logotexnika vraveia teliko

Ποια είναι τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία στη χώρα μας; Βοηθούν στις πωλήσεις των βιβλίων; Τι λαμβάνουν ως επιβράβευση οι συγγραφείς που τιμούνται με αυτά; Μια αναλυτική καταγραφή και κάποιες σκέψεις. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας σε μεταφέρει στη ζώνη της λογοτεχνικής αθανασίας. Είσαι πλέον στο απυρόβλητο. Το Booker σε κάνει γνωστό προωθώντας το έργο σου σε όλο τον πλανήτη. To Πούλιτζερ σου ανοίγει όλες τις πόρτες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και μπορεί να σε φτάσει έως και στο Χόλιγουντ. Το γαλλικό Goncourt εξασφαλίζει μετάφραση σε δεκάδες γλώσσες και 50 - 100.000 πωλήσεις στη Γαλλία.

Σε κάποιες χώρες, τα εθνικά βραβεία (καθώς και κάμποσα άλλα ιδιωτικής φύσεως) δίνουν μια γερή οικονομική ανάσα στους βραβευμένους συγγραφείς, και συνήθως χαρίζουν στα πονήματά τους μια ιχυρότατη ώθηση στην ντόπια και διεθνή αγορά. Στη Μεγάλη Βρετανία, σχετικά άγνωστα διεθνώς βραβεία, όπως για παράδειγμα το Βραβείο Γκόλντσμιθς, για το πιο ρηξικέλευθο βρετανικό μυθιστόρημα του 2023, συνοδεύεται από 10.000 αγγλικές λίρες, ενώ άλλα βραβεία όπως το Βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών», ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Ισπανίας, συνοδεύεται από 50.000, και απονέμεται σε συγγραφείς απ' όλον τον κόσμο (τελευταίος, ο Χαρούκι Μουρακάμι). 

Στην Ελλάδα, τι ακριβώς συμβαίνει με τα βραβεία; Είναι μόνο για το «ονόρε»; Υπάρχουν για να βοηθούν την αυτοπεποίθηση του συγγραφέα; Είναι, τελικά, «ένα πουκάμισο αδειανό» ή προσφέρουν χρήματα και εμπορική δύναμη;

Δεν υπάρχει μια αλήθεια που να μπορεί κανείς να της δώσει τον χαρακτήρα του αξιώματος. Ωστόσο, η γενική αίσθηση που έχουν οι εκδοτικοί οίκοι, αλλά και τα βιβλιοπωλεία, είναι ότι η χαρακτηριστική κόκκινη κορδέλα που αγκαλιάζει ένα βραβευμένο βιβλίο δεν το βοηθάει τόσο πολύ να περάσει από χέρι σε χέρι.

Yπάρχουν βιβλία που έγιναν περισσότερο γνωστά εξαιτίας ενός βραβείου που έλαβαν, αλλά εν συνόλω δεν θα λέγαμε πως τα βραβεία αποτελούν εχέγγυο εμπορικής επιτυχίας.

Φυσικά και υπάρχουν βιβλία που έγιναν περισσότερο γνωστά εξαιτίας ενός βραβείου που έλαβαν, αλλά εν συνόλω δεν θα λέγαμε πως τα βραβεία αποτελούν εχέγγυο εμπορικής επιτυχίας. Μήπως, όμως, προσφέρουν κάποια χρήματα στον δημιουργό έτσι ώστε να του εξασφαλίσουν τις συνθήκες να αφιερωθεί με μεγαλύτερη ζέση στο έργο του; Κι εδώ τα δεδομένα δεν είναι ευχάριστα.

Υπάρχουν βραβεία που συνοδεύονται από κάποιο χρηματικό ποσό, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην του συγγραφέα. Φευ, στην Ελλάδα δύσκολα θα μπορέσει να υπάρξει επάγγελμα «συγγραφέας». Ακόμη κι έτσι, όμως, είναι κάποια χρήματα καλύτερα από το… τίποτα.

Από την άλλη, υπάρχουν βραβεία που έχουν κύρος, οι δημιουργοί ονειρεύονται να τα κατακτήσουν, αλλά χρήματα δεν προσδοκούν να πάρουν, καθώς δεν προβλέπονται.

