Jennifer Lawrence

Ο τίτλος του νέου βιβλίου των Αγώνων Πείνας (Hunger Games) που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2025 θα είναι «Sunrise on the Reaping», ενώ θα γυριστεί και σε ταινία όπως και τα προηγούμενα βιβλία της σειράς. Στην κεντρική εικόνα, η Jennifer Lawrence, στο ρόλο της πρωταγωνίστριας Katniss Everdeen.

Επιμέλεια: Book Press

Εμπνευσμένη από έναν Σκωτσέζο φιλόσοφο του 18ου αιώνα και τη σύγχρονη μάστιγα της παραπληροφόρησης, η Suzanne Collins επιστρέφει στη ρημαγμένη, μετα-αποκαλυπτική χώρα του Panem για ένα νέο μυθιστόρημα της σειράς Αγώνες Πείνας (στη χώρα μας όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός).

Ο εκδοτικός οίκος Scholastic ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το Sunrise on the Reaping, ο πέμπτος τόμος της δυστοπικής σειράς της Collins, θα εκδοθεί στις 18 Μαρτίου 2025.

psychogios collins h mpalanta tvn ahdonivn kai ton fidion

Το νέο βιβλίο ξεκινά με τον θερισμό των 50ων Αγώνων Πείνας, που διαδραματίζονται 24 χρόνια πριν από το αρχικό μυθιστόρημα των Αγώνων Πείνας. που κυκλοφόρησε το 2008 και 40 χρόνια μετά το πιο πρόσφατο βιβλίο του Collins, Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών (μτφρ. Πηνελόπη Τριάδα, εκδ. Ψυχογιός), το οποίο εκδόθηκε το 2020.

Ελληνική μυθολογία και ρωμαίοι μονομάχοι

Η Collins είχε βασιστεί στην ελληνική μυθολογία και τους ρωμαίους μονομάχους για τα προηγούμενα βιβλία της. Αλλά για το επερχόμενο μυθιστόρημα, επικαλείται τον Σκωτσέζο φιλόσοφο του Διαφωτισμού David Hume.

suzzane collins

H Σούζαν Κόλλινς. 

«Με το Sunrise on the Reaping, εμπνεύστηκα από την ιδέα του David Hume για την σιωπηρή υποταγή και, σύμφωνα με τα λόγια του, «την ευκολία με την οποία οι πολλοί κυβερνώνται από τους λίγους», δήλωσε ο Collins. «Η ιστορία κάνει και μια βαθύτερη βουτιά στη χρήση της προπαγάνδας και στη δύναμη εκείνων που ελέγχουν την αφήγηση. Η ερώτηση ‘’Είναι όλα αυτά πραγματικά ή όχι;’’ μου φαίνεται πιο πιεστική κάθε μέρα».

Σημαντικές ερωτήσεις

Η Ellie Berger, πρόεδρος του Scholastic Trade, έδειξε να εντυπωσιάζεται με νέο βιβλίο της Collins. «Η Suzanne Collins το έκανε ξανά, φέρνοντάς μας πίσω στον κόσμο του Panem για να μας κάνει σημαντικές ερωτήσεις για τον δικό μας κόσμο», είπε ο Berger, μιλώντας το Hollywood Reporter. «Το Sunrise on the Reaping είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο, που φέρνει νέα πολυπλοκότητα, προοπτική και αποκαλύψεις σε ένα κομμάτι της ιστορίας των Αγώνων Πείνας για το οποίο οι αναγνώστες θα μάθουν περισσότερα».

Το βιβλίο, όπως αναμενόταν θα μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. Τα δικαιώματα της ταινίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι θαυμαστές μοιράστηκαν ευρέως τον ενθουσιασμό τους για την τελευταία προσθήκη των Hunger Games. «Ήρθε η ώρα να ξαναδιαβάσουμε τα βιβλία για 4η φορά», είπε ένας σχολιαστής στο X.

