pulitzer percivall everett

Το μυθιστόρημα του Πέρσιβαλ Έβερετ (Percival Everett) «James», που προσφάτως απέσπασε το Βραβείο Πούλιτζερ λογοτεχνίας, αναμένεται να κυκλοφορήσει στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Μυρσίνης Γκανά, στις 5 Ιουνίου.

Επιμέλεια: Book Press

Το βραβείο Πούλιτζερ για βιβλίο μυθοπλασίας 2025 ανακοινώθηκε ότι απονέμεται στον Πέρσιβαλ Έβερετ για το πολυσυζητημένο μυθιστόρημά του με τίτλο James. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 5 Ιουνίου σε μετάφραση της Μυρσίνης Γκανά από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το μυθιστόρημα του Έβερετ έτυχε καθολικής αποδοχής από αναγνώστες και κριτικούς. Ήταν φιναλίστ για το 2024 Booker Prize, το 2025 PEN/Faulkner Award και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ 2024.

Πρόκειται για μια επαναφήγηση του κλασικού έργου του Μαρκ Τουέιν, Οι Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν, μέσα από τα μάτια του Τζιμ, ενός σκλαβωμένου πατέρα που παλεύει να επανενωθεί με την οικογένειά του.

psichogios percival everett james

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ποταμός Μισισιπής, 1861. Όταν ο σκλάβος Τζιμ μαθαίνει ότι το αφεντικό του πρόκειται να τον πουλήσει σ' έναν άγνωστο στη Νέα Ορλεάνη, χωρίζοντάς τον για πάντα από τη γυναίκα και την κόρη του, αποφασίσει να κρυφτεί στο κοντινό νησί Τζάκσον μέχρι να καταστρώσει ένα σχέδιο διαφυγής. Στο μεταξύ, ο Χακ Φιν έχει σκηνοθετήσει τον θάνατό του προκειμένου να ξεφύγει από τον βίαιο πατέρα του που μόλις επέστρεψε στην πόλη. Έτσι ξεκινάει ένα επικίνδυνο ταξίδι με σχεδία στον Μισισιπή, με προορισμό την ελευθερία. Καθώς ο Τζέιμς και ο Χακ πλέουν σε νερά που κρύβουν θανάσιμες παγίδες, κάθε στροφή του ποταμού μπορεί να κρύβει πίσω της την πολυπόθητη σωτηρία ή ένα οδυνηρό τέλος. Με τις φήμες του πολέμου να γίνονται ολοένα και πιο έντονες, ο Τζέιμς πρέπει να αντιμετωπίσει το βάρος που κουβαλάει: την οικογένεια που πρέπει να προστατέψει με κάθε θυσία και το συνεχές ψέμα που ζει. Και μαζί, το αταίριαστο ζευγάρι, πρέπει να αντιμετωπίσει την πιο επικίνδυνη οδύσσεια... Μέσα από τις σκιές του του σκανταλιάρικου χαρακτήρα του Χακ Φιν, αναδύεται ο Τζιμ για να προκαλέσει τις συμβάσεις που τον έχουν πετάξει στο περιθώριο.

Πλημμυρισμένο από το διεγερτικό χιούμορ και τις οξυδερκείς παρατήσεις που ανέδειξαν τον Έβερετ σε λογοτεχνικό είδωλο και έναν από τους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς της εποχής μας, το μυθιστόρημα James είναι προορισμένο να γίνει ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής λογοτεχνίας του εικοστού πρώτου αιώνα.

Έγραψαν για το βιβλίο

Το James διαθέτει τα χαρακτηριστικά και τη δυνατότητα να γίνει κλασικό... συναρπαστικό, τολμηρό και βαθύ!
-The Sunday Times

Μαγευτικό, επώδυνο, αστείο, τρομαχτικό... Αριστουργηματικό μέχρι την τελευταία λέξη.
-The Observer

Πρόκειται για το έργο ενός Αμερικανού δεξιοτέχνη στο απόγειο της δύναμής του.
-Financial Times

Ένα αριστούργημα που θα συμβάλει στον επαναπροσδιορισμού ένα κλασικού έργου της αμερικανικής λογοτεχνίας, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα αυθύπαρκτο λογοτεχνικό κατόρθωμα.
-Chicago Tribune

Το πιο συναρπαστικό αλλά ταυτόχρονα και το πιο εκφραστικό μυθιστόρημα του Έβερετ.
-The New York Times

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις): Επιστρέφει για 17η χρονιά με πλούσιο πρόγραμμα

Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις): Επιστρέφει για 17η χρονιά με πλούσιο πρόγραμμα

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις), το μοναδικό πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα με θέμα την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, επιστρέφει για 17η χρονιά με πλούσιο πρόγραμμα.

Επιμέλεια: Book Press

Υπό την αιγίδα του Δήμ...

Εκδήλωση για την ποιητική συλλογή του Αρμάντο Ρομέρο «Το χρώμα του Αιγαίου και άλλα ποιήματα» (εκδ. Τόπος)

Εκδήλωση για την ποιητική συλλογή του Αρμάντο Ρομέρο «Το χρώμα του Αιγαίου και άλλα ποιήματα» (εκδ. Τόπος)

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Αρμάντο Ρομέρο (Armando Romero) «Το χρώμα του Αιγαίου» (μτφρ. Αγαθή Δημητρούκα, εκδ. Τόπος) τη Δευτέρα 19 Μαΐου, στις 19:00, στο Έναστρον Βιβλιοκαφέ.

