ilias papadimitrakopoulos1

Ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος (1930-2024) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους διηγηματογράφους της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Θαυμάστηκε για τη λιτότητα, τη νοσταλγική διάθεση, αλλά και τη λεπτή ειρωνεία της γραφής του. Την είδηση του θανάτου του έκαναν γνωστή οι εκδόσεις Κίχλη.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στο μέγα υπαρξιακό ερώτημα αν οι Έλληνες γράφουμε καλύτερα μυθιστορήματα ή διηγήματα κι αν η δική μας λογοτεχνική σχολή είναι προσαρμοσμένη περισσότερο στη μικρή φόρμα, η απάντηση ήταν πάντα ο... Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος.

Ένας συγγραφέας που ερχόταν από την δεύτερη μεταπολεμική γενιά και κατάφερε με το έργο του να δονήσει τις νεότερες γενιές συγγραφέων και αναγνωστών. Ακόμη κι αν οι αναφορές του ήταν συχνά σε έναν αγροτικό κόσμο μιας παλαιότερης εποχής, η ποιητική ματιά του κατάφερνε να ξεπερνάει τα ζητήματα της συγχρονίας και να παραμένει σταθερά μοντέρνος.

Ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1930 στον Πύργο Ηλείας και πέθανε σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2024. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και όταν πέθανε (1943) ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος ήταν μόλις 13 ετών και η οικογένεια βρέθηκε σε δεινή κατάσταση.

papadimitrakopoulos ilias

Η ιατρική 

Έστω κι έτσι, όμως, ο Παπαδημητρακόπουλος ολοκληρώνει το 1949 το οκτατάξιο πρακτικό γυμνάσιο, αλλά το μέλλον του είναι άδηλο. Εκεί που το έχει πάρει απόφαση πως δεν θα συνεχίσει τις σπουδές του, βρίσκεται ως από μηχανής θεός ένας συμμαθητής του που του λέει για τις δωρεάν σπουδές στη στρατιωτική ιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης. Αναγκαστικά την επιλέγει, μη έχοντας άλλη λύση.

Papadimitakopoulos 4

Με τη Νιόβη Καρτάκη.

Το 1955, αποφοιτά ως στρατιωτικός γιατρός με ειδίκευση στην παθολογία και μετεκπαίδευση στην υγιεινολογία. Το 1958, προσπαθεί να φύγει από το στρατό, αλλά οι προσπάθειές του δεν ευοδώνονται. Υπηρετεί σε πολλά μέρη της Βόρειας Ελλάδας: Καλπάκι, Βέροια, Νιγρίτα, Νάουσα, Καβάλα.

Η Καβάλα θα είναι το μέρος που ρίζωσε περισσότερο, καθώς εκεί γνωρίζει και τη σύζυγό του, επίσης γιατρό. Εκεί θα αρχίσει να ασχολείται συστηματικά με τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Με φίλους του λογοτέχνες ιδρύει τα περιοδικά Αργώ και Σκαπτή Ύλη, καθώς και την Κινηματογραφική Λέσχη της Καβάλας για τις ανάγκες της οποίας γράφει σχόλια και άλλα κείμενα.

kichli papadimitrakopoulos odontokrema me chlorofili

Το 1962 δημοσιεύει, με ψευδώνυμο στην Αργώ, το πρώτο του διήγημα με τίτλο Οι Φρακασάνες, ενώ το 1973 εκδίδει στη Θεσσαλονίκη την πρώτη του συλλογή διηγημάτων, Οδοντόκρεμα με Χλωροφύλλη, χρησιμοποιώντας το κανονικό του όνομα παρά τη σχετική απαγόρευση της στρατιωτικής υπηρεσίας.

