
Στο 80ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με ένα από τα πιο εμβληματικά πρόσωπα των ελληνικών γραμμάτων, με τον μεταφραστή και συγγραφέα Αχιλλέα Κυριακίδη. Γραφή, μετάφραση, σινεμά, ποδόσφαιρο, θα είναι μερικά από τα θέματα αυτής της εφ' όλης της ύλης κουβέντας. Η συζήτηση θα μεταδοθεί την Πέμπτη 5 Ιουνίου, στις 7.00μμ.
Επιμέλεια: Book Press
Βίος και Πολιτεία
Το εγχείρημα του βιβλιοπωλείου Πολιτεία έχει ήδη πίσω του δεκάδες επεισόδια. Πρόκειται για μια σειρά συνομιλιών με ανθρώπους του βιβλίου, «ζωντανά» από το τμήμα λογοτεχνίας της Πολιτείας, το εμβληματικό υπόγειο της οδού Ασκληπιού. Τους προσκεκλημμένους υποδέχεται και συζητά μαζί τους ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Κατσουλάρης.
Η εκπομπή στο σύνολό της, καθώς και παραλειπόμενα και μικρά θεματικά αποσπάσματα, αναμεταδίδονται σε διαφορετικά φορμά και διάρκεια σε όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες (YouTube, Spotify, TikTok, Facebook, Instagram). Ακολουθήστε την Πολιτεία και γραφτείτε για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις, κάνοντας κλικ εδώ.
Το Βίος και Πολιτεία ξεκίνησε την Παρασκευή, 2 Ιουνίου του 2023, με πρώτο καλεσμένο τον Δημοσθένη Παπαμάρκο. Κι ακολούθησαν οι Αλεξάνδρα Κ*, Ηλίας Μαγκλίνης, Χρήστος Οικονόμου, Αμάντα Μιχαλοποπούλου, Παντελής Μπουκάλας, Ρέα Γαλανάκη κι η επιμελήτρια εκδόσεων Άννα Μαράντη με αφορμή την επανέκδοση βιβλίων του Γρηγορίου Ξενόπουλου.
Γιάννης Καλπούζος, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Σώτη Τριανταφύλλου, Γιάννης Ξανθούλης, Πέτρος Μάρκαρης, Σπύρος Γιανναράς, Θάνος Ψυχογιός, Ολύμπιος Δαφέρμος, Soloup, Γιώργος Συμπάρδης, Ισίδωρος Ζουργός και οι Βίκυ Κατσάρου και Φιλήμονας Πατσάκης, με αφορμή τις νέες εκδόσεις του Νίκου Καζαντζάκη από τις εκδόσεις Διόπτρα, ήταν οι καλεσμένοι της φθινοπωρινής σεζόν του 2023.
Πρώτη καλεσμένη του νέου έτους, του 2024, η Έρση Σωτηροπούλου. Ακολούθησαν: ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου (Μεταίχμιο), η συγγραφέας Ιωάννα Μπουραζοπούλου, ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος, ο εκδότης Κώστας Σπαθαράκης (Αντίποδες), οι συγγραφείς Βαγγέλης Μπέκας και Αλέξης Σταμάτης, ο συγγραφέας, μουσικός και ποιητής Θωμάς Κοροβίνης, ο καθηγητής αρχιτεκτονικής και συγγραφέας Βασίλης Κολώνας, ο διδάκτορας Φιλοσοφίας της Τεχνολογίας και συγγραφέας Γιώργος Χατζηβασιλείου, η ιστορικός Χριστίνα Κουλούρη, οι συγγραφείς Λένα Διβάνη και Αλέξης Πανσέληνος, ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος, ο μεταφραστής και συγγραφέας Κώστας Καλτσάς, ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο φιλόσοφος Θεοφάνης Τάσης, ο συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Ανδρέας Αποστολίδης, ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ο εκδότης Νίκος Χατζόπουλος (εκδ. Οξύ), ο φιλόσοφος Δημήτρης Βαρδουλάκης, οι συγγραφείς Σοφία Νικολαΐδου, Καρολίνα Μέρμηγκα, Βίβιαν Στεργίου, και η εκδότρια της Εστίας, Εύα Καραϊτίδη.
Η φθινοπωρινή περίοδος του 2024 εγκαινιάστηκε με τον συγγραφέα βιβλίων για παιδιά και εκπαιδευτικό, τον Μάριο Μάζαρη, ακολούθησαν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μανώλης Ανδριωτάκης, o συγγραφέας Μιχάλης Αλμπάτης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Άρης Αλεξανδρής, η σκιτσογράφος και εικονογράφος Μαρία Παγκάλου (Little Miss Grumpy), οι συγγραφείς Μάκης Μαλαφέκας και Γιάννης Παλαβός, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου, η ποιήτρια Δανάη Σιώζιου, η δημιουργός του κόσνεπτ «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» Σμαράγδα Αλεξανδρή, ο νεοελληνιστής Δημήτρης Τζιόβας, ενώ το 2024 έκλεισε με τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη.