Αυτό που τους μένει, προφανώς, είναι η ικανοποίηση ότι το βιβλίο τους εκτιμήθηκε από μια επιτροπή που την απαρτίζουν σημαντικά μέλη του λογοτεχνικού χώρου. Φυσικά και δεν είναι αμελητέο κάτι τέτοιο.

Αν ήταν αμελητέο δεν θα δικαιολογούνταν και ο αχός που σηκώνεται κάθε χρόνο με τις επιλογές των επιτροπών. Η συζήτηση που ακολουθεί (κάτι σαν το debate για το ποιος θα πάρει το Νόμπελ Λογοτεχνίας), δείχνει πως -γενικώς- μας ενδιαφέρουν τα βραβεία, ακόμη κι αν στη χώρα μας δεν έχουν την επιρροή και τη δύναμη των βραβείων που δίδονται σε άλλες χώρες.

Μια καταγραφή των βραβείων που υπάρχουν στη χώρα μας θα μας πείσει κατά πόσο έχουν απτό αντίκρισμα στους δημιουργούς τους.

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Εκ των πραγμάτων είναι τα πιο ονομαστά, αν και έχουν περάσει τα προηγούμενα χρόνια από χίλια μύρια κύματα. Υπήρξαν περίοδοι που άργησαν να δωθούν με αποτέλεσμα οι κατοπινές επιτροπές να αναγκαστούν να δώσουν δύο και τρία βραβεία σε βραχύ χρόνο ή να δίνονται βραβεία για την προ-προηγούμενη χρονιά.

kratika vraveia

 

Παρά τις όποιες κατά καιρούς αρρυθμίες, τα Κρατικά Βραβεία έχουν οικονομικό αντίκρισμα. Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων που δίδεται σε δημιουργούς για το σύνολο του έργου τους σε βάθος χρόνου περιλαμβάνει χρηματικό ποσό 7.000 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα βραβεία οι βραβευθέντες λαμβάνουν 5.000 ευρώ.

Ένας απλός πολλαπλασιασμός μας δίνει το συνολικό ποσό που δίδεται κάθε χρόνο στα Κρατικά Βραβεία. Με δεδομένο τον αριθμό των βραβείων που δίδονται, αίφνης φτάνουμε στο ποσό των 65.000 ευρώ.

Ένας απλός πολλαπλασιασμός μας δίνει το συνολικό ποσό που δίδεται κάθε χρόνο. Με δεδομένο τον αριθμό των βραβείων, αίφνης φτάνουμε στο ποσό των 65.000 ευρώ (Μυθιστορήματος, Διηγήματος–Νουβέλας, Ποίησης, Δοκιμίου–Κριτικής, Μαρτυρίας–Bιογραφίας– Χρονικού–αξιδιωτικής Λογοτεχνίας, Ειδικό Κρατικό Βραβείο, Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική Γλώσσα, Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά, Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Γλώσσας σε Ξένη Γλώσσα, Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά), 

Αν κάποιο βραβείο δοθεί εξ ημισείας (έχει συμβεί κάποιες φορές), τότε το ποσό μοιράζεται στους δύο βραβευθέντες (2.500 ευρώ). Συνήθως τα χρήματα τα παίρνουν σχετικά άμεσα οι τιμηθέντες, ωστόσο, επειδή μιλάμε για Δημόσιο, θα πρέπει να προσκομίσουν μια σειρά από χαρτιά στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού.

Το σημαντικότερο χαρτί είναι η φορολογική ενημερότητα (ήτοι: να μην χρωστάει στο Δημόσιο). Αν δεν την έχει, όπως καταλαβαίνει εύλογα κανείς, το ποσό παρακρατείται. Περιττό να τονίσουμε πόσο στενόκαρδη και εντελώς άσχετη με το πνεύμα μιας τέτοιας βράβευσης είναι αυτή η πρακτική. 

Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα παλαιότερα (προ της οικονομικής κρίσης) ήταν περισσότερα (έφταναν στις 10.000 ευρώ), όμως η οικονομική λαίλαπα που έπληξε τη χώρα οδήγησε σε ανάλογες περικοπές.

Επιπλέον, τα βιβλία των βραβευθέντων δίδονται από το υπουργείο Πολιτισμού σε βιβλιοθήκες, ιδρύματα, ινστιτούτα, πανεπιστήμια και σχολεία, σε έδρες ελληνικών γραμμάτων στο εξωτερικό. Κάτι που πάντα ήταν ζητούμενο για τη διάχυση της φιλαναγνωσίας σε χώρους που υπάρχουν νέοι άνθρωποι.

Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Κάθε χρόνο η Ακαδημία Αθηνών, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, ανακοινώνει τα βραβεία της σε μια πανηγυρική συνεδρίαση.

akadimia athinon

Τα βραβεία που δίνει δεν είναι μόνο λογοτεχνικά, αλλά στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε σ’ αυτά.

Το μεγαλύτερο ποσό (6.000 ευρώ) το έδινε το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη, το οποίο όμως πλέον δεν υφίσταται. Ωστόσο, τα λοιπά βραβεία δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Το σημαντικό είναι ότι σε όλα προβλέπεται αντίστοιχο χρηματικό ποσό. Το μεγαλύτερο (6.000 ευρώ) το έδινε το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη, το οποίο όμως πλέον δεν υφίσταται. Ωστόσο, τα λοιπά βραβεία δεν είναι αμελητέα.

Από 1.500 ευρώ λαμβάνουν όσοι βραβεύονται με τα βραβεία: Γ. Αθάνα, Λάμπρου Πορφύρα, Ελένης Τιμ. Μυκονίου, Ακαδημίας Αθηνών, και Ελένης & Πάνου Ψημένου. Ωστόσο, το βραβείο που δίδει τα περισσότερα χρήματα (5.000 ευρώ) είναι αυτό του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη.

Το μεγάλο βραβείο για το σύνολο του έργου συνοδεύεται από το ποσό των 5000 ευρώ, αλλά δίνονται και τιμητικά βραβεία για το σύνολο του έργου, άνευ οικονομικής επιβράβευσης.  

Βραβεία Αναγνώστη

Είναι μετεξέλιξη των Βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω», που ξεκίνησαν τη δεκαετία του ενενήντα, και πλέον (εδώ και 12 χρόνια) ονομάζονται Βραβεία Αναγνώστη. Τελούν υπό την αιγίδα του ομώνυμου λογοτεχνικού ιστότοπου που διευθύνεται από συντακτική ομάδα με επικεφαλής τον ακαταπόνητο Γιάννη Μπασκόζο και είναι αναμφίβολα τα μεγαλύτερα και τα πλέον επιδραστικά από τα μη κρατικά βραβεία.

vraveia anagnosti

Ο Γιάννης Μπασκόζος με τη Μαρίζα Ντεκάστρο, σε πρόσφατη απονομή...

Στα Βραβεία Αναγνώστη διακρίνονται βιβλία σε πολλές κατηγορίες, τόσο για βιβλία ενηλίκων (διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα, πρωτοεμφανιζόμενων κ.ά.), όσο και στα βιβλία για παιδιά (εικονογραφημένα, εφηβικά κ.ά). Δίνεται επίσης βραβείο για το Σύνολο του έργου, καθώς και το Βραβείο Νίκου Θέμελη.Τέλος, δίνεται και Βραβείο Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού.

Τα συγκεκριμένα βραβεία είναι, εν πολλοίς, πρόκριμα για το ποια ελληνικά βιβλία θεωρούνται σημαντικά ανά έτος. Προφανώς και τα επιλέγει συγκεκριμένη επιτροπή που απαρτίζεται από ανθρώπους με πολλά «χιλιόμετρα» στο χώρο.

Η ανακοίνωσή τους, σχεδόν πάντα, δημιουργεί συζητήσεις στα πέριξ και στα ενδότερα του λογοτεχνικού σιναφιού. Κάτι που δείχνει ότι δεν περνούν ποτέ απαρατήρητα. Αυτό από μόνο του έχει μια αξία που είναι μεν άυλη, αλλά την καταλαβαίνεις.

Τα βραβεία εδώ και χρόνια δεν συνοδεύονται από χρηματικό ποσό, αλλά το γεγονός ότι συγκεντρώνουν τόσα βλέμματα (ειδικών και μη) τους δίνει μια άλλη υπεραξία. Επιπλέον, κάθε χρόνο, κάπου τον Ιούνιο, είναι η αφορμή για ένα μεγάλο πάρτι, συνήθως στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, στην Πειραιώς. 

Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων

Το Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη και το Βραβείο Μένη Κουμανταρέα δίδονται –αντίστοιχα–σε πρωτοεμφανιζόμενους στην ποίηση και την πεζογραφία.

etaireia syggrafeon new

Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε χρηματικό ποσό για τους νικητές. Από φέτος, όμως, ο Διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος ανακοίνωσε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού να συνοδεύσει τα Βραβεία «Γιάννη Βαρβέρη» και «Μένη Κουμανταρέα» με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ για την/τον πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια/ποιητή και 1.500 ευρώ για την/τον πρωτοεμφανιζόμενο πεζογράφο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ΟΣΔΕΛ που στοχεύει στη στήριξη των νέων δημιουργών. Ας ελπίσουμε να επαναληφθεί και να διαρκέσει. 

Κατά τα λοιπά, η Εταιρεία Συγγραφέων τιμά κάθε χρόνο ένα πρόσωπο που έχει συμβάλει σημαντικά στα ελληνικά γράμματα με το βραβείο ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ.  

Βραβεία Public

Είναι τα βραβεία της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων. Είναι τα λεγόμενα Βραβεία Κοινού. Σε αυτά ο καθένας ψηφίζει ηλεκτρονικά σε όλες τις κατηγορίες βιβλίων για να αναδειχθεί η πρώτη δεκάδα και στη συνέχεια ξαναψηφίζει για να βγει ο τελικός νικητής. Δίνονται βραβεία σε πολλές κατηγορίες, και υπάρχει και κατηγορία βραβείου που δίνεται από τους βιβλιοπώλες της αλυσίδας.

vraveia public

Για το σύστημα ψηφοφορίας έχουν κατά καιρούς ακουστεί και γραφτεί διάφορα (όπως και παλιότερα για το Βραβείο Κοινού του ΕΚΕΒΙ), αλλά τούτο είναι μιας άλλη τάξης ζήτημα. Το σημαντικό είναι ότι οι νικητές δεν λαμβάνουν κάποιο χρηματικό ποσό, αλλά ορισμένα τιμητικά δώρα. 

Η άλλη δέσμευση των Public είναι να κάνουν μια γενναία παραγγελία των βιβλίων που πρώτευσαν έτσι ώστε να τα διαχύσουν σε όλα τα καταστήματά τους ανά την Ελλάδα. 

Athens Prize of Literature

Το βραβείο ελληνικού και ξένου μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα ξεκίνησε το 2006, σε καιρούς ανθηρούς. Τα πρώτα τρία τέσσερα χρόνια συνοδεύονταν από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ για τον κάθε νικητή, ένα μπρούντζινο γλυπτό έργο του γλύπτη Θόδωρου και από μία ακριβή πένα Mont Blanc.

athens prize of literature

Το κάθε μέλος των δύο πενταμελών επιτροπών αμείβονταν για το έργο του προς πέντε ευρώ για κάθε βιβλίο που διάβαζε. Τα χρόνια της κρίσης κόπηκε το χρηματικό έπαθλο και το γλυπτό του Θόδωρου. Σήμερα συνοδεύεται από μία πένα Mont Blanc αξίας 1.800 ευρώ. 

Βραβεία του Περιοδικού Κλεψύδρα

Τα συγκεκριμένα βραβεία είναι «γέννημα» της Λέσχης Πολιτισμού Έναστρον και του Περιοδικού Κλεψύδρα. Κάπως έτσι θεσμοθετήθηκαν τα βραβεία για τα Βραβεία Πεζογραφίας και Νέου Λογοτέχνη που απονέμονται ετησίως. Στους βραβευθέντες δίδεται ένας αναμνηστικός πίνακας.

vraveio klecydra

Βραβεία της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

Είναι νεότευκτος θεσμός, καθώς ξεκίνησε πέρυσι. Η απονομή των συγκεκριμένων βραβείων βασίζεται σε μία πρόνοια που έχει το καταστατικό της Εταιρίας Λογοτεχνών, όπου σε άρθρα της αναφέρεται ότι θα πρέπει να προστατεύει και να υπερασπίζεται την τέχνη του λόγου, διεκδικώντας έναν παρεμβατικό ρόλο στα κοινωνικά πολιτιστικά δεδομένα του τόπου της περιοχής αλλά και της χώρας ολόκληρης.

ds me nikites

Δίδεται ένα μεγάλο βραβείο τιμώντας ένα πρόσωπο για το σύνολο του έργου του, καθώς και βραβεία ποίησης και πεζογραφίας. Στους βραβευθέντες προσφέρεται ένα αναμνηστικό αγαλματίδιο.

