jusdanis gregory

Την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2026, σε εκδήλωση της σειράς «Συγγραφείς, βιβλία, ιδέες» του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο καθηγητής Γκρέγκορυ Τζουσντάνις (Gregory Jusdanis) συζητά για τη βιογραφία του Κ.Π. Καβάφη «Κωνσταντίνος Καβάφης – Ο άνθρωπος και ο ποιητής» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Μεταίχμιο) με τον Ηλία Μαγκλίνη.

Επιμέλεια: Book Press

Την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2026, στις 19:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκδήλωση της σειράς «Συγγραφείς, βιβλία, ιδέες» του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ), με καλεσμένο αυτή τη φορά τον Ελληνοαμερικανό καθηγητή Γκρέγκορυ Τζουσντάνις.

Αφορμή, η έκδοση της βιογραφίας Κωνσταντίνος Καβάφης – Ο άνθρωπος και ο ποιητής (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Μεταίχμιο), την οποία ο Τζουσντάνις συνυπογράφει με τον Πίτερ Τζέφρις.

metaixmio jeffreys jusdanis konstantinos kavafis o anthropos kai o poiitis

Το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεργάζονται για πρώτη φορά για να φέρουν τον διάλογο στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο του Megaron Plus. Σε μια παράδοξη και μεταβατική εποχή, που ο διάλογος συρρικνώνεται ενώ τα αιτήματα για διάλογο αυξάνονται, η σειρά «Συγγραφείς, βιβλία, ιδέες» δίνει τον λόγο στους ανθρώπους της λογοτεχνίας, των επιστημών και των τεχνών, με στόχο την ανάδειξη της πρωτοτυπίας, της αυθεντικότητας, της αφήγησης, της έρευνας, της τέχνης της συζήτησης και της προφορικότητας.

bookpress deite to big 300 new

Στη δεύτερη εκδήλωση της σειράς, ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής Γκρέγκορυ Τζουσντάνις θα μιλήσει για την πρόκληση που συνιστά η συγγραφή μιας βιογραφίας του πλέον προβεβλημένου Έλληνα ποιητή, του Καβάφη, και για το πώς ο Αλεξανδρινός Κωνσταντίνος Καβάφης γίνεται ο παγκόσμιος ποιητής Κ. Π. Καβάφης. Πώς ερευνάς, τι αποκαλύπτεις, πώς αντιμετωπίζεις έναν ποιητικό μύθο.

Με τον Γκρέγκορυ Τζουσντάνις συζητάει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

«Το κύριο κίνητρό μας για να γράψουμε αυτή την ιστορία ενός μεγάλου καλλιτέχνη είναι η επιθυμία να ρίξουμε φως στο πνεύμα του Κωνσταντίνου Καβάφη, να ξεθάψουμε τους φόβους και τις ανησυχίες του, τις εσωτερικές συγκρούσεις του, τα μεγάλα σχέδια και τις απογοητεύσεις. Έτσι, δίνουμε ίση έμφαση στον εσωτερικό εαυτό και στα εξωτερικά συμβάντα – ιστορικές ημερομηνίες, γεννήσεις, θάνατοι, ταξίδια, μετακινήσεις, εκδόσεις, αναγνώσματα, αυτά με τα οποία ασχολούνται κατά παράδοση οι βιογραφίες. Εστιάζουμε σε καίρια ερωτήματα στη ζωή του, ώστε να τραβήξουμε την προσοχή σε κύριες αντιφάσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος: Τι τον έκανε να αποκηρύξει στη μέση ηλικία ένα μεγάλο μέρος όσων είχε γράψει έως τότε; Πώς οι αισθητικές ενασχολήσεις των αδερφών του διαμόρφωσαν τη δική του ποίηση; Τι αντίκτυπο είχε στη ζωή του η ασταμάτητη «κρούση της θύρας» από τον θάνατο; Η αδυναμία να μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του ή να βρει αληθινή οικειότητα στις σχέσεις του ήταν ό,τι τον μετέτρεψε σε υπέρμαχο της ερωτικής ελευθερίας; Πότε εγκατέλειψε την αγάπη για χάρη της φήμης και της επιτυχίας; Και, τέλος, η εμμονή του με τις μέλλουσες γενεές ήταν αυτό που στα ύστερά του χρόνια τον έκανε να αποτραβηχτεί στον εαυτό του;»