Η πρώτη μας καλεσμένη για το 2025 ήταν η Ιωάννα Καρυστιάνη, ακολούθησαν ο συγγραφέας και μεταφραστής Χρυσόστομος Τσαπραΐλης, ο ψυχίατρος Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου, η συγγραφέας Μαρία Σκιαδαρέση, ο ποιητής και φιλόσοφος Νίκος Ερηνάκης, η Ζυράννα Ζατέλη, ο συγγραφέας Γιάννης Πάσχος, ο πανεπιστημιακός δάσκαλος και συγγραφέας Στέφανος Τραχανάς, η ποιήτρια Γλυκερία Μπασδέκη, η ποιήτρια και μεταφράστρια Μυρσίνη Γκανά, ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου, ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών Άγγελος Χανιώτης, ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων, ο Γιώργος Καλαμπόκας, εκπροσωπώντας τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής, η συγγραφέας και ακτιβίστρια Ερωφίλη Κόκκαλη, ο πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού Νίκος Μπακουνάκης, ο συγγραφέας και εκδότης Γιώργος Χρονάς, η λυρική τραγουδίστρια και ποιήτρια Λένια Ζαφειροπούλου, η συγγραφέας και μεταφράστρια Λίλα Κονομάρα.
Και συνεχίζουμε...
![]() |
Πρόσφατα, με τη Λίλα Κονομάρα... |
Δυο λόγια για τον Αχιλλλέα Κυριακίδη
Ο Αχιλλέας Κυριακίδης γεννήθηκε το 1946 στο Κάιρο. Έχει εκδώσει 9 συλλογές διηγηµάτων και µικρών πεζών, 3 νουβέλες και 3 συλλογές δοκιµίων για τη λογοτεχνία και τον κινηµατογράφο.
Έχει µεταφράσει πάνω από 140 έργα γαλλόφωνης, ισπανόφωνης, αγγλόφωνης και ιταλόφωνης λογοτεχνίας, ανάµεσα στους συγγραφείς των οποίων καταλέγονται και οι: Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Λουίς Σεπούλβεδα, Ζορζ Περέκ, Ρεµόν Κενό, Ζαν Εσνόζ, Χούλιο Κορτάσαρ, Ουίλιαµ Φόκνερ, Έρνεστ Χέµινγκουεϊ, Τζ. Ντ. Σάλιντζερ.
Έχει γράψει τα σενάρια 3 ταινιών µεγάλου µήκους και έχει σκηνοθετήσει 11 ταινίες µικρού µήκους σε δικά του σενάρια.
Έχει τιµηθεί µε το Κρατικό Βραβείο Διηγήµατος 2004 (Τεχνητές αναπνοές), µε το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης 2006 (Μπόρχες, Άπαντα τα πεζά) και το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης 2018 (Κορτάσαρ, Κουτσό), µε το Βραβείο Μετάφρασης του Ιδρύµατος Καβάφη 2007 (Αλ Ασουάνι, Το Μέγαρο Γιακου-µπιάν), µε το Βραβείο Μετάφρασης Γαλλόφωνης Λογοτεχνίας 2009 (Μοντιανό, Στο cafe της χαµένης νιότης) και µε το Βραβείο Μετάφρασης Ισπανόφωνης Λογοτεχνίας 2015 (Βάσκες, Ο ήχος των πραγµάτων όταν πέφτουν).
Είναι επίτιµος διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστηµίου, Τµήµα Μετάφρασης και Διερµηνείας, επίτιµος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου, Τµήµα Γαλλικής Φιλολογίας, Officier της Τάξεως των Τεχνών και των Γραµµάτων του Γαλλικού Κράτους.
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του: 360 (νουβέλα, 2013), Μουσική και άλλα πεζά, 1973-1995 (διηγήµατα και µικρά πεζά, 2014), Τεχνητές αναπνοές και άλλα πεζά της πόλεως, 2003-2010 (διηγήµατα και µία νουβέλα, 2016), Σώµα (νουβέλα, 2017), Το Μουσείο των Τύψεων και άλλα διηγήµατα (2018), Ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες και η αγωνία της µετάφρασης (2019), Έλγκαρ – 24 παραλλαγές (διηγήµατα, 2021), Το κερί του Καρτέσιου και άλλα διηγήματα (2024).
Δείτε τη συνομιλία εδώ