purple noon

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα από τις εκδόσεις Βακχικόν για τις καλοκαιρινές αποδράσεις. Εικόνα: Από την ταινία «Γυμνοί στον ήλιο» (1960). 

Επιμέλεια: Book Press

Μια νεαρή αρχιτεκτόνισσα εξαφανίζεται μυστηριωδώς, ένας ανυποψίαστος ιερέας μπλέκεται σε ένα πολιτικό θρίλερ, οι καθιερωμένες καλοκαιρινές διακοπές ενός νέου καταλήγουν μάλλον σε εφιάλτη και ένας σκιτσογράφος σκηνών εγκλήματος το μακρινό 1865 στην Πρωσία, στην προσπάθειά του να λύσει μια κατάρα, θα ξεκινήσει μια έρευνα που θα αποκαλύψει πολύ βαθύτερα κρυμμένα μυστικά.

Τέσσερις ιστορίες με σασπένς, μυστήριο, έγκλημα και (ίσως) τιμωρία από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Άρμιν Έρι, Η λέσχη των αποκρυφιστών (μτφρ. Χριστίνα Ντρέκου)

Πρωσία, Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1865. Ο βαρόνος Βάλεντιν φον Φάλκενχαϊν οργανώνει μία μεγάλη γιορτή στο εξοχικό του κάστρο στο Μπούκοβ. Η διασκέδαση της βραδιάς περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μίας σεάνς, στην οποία συμμετέχουν δεκατρείς από τους παρευρισκόμενους. Λίγο αργότερα, μέσα στις πρώτες ώρες της νέας χρονιάς και καθώς αποχωρεί μεθυσμένος από τη γιορτή, ο φαρμακοποιός του χωριού τραυματίζεται θανάσιμα από τις οπλές του αφηνιασμένου αλόγου του. Ο βερολινέζικος Τύπος κάνει αμέσως λόγο για κατάρα, και ο τρόμος εξαπλώνεται στην περιοχή.

vakxikon eri i lesxi ton apokrifiston

Προκειμένου να διασκεδάσει τη δεισιδαιμονία, ο συγκάτοικος και συμφοιτητής του σκιτσογράφου σκηνών εγκλήματος Γιούλιους Μπέντχαϊμ στη Νομική, ο φωτογράφος Άλμπρεχτ Κρόσικ, προτείνει να ιδρύσουν για πλάκα τη Λέσχη των Αποκρυφιστών, που θα αποτελείται σκόπιμα από δεκατρία μέλη. Ωστόσο, οι δολοφονίες δύο μελών της λέσχης δίνουν σκοτεινή τροπή στην υπόθεση, και οι δυο τους εμπλέκονται σε μία νέα έρευνα. Παράλληλα, ο Γιούλιους έρχεται αντιμέτωπος με τα προσωπικά του διλήμματα, ακροβατώντας μεταξύ της αθώας αρραβωνιαστικιάς του, Φιλίν, και της μοιραίας Αντέλ, που φαίνεται να τον τυλίγει στον ιστό της σαν αράχνη.
 
Ακύλας Άρωνας, Ο ήλιος πάγωσε 

Ο πατήρ Ακύλας είναι ένας άνθρωπος βαθιά τραυματισμένος, που κινείται μέσα σε έναν σκοτεινό λαβύρινθο ισχύος, πίστης και βίας. Στον κόσμο όπου ζει, το εκκλησιαστικό κατεστημένο συναντά την πολιτική εξουσία και τον υπόκοσμο, δημιουργώντας ένα πλέγμα σχέσεων όπου η αλήθεια γίνεται επικίνδυνη.

vakxikon aronas o ilios pagose

Καθώς προσπαθεί να κατανοήσει τη θέση του μέσα σε αυτήν τη σύνθετη πραγματικότητα, έρχεται αντιμέτωπος με συγκρούσεις που αγγίζουν τη θρησκεία, τον εθνικισμό και τη βία της σύγχρονης κοινωνίας. Η προσωπική του διαδρομή μετατρέπεται σταδιακά σε μια αναζήτηση νοήματος μέσα σε έναν κόσμο όπου οι γραμμές ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι παραμένουν θολές.

Ένα πολιτικό νουάρ για τις σκιές της εξουσίας, τις ρωγμές της πίστης και την αγωνιώδη αναζήτηση νοήματος.

Νίκος Μαριώτης, Υπόθεση Πολέτη

Ο Αχιλλέας Γιερέμης, ένας νέος μόλις δεκαοκτώ χρόνων, χαμένος σε μια ζωή που δεν είναι φτιαγμένη για εκείνον, περνά τον καιρό του σε μια παραθαλάσσια περιοχή όπου πλούσιες οικογένειες, σαν τη δική του, κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

vakxikon mariotis ipothesi poleti

Η πρώτη σπίθα ανάβει μόλις στη ζωή του εμφανίζονται δύο κοπέλες, αδερφές από διαφορετικούς γονείς. Όλα αλλάζουν όταν, στο οικογενειακό τραπέζι όπου είναι καλεσμένος κι ο ίδιος, ο παππούς των κοριτσιών πέφτει νεκρός.