-από το οπισθόφυλλο της έκδοσης 

«Δεν είναι μόνο ο Καβάφης που πρωταγωνιστεί στο βιβλίο. Οι συγγραφείς αποδίδουν σχεδόν ίση βαρύτητα στην Αλεξάνδρεια, την πόλη που τον ανέθρεψε, τον διαμόρφωσε και εντέλει τον σφράγισε. Η Αλεξάνδρεια του 19ου και 20ού αιώνα εμφανίζεται ως ένα πολιτισμικό χωνευτήρι. Ένα τοπίο από παράθυρα με κλειστά παντζούρια, αποικιακή ατμόσφαιρα, σκιές ευρωπαϊκής παρακμής και υποδόριες ερωτικές διαδρομές» σημειώνει ο Διονύσης Μαρίνος σε άρθρο του στην bookpress.gr.

Λίγα λόγια για τον Γκρέγκορυ Τζουσντάνις

Ο Gregory Jusdanis (Γκρέγκορυ Τζουσντάνις) είναι διακεκριμένος καθηγητής Τεχνών και Επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, και συγγραφέας των βιβλίων The poetics of Cavafy, Belated modernity and aesthetic culture, The necessary nation, Fiction Agonistes και A tremendous thing.

siggrafeis vivlia idees jusdanis

Με τον Peter Jeffreys (αναπληρωτή καθηγητή Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Σάφολκ και σύμβουλο εκθέσεων στην Οικεία Καβάφη και στο Αρχείο Καβάφη, μεταξύ άλλων) συνέγραψαν το έργο Constantine Cavafy: A new biography, που κυκλοφορεί και στα ελληνικά, Κωνσταντίνος Καβάφης. Ο άνθρωπος και ο ποιητής (μετ. Μιχάλης Μακρόπουλος, Μεταίχμιο 2025).

Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων, της Κουάρας (Νιγηρία), του Μπουένος Άιρες, της Καρταχένα και στο del Rosario της Μπογκοτά.

Ο Jusdanis  έχει λάβει υποτροφίες από το Ίδρυμα Γκούγκενχαϊμ, το εθνικό ίδρυμα για τις ανθρωπιστικές σπουδές NEH των ΗΠΑ, το American Council of Learned Societies, το ινστιτούτο ερευνών Ουίλσον (Woodrow Wilson International Center for Scholars), καθώς και από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Καναδά (Social Sciences and Humanities Research Council of Canada). Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων, της Κουάρας (Νιγηρία), του Μπουένος Άιρες, της Καρταχένα και στο del Rosario της Μπογκοτά. Δίνει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο, ύστερα από πρόσκληση ιδρυμάτων και φορέων.

Λίγα λόγια για τον Ηλία Μαγκλίνη

Ο Ηλίας Μαγκλίνης σπούδασε στην Αγγλία και τη Σκωτία. Έχει γράψει τα έργα: Σώμα με σώμα (Πόλις, 2005), Η ανάκριση (Κέδρος 2008, Μεταίχµιο 2020, μετάφραση στα αγγλικά και τα σερβικά, κινηματογραφική μεταφορά, 2019, από τον Π. Πορτοκαλάκη), Πρωινή γαλήνη (Μεταίχµιο, 2015, Βραβείο Ουράνη Ακαδηµίας Αθηνών, Βραβείο Μυθιστορήµατος «Αναγνώστη» και Βραβείο Μυθιστορήµατος «Κλεψύδρας»), Είµαι όσα έχω ξεχάσει. Μια αληθινή ιστορία (Μεταίχµιο 2019, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήµατος και Βραβείο Βιβλιοπωλών Public). Από το 1999 γράφει στην εφηµερίδα Καθηµερινή, ενώ διατέλεσε αρχισυντάκτης του πολιτιστικού της ένθετου «Τέχνες και Γράμματα» από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2026.


Είσοδος ελεύθερη.

