Ποια είναι τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία στη χώρα μας; Βοηθούν στις πωλήσεις των βιβλίων; Τι λαμβάνουν ως επιβράβευση οι συγγραφείς που τιμούνται με αυτά; Μια αναλυτική καταγραφή και κάποιες σκέψεις.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας σε μεταφέρει στη ζώνη της λογοτεχνικής αθανασίας. Είσαι πλέον στο απυρόβλητο. Το Booker σε κάνει γνωστό προωθώντας το έργο σου σε όλο τον πλανήτη. To Πούλιτζερ σου ανοίγει όλες τις πόρτες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και μπορεί να σε φτάσει έως και στο Χόλιγουντ. Το γαλλικό Goncourt εξασφαλίζει μετάφραση σε δεκάδες γλώσσες και 50 - 100.000 πωλήσεις στη Γαλλία.
Σε κάποιες χώρες, τα εθνικά βραβεία (καθώς και κάμποσα άλλα ιδιωτικής φύσεως) δίνουν μια γερή οικονομική ανάσα στους βραβευμένους συγγραφείς, και συνήθως χαρίζουν στα πονήματά τους μια ιχυρότατη ώθηση στην ντόπια και διεθνή αγορά. Στη Μεγάλη Βρετανία, σχετικά άγνωστα διεθνώς βραβεία, όπως για παράδειγμα το Βραβείο Γκόλντσμιθς, για το πιο ρηξικέλευθο βρετανικό μυθιστόρημα του 2023, συνοδεύεται από 10.000 αγγλικές λίρες, ενώ άλλα βραβεία όπως το Βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών», ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Ισπανίας, συνοδεύεται από 50.000, και απονέμεται σε συγγραφείς απ' όλον τον κόσμο (τελευταίος, ο Χαρούκι Μουρακάμι).
Στην Ελλάδα, τι ακριβώς συμβαίνει με τα βραβεία; Είναι μόνο για το «ονόρε»; Υπάρχουν για να βοηθούν την αυτοπεποίθηση του συγγραφέα; Είναι, τελικά, «ένα πουκάμισο αδειανό» ή προσφέρουν χρήματα και εμπορική δύναμη;
Δεν υπάρχει μια αλήθεια που να μπορεί κανείς να της δώσει τον χαρακτήρα του αξιώματος. Ωστόσο, η γενική αίσθηση που έχουν οι εκδοτικοί οίκοι, αλλά και τα βιβλιοπωλεία, είναι ότι η χαρακτηριστική κόκκινη κορδέλα που αγκαλιάζει ένα βραβευμένο βιβλίο δεν το βοηθάει τόσο πολύ να περάσει από χέρι σε χέρι.
Yπάρχουν βιβλία που έγιναν περισσότερο γνωστά εξαιτίας ενός βραβείου που έλαβαν, αλλά εν συνόλω δεν θα λέγαμε πως τα βραβεία αποτελούν εχέγγυο εμπορικής επιτυχίας.
Φυσικά και υπάρχουν βιβλία που έγιναν περισσότερο γνωστά εξαιτίας ενός βραβείου που έλαβαν, αλλά εν συνόλω δεν θα λέγαμε πως τα βραβεία αποτελούν εχέγγυο εμπορικής επιτυχίας. Μήπως, όμως, προσφέρουν κάποια χρήματα στον δημιουργό έτσι ώστε να του εξασφαλίσουν τις συνθήκες να αφιερωθεί με μεγαλύτερη ζέση στο έργο του; Κι εδώ τα δεδομένα δεν είναι ευχάριστα.
Υπάρχουν βραβεία που συνοδεύονται από κάποιο χρηματικό ποσό, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην του συγγραφέα. Φευ, στην Ελλάδα δύσκολα θα μπορέσει να υπάρξει επάγγελμα «συγγραφέας». Ακόμη κι έτσι, όμως, είναι κάποια χρήματα καλύτερα από το… τίποτα.
Από την άλλη, υπάρχουν βραβεία που έχουν κύρος, οι δημιουργοί ονειρεύονται να τα κατακτήσουν, αλλά χρήματα δεν προσδοκούν να πάρουν, καθώς δεν προβλέπονται.
