Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα κήρυξε διήμερο πένθος, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες ως ελάχιστος φόρος τιμής στον σπουδαιότερο συγγραφέα της Αλβανίας. Η κηδεία του πάντως έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Επιμέλεια: Book Press
Χιλιάδες Αλβανοί συγκεντρώθηκαν στα Τίρανα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πιο γνωστό μυθιστοριογράφο της χώρας τους, τον Ισμαήλ Κανταρέ, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα από καρδιακή προσβολή. Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες, ενώ το φέρετρο του 88χρονου συγγραφέα και ποιητή βρισκόταν στην είσοδο του θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου στην πλατεία Σκεντέρμπεη, περικυκλωμένο από αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς.
Αρκετοί από τους συγκεντρωμένους διάβασαν ποιήματα του Κανταρέ, ενώ άλλοι χειροκρότησαν και πέταξαν λουλούδια καθώς το φέρετρο του συγγραφέα μεταφέρθηκε σε νεκροφόρα. Η κηδεία του έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Στο πάνθεον των παγκόσμιων γραμμάτων
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είπε ότι ο Καντάρε, ο οποίος προτάθηκε 15 φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας αλλά δεν το κέρδισε ποτέ, είχε βάλει τη λογοτεχνία της χώρας του «στο πάνθεον των παγκόσμιων γραμμάτων».
«Ήρθε σε αυτόν τον κόσμο, έγραψε και έφυγε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και πρόσθεσε ότι ήταν σωστό που η κηδεία του Κανταρέ θα γινόταν ιδιωτικά, γιατί «δεν ήταν μάρτυρας και δεν είχε καμία επιθυμία να γίνει μάρτυρας».
Ο Καντάρε «έλαβε όλους τους πιθανούς επαίνους και τιμές του κόσμου», είπε ο Ράμα, «και όλες τις πιθανές... προσβολές από τη χώρα που τον γέννησε».
Ο Καντάρε «έλαβε όλους τους πιθανούς επαίνους και τιμές του κόσμου», είπε ο Ράμα, «και όλες τις πιθανές... προσβολές από τη χώρα που τον γέννησε». Την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος, επί εποχής Ενβέρ Χότζα, ορισμένα από τα ποιήματα και τα μυθιστορήματα του Κανταρέ απαγορεύτηκαν επειδή φαίνονταν να επικρίνουν την αυταρχική παράνοια του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Κανταρέ αναγκάστηκε να παρακολουθήσει «συνεδρίες αυτοκριτικής». Το 1975, στάλθηκε για χειρωνακτική εργασία σε ένα απομακρυσμένο χωριό, επειδή δημοσίευσε ένα σατιρικό ποίημα που είχε στόχο την κρατική γραφειοκρατία της Αλβανίας. Ακόμη κι έτσι, απέρριπτε τον χαρακτηρισμό του «αντιφρονούντα», λέγοντας ότι η ανοιχτή αντίθεση σε ένα δικτατορικό καθεστώς ήταν αδύνατη. Αν και δεν ήταν μέλος του κόμματος, ο Κανταρέ διετέλεσε κάποια στιγμή πρόεδρος ενός πολιτιστικού ινστιτούτου που διοικούσε η σύζυγος του Χότζα.
Διήμερο πένθος
Στην Αλβανία κηρύχθηκε διήμερο πένθος, ενώ το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο, το οποίο έχει πληθυσμό κυρίως Αλβανικής καταγωγής, κήρυξε επίσης την Τετάρτη ημέρα πένθους. Αξιωματούχοι από τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, η οποία έχει μεγάλη αλβανική μειονότητα, παρευρέθηκαν στην τελετή της κηδείας στα Τίρανα.
«Δεν ήταν απλώς συγγραφέας. Αντιπροσώπευε τα συναισθήματα όλων των Αλβανών όλων των εποχών», είπε η Angjelina Xhara, σκηνοθέτης που συνεργάστηκε με τον Kανταρέ.