Το βιβλίο, όπως αναμενόταν θα μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. Τα δικαιώματα της ταινίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Και τα τέσσερα προηγούμενα βιβλία έχουν προσαρμοστεί σε ταινίες, ένα franchise πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Lionsgate που παρουσίαζε την Jennifer Lawrence να υποδύεται την ηρωίδα Katniss Everdeen.

psychogios collins kotsyfokissa

Τα πρώτα τέσσερα βιβλία Hunger Games έχουν πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες. Η Collins είχε φαινομενικά τελειώσει τη σειρά μετά τη δημοσίευση της Κοτσυφοκίσσας (μτφρ. Πηνελόπη Τριάδα, εκδ. Ψυχογιός) το 2010, γράφοντας το 2015 ότι ήταν «ώρα να προχωρήσουμε σε άλλες χώρες».

Όμως τέσσερα χρόνια αργότερα, κατέπληξε τους αναγνώστες και τον κόσμο των εκδόσεων όταν αποκάλυψε ότι εργαζόταν πάνω στην Μπαλάντα των Τραγουδιστών και Φιδιών, που διαδραματίζεται 64 χρόνια πριν από το πρώτο βιβλίο.

Σύμβολο αντίστασης

Η κινηματογραφική εκδοχή του Songbirds and Snakes, με πρωταγωνιστές τους Tom Blyth και Rachel Zegler, κυκλοφόρησε πέρυσι. Η ταινία αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία στο box office, κερδίζοντας 337,4 εκατομμύρια δολάρια.

Από το 2014, ένας χαιρετισμός με τρία δάχτυλα που πρωτοεμφανίστηκε στη σειρά ταινιών υιοθετήθηκε από ακτιβιστές στη νοτιοανατολική Ασία ως σύμβολο αντίστασης και υποστήριξης στη δημοκρατία.

Η σειρά Hunger Games είχε επίσης μια ηχηρή διεθνή απήχηση πέρα ​​από τα βιβλία και τις ταινίες. Από το 2014, ένας χαιρετισμός με τρία δάχτυλα που πρωτοεμφανίστηκε στη σειρά ταινιών υιοθετήθηκε από ακτιβιστές στη νοτιοανατολική Ασία ως σύμβολο αντίστασης και υποστήριξης στη δημοκρατία.

hunger games mianmar

«Γνωρίζαμε ότι θα ήταν εύκολα κατανοητό να αντιπροσωπεύουμε τις έννοιες της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης», δήλωσε η Ταϊλανδή ακτιβίστρια υπέρ της δημοκρατίας Sirawith Seritiwat σε συνέντευξή της στο Guardian το 2021. Η Seritiwat πρόσθεσε ότι η κριτική του αυταρχισμού στο franchise Hunger Games χτύπησε μια χορδή στους νεαρούς διαδηλωτές.

«Ήταν εν μέρει επειδή η κατάσταση κατά του πραξικοπήματος τότε έμοιαζε με τις σκηνές της ταινίας Hunger Games, όπου οι άνθρωποι σήκωσαν τρία δάχτυλα προς τον πρόεδρο Snow», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία μέρα για το Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025: Τι θα δούμε σήμερα, Κυριακή 22 Ιουνίου

Τελευταία μέρα για το Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025: Τι θα δούμε σήμερα, Κυριακή 22 Ιουνίου

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις) 2025 ολοκληρώνεται σήμερα με μια θεατρική παράσταση για την ισπανική γλώσσα. Κεντρική εικόνα: Ο Πέδρο Σαλίνας (Pedro Salinas), σημαντικός Ισπανός ποιητής και ένας από τους συγγραφείς του έργου «Doña Gramática» («Η κυρά-Γραμματική») του 1942.

...
Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025 – Τι θα δούμε σήμερα, Σάββατο 21 Ιουνίου

Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025 – Τι θα δούμε σήμερα, Σάββατο 21 Ιουνίου

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις) 2025, λίγο πριν από τη λήξη του, προσφέρει στο κοινό δυο παρουσιάσεις, ενός διαδικτυακού περιοδικού από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και δυο ποιητικών συλλογών, του Κωνσταντίνου Καταγά και του Πάμπλο Νερούδα (Pablo Neruda). Κεντρική εικόνα: Ο Νερούδα. 