Αυτό που τους μένει, προφανώς, είναι η ικανοποίηση ότι το βιβλίο τους εκτιμήθηκε από μια επιτροπή που την απαρτίζουν σημαντικά μέλη του λογοτεχνικού χώρου. Φυσικά και δεν είναι αμελητέο κάτι τέτοιο.
Αν ήταν αμελητέο δεν θα δικαιολογούνταν και ο αχός που σηκώνεται κάθε χρόνο με τις επιλογές των επιτροπών. Η συζήτηση που ακολουθεί (κάτι σαν το debate για το ποιος θα πάρει το Νόμπελ Λογοτεχνίας), δείχνει πως -γενικώς- μας ενδιαφέρουν τα βραβεία, ακόμη κι αν στη χώρα μας δεν έχουν την επιρροή και τη δύναμη των βραβείων που δίδονται σε άλλες χώρες.
Μια καταγραφή των βραβείων που υπάρχουν στη χώρα μας θα μας πείσει κατά πόσο έχουν απτό αντίκρισμα στους δημιουργούς τους.
Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας
Εκ των πραγμάτων είναι τα πιο ονομαστά, αν και έχουν περάσει τα προηγούμενα χρόνια από χίλια μύρια κύματα. Υπήρξαν περίοδοι που άργησαν να δωθούν με αποτέλεσμα οι κατοπινές επιτροπές να αναγκαστούν να δώσουν δύο και τρία βραβεία σε βραχύ χρόνο ή να δίνονται βραβεία για την προ-προηγούμενη χρονιά.
Παρά τις όποιες κατά καιρούς αρρυθμίες, τα Κρατικά Βραβεία έχουν οικονομικό αντίκρισμα. Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων που δίδεται σε δημιουργούς για το σύνολο του έργου τους σε βάθος χρόνου περιλαμβάνει χρηματικό ποσό 7.000 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα βραβεία οι βραβευθέντες λαμβάνουν 5.000 ευρώ.
Ένας απλός πολλαπλασιασμός μας δίνει το συνολικό ποσό που δίδεται κάθε χρόνο στα Κρατικά Βραβεία. Με δεδομένο τον αριθμό των βραβείων που δίδονται, αίφνης φτάνουμε στο ποσό των 65.000 ευρώ.
Ένας απλός πολλαπλασιασμός μας δίνει το συνολικό ποσό που δίδεται κάθε χρόνο. Με δεδομένο τον αριθμό των βραβείων, αίφνης φτάνουμε στο ποσό των 65.000 ευρώ (Μυθιστορήματος, Διηγήματος–Νουβέλας, Ποίησης, Δοκιμίου–Κριτικής, Μαρτυρίας–Bιογραφίας– Χρονικού–αξιδιωτικής Λογοτεχνίας, Ειδικό Κρατικό Βραβείο, Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική Γλώσσα, Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά, Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Γλώσσας σε Ξένη Γλώσσα, Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά),
Αν κάποιο βραβείο δοθεί εξ ημισείας (έχει συμβεί κάποιες φορές), τότε το ποσό μοιράζεται στους δύο βραβευθέντες (2.500 ευρώ). Συνήθως τα χρήματα τα παίρνουν σχετικά άμεσα οι τιμηθέντες, ωστόσο, επειδή μιλάμε για Δημόσιο, θα πρέπει να προσκομίσουν μια σειρά από χαρτιά στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού.
Το σημαντικότερο χαρτί είναι η φορολογική ενημερότητα (ήτοι: να μην χρωστάει στο Δημόσιο). Αν δεν την έχει, όπως καταλαβαίνει εύλογα κανείς, το ποσό παρακρατείται. Περιττό να τονίσουμε πόσο στενόκαρδη και εντελώς άσχετη με το πνεύμα μιας τέτοιας βράβευσης είναι αυτή η πρακτική.
Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα παλαιότερα (προ της οικονομικής κρίσης) ήταν περισσότερα (έφταναν στις 10.000 ευρώ), όμως η οικονομική λαίλαπα που έπληξε τη χώρα οδήγησε σε ανάλογες περικοπές.