Κατ’ άτομο έως δύο δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων αρχίζει μια εβδομάδα πριν από την εκδήλωση στο megaron.gr

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σάλι Ρούνεϊ: Αποσύρονται τα βιβλία της από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της υποστήριξής της σε φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση, χαρακτηρισμένη ως «τρομοκρατική» από την κυβέρνηση

Σάλι Ρούνεϊ: Αποσύρονται τα βιβλία της από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της υποστήριξής της σε φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση, χαρακτηρισμένη ως «τρομοκρατική» από την κυβέρνηση

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση του εκδοτικού οίκου Faber να πάψει να διακινεί τα βιβλία της δημοφιλούς Ιρλανδής συγγραφέα Σάλι Ρούνεϊ (Sally Rooney) στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της υποστήριξής της στη φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση Palestine Action, καθώς η συγγραφέας έχει δηλώσει ό...

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τις εκδόσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, με νέο βιβλίο για τον Δημήτρη Χατζή

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τις εκδόσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, με νέο βιβλίο για τον Δημήτρη Χατζή

Τo Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην εκδοτική δραστηριότητα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη. Θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση της ΕΒΕ για τον Δημήτρη Χατζή (εικόνα). 

Επιμέλεια: Book Press

...
Athens Art Book Fair 2026: Το φεστιβάλ καλλιτεχνικών εκδόσεων στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Athens Art Book Fair 2026: Το φεστιβάλ καλλιτεχνικών εκδόσεων στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

To Athens Art Book Fair 2026: Local Edition διοργανώνεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026. 46 καλλιτέχνες, μικρά και μεγάλα εκδοτικά εγχειρήματα και πολιτιστικοί φορείς από όλη την Ελλάδα σε μια τοπική έκδοση του φεστιβάλ για την ανάδειξη των καλλιτεχνικών εντύπων...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διονύσης Χαριτόπουλος: άτακτος και ακατάτακτος

Διονύσης Χαριτόπουλος: άτακτος και ακατάτακτος

Σκέψεις για τα έργα και τη γραφή του Διονύση Χαριτόπουλου (Πειραιάς, 26 Αυγούστου 1947 – Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2026).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Ευτυχώς η λογοτεχνία έχει τόσους τρόπους, τόσους τροπισμούς, τόσες αποχρώσεις που κάθε συγγραφέας, όταν ...

Σάλι Ρούνεϊ: Αποσύρονται τα βιβλία της από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της υποστήριξής της σε φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση, χαρακτηρισμένη ως «τρομοκρατική» από την κυβέρνηση

Σάλι Ρούνεϊ: Αποσύρονται τα βιβλία της από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της υποστήριξής της σε φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση, χαρακτηρισμένη ως «τρομοκρατική» από την κυβέρνηση

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση του εκδοτικού οίκου Faber να πάψει να διακινεί τα βιβλία της δημοφιλούς Ιρλανδής συγγραφέα Σάλι Ρούνεϊ (Sally Rooney) στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της υποστήριξής της στη φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση Palestine Action, καθώς η συγγραφέας έχει δηλώσει ό...

Ίαν Ράνκιν: «Η αστυνομική λογοτεχνία που με ενδιαφέρει είναι πολιτική»

Ίαν Ράνκιν: «Η αστυνομική λογοτεχνία που με ενδιαφέρει είναι πολιτική»

«Η αστυνομική λογοτεχνία που με ενδιαφέρει είναι αυτή που εξετάζει την κοινωνία, το χάος στο οποίο βρισκόμαστε και το πώς φτάσαμε έως εκεί» είπε ο Ίαν Ράνκιν (Ian Rankin) στον Άλεξ Κλαρκ του Guardian. Τα βιβλία του Ράνκιν κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. © Wikimedia

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι «Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» (εισαγωγή – μτφρ. Παναγιώτης Τσιαμούρας), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρόσφατα βρέθηκ...

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του 1ου Κεφαλαίου από το βιβλίο της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου «Τουρισμός σε μετάβαση – Πολιτική, αγορά και ανάπτυξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Σε ξένο δωμάτιο» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Aρχίζουν να αλληλογραφούν. Κά...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

Δεκατέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές συν ένα σημαντικό συγκεντρωτικό έργο συνθέτουν τα φθινοπωρινά ποιητικά μας αναγνώσματα (κάποια ήταν και καλοκαιρινά). Εικόνα: "La ramasseuse de feuilles mortes", Ερνέστ Μπιέλερ (1863-1948).

Επιλογή-παρουσίαση: Κ.Β. Κατσουλάρης ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