Με τη δολοφονία να παίρνει πολιτική χροιά, ο Αχιλλέας βρίσκεται στο κέντρο των ερευνών, άλλοτε ως ύποπτος κι άλλοτε ως στόχος. Προσπαθώντας να ξεφύγει από τη δίνη που φαίνεται ότι θα τον καταπιεί, βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στα θαμμένα για καιρό οικογενειακά μυστικά των εχθρών του.

Κία ΦιλιππίδουΣκοτεινός Σαρωνικός

Η Ηώ, νεαρή αρχιτεκτόνισσα, παραμονές Πάσχα του 2022 μετακομίζει στη Σαρωνίδα. Λίγο πριν εγκατασταθεί στην περιοχή, αισθάνεται μια απειλή, έναν κακό οιωνό, όμως δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία. Πηγαίνοντας στη νέα της κατοικία, γνωρίζεται και αρχίζει μια ερωτική σχέση με τον διάσημο Λεωνίδα Μάγκα, ερευνητή δημοσιογράφο με μεγάλες επιτυχίες στην εξιχνίαση εγκλημάτων.

Η νέα της ζωή τη συναρπάζει, αλλά κάτι της δημιουργεί ανησυχία. Η παλιά συμμαθήτρια, συμφοιτήτρια και καλύτερή της φίλη, η Ζώγια, έχει εξαφανιστεί ανεξήγητα.

vakxikon fillipidou skoteinos saronikos

Με τη βοήθεια του Λεωνίδα, της αστυνομίας, αλλά και φίλων –ή και όχι τόσο– προσπαθεί να τη βρει. Στην έρευνα εμπλέκονται ένας συγγραφέας νουάρ μυθιστορημάτων, ένας ηθοποιός, δύο σημαντικοί αρχιτέκτονες, ένας ιδιόρρυθμος καθηγητής Μαθηματικών και μια συνταξιούχος. Όλοι αυτοί κάτι έχουν να αποκαλύψουν ή να κρύψουν: ενοχές, συμπλέγματα, απωθημένα αισθήματα, φόβους και ίσως ένα πτώμα.

Η αναζήτηση θα διαρκέσει δύο χρόνια, και όταν τελειώσει, ο Σαρωνικός θα έχει σκοτεινιάσει και τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο για κανέναν τους.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Η Χλόη Κολύρη στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Χλόη Κολύρη στο Υπόγειο

Στο 120ό επεισόδιο της σειράς συζητήσεων «Βίος και Πολιτεία» με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, ο Κώστας Κατσουλάρης συνομίλησε με τη συγγραφέα και ψυχαναλύτρια Χλόη Κολύρη, με αφορμή το νέο βιβλίο της «Το γήρας. Φαινομενολογία, βιολογία, ψυχανάλυση, τέχνη» (εκδ. Πατάκη). 

Επιμέλεια:...

«Η λογοτεχνία στη Θεσσαλία»: Ποιητικός περίπατος με τη Μυρσίνη Γκανά και τον Θάνο Γώγο

«Η λογοτεχνία στη Θεσσαλία»: Ποιητικός περίπατος με τη Μυρσίνη Γκανά και τον Θάνο Γώγο

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Λογοτεχνία στη Θεσσαλία» η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνουν την τρίτη λογοτεχνική συνάντηση με φιλοξενούμενη την ποιήτρια Μυρσίνη Γκανά. Την εκδήλωση συντονίζει η ΑΜΚΕ Θράκα. Περίπατος στη φύση, βιωματικό εργαστήριο δημιουργικής γραφής και αναγνώσεις από τη Μυρσίνη Γκανά και τον Θάνο Γώ...

Γκαρύ, Χάκκας, Μέλβιλ, Μπουλγκάκοφ και Μάρω Δούκα στη Λέσχη Ανάγνωσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης από τον Σεπτέμβριο

Γκαρύ, Χάκκας, Μέλβιλ, Μπουλγκάκοφ και Μάρω Δούκα στη Λέσχη Ανάγνωσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης από τον Σεπτέμβριο

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ανακοίνωσε το πρόγραμμα των βιβλίων που θα συζητηθούν στις συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσής της από τον Σεπτέμβριο 2026 έως τον Ιανουάριο 2027. Ένα από τα βιβλ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Είδαμε την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν – Ο πόλεμος δεν τελειώνει στην Τροία: Δημιουργική ανάγνωση του Έπους με σημερινά γυαλιά

Είδαμε την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν – Ο πόλεμος δεν τελειώνει στην Τροία: Δημιουργική ανάγνωση του Έπους με σημερινά γυαλιά

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Εφόσον το μπλοκμπάστερ στην εποχή μας χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το σύγχρονο «έπος», υπήρξε άρ...

«Πόση Μεγάλη Ελλάδα θέλετε; -Ναι!» του Θεόδωρου Παπακώστα – Για την κοιτίδα του ελληνισμού στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία

«Πόση Μεγάλη Ελλάδα θέλετε; -Ναι!» του Θεόδωρου Παπακώστα – Για την κοιτίδα του ελληνισμού στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία

Για το δοκίμιο εκλαϊκευμένης ιστορίας του Θεόδωρου Παπακώστα «-Πόση Μεγάλη Ελλάδα θέλετε; -Ναι» (εκδ. Key Books). Εικόνα: Η μάχη στις Συρακούσες κατά την Εκστρατεία στη Σικελία.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου ...

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