Επιπλέον, τα βιβλία των βραβευθέντων δίδονται από το υπουργείο Πολιτισμού σε βιβλιοθήκες, ιδρύματα, ινστιτούτα, πανεπιστήμια και σχολεία, σε έδρες ελληνικών γραμμάτων στο εξωτερικό. Κάτι που πάντα ήταν ζητούμενο για τη διάχυση της φιλαναγνωσίας σε χώρους που υπάρχουν νέοι άνθρωποι.
Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών
Κάθε χρόνο η Ακαδημία Αθηνών, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, ανακοινώνει τα βραβεία της σε μια πανηγυρική συνεδρίαση.
Τα βραβεία που δίνει δεν είναι μόνο λογοτεχνικά, αλλά στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε σ’ αυτά.
Το μεγαλύτερο ποσό (6.000 ευρώ) το έδινε το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη, το οποίο όμως πλέον δεν υφίσταται. Ωστόσο, τα λοιπά βραβεία δεν είναι καθόλου αμελητέα.
Το σημαντικό είναι ότι σε όλα προβλέπεται αντίστοιχο χρηματικό ποσό. Το μεγαλύτερο (6.000 ευρώ) το έδινε το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη, το οποίο όμως πλέον δεν υφίσταται. Ωστόσο, τα λοιπά βραβεία δεν είναι αμελητέα.
Από 1.500 ευρώ λαμβάνουν όσοι βραβεύονται με τα βραβεία: Γ. Αθάνα, Λάμπρου Πορφύρα, Ελένης Τιμ. Μυκονίου, Ακαδημίας Αθηνών, και Ελένης & Πάνου Ψημένου. Ωστόσο, το βραβείο που δίδει τα περισσότερα χρήματα (5.000 ευρώ) είναι αυτό του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη.
Το μεγάλο βραβείο για το σύνολο του έργου συνοδεύεται από το ποσό των 5000 ευρώ, αλλά δίνονται και τιμητικά βραβεία για το σύνολο του έργου, άνευ οικονομικής επιβράβευσης.
Βραβεία Αναγνώστη
Είναι μετεξέλιξη των Βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω», που ξεκίνησαν τη δεκαετία του ενενήντα, και πλέον (εδώ και 12 χρόνια) ονομάζονται Βραβεία Αναγνώστη. Τελούν υπό την αιγίδα του ομώνυμου λογοτεχνικού ιστότοπου που διευθύνεται από συντακτική ομάδα με επικεφαλής τον ακαταπόνητο Γιάννη Μπασκόζο και είναι αναμφίβολα τα μεγαλύτερα και τα πλέον επιδραστικά από τα μη κρατικά βραβεία.
Ο Γιάννης Μπασκόζος με τη Μαρίζα Ντεκάστρο, σε πρόσφατη απονομή... |
Στα Βραβεία Αναγνώστη διακρίνονται βιβλία σε πολλές κατηγορίες, τόσο για βιβλία ενηλίκων (διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα, πρωτοεμφανιζόμενων κ.ά.), όσο και στα βιβλία για παιδιά (εικονογραφημένα, εφηβικά κ.ά). Δίνεται επίσης βραβείο για το Σύνολο του έργου, καθώς και το Βραβείο Νίκου Θέμελη.Τέλος, δίνεται και Βραβείο Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού.
Τα συγκεκριμένα βραβεία είναι, εν πολλοίς, πρόκριμα για το ποια ελληνικά βιβλία θεωρούνται σημαντικά ανά έτος. Προφανώς και τα επιλέγει συγκεκριμένη επιτροπή που απαρτίζεται από ανθρώπους με πολλά «χιλιόμετρα» στο χώρο.
Η ανακοίνωσή τους, σχεδόν πάντα, δημιουργεί συζητήσεις στα πέριξ και στα ενδότερα του λογοτεχνικού σιναφιού. Κάτι που δείχνει ότι δεν περνούν ποτέ απαρατήρητα. Αυτό από μόνο του έχει μια αξία που είναι μεν άυλη, αλλά την καταλαβαίνεις.
Τα βραβεία εδώ και χρόνια δεν συνοδεύονται από χρηματικό ποσό, αλλά το γεγονός ότι συγκεντρώνουν τόσα βλέμματα (ειδικών και μη) τους δίνει μια άλλη υπεραξία. Επιπλέον, κάθε χρόνο, κάπου τον Ιούνιο, είναι η αφορμή για ένα μεγάλο πάρτι, συνήθως στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, στην Πειραιώς.
Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων
Το Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη και το Βραβείο Μένη Κουμανταρέα δίδονται –αντίστοιχα–σε πρωτοεμφανιζόμενους στην ποίηση και την πεζογραφία.
Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε χρηματικό ποσό για τους νικητές. Από φέτος, όμως, ο Διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος ανακοίνωσε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού να συνοδεύσει τα Βραβεία «Γιάννη Βαρβέρη» και «Μένη Κουμανταρέα» με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ για την/τον πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια/ποιητή και 1.500 ευρώ για την/τον πρωτοεμφανιζόμενο πεζογράφο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ΟΣΔΕΛ που στοχεύει στη στήριξη των νέων δημιουργών. Ας ελπίσουμε να επαναληφθεί και να διαρκέσει.
Κατά τα λοιπά, η Εταιρεία Συγγραφέων τιμά κάθε χρόνο ένα πρόσωπο που έχει συμβάλει σημαντικά στα ελληνικά γράμματα με το βραβείο ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ.
Βραβεία Public
Είναι τα βραβεία της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων. Είναι τα λεγόμενα Βραβεία Κοινού. Σε αυτά ο καθένας ψηφίζει ηλεκτρονικά σε όλες τις κατηγορίες βιβλίων για να αναδειχθεί η πρώτη δεκάδα και στη συνέχεια ξαναψηφίζει για να βγει ο τελικός νικητής. Δίνονται βραβεία σε πολλές κατηγορίες, και υπάρχει και κατηγορία βραβείου που δίνεται από τους βιβλιοπώλες της αλυσίδας.
Για το σύστημα ψηφοφορίας έχουν κατά καιρούς ακουστεί και γραφτεί διάφορα (όπως και παλιότερα για το Βραβείο Κοινού του ΕΚΕΒΙ), αλλά τούτο είναι μιας άλλη τάξης ζήτημα. Το σημαντικό είναι ότι οι νικητές δεν λαμβάνουν κάποιο χρηματικό ποσό, αλλά ορισμένα τιμητικά δώρα.
Η άλλη δέσμευση των Public είναι να κάνουν μια γενναία παραγγελία των βιβλίων που πρώτευσαν έτσι ώστε να τα διαχύσουν σε όλα τα καταστήματά τους ανά την Ελλάδα.
Athens Prize of Literature
Το βραβείο ελληνικού και ξένου μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα ξεκίνησε το 2006, σε καιρούς ανθηρούς. Τα πρώτα τρία τέσσερα χρόνια συνοδεύονταν από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ για τον κάθε νικητή, ένα μπρούντζινο γλυπτό έργο του γλύπτη Θόδωρου και από μία ακριβή πένα Mont Blanc.
Το κάθε μέλος των δύο πενταμελών επιτροπών αμείβονταν για το έργο του προς πέντε ευρώ για κάθε βιβλίο που διάβαζε. Τα χρόνια της κρίσης κόπηκε το χρηματικό έπαθλο και το γλυπτό του Θόδωρου. Σήμερα συνοδεύεται από μία πένα Mont Blanc αξίας 1.800 ευρώ.
Βραβεία του Περιοδικού Κλεψύδρα
Τα συγκεκριμένα βραβεία είναι «γέννημα» της Λέσχης Πολιτισμού Έναστρον και του Περιοδικού Κλεψύδρα. Κάπως έτσι θεσμοθετήθηκαν τα βραβεία για τα Βραβεία Πεζογραφίας και Νέου Λογοτέχνη που απονέμονται ετησίως. Στους βραβευθέντες δίδεται ένας αναμνηστικός πίνακας.
Βραβεία της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης
Είναι νεότευκτος θεσμός, καθώς ξεκίνησε πέρυσι. Η απονομή των συγκεκριμένων βραβείων βασίζεται σε μία πρόνοια που έχει το καταστατικό της Εταιρίας Λογοτεχνών, όπου σε άρθρα της αναφέρεται ότι θα πρέπει να προστατεύει και να υπερασπίζεται την τέχνη του λόγου, διεκδικώντας έναν παρεμβατικό ρόλο στα κοινωνικά πολιτιστικά δεδομένα του τόπου της περιοχής αλλά και της χώρας ολόκληρης.