Αμέσως, οι κριτικοί της εποχής θα υποδεχθούν το βιβλίο του με ευγενή σχόλια. Αυτό το βιβλίο όχι μόνο δεν ήταν πρωτόλειο, αλλά έδειχνε έναν διηγηματογράφο που είχε καταφέρει να βρει το ύφος του εξαρχής.

kichli papadimitrakopoulos therma thalassia loutra

Λιτός, περιεκτικός, μακριά από περιττούς συναισθηματισμούς, είρων εκεί που χρειαζόταν, με εναργείς εικόνες και μια ποιητική αφαιρετικότητα που θα τον χαρακτηρίσει σε όλα τα μετέπειτα έργα του. Ακόμη και στα δοκίμια μου ακολούθησε την ίδια μινιμαλιστική γραφή.

Συνεχίζει να υπηρετεί στον στρατό έως το 1983 οπότε και αποστρατεύτηκε μετά από δική του αίτηση με το βαθμό του ανώτερου γενικού αρχίατρου, έχοντας στο μεταξύ συμβάλει στην προώθηση των στρατιωτικών προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και διατελέσει για έξι χρόνια διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Ιατρικής Επιθεώρησης Ενόπλων Δυνάμεων. Επιστρέφει με τη σύζυγό του στην Αθήνα και μοιράζονται το χρόνο τους μεταξύ πρωτεύουσας και Πάρου.

kichli papadimitrakopoulos o genikos epitheoritisjpg

Οι τόποι 

Για τον Παπαδημητρακόπουλο οι τόποι έχουν μεγάλη σημασία όχι μόνο στη ζωή του, αλλά και στο έργο του. Ο Πύργος των παιδικών του χρόνων θα αποτελέσει σημαντική πηγή έμπνευσης.

Είναι ο Πύργος της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ο Πύργος της φτώχειας, αλλά και της ανεμελιάς. Ολες οι μνήμες τοποθετούνται στα διηγήματά του στη σωστή «θερμοκρασία». Δίχως εξάρσεις και σαν να μην συμβαίνει τίποτα σημαντικό ή δυνατό. Όμως, αυτή ακριβώς είναι η δύναμη της λογοτεχνίας του Παπαδημητρακόπουλου.

kichli papadimitrakopoulos o thisavros ton ahdonion

Ολιγογράφος 

Αν και οι εκδόσεις των βιβλίων φαίνονται πολλές, στην ουσία είναι κλασική περίπτωση ολιγογράφου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως τα δημοσιευμένα διηγήματά του φτάνουν μόλις τα 88!

Ως άλλος Τσέχοφ, η στρατιωτική υπηρεσία και η ιατρική τον επηρεάζουν ποικιλοτρόπως. Έρχεται σε επαφή με πολλούς τόπους και τους ανθρώπους τους.

Ως άλλος Τσέχοφ, η στρατιωτική υπηρεσία και η ιατρική τον επηρεάζουν ποικιλοτρόπως. Έρχεται σε επαφή με πολλούς τόπους και τους ανθρώπους τους. Αρχίζει να αναπτύσσεται μέσα του μια μορφή αποδοχής και ανοχής. Να βλέπεις τους ξένους όπως ακριβώς είναι. Να ένας επαρκής λόγος που εξηγεί γιατί καταφέρνει να τους μεταφέρει στο χαρτί με ανεπιτήδευτο τρόπο.