Βραβεία του Περιοδικού Χάρτης

Ο διαδικτυακός ιστότοπος λόγου και τέχνης Χάρτης διοργάνωσε εδώ και δύο χρόνια τα δικά του βραβεία. Οι επιλογές γίνονται από ευρεία ομάδα τακτικών συνεργατών του περιοδικού οι οποίοι προτείνουν έως τρία βιβλία ο καθένας ανά είδος λόγου (Ποίηση, Πεζογραφία, Δοκίμιο, Μετάφραση και Βιβλίο για παιδιά). Από αυτές τις προτάσεις προκύπτουν οι τελικές λίστες. 

hartis image39

Στις υποψηφιότητες δεν περιλαμβάνονται βιβλία των τακτικών συνεργατών του περιοδικού, δεν μεσολαβούν επιτροπές ή διαβουλεύσεις, κανένας δεν γνωρίζει τι ψηφίζουν οι άλλοι, ενώ ούτε η συντακτική ομάδα εμπλέκεται στις επιλογές.

Τα βραβεία πάντως δεν συνοδεύονται από χρηματικό ποσό ούτε και γίνεται τελετή απονομής.

Βραβείο Ποίησης «Μαρία Πολυδούρη»

Το Βραβείο ποίησης πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Μ. Πολυδούρη» βρίσκεται υπό τη σκέπη του Δήμου Καλαμάτας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΦΑΡΙΣ» και του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, στη μνήμη της ποιήτριας Μ. Πολυδούρη. Το χρηματικό έπαθλο που έχει οριστεί είναι 2.000 ευρώ.

vraveia maria polydouri

Το βραβείο είναι ετήσιο, πανελλήνιο και απονέμεται στα «Πολυδούρεια». Η Επιτροπή που κρίνει τις ποιητικές συλλογές και όσες κατά την κρίση της δεν έχουν τυχόν υποβληθεί (εάν οι υποβληθείσες δεν ικανοποιούν τα μέλη της Επιτροπής), είναι πενταμελής και συγκροτείται με βάση τον Κανονισμό Θέσπισης Βραβείου Ποίησης «Μ. Πολυδούρη».

Βραβεία Ζαν Μωρεάς

Το Γραφείον Ποιήσεως και το Culture Book απονέμουν κατ’ έτος τα Διεθνή Βραβεία Ποίησης «Jean Moreas».

vraveia jean mopreas

Το Γραφείον Ποιήσεως τιμά ταυτόχρονα και προσωπικότητες που υπηρετούν τη τέχνη του λόγου με το σύνολο του έργου τους. Απονέμονται επίσης το Μεγάλο Βραβείο Jean Moreas, το Βραβείο Κωστής Παλαμάς, το Βραβείο Θανάσης Νάκας όπως και το μεγάλο Βραβείο σε Ελληνιστή ή Ελληνίστρια που με το έργο τους προβάλουν την Ελληνική Λογοτεχνία στο εξωτερικό.

Για την ώρα, δεν έχει προβλεφθεί χρηματικό ποσό για τους βραβευθέντες.

The Barbara Fields Siotis Poetry Award του Κύκλου Ποιητών

Το ετήσιο βραβείο ποίησης The Barbara Fields Siotis Poetry Award του Κύκλου Ποιητών θεσμοθετήθηκε το 2019 και κάθε χρόνο, κατά τη λήξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, βραβεύει τη μια χρονιά έναν Έλληνα και την άλλη έναν ξένο ποιητή για το σύνολο του έργου του.

Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και από έναν πίνακα του Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Βραβείο ΛΕΑ Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις) αποφάσισε τη θεσμοθέτηση ετήσιου βραβείου λογοτεχνικής μετάφρασης αξίας 1.000 ευρώ, αρχής γενομένης από το 2021.

lea 3o vraveio metafrasis

Το βραβείο απονέμεται κατ’ έτος, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στον μεταφραστή, στη μεταφράστρια ή στη μεταφραστική ομάδα που θα έχει πραγματοποιήσει κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος την καλύτερη πρώτη μετάφραση αναμετάφραση ενός λογοτεχνικού έργου (μυθιστορήματος, συλλογής διηγημάτων, θεατρικού κειμένου, ποιητικής συλλογής ή ανθολογίας ενός ή περισσοτέρων ποιητών) γραμμένου είτε στα ισπανικά (καστιλλιάνικα) είτε στα πορτογαλικά είτε στα καταλανικά.