Δίδεται ένα μεγάλο βραβείο τιμώντας ένα πρόσωπο για το σύνολο του έργου του, καθώς και βραβεία ποίησης και πεζογραφίας. Στους βραβευθέντες προσφέρεται ένα αναμνηστικό αγαλματίδιο.
Βραβεία του Περιοδικού Χάρτης
Ο διαδικτυακός ιστότοπος λόγου και τέχνης Χάρτης διοργάνωσε εδώ και δύο χρόνια τα δικά του βραβεία. Οι επιλογές γίνονται από ευρεία ομάδα τακτικών συνεργατών του περιοδικού οι οποίοι προτείνουν έως τρία βιβλία ο καθένας ανά είδος λόγου (Ποίηση, Πεζογραφία, Δοκίμιο, Μετάφραση και Βιβλίο για παιδιά). Από αυτές τις προτάσεις προκύπτουν οι τελικές λίστες.
Στις υποψηφιότητες δεν περιλαμβάνονται βιβλία των τακτικών συνεργατών του περιοδικού, δεν μεσολαβούν επιτροπές ή διαβουλεύσεις, κανένας δεν γνωρίζει τι ψηφίζουν οι άλλοι, ενώ ούτε η συντακτική ομάδα εμπλέκεται στις επιλογές.
Τα βραβεία πάντως δεν συνοδεύονται από χρηματικό ποσό ούτε και γίνεται τελετή απονομής.
Βραβείο Ποίησης «Μαρία Πολυδούρη»
Το Βραβείο ποίησης πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Μ. Πολυδούρη» βρίσκεται υπό τη σκέπη του Δήμου Καλαμάτας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΦΑΡΙΣ» και του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, στη μνήμη της ποιήτριας Μ. Πολυδούρη. Το χρηματικό έπαθλο που έχει οριστεί είναι 2.000 ευρώ.
Το βραβείο είναι ετήσιο, πανελλήνιο και απονέμεται στα «Πολυδούρεια». Η Επιτροπή που κρίνει τις ποιητικές συλλογές και όσες κατά την κρίση της δεν έχουν τυχόν υποβληθεί (εάν οι υποβληθείσες δεν ικανοποιούν τα μέλη της Επιτροπής), είναι πενταμελής και συγκροτείται με βάση τον Κανονισμό Θέσπισης Βραβείου Ποίησης «Μ. Πολυδούρη».
Βραβεία Ζαν Μωρεάς
Το Γραφείον Ποιήσεως και το Culture Book απονέμουν κατ’ έτος τα Διεθνή Βραβεία Ποίησης «Jean Moreas».
Το Γραφείον Ποιήσεως τιμά ταυτόχρονα και προσωπικότητες που υπηρετούν τη τέχνη του λόγου με το σύνολο του έργου τους. Απονέμονται επίσης το Μεγάλο Βραβείο Jean Moreas, το Βραβείο Κωστής Παλαμάς, το Βραβείο Θανάσης Νάκας όπως και το μεγάλο Βραβείο σε Ελληνιστή ή Ελληνίστρια που με το έργο τους προβάλουν την Ελληνική Λογοτεχνία στο εξωτερικό.
Για την ώρα, δεν έχει προβλεφθεί χρηματικό ποσό για τους βραβευθέντες.
The Barbara Fields Siotis Poetry Award του Κύκλου Ποιητών
Το ετήσιο βραβείο ποίησης The Barbara Fields Siotis Poetry Award του Κύκλου Ποιητών θεσμοθετήθηκε το 2019 και κάθε χρόνο, κατά τη λήξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, βραβεύει τη μια χρονιά έναν Έλληνα και την άλλη έναν ξένο ποιητή για το σύνολο του έργου του.
Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και από έναν πίνακα του Γιάννη Ψυχοπαίδη.
Βραβείο ΛΕΑ Λογοτεχνικής Μετάφρασης
Το Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις) αποφάσισε τη θεσμοθέτηση ετήσιου βραβείου λογοτεχνικής μετάφρασης αξίας 1.000 ευρώ, αρχής γενομένης από το 2021.