kichli papadimitrakopoulos rosamoundi

Θα ακολουθήσουν συνολικά οι συλλογές διηγημάτων: Θερμά θαλάσσια λουτρά. Θεσσαλονίκη, Εγνατία, 1980., Ο γενικός αρχειοθέτης. Αθήνα, Κείμενα, 1989., Ροζαμούνδη. Αθήνα, Νεφέλη, 1995., Ο οβολός και άλλα διηγήματα. Αθήνα, Νεφέλη, 2004., Ο θησαυρός των Αηδονιών. Αθήνα, Γαβριηλίδης, 2009., Συγκοπή πλατάνου. Αθήνα, Γαβριηλίδης, 2010., και μια σειρά από δοκίμια. Συγκεκριμένα: Αναφορές στο έργο του πεζογράφου Νίκου Καχτίτση. Αθήνα, ιδιωτική έκδοση, 1974., Επιστολαί προς μνηστήν (με τον Ηλία Πετρόπουλο). Αθήνα, Γράμματα, 1980., Παρακείμενα. Αθήνα, Κέδρος, 1983., Βουστροφηδόν. Αθήνα, Ύψιλον, 1987., Επί πτίλων αύρας νυχτερινής (πέντε κείμενα για τον Παπαδιαμάντη). Αθήνα, Νεφέλη, 1992. και Α/Π Ελένη. Πάτρα, Δήμος Πατρέων, 1994.,Τόποι τέσσερεις. Αθήνα, Στιγμή, 1996. Αποκείμενα (δοκίμια). Αθήνα, Νεφέλη, 2000., Τόποι τέσσερεις συν τρεις. Αθήνα, Στιγμή, 2001.

kichli papadimitrakopoulos o ovolos

Τα βιβλία του είχαν κυκλοφορήσει σε μια προσεγμένη κασετίνα από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη και τα τελευταία χρόνια άρχισαν να επανεκδίδονται από τις εκδόσεις Κίχλη.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου ήταν το έντονο ενδιαφέρον του για την όψη των βιβλίων του. Επιλέγει από την αρχή τυπογράφους που ενδιαφέρονται για την  ομορφιά της έκδοσης, την οποία πάντα παρακολουθεί από κοντά. Είναι ασυμβίβαστος στην κατάκτηση της τελειότητας της έκδοσης, ενώ όλα του τα βιβλία είναι εικονογραφημένα από δόκιμους εικονογράφους.

Μπορεί ως άνθρωπος, αλλά και ως δημιουργός να υπήρξε χαμηλών τόνων, εντούτοις τα βιβλία του έγιναν ευρύτερα γνωστά και έφτασαν αρκετές φορές στα βραβεία.

Μπορεί ως άνθρωπος, αλλά και ως δημιουργός να υπήρξε χαμηλών τόνων, εντούτοις τα βιβλία του έγιναν ευρύτερα γνωστά και έφτασαν αρκετές φορές στα βραβεία.

Το 1996 θα πάρει το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω  (για τη συλλογή διηγημάτων Ροζαμούνδη). Το 2010 θα πάρει ξανά το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω 2010 για τη συλλογή διηγημάτων Ο θησαυρός των Αηδονιών. Την ίδια χρονιά θα λάβει το Βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη Ακαδημίας Αθηνών 2010 (για το σύνολο του έργου του) και πέντε χρόνια μετά, το 2015, θα λάβει το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων 2015 (επίσης, για το σύνολο του έργου του).

Το 2007 γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ «Σπίτι δίπλα στη θάλασσα» με θέμα τον ίδιο και σκηνοθέτη τον Λευτέρη Ξανθόπουλο. Διηγήματά του έχουν μεταφρασθεί και στα γαλλικά.

Η αγάπη για τη μικρή φόρμα

Υπήρξε λάτρης και πιστός συγγραφέας της μικρής φόρμας και όπως έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Με πάθος εξακολούθησα να καλλιεργώ μια τέτοια τέχνη, του μικρού, και δεν ταυτίζω τα πολλά βιβλία, τα χοντρά βιβλία με τα μυθιστορήματα. Δόξα τω Θεώ, εγώ δεν υπέκυψα, ούτε ποτέ αισθάνθηκα την ανάγκη να κάνω ένα μυθιστόρημα. Αν το είχα κάνει, ναι, θα ήμουν σήμερα δυστυχής με την τροπή που έχει πάρει ο όρος μυθιστόρημα εν Ελλάδι. Θεωρώ ότι είναι διαφορετικά τα είδη. Δεν είναι εύκολο, για να μην πω ότι δεν είναι δυνατόν, ένας διηγηματογράφος να γράφει μυθιστόρημα όπως δεν είναι δυνατόν ένας μυθιστοριογράφος να γράφει ένα καλό διήγημα. Οι τεχνικές είναι τελείως διαφορετικές, οι όροι είναι τελείως διαφορετικοί. Δεν είναι δυνατόν να κάνουν και τις δύο δουλειές. Πιστεύω ότι είναι θέμα όχι μόνο τεχνικής, είναι θέμα δομής, αναπτύσσεται με τελείως διαφορετικό τρόπο κι ένας διηγηματογράφος σαν και μένα που τα κείμενά μου είναι βραχέα, δεν είναι καθόλου εύκολο να γράψει ένα μυθιστόρημα που απαιτεί άλλες προϋποθέσεις».