Η επιτροπή αξιολόγησης είναι πενταμελής και θα είναι πλήρως ανανεώσιμη κάθε χρόνο.

Βραβείο του περιοδικού «Θράκα»

Απευθύνεται σε νέους ποιητές που δεν έχουν ακόμη εκδώσει κάποιο βιβλίο. Ως εκ τούτου, το βραβείο που δίδεται από το περιοδικό Θράκα (ένα από τα περιοδικά που διακονούν σταθερά την ποίηση) είναι αυτό της Πρώτης Ανέκδοτης Συλλογής.

thraka vraveio

Τα έργα που κατατίθενται αξιολογούνται από επιτροπή που αποτελείται από σημαντικούς ποιητές και κριτικούς λογοτεχνίας. Ο νικητής εξασφαλίζει δωρεάν 50 αντίτυπα του έργου του (από τα 500 συνολικά της έκδοσης) και την εμπειρία να συμμετάσχει με όλα τα έξοδα πληρωμένα σε ένα φεστιβάλ με έγκυρους ποιητές από Ελλάδα και εξωτερικό.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την ΑΜΚΕ Θράκα, δίδεται το Βραβείο Μάκης Λαχανάς σε έναν ποιητή κάθε φορά που τιμάται έτσι για το σύνολο του έργου του και την προσφορά του στην ελληνική λογοτεχνία.

Βραβεία Λογοτεχνικής Φράσης της χρονιάς

Ο θεσμός των λογοτεχνικών βραβείων με την επωνυμία «Λογοτεχνική Φράση της χρονιάς» (The Literature.gr Phrase of the Year Prize) θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο 2015 από το διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό Literature.gr. Απονέμεται σε Έλληνες και ξένους συγγραφείς και δεν περιλαμβάνει χρηματικό ποσό.

literature vraveio

Βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ)

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου προκηρύσσει κατ’ έτος διαγωνισμούς για τη συγγραφή, εικονογράφηση, μετάφραση και διασκευή βιβλίων για παιδιά και νέους/ες.

vraveia IBBY

Δίδονται μια σειρά από βραβεία (ανά κατηγορία), ενώ η προκήρυξη δεν αναφέρει κάτι για χρηματικό ποσό στους βραβευθέντες.

Βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

Από το 1958, στις αρχές κάθε χρονιάς, η Γ.Λ.Σ. προκηρύσσει τον ετήσιο διαγωνισμό συγγραφής βιβλίων για παιδιά και για εφήβους, με ποικίλα θέματα που εναλλάσσονται στην πορεία του χρόνου.

Έχουν αθλοθετηθεί κατηγορίες όπως ιστορικό μυθιστόρημα, ταξιδιωτικό, φαντασίας, μυθιστόρημα με θέμα τις Αλησμόνητες Πατρίδες, το περιβάλλον, την καθημερινή ζωή και τους προβληματισμούς των παιδιών. Κι ακόμα, αστυνομικό μυθιστόρημα, μυθιστόρημα με θέμα “Ένας Έλληνας μακριά απ΄την πατρίδα” και άλλα.

Επίσης ποίηση για παιδιά, μικρές ιστορίες, παραμύθι, θέατρο για παιδιά, καθώς και μελέτες και μονογραφίες σχετικές με συγγραφείς της λογοτεχνίας για παιδιά. Επιβραβεύονται εκπαιδευτικοί και φορείς που προωθούν το παιδικό και εφηβικό ανάγνωσμα και τιμώνται Έλληνες συγγραφείς, για το σύνολο του έργου και της προσφοράς τους. 

Οι διακρίσεις συνοδεύονται από μία Περγαμηνή και ένα συμβολικό δώρο χρηματικό ή σε βιβλία -, που ορίζουv οι Αθλοθέτες.


Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Νέα Γενική Διευθύντρια η Χρύσα Νικολάου

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Νέα Γενική Διευθύντρια η Χρύσα Νικολάου

Η Χρύσα Νικολάου επιλέχθηκε έπειτα από προκήρυξη της θέσης τον Νοέμβριο του 2023 και διορίστηκε με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη.