Το βραβείο απονέμεται κατ’ έτος, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στον μεταφραστή, στη μεταφράστρια ή στη μεταφραστική ομάδα που θα έχει πραγματοποιήσει κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος την καλύτερη πρώτη μετάφραση αναμετάφραση ενός λογοτεχνικού έργου (μυθιστορήματος, συλλογής διηγημάτων, θεατρικού κειμένου, ποιητικής συλλογής ή ανθολογίας ενός ή περισσοτέρων ποιητών) γραμμένου είτε στα ισπανικά (καστιλλιάνικα) είτε στα πορτογαλικά είτε στα καταλανικά.
Η επιτροπή αξιολόγησης είναι πενταμελής και θα είναι πλήρως ανανεώσιμη κάθε χρόνο.
Βραβείο του περιοδικού «Θράκα»
Απευθύνεται σε νέους ποιητές που δεν έχουν ακόμη εκδώσει κάποιο βιβλίο. Ως εκ τούτου, το βραβείο που δίδεται από το περιοδικό Θράκα (ένα από τα περιοδικά που διακονούν σταθερά την ποίηση) είναι αυτό της Πρώτης Ανέκδοτης Συλλογής.
Τα έργα που κατατίθενται αξιολογούνται από επιτροπή που αποτελείται από σημαντικούς ποιητές και κριτικούς λογοτεχνίας. Ο νικητής εξασφαλίζει δωρεάν 50 αντίτυπα του έργου του (από τα 500 συνολικά της έκδοσης) και την εμπειρία να συμμετάσχει με όλα τα έξοδα πληρωμένα σε ένα φεστιβάλ με έγκυρους ποιητές από Ελλάδα και εξωτερικό.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την ΑΜΚΕ Θράκα, δίδεται το Βραβείο Μάκης Λαχανάς σε έναν ποιητή κάθε φορά που τιμάται έτσι για το σύνολο του έργου του και την προσφορά του στην ελληνική λογοτεχνία.
Βραβεία Λογοτεχνικής Φράσης της χρονιάς
Ο θεσμός των λογοτεχνικών βραβείων με την επωνυμία «Λογοτεχνική Φράση της χρονιάς» (The Literature.gr Phrase of the Year Prize) θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο 2015 από το διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό Literature.gr. Απονέμεται σε Έλληνες και ξένους συγγραφείς και δεν περιλαμβάνει χρηματικό ποσό.
Βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ)
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου προκηρύσσει κατ’ έτος διαγωνισμούς για τη συγγραφή, εικονογράφηση, μετάφραση και διασκευή βιβλίων για παιδιά και νέους/ες.
Δίδονται μια σειρά από βραβεία (ανά κατηγορία), ενώ η προκήρυξη δεν αναφέρει κάτι για χρηματικό ποσό στους βραβευθέντες.
Βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς
Από το 1958, στις αρχές κάθε χρονιάς, η Γ.Λ.Σ. προκηρύσσει τον ετήσιο διαγωνισμό συγγραφής βιβλίων για παιδιά και για εφήβους, με ποικίλα θέματα που εναλλάσσονται στην πορεία του χρόνου.
Έχουν αθλοθετηθεί κατηγορίες όπως ιστορικό μυθιστόρημα, ταξιδιωτικό, φαντασίας, μυθιστόρημα με θέμα τις Αλησμόνητες Πατρίδες, το περιβάλλον, την καθημερινή ζωή και τους προβληματισμούς των παιδιών. Κι ακόμα, αστυνομικό μυθιστόρημα, μυθιστόρημα με θέμα “Ένας Έλληνας μακριά απ΄την πατρίδα” και άλλα.
Επίσης ποίηση για παιδιά, μικρές ιστορίες, παραμύθι, θέατρο για παιδιά, καθώς και μελέτες και μονογραφίες σχετικές με συγγραφείς της λογοτεχνίας για παιδιά. Επιβραβεύονται εκπαιδευτικοί και φορείς που προωθούν το παιδικό και εφηβικό ανάγνωσμα και τιμώνται Έλληνες συγγραφείς, για το σύνολο του έργου και της προσφοράς τους.
Οι διακρίσεις συνοδεύονται από μία Περγαμηνή και ένα συμβολικό δώρο χρηματικό ή σε βιβλία -, που ορίζουv οι Αθλοθέτες.
*Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.