Επιμέλεια: Book Press

Οι εκδόσεις Τ...

6ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha: Συζητήσεις, θέατρο, σινεμά, μουσική

6ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha: Συζητήσεις, θέατρο, σινεμά, μουσική

Οι εκδηλώσες του Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha που διοργανώνεται για έκτη χρονιά κορυφώνονται το τριήμερο 16, 17 και 18 Μαΐου. Περιλαμβάνουν συζητήσεις, θέατρο, σινεμά, μουσική και role play. Βρείτε όλο το πρόγραμμα του τριημέρου εδώ. 

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το τυφλό γουρούνι στη δεύτερη οδό» της Σώτης Τριανταφύλλου (κριτική) – Έλληνες στου Μέμφις τα στενά

«Το τυφλό γουρούνι στη δεύτερη οδό» της Σώτης Τριανταφύλλου (κριτική) – Έλληνες στου Μέμφις τα στενά

Για το μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου «Το τυφλό γουρούνι στη δεύτερη οδό - Χρονικό σε πόλεις με ποτάμι» (εκδ. Πατάκη). Η κεντρική φωτογραφία είναι μέρος φωτογραφίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ που κοσμεί το εξώφυλλο. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Πολίνα Μπαρσκόβα: «Σε στιγμές πίεσης, οι άνθρωποι αντιδρούμε κάνοντας τέχνη»

Πολίνα Μπαρσκόβα: «Σε στιγμές πίεσης, οι άνθρωποι αντιδρούμε κάνοντας τέχνη»

Η Πολίνα Μπαρσκόβα (Polina Barskova), Ρωσίδα συγγραφέα και ποιήτρια, μιλά με αφορμή την κυκλοφορία της συλλογής αφηγημάτων της «Ζωντανές εικόνες» (μτφρ. Γιούλη Σταματίου, εκδ. Βακχικόν).

Στη Βίκυ Πορφυρίδου

Το βιβλίο σας ...

«Stella Maris» του Κόρμακ ΜακΚάρθι (κριτική) – Όλη η Αμερική του 20ού αιώνα σε ένα ψυχιατρείο

«Stella Maris» του Κόρμακ ΜακΚάρθι (κριτική) – Όλη η Αμερική του 20ού αιώνα σε ένα ψυχιατρείο

Για το μυθιστόρημα του Κόρμακ ΜακΚάρθι (Cormac McCarthy) «Stella Maris» (μτφρ. Γιώργος Κυριαζής, εκδ. Gutenberg). Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «God's Crooked Lines» του Oriol Paulo.

Γράφει ο Γιάννης Χατζηκρυστάλλης

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο σπορέας» του Ζαν Νταρό (προδημοσίευση)

«Ο σπορέας» του Ζαν Νταρό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ζαν Νταρό [Jean Darot] «Ο σπορέας» (μτφρ. Ελένη Γ. Γύζη), το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Στίξις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν γνωρίζαμε τίποτα. Δεν γνωρίζαμε αν οι εξόριστοι...

«Μια τρίχα που γίνεται άλογο» της Λίλας Κονομάρα (προδημοσίευση)

«Μια τρίχα που γίνεται άλογο» της Λίλας Κονομάρα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα της Λίλας Κονομάρα «Μια τρίχα που γίνεται άλογο», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κι όμως κάποτε ήμασταν εμείς, ψιθυρίζει κι αμέσως σκέψεις κα...

«Νάρκισσος και Χρυσόστομος» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Χρυσόστομος» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Νάρκισσος και Χρυσόστομος» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης), το οποίο κυκλοφορεί στις 7 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην πραγματικό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Δέκα πρόσφατα βιβλία γόνιμου στοχασμού

Τι διαβάζουμε τώρα; Δέκα πρόσφατα βιβλία γόνιμου στοχασμού

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η δίκη του Γαλιλαίου, η αποδοχή του θανάτου, αλλά και οι προκαταλήψεις μας για τους τσιγγάνους. Δέκα βιβλία που θα μας γεννήσουν πολλά ερωτήματα και θα μας δώσουν απαντήσεις.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 φεμινιστικά βιβλία ξένης πεζογραφίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 φεμινιστικά βιβλία ξένης πεζογραφίας

Δέκα πρόσφατα βιβλία πεζογραφίας από όλον τον κόσμο, γραμμένα από γυναίκες, με πρωταγωνίστριες θηλυκότητες, που απευθύνονται σε όλους. Ιστορίες για τις ηχηρές ή σιωπηρές επαναστάσεις των γυναικών εντός και εκτός των έμφυλων ρόλων τους, τις εκφάνσεις της αυτενέργειας και χειραφέτησής τους. Μυθιστορήματα και διηγήματα...

Τι διαβάζουμε τώρα; 6 πολύ καλά βιβλία για την επιστήμη και τον άνθρωπο

Τι διαβάζουμε τώρα; 6 πολύ καλά βιβλία για την επιστήμη και τον άνθρωπο

Τι γνωρίζουμε για τον ανθρώπινο εγκέφαλο; Τι γνωρίζουμε για την κλιματική κρίση στην Ελλάδα; Πώς καταπολεμούμε το ψυχικό τραύμα; Έξι βιβλία που προσφέρουν γνώσεις, αλλά και ελπίδα.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