Επιμέλεια: Book Press

Η Χρύσα Νικολάου ...

«Βίος και Πολιτεία»: Η Καρολίνα Μέρμηγκα έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Καρολίνα Μέρμηγκα έρχεται στο Υπόγειο

Στο 46ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τη συγγραφέα Καρολίνα Μέρμηγκα, με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Ο κήπος της Αμαλίας» (εκδ. Πατάκη). Η συζήτηση θα μεταδοθεί, την Πέμπτη, 11 Ιουλίου, στις 7.0...

10 χρόνια Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου: Καινοτομεί με βραβείο 10.000 ευρώ

10 χρόνια Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου: Καινοτομεί με βραβείο 10.000 ευρώ

Για πρώτη φορά το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου (25-27 Ιουλίου) θεσπίζει χρηματικό βραβείο που θα δίδεται κάθε χρόνο σε διακεκριμένους Έλληνες και Ελληνίδες συγγραφείς για το σύνολο του έργου τους. Φέτος θα βραβευτεί η Έρση Σωτηροπούλου.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«TELOS» της Ερμίρα Γκόρο στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική) – Μια άμεση και πολυσήμαντη παράσταση

«TELOS» της Ερμίρα Γκόρο στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική) – Μια άμεση και πολυσήμαντη παράσταση

Για την χορευτική παράσταση «TELOS» της Ερμίνα Γκόρο που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Κεντρική εικόνα: © Karol-Jarek.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Τρεις χορογράφοι, η Maria Hassabi, ο Hannes Langolf κ...

«Ας πούμε πως είμαι εγώ» της Βερόνικα Ράιμο (κριτική) – Mια χιουμοριστική αποδόμηση της αυτομυθοπλασίας

«Ας πούμε πως είμαι εγώ» της Βερόνικα Ράιμο (κριτική) – Mια χιουμοριστική αποδόμηση της αυτομυθοπλασίας

Για το βιβλίο της Βερόνικα Ράιμο [Veronica Raimo] «Ας πούμε πως είμαι εγώ» (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Δώμα). Kεντρική εικόνα: Unsplash.

Γράφει η Φανή Χατζή

Το Ας πούμε πως είμαι εγώ (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδόσεις Δ...

«Μήδεια» σε σκηνοθεσία του Σάιμον Στόουν στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική) – Ένα άρτιο και κομψό καλλιτεχνικό δημιούργημα

«Μήδεια» σε σκηνοθεσία του Σάιμον Στόουν στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική) – Ένα άρτιο και κομψό καλλιτεχνικό δημιούργημα

Για τη «Μήδεια» του Σάιμον Στόουν που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Κεντρική εικόνα: @ Dim Balsem.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ο Σάιμον Στόουν, ορμώμενος από τη «Μήδεια» του Ευριπίδη (η παράστασή του ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

12 ελληνικά + 12 μεταφρασμένα μυθιστορήματα, αστυνομικά και ψυχολογικά θρίλερ, είναι η αναγνωστική μας πρόταση για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Όπως φαίνεται και από τον κατάλογο που ακολουθεί με τις επιλογές της Χίλντας...

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

Μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα από την ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024: καλά βιβλία λογοτεχνίας που μας ανοίγουν ορίζοντες και μας κρατούν συντροφιά στις ημέρες των διακοπών του καλοκαιριού, αλλά και πριν και μετά από αυτές.

Επιλογή–κείμενα...

Αρχιτεκτονική της νέας και της παλιάς Ελλάδας – Πέντε νέες εκδόσεις, πέντε εξαιρετικές προτάσεις

Αρχιτεκτονική της νέας και της παλιάς Ελλάδας – Πέντε νέες εκδόσεις, πέντε εξαιρετικές προτάσεις

Πέντε νέα βιβλία αρχιτεκτονικής για την Αθήνα, για τις εθνικές υποδομές αλλά και για τη συμβολή των Ελλήνων στην αρχιτεκτονική της Σμύρνης. Επίσης, δυο ιδιαίτερα βιβλία, ένα κείμενο του Le Corbusier απευθυνόμενο σε φοιτητές του, και μια μελέτη για το πώς είναι να ζεις σε έναν χώρο έκτακτης ανάγκης.

Γράφει η ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