Όσο για την καταγωγή του (τον Πύργο) και πώς ο γενέθλιος τόπος επηρέασε το έργο του, είχε πει: «Ο Πύργος είχε μια ανεξάρτητη δυναμική, είχε ολόκληρη λογοτεχνική συντροφιά δημιουργήσει, με τον Πυργιώτικο «Παρνασσό», με το περιοδικό Οδυσσέας. Αλλά αυτοί ήταν μεγαλύτεροι από μένα, εγώ δεν τους παρακολουθούσα τότε.  Ο Τάκης Δόξας ήταν που διέφερε, και που έγραφε, ήταν επιμελητής, σε ορισμένες φιλολογικές σελίδες εφημερίδων, έβγαζε βιβλία. Αυτός ήταν που ακουγόταν, αυτόν βλέπαμε, και κατά κάποιον τρόπο αυτόν θεωρούσαμε ότι πρέπει ν’ ακολουθήσουμε. Μέσα εκεί στον Οδυσσέα υπήρχαν και οι δύο ποιητές, ο Τάκης Σινόπουλος και ο Γιώργης Παυλόπουλος, δεν τους γνώριζα τότε (για να γνωρίσω τον Παυλόπουλο κατέβηκα ειδικά στον Πύργο όταν πια είχαν περάσει τα χρόνια)· ήταν φίλοι μου και τους αγαπώ εξαιρετικά· βλέπει κανείς στον Οδυσσέα όλο το δυναμικό της περιοχής. Στο περιοδικό αυτό υπάρχουν και τα πρώτα κείμενα (το δεύτερο ή το τρίτο κείμενο) του Καχτίτση».

papadimitrakopoulos1

Με τον Μανόλη Αναγνωστάκη. 

Σταθερά Παπαδιαμαντικός (αλλά και με επιρροές από τον Βιζυηνό και τον Πεντζίκη) ο Παπαδημητρακόπουλος θα καταφέρει να μπολιάσει την απλότητα των ιστοριών του, με το βάρος της μνήμης και την πλαστικότητα της ποίησης.

«Με επηρέασε, όχι βέβαια, μόνο η παρατήρηση αυτή καθ’ εαυτή, αλλά τα βιβλία του, ο τρόπος με τον οποίο δούλευε ο Πεντζίκης· το γεγονός ότι επικέντρωνε στα πράγματα την περιγραφή του».

Ο ίδιος, σε άλλη του συνέντευξη είχε παραδεχθεί τις καταγωγικές του πηγές: «Με επηρέασε, όχι βέβαια, μόνο η παρατήρηση αυτή καθ’ εαυτή, αλλά τα βιβλία του, ο τρόπος με τον οποίο δούλευε ο Πεντζίκης· το γεγονός ότι επικέντρωνε στα πράγματα την περιγραφή του· ότι δεν του άρεσαν οι αφηρημένες ιδέες· ότι, προσπαθούσε να είναι ειλικρινής, να μην έχει πόζες. Το ίδιο και ο Παπαδιαμάντης, το ίδιο και ο Καχτίτσης. Όλα αυτά μου είχαν κάνει τρομερή εντύπωση και σιγά σιγά καταλάβαινα ότι κάπως έτσι θα ήθελα να μπορώ να γράψω. Έπειτα τους θεωρούσα σαν πιθανούς αναγνώστες. Δηλαδή όταν αποτολμούσα να γράψω κάτι έλεγα, «αν το διάβαζε ο Πεντζίκης, αν το διάβαζε ο Καχτίτσης, αν το διάβαζε ο Παπαδιαμάντης, πώς θα αντιδρούσε;» Ήθελα λοιπόν να είναι θετική η αντίδραση και προσπαθούσα να κινηθώ σε τέτοια πλαίσια που να μην προκαλέσω την μήνι αυτών που θαύμαζα».

