Το Μουσείο του Καρόλου Ντίκενς [Charles Dickens] στο Λονδίνο φιλοξενεί μια έκθεση με θέμα τις οδυνηρές εμπειρίες του συγγραφέα ως ανήλικου εργάτη στο εργοστάσιο Warren's Blacking Factory. © φωτογραφιών: Charles Dickens Museum
Επιμέλεια: Book Press
Με αφορμή την επέτειο των διακοσίων ετών από τη χρονιά που ο Κάρολος Ντίκενς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο για να αρχίσει να εργάζεται στο εργοστάσιο Warren's Blacking Factory, το Μουσείο του Καρόλου Ντίκενς στο Λονδίνο φιλοξενεί μια έκθεση με θέμα τη δύσκολη αυτή περίοδο στη ζωή του συγγραφέα.
Σε ηλικία έντεκα ετών, ο Ντίκενς άρχισε να δουλεύει σε ένα «τρελό, ερειπωμένο παλιό σπίτι, γεμάτο με αρουραίους», όπως είχε αναφέρει στον βιογράφο του, Τζον Φόρστερ, προκειμένου να συντηρήσει την οικογένειά του που ζούσε στα όρια της εξαθλίωσης.
Ο Ντίκενς καθόταν σε μια αίθουσα για δέκα ώρες κάθε ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα, κολλώντας ετικέτες σε μπουκάλια με υγρό που χρησιμοποιούταν για τον καθαρισμό υποδημάτων.
Όπως επισημαίνει ο Φράνκι Κιούμπιτσκι, ανώτερος διευθυντής του Μουσείου του Καρόλου Ντίκενς, οι εμπειρίες του συγγραφέα στο εργοστάσιο επηρέασαν την προσωπικότητά του, τη σχέση του με τους γονείς του, τις πολιτικές του απόψεις, καθώς και τη θεματολογία πολλών έργων του, όπως του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ (εκδ. Κέδρος, μτφρ. Ηρώ Σκάρου, Άρης Σφακιανάκης) και του Όλιβερ Τουίστ (εκδ. Παπαδόπουλος, μτφρ. Μαρία Αγγελίδου).
Στην έκθεση παρουσιάζονται αντικείμενα από το εργοστάσιο στο οποίο εργάστηκε ο ανήλικος συγγραφέας, καθώς και προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Ντίκενς, όπως δυο επιστολές του Τζον Ντίκενς, πατέρα του Καρόλου, που μαρτυρούν τις δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας εκείνη την περίοδο.
Η έκθεση θα φιλοξενείται στο μουσείο μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2024.