...
Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο ως επίτιμο μέλος της

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο ως επίτιμο μέλος της

Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο (γενν. 1928) επίτιμο μέλος της. 

Επιμέλεια: Book Press

Η Ακαδημία Αθην...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Μαραγκόπουλος: «Τα μαρξιστικά διαβάσματα ξεθώριασαν όταν διάβασα

Άρης Μαραγκόπουλος: «Τα μαρξιστικά διαβάσματα ξεθώριασαν όταν διάβασα "Το δικαίωμα την τεμπελιά"»

Από τον «Εραστή της λαίδης Τσάτερλυ» στους «Υπνοβάτες» και από τις «Μεταμορφώσεις» στον «Οδυσσέα», αυτά είναι κάποια από τα-βιβλία-της-ζωής του Άρη Μαραγκόπουλου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι...

«Το χρώμα του Αιγαίου και άλλα ποιήματα» του Αρμάντο Ρομέρο – Ποίηση όπως το φως κι η θάλασσα

«Το χρώμα του Αιγαίου και άλλα ποιήματα» του Αρμάντο Ρομέρο – Ποίηση όπως το φως κι η θάλασσα

Για την ποιητική συλλογή του Αρμάντο Ρομέρο (Armando Romero) «Το χρώμα του Αιγαίου και άλλα ποιήματα» (μτφρ. Αγαθή Δημητρούκα, εκδ. Τόπος). 

Γράφει ο Χρήστος Κούκης

Ο Αρμάντο Ρομέρο έλκει την καταγωγή του από την Ελλάδα. Σ...

Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Βλέπω τα μυθιστορήματα ως το πεδίο όπου η ανθρώπινη κατάσταση μετατρέπεται σε μυστήριο που πρέπει να λυθεί»

Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Βλέπω τα μυθιστορήματα ως το πεδίο όπου η ανθρώπινη κατάσταση μετατρέπεται σε μυστήριο που πρέπει να λυθεί»

«Γράφω για να επικοινωνήσω με τον αναγνώστη, γι’ αυτό και έχω πάντα στο νου μου να διεγείρω το ενδιαφέρον του» μας είπε ο Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες (Juan Gabriel Vásquez), που συμμετέχει στο Φεστιβάλ ΛΕΑ. Με αφορμή το βιβλίο του «Η μετάφραση του κόσμου» (μτφρ. Αχ. Κυριακίδης, εκδ. Ίκαρος), μιλά για την πολιτική μυθοπλα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ανί Ερνό [Annie Ernaux], «Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα σουπερμάρκετ και ο...

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Ζευγώλη «Η απόδραση της τελείας», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Σας μάζεψα, αγαπημένα μου σημεία, όλα εδώ για να σας ανακοινώσω την ...

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο [José Luís Peixoto], «Μου πέθανες» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μπήκα σ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επτά νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Επτά νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Επτά ποιητές και ποιήτριες παραδίδουν τους στίχους τους στο αναγνωστικό κοινό μέσα από τις νέες τους ποιητικές συλλογές που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Επτά ποιητικά βιβλία από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Ιούνιος, μήνας υπερηφάνειας και διεκδικήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιλέξαμε 10 βιβλία του 2025 με κουίρ χαρακτήρες που απομακρύνονται από τη στερεοτυπική αναπαράσταση και αποκτούν ρεαλιστικές διαστάσεις. Στην κεντρική εικόνα, έργο της κουίρ καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ου αιώνα Gluck. 

Γράφει η ...

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Πέντε μελέτες που κυκλοφόρησαν προσφάτα πραγματεύονται τη σχέση του νου με το σώμα, την έννοια του «τραύματος», αλλά και τη θέση της ψυχανάλυσης στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρική εικόνα: Ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