Papadimitakopoulos 5

Όσο για το αν τα διηγήματά του ήταν αυτοβιογραφικά (κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να εικάσει κανείς), ο ίδιος είχε αποκαλύψει: «Ναι, υπάρχουν κείμενα που υποδύονται τα αυτοβιογραφικά. Εν τίνι μέτρω είναι, αλλά τα πρόσωπα έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές. Το ένα πρόσωπο είναι πολλά. Τα γεγονότα δεν είναι ακριβώς έτσι, οι αντιδράσεις δεν είναι ίδιες. Το πρώτο πρόσωπο με διευκολύνει όταν γράφω να ταυτίζομαι με τον αφηγητή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοβιογραφούμαι. Υπάρχει ένας κορμός, υπάρχει ένας πυρήνας μιας ιστορίας, υπάρχει ένα συνταρακτικό γεγονός, ή και ασήμαντο γεγονός, τελείως ασήμαντο που μου έχει δώσει το έναυσμα για ένα διήγημα. Όμως υπάρχουν τόσο συνταρακτικά γεγονότα που δεν μπορώ να τα περάσω άμεσα στη διηγηματογραφία».

* Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. 

politeia deite TA vivlia 250Χ102

 

 

 

 

Ακολουθεί η Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ Χ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετάμε τον σπουδαίο συγγραφέα, κορυφαίο τεχνίτη της μικρής φόρμας και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας μας, Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο. Με καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας, ο Η.Χ.Π. όπως ενίοτε υπέγραφε, γεννήθηκε το 1930, σταδιοδρόμησε ως στρατιωτικός γιατρός και διετέλεσε διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Ιατρική Επιθεώρησης Ενόπλων Δυνάμεων. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1962 και έκτοτε δημοσίευσε πληθώρα διηγημάτων, δοκιμίων και κριτικών κειμένων. Υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού της Καβάλας Σκαπτή Ύλη και ιδρυτής της κινηματογραφικής λέσχης της πόλης. Συνεργάστηκε με περιοδικά [Ταχυδρόμος (Καβάλας), Διάλογος (Θεσσαλονίκης), Διάλογος (Λεχαινών), Αντί, Χάρτης, Χρονικό, Το Τέταρτο, Αλφειός, Γιατί, Η Λέξη, Το Οροπέδιο κ.ά], ενώ αρθρογραφούσε περιστασιακά στην Ελευθεροτυπία. Η λιτή γραφή του, ο μινιμαλισμός, το παιγνιώδες πνεύμα και η στυλιστική του δεινότητα αναγνωρίστηκαν και αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό και την κριτική, και τιμήθηκαν με πολλά βραβεία –Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας (1997), Βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη Ακαδημίας Αθηνών (2010 - για το σύνολο του έργου του) Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων 2015 (και πάλι για το σύνολο του έργου του) και δυο φορές με το Βραβείο Διηγήματος του Διαβάζω (1996 και 2010).

Εκ μέρους του Δ.Σ. και των μελών της Εταιρείας Συγγραφέων εκφράζουμε τα βαθύτερα και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Etaireia Syggrafeon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει στη Στοά Φέξη

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει στη Στοά Φέξη

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 στη νέα του στέγη, Πατησίων 14, στην ιστορική Στοά Φέξη, στο κέντρο της Αθήνας.

