
Συζήτηση με τρεις επαγγελματίες της διεθνούς εκδοτικής σκηνής για το πώς τα publishing fellowships συνδέουν διαφορετικά εκδοτικά οικοσυστήματα σε περιοχές με κοινές ιστορικές, πολιτικές και πολιτιστικές αναφορές. Την Τρίτη, 20/01, από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Επιμέλεια: Book Press
Οι εκδόσεις Βακχικόν θα φιλοξενήσουν στην Αθήνα, στο Βακχικόν Βιβλιοπωλείο (Πατησίων 14, Στοά Φέξη), την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026 στις 18.00, μια συζήτηση με τρεις πολύ έμπειρους επαγγελματίες της διεθνούς εκδοτικής βιομηχανίας: τον Alessi Schreiber από την Ιταλία, την Gergana Pancheva από τη Βουλγαρία, και τη Hripsime Madoyan από την Αρμενία.
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πώς τα publishing fellowships δεν λειτουργούν απλώς ως πρόσκαιρες επαγγελματικές ευκαιρίες για αγορά και πώληση δικαιωμάτων, αλλά ως σημαντικά εργαλεία για τη σύνδεση διαφορετικών εκδοτικών οικοσυστημάτων σε περιοχές με κοινές ιστορικές, πολιτικές και πολιτιστικές αναφορές.
Θα αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο οι συγκεκριμένες εκδοτικές συναντήσεις ανταποκρίνονται στις συστημικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρές αγορές βιβλίου – όπως είναι η χρηματοδότηση μεταφράσεων και η κυριαρχία των βασικών γλωσσών στην αγορά του βιβλίου. Καθώς και το πώς μπορούν να εξελιχθούν από συναντήσεις για δικαιώματα και συνεκδόσεις σε ευκαιρίες για δικτύωση.

Κάθε επαγγελματίας θα μιλήσει για την εμπειρία από την περιοχή του: τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Δυτική Ασία, επισημαίνοντας τις κοινές προκλήσεις αλλά και την τοπική πραγματικότητα.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.
Συμμετέχοντες
Ο Alessi Schreiber είναι γενικός διευθυντής του Ischìre, ενός συνεργατικού εκδοτικού οίκου της Σαρδηνίας που ειδικεύεται σε μεταφράσεις βιβλίων στα Ιταλικά. Με πάνω από δεκαπέντε χρόνια εμπειρίας στον εκδοτικό χώρο, έχει οργανώσει πολλά επαγγελματικά projects σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκδοτικών οίκων, ενός λογοτεχνικού πρακτορείου για πώληση δικαιωμάτων και άλλων συμβουλευτικών συνεργασιών.

Έχει ασχοληθεί με τη διεύθυνση εκδοτικών οίκων, την πώληση δικαιωμάτων και τη λογοτεχνική μετάφραση από τα Καταλανικά, Ισπανικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Πορτογαλικά. Έχει εκπροσωπήσει την Ιταλική εκδοτική βιομηχανία σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου σε όλο τον κόσμο. Είναι διευθυντής του Mediterranea Publishing Fellowship από το 2024.
Η Hripsime Madoyan είναι επικεφαλής του εκδοτικού τμήματος του Antares, ενός από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στην Αρμενία. Επιβλέπει ολόκληρη την εκδοτική διαδικασία – τη συνεργασία με ξένους συνεργάτες, την επιλογή τίτλων και τη συνεργασία με μεταφραστές, γραφίστες, επιμελητές και συγγραφείς.

Είναι, επίσης, μεταφράστρια, έχοντας πάνω από δέκα δημοσιευμένους τίτλους στο ενεργητικό της. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες fellowships σε όλο τον κόσμο και ταξιδεύει κάθε χρόνο στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου.
Η Gergana Pancheva είναι γενική διευθύντρια του Sofia Literary Agency από το 2022. Το πρακτορείο είναι το μοναδικό στη Βουλγαρία και στοχεύει στην προώθηση και μετάφραση έργων Βούλγαρων συγγραφέων στο εξωτερικό, κάνοντας τη βουλγαρική λογοτεχνία προσβάσιμη στο διεθνές αναγνωστικό κοινό.
![]() |
|
© Yana Lozeva |
Εκπροσωπεί πάνω από 22 Βούλγαρους συγγραφείς από τον χώρο της μυθοπλασίας, του non-fiction, της ποίησης και της παιδικής λογοτεχνίας. Από την ίδρυσή του, το πρακτορείο έχει καταφέρει να προωθήσει περισσότερους από 100 τίτλους σε ξένες γλώσσες. Είναι διευθύντρια του Sofia International Literary Fellowship από το 2024.





















