη του Ηλία Λάγιου, την Έτοιμη Γη του Α.Τ. Ελή και το επίμετρο του Γιώργη Γιατρομανωλάκη με τίτλο Συγγραφείς: Εντολοδόχοι του Νου ή αρμαθός ενθουσιαζόντων. Όλα μαζί αποτελούν μια ενότητα, που θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του θέματος των μεταμορφώσεων και των μιμήσεων στη λογοτεχνία.

Επίσης, το βιβλίο Ίχνη αρχιτεκτονικής διαδρομής. Σουζάνα Αντωνακάκη και Δημήτρης Αντωνακάκης (εκδ. Futura) σε επιμέλεια του Δημήτρη Χρονόπουλου.

altΕνδιαφέρον παρουσιάζει και το βιβλίο της Παρασκευής Κυζιρίδου Το αίτημα της ίασης στην λαϊκή θρησκευτικότητα (εκδ. Ροπή). Το βιβλίο επιχειρεί μια πορεία αναζήτησης όλων αυτών των πρακτικών που συνδέονται με τη θεραπεία και τη λαϊκή πίστη των ανθρώπων που αναζητούσαν παρηγοριά και ανακούφιση από τις ασθένειές τους. Η αναζήτηση αυτή ξεκινάει από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνει ως τους βυζαντινούς, καταλήγοντας με μία σύντομη αναφορά στη σύγχρονη εποχή.

Αναμένεται επίσης το βιβλίο του Κώστα Καμπουράκη, Κατανοώντας την Εξέλιξη (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Στο βιβλίο αναπτύσσονται όλες οι πτυχές της εξελικτικής θεωρίας, και ιδίως εκείνες που μας ξενίζουν, αναλύονται τα εννοιολογικά εμπόδια που δυσκολεύουν την κατανόησή της και εξετάζονται διεξοδικά οι σχέσεις της με τη θρησκεία. Όπως τονίζει ο συγγραφέας, η ανθρώπινη ζωή δεν έχει κανέναν εγγενή σκοπό και η κατανόηση της εξελικτικής θεωρίας μπορεί να μας ελευθερώσει απ’ τη μοιρολατρία και να μας επιτρέψει να καταλάβουμε τον φυσικό κόσμο γύρω μας.

exelixiΤο βιβλίο του M. Rure Ο Δαρβινισμός και οι πολέμιοί του (μτφρ. Μαρία Μπαρούτη, εκδ. Ροπή) προσφέρει μια ολοκληρωμένη ματιά στην εξέλιξη της θεωρίας του Δαρβίνου. Ο Ruse είναι δεινός γνώστης της ιστορίας της επιστήμης, της φιλοσοφίας και της θεολογίας, και καταφέρνει να παρουσιάσει με σαφήνεια τις βασικές αντιδράσεις που προκάλεσε η νέα θεωρία και τις διαφορετικές προσεγγίσεις στα ερωτήματα που γεννούσε.

Τέλος, μετά από κενό δεκαετιών στην ελληνική βιβλιογραφία, κυκλοφορεί στα ελληνικά ο πρώτος τόμος της μνημειώδους τρίτομης μελέτης της Hanna Ardent, Οι απαρχές του ολοκληρωτισμού (μτφρ. Βασίλης Τομανάς), από τις Εκδόσεις Νησίδες. 

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος διοργανώνουν το Σάββατο 27 Απριλίου (από τη 1 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.) bookparty στο rooftop του ξενοδοχείου Brown Acropol, Πειραιώς 1, Αθήνα. Κεντρική εικόνα: istock (Getty).

Επιμέλεια: Book Press ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