Επιμέλεια: Book Press

Ο νέος, ανανεωμένος χώρος που δημιούργησαν οι εκδόσεις Βακχικόν θα λειτουργεί ως έκθεση (showroom) όλων των νέ...

Εκδήλωση: «ΣΜΥΡΝΗ [1870-1922] Πόλη και αρχιτεκτονική - Η συμβολή των Ελλήνων» του Βασίλη Κολώνα, στον Ιανό Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση: «ΣΜΥΡΝΗ [1870-1922] Πόλη και αρχιτεκτονική - Η συμβολή των Ελλήνων» του Βασίλη Κολώνα, στον Ιανό Θεσσαλονίκης

Η Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ και οι εκδόσεις University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση-συζήτηση με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του Βασίλη Κολώνα «ΣΜΥΡΝΗ [1870-1922] Πόλη και αρχιτεκτονική - Η συμβολή των Ελλήνων» την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024, ώρα 19:00 στον ΙΑΝΟ Αριστοτέλους.

Επιμέλεια: ...

«Βίος και Πολιτεία»: Η ποιήτρια και μεταφράστρια Δανάη Σιώζιου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η ποιήτρια και μεταφράστρια Δανάη Σιώζιου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 57ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με την ποιήτρια και μεταφράστρια Δανάη Σιώζιου, με αφορμή τη μετάφρασή της του βιβλίου «Περί γυναικών» της Σούζαν Σόνταγκ αλλά και της νέας της ποιητικής...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

Για την έκδοση του τόμου του Φραντς Κάφκα [Franz Kafka] «Τα Άπαντα: Πρόζες – Διηγήματα – Παραβολές – Στοχασμοί» (μτφρ. Χρίστος Αγγελακόπουλος, εκδ. Οξύ). Σκίτσα © Φραντς Κάφκα.

Γράφει η Λαμπριάνα Οικονόμου

Η τάξη και η λογ...

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει στη Στοά Φέξη

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει στη Στοά Φέξη

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 στη νέα του στέγη, Πατησίων 14, στην ιστορική Στοά Φέξη, στο κέντρο της Αθήνας.

Επιμέλεια: Book Press

Ο νέος, ανανεωμένος χώρος που δημιούργησαν οι εκδόσεις Βακχικόν θα λειτουργεί ως έκθεση (showroom) όλων των νέ...

«Στάχτη στο στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο (κριτική) – Ένας χειμαρρώδης μονόλογος για το πένθος και την τρωτότητα

«Στάχτη στο στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο (κριτική) – Ένας χειμαρρώδης μονόλογος για το πένθος και την τρωτότητα

Για το βιβλίο της Μπρέντα Ναβάρο [Brenda Navarro] «Στάχτη στο στόμα» (μτφρ. Ασπασία Καμπύλη, εκδ. Carnivora). Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας «Στάχτες» [1895], του Edvard Munch.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Με μια πτώση ε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρία μυθιστορήματα που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βακχικόν με τα οποία οι συγγραφείς τους συστήνονται στο αναγνωστικό κοινό με σύγχρονες και ιδιαίτερες ιστορίες.

Επιμέλεια: Book Press

Γιούλη Γιανναδάκη ...

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προτείνουμε πέντε σύγχρονα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που καταπιάνονται με τη λεκτική, σωματική και σεξουαλική έμφυλη βία. «Σήκω από πάνω μου» (Μεταίχμιο) της Λίνας Βαρότση, «Μια γυναίκα απολογείται» (Τόπος) της Μαρίας Λούκα, «Διήγημας (Ακυ...

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Πέντε σύγχρονα βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας, τα οποία αναδεικνύουν τις πολλές εκφάνσεις της μητρότητας και την πολυσήμαντη σχέση μάνας-κόρης (τα τέσσερα από τα πέντε).

Γράφει η Φανή Χατζή

Ο E.M. Forster έγραψε στην